Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ja chciałam jeszcze tylko nawiązac do tematu który poruszałam ileś tam stron wczesniej w sprawie kolorowych bolończyków, które nie miały się nazywać kolorowe bolończyki tylko bolonki zwetne.W zeszłorocznej wystawie we wrocławiu bodajże był zgłoszony takie piesek i w katalogu jak byk "bolończyk kolorowy".Tak samo przy rejestracji (wspomnianych na poprzednich stronach) psiaków w związku kynologicznym. :)

• 8 months later...
Posted

Witam!
Mam takie male, szybkie pytanie- czy w Polsce są hodowle kolorowych bolonczykow czy tylko czechy i zachodnia granica?
Z gory bardzo dziekuje

• 1 month later...
Posted

A czy zna ktos moze adresy do stron internetowych do hodowli kolorowych bolonczykow wsrod naszych sasiadow (czechy, niemcy)? Bylabym ogromnie wdzieczna :)

• 2 weeks later...
  • 2 months later...
Posted

Witam,
Z tego co wiem to nie ma kolorowych bolończyków? oficjalnie, tzn na str FCI nie ma takiej rasy, i we wzorcu rowniez nie ma wzmianki o tym, wrecz inny kolor niz biały jest okreslony jako powazna wada, wiec dlaczego w katalogu był? i na poznańskiej - w listopadzie rowniez jest jako rasa.

Pozdraiwam
Ania

• 9 months later...
Posted

Dlatego, że na podstawie przepisów FCI w związkach krajowych, członkach FCI, można wystawiać i hodować rasy nieuznane przez FCI. Przejrzyj temat dotyczący tych ras na Dogomanii.

• 1 year later...
Posted

Witam :) Tak się składa że odgrzewam może stary temat...ale szukam towarzystwa dla mojego "kolorowego" bolończyka - bardzo chciałbym znaleźć kolorową suczkę i sworzyć małą psią rodzinkę :)

[url]http://www.perun.psy.pl/myspace---profile/go:rasa:204/[/url]

kontakt gg 1843567

Posted

Pieska masz ładnego, ale zupełnie nie rozumiem po co, tak usilnie, chcesz go rozmnażać. Zastanowiłaś/eś się co zrobisz ze szczeniakami? Jeśli chcesz towarzystwa dla swojego psa to proponuję adopcję jakiejś wysterylizowanej suczki.

Posted

Tez mnie jakoś ciarki przechodzą jak czytam, że ktoś chce dokupić suczkę i psią rodzinkę założyć... :roll:
I co, suka od pierwszej cieczki będzie co pół roku rodzić? Pewnie na początku da się szczeniaki upchnąć po znajomych, ale co z kolejnymi miotami? :roll:

• 1 month later...
Posted

Czyli rozmnożyć bez papierów. Nawet wśród ras nieuznanych, a znajdujących się we wstępnej księdze rodowodowej obowiązuje posiadanie metryk i rodowodów dla swoich psów. Na tym polega hodowla, aby nie rozmnażać co popadnie, ale robić to z głową. Tym bardziej, ze ta rasa jest jeszcze nie wyrównana to tym bardziej powinno się pilnować tego. Przestańcie produkować pełno kundelków i sprzedawać je. Czy nie wystarczy tego ile takich pięknych kudłaczy w typie bolończyka, maltańczyka, hawańczyka itp... siedzi w schroniskach.

• 10 months later...
Posted

[quote name='Paskuda_Bandzior']Ja chciałam jeszcze tylko nawiązac do tematu który poruszałam ileś tam stron wczesniej w sprawie kolorowych bolończyków, które nie miały się nazywać kolorowe bolończyki tylko bolonki zwetne.W zeszłorocznej wystawie we wrocławiu bodajże był zgłoszony takie piesek i w katalogu jak byk "bolończyk kolorowy".Tak samo przy rejestracji (wspomnianych na poprzednich stronach) psiaków w związku kynologicznym. :)[/QUOTE]

W Polsce są obecnie 3 hodowle kolorowych bolończyków:pod Poznaniem, Kraków - Blanc Elektra i Krotoszyn - Śnieżny Maluszek;)

• 2 months later...
Posted

mozesz to poprzec faktami? Ja mam bolonczyka ze świetnej czeskiej hodowli, ostatnio hodowczyni przysłała mi zdjęcia bolonki, którą zakupiła i ja dużo czytałam o tej wywodzącej się z Rosji rasie, ale do wczoraj ;) nie było jej na liście ras uznanych przez FCI. Jak to się ma do metryk FCI?

Posted

w Opolu w 2010 r. wystawiane były 3 bolończyki kolorowe (oczywiście wystawiane jako rasy nie uznane przez FCI)
m.in. Charlotte od Krasne reky, nr tat.1131, jest też nr rodowodu (PKR.RN-26) i nr rejestracyjny

Posted

[SIZE=2]Bolończyki kolorowe należą do ras jeszcze nie uznanych przez FCI ale z prawem do udziału w wystawach i ocenach, z wyjątkiem nadawania tytułu Interchampiona.[/SIZE]

Posted

Widziałam Aramisza, jest śliczny. W hodowli tej mają liczną gromadkę kolorowych i białych bolończyków. Na wiosnę będę jechała tam na krycie z moją sunią kolorową. Myślę, że pokryję ją tym czekoladowym reproduktorem [COLOR=black][I][COLOR=#990033][FONT=&quot][/FONT][/COLOR][/I][/COLOR]

Posted

Mój oczywiście jeszcze piękniejszy, bo dodatkowo ma cechy mamusi ;) Śliczny jest ten kolor czekoladowy, moja hodowczyni ma teraz malutką bolonkę zvetną, właśnie czekoladkę. :)