Arlene Posted May 6, 2007 Posted May 6, 2007 Witam miłośników i właścicieli borderów :) Mam takie pytanie... Border collie to owczarek, pies pracujący. Wszędzie czytam, że odczuwa ogromną potrzebę ruchu, aktywności, wysiłku fizycznego i psychicznego. No więc kieruję zapytanie do szczęśliwych posiadaczy BC: jak to na prawdę jest z tą aktywnością? Jak u tych psów objawia się chęć "zrobienia czegoś"? Jaki jest plan dnia dla borderka - ile spacerków to minimum, jak długo będzie chciał pracować na torze agility czy aportować? Takie pytania początkującej border-fanki, która zastanawia się, czy sprostała by wymaganiom tych pięknych psiaków :) Z góry dziękuję za odpowiedź. Quote
Gwarek Posted May 6, 2007 Posted May 6, 2007 Psiara&Nusia, odpowiedź nie jest prosta :) Bordery są bardzo różne: od totalnych powalonych świrusów, które zdemolują mieszkanie, bo godzina odpoczynku to za dużo, po leniwe kanapowce, które spokojnie poczekają 8 godzin aż pan wróci z pracy :razz: Dobry hodowca, który zna szczeniaki od małego, powie Ci, który jak się zapowiada, czego można po nich oczekiwać biorąc pod uwagę charakter rodziców. Ale do tego dołóż jeszcze wychowanie. Jeśli od małego nauczysz psa, że jest pora na zabawę i pora na odpoczynek, to możesz mieć bordera w centrum dużego miasta :D Psie sporty, zabawy z psem na pewno spodobają się borderowi tak jak każdemu innemu psu :) Może łatwiej będzie bordera nauczyć pewnych rzeczy (i dobrych i złych), ale nie musisz się obawiać, że bc potrzebuje 24 godzin ciągłych zabaw i zajmowania się nim :evil_lol: Quote
Frenkino Posted May 6, 2007 Posted May 6, 2007 Ja moze nie jestem specjalista....ale moge powiedziec jako to wyglada u nas wiec..... rano jest spacer na zalatwienie "wszystkiego" co byc zalatwione musi (okolo15 min), po szkole ide z psiakiem na spacer minimum godzina (poza łazeniem sa tez aporty), wieczorem jak jest jeszcze jasno idziemy na pol godziny ale to jest jakas tam praca posluszenstwo, triki i czasami frisbee, no i spacer o 9/10 na zalatwienie sie (okolo 15min) Do tego dochodza 2 treningi flyball tygodniowo. Jak mam wiecej czasu to jeszcze jakies zajecia dochodza. Przy takim trybie zycia moj pies jest w domu calkiem spokojny gdy mam mniej czasu i jest tego troche mniej to niestety zajmuje sie donosnym szczekaniem lud skakaniem za owadami wkolo lampy itp. (oczywiscie jednorazowe skrocenie spaceru raczej nie powoduje w nim tych sklonnosci) Ale nie jest zle bo da sie to opanowac. Pozdrawiam Kasia&Frenki Quote
BooBC Posted May 8, 2007 Posted May 8, 2007 Moja suka potrafi się dopasować, ale potrzebuje naprawde bardzo dużo ruchu i muszę dodać że np. po dwóch godzinach jazdy rowerem wraca do domu padnięta .... po czym 10 minut odpocznie i już chce bawić się dalej :) Border naprawde wymaga dużo ruchu ..... u mnie ze spacerami jest tak że prawie zawsze ktoś jest z psem .... ja wracam to idzie za 5 minutek siostra, więc piesek jest prawie zawsze na dworze :) Zimą była bardzo złośliwa gdyż spacery były max. 2 godziny (i to tak w niedziele) a tak to po godzinie - częściej, ale ona nie miała ochoty wracać do domu i miałam problemy z ucieczkami .... cały czas była w odległości 10m .... nie chcąc wracać do domu ..... :shake: :eviltong: :shake: POZDRO :loveu: Quote
Arlene Posted May 9, 2007 Author Posted May 9, 2007 Dziękuję za odpowiedzi :) Hmm, tylko po tym co napisała palma, jestem znowu w punkcie wyjścia :D Nie wiem czy słusznie, ale obawiam się, że jednak za często bywam leniem, żeby sprostać oczekiwaniom borderka. Szkoda, bo to piękne psy i kochają naukę, prawda? ;) Sama nie wiem. Nie żebym chciała kupować w najbliżej przyszłości takiego psiaka, ale odkąd interesuję się sportami kynologicznymi, cały czas mam bordery w głowie :D Quote
Madzika Posted May 9, 2007 Posted May 9, 2007 Ja ci powiem szczerze.... mam łapki na scianie bo jak była zima to spacerki ograniczyłam do 3 x45min... za mało jak dla 9 miesiecznego psiaka:cool3: Ogolmnei ja oide rano na spacer min 45min o 7 ( bo mam na 9 do pracy) potem Aki jedzie do rodziców do firmy gdzie albo spi albo sie bawi o 14 rodzice biora go na min 45 min na spacer :P ja wracam o 17 i ide z psem na spacer ....kolo godziny czasem dłuzej ( tresura frisbee itp zadnego bezsensownego łażenia bo bym sobie mogła spacerowac z 5 godz) no i potem kolo 22 spacerek koło 15 min pomijajm zajmowianie sie psem w miedzyczasei czyli jakies sztuczki w domu albo inne zajecia umysłowe:lol: Ogołnie dużo zalezy od BC moj jeest pol ISDS wiec moze dlatego ma taki poped do pracy. Ale wiedzialam o wymaganiach psa zanim kupilam a szczerze mowiac duzo PM sie napisalo zanim sie zdecydowało :P co gwarek;) Quote
BooBC Posted May 9, 2007 Posted May 9, 2007 Ja miałam dwa bordery i mi się akurat oba trafiły pracoholiki :lol: :eviltong: :lol: Quote
Madzika Posted May 9, 2007 Posted May 9, 2007 No zapomniałam powiedziec weekendy ustawiam pod psa :P wiec albo tresura z dlugasnym spacerem albo wypadu za miasto:lol: wies stawy lasy łaki ... ogolnie czas dla znajomych w weekendy mam z wieczorak kiedy pies juz jest na tyle zmeczony ze spi :P Quote
Gwarek Posted May 9, 2007 Posted May 9, 2007 [quote name='Psiara&Nusia']Dziękuję za odpowiedzi :) Hmm, tylko po tym co napisała palma, jestem znowu w punkcie wyjścia :D Nie wiem czy słusznie, ale obawiam się, że jednak za często bywam leniem, żeby sprostać oczekiwaniom borderka. Szkoda, bo to piękne psy i kochają naukę, prawda? ;) Sama nie wiem. Nie żebym chciała kupować w najbliżej przyszłości takiego psiaka, ale odkąd interesuję się sportami kynologicznymi, cały czas mam bordery w głowie :D[/quote] No i tu jest duża rola hodowcy :) Idziesz do hodowcy i mówisz czego oczekujesz. Dobry hodowca, który zna rodziców, obserwuje szczeniaki jest w stanie powiedzieć Ci czy ma szczeniaka spokojniejszego czy raczej wszystkie są na pełnych obrotach :) Ja miałam te same obawy co Ty. Do tego, wcześniej nigdy nie miałam psa! Marzyłam o BC i jednocześnie bałam się czy sprostam takiemu obowiązkowi. I gdy urodziły się szczeniaki hodowca pokazał mi dwa z miotu, który były spokojnijsze i bardziej przytulaśnie :) Szybko okazało się, że z Holki sportowiec - wyczynowiec nie będzie ale rozrywkowo (czyli rowery, długie spacery) sprawdza się idealnie :) Uczciwy hodowca nie będzie Ci wmawiał, że wszystkie szczeniaki z każdego miotu nadają się i do sportu i na wystawy i do leżenia na kanapie :cool3: Nie śpiesz się: pooglądaj sobie różne hodowle, przyjrzyj się różnym sukom i zastawnów się po jakim psie chcesz szczeniaka:) Wiem, że wspaniałe wrażenie robią psy na różnego rodzaju zawodach. Ale gdy z podziwem będziesz się danej suczce przygladala, zastanów się czy nadążysz za jej dzieckiem :) Jest jeszcze jedna opcja: coraz częściej pojawiają się w schroniskach psy w typie border collie. Tutaj możesz od razu ocenić jaki charakter ma pies, więc nie czekają Cię niespodzianki. Quote
Gwarek Posted May 9, 2007 Posted May 9, 2007 [quote name='Madzika'] Ale wiedzialam o wymaganiach psa zanim kupilam a szczerze mowiac duzo PM sie napisalo zanim sie zdecydowało :P co gwarek;)[/quote] Pamiętam :) Mam wrażenie, że jesteś zadowolona z wyboru :lol: Quote
Madzika Posted May 9, 2007 Posted May 9, 2007 Zadowolona.. bardzo mało powiedziane;) Ja go ubóstwiam :P I nie oddam za żadne skarby świata. Ma juz rok ten czas tak szybko plynie a powiem Ci szczerze ze czasem pojawia sie myśl o 2 :) Bo ja dziś życia bez kulki sobie nie wyobrażam:loveu::loveu::loveu::loveu: Quote
Gwarek Posted May 9, 2007 Posted May 9, 2007 [quote name='Madzika']Zadowolona.. bardzo mało powiedziane;) Ja go ubóstwiam :P I nie oddam za żadne skarby świata. Ma juz rok ten czas tak szybko plynie a powiem Ci szczerze ze czasem pojawia sie myśl o 2 :) Bo ja dziś życia bez kulki sobie nie wyobrażam:loveu::loveu::loveu::loveu:[/quote] To się nazywa borderioza i jest bardzo zaraźliwe :diabloti: No właśnie: Psiara&Nusia, musisz się z tym liczyć - każdy właściciel bordera, wcześniej lub później dorasta do wniosku, że dwa bordery to lepiej niż jeden :):loveu: Quote
bellatriks Posted May 9, 2007 Posted May 9, 2007 Tak sobie czytam, czytam i dochodzę do wniosku, że w sumie to mam podobne myśli co Psiara&Nusia. BC podobają mi się od bardzo dawna, i choć na razie (tzn. przez najbliższe parę lat) psa mieć raczej nie będę, to marzę o borderku. Też się zastanawiałam jak to jest, bo wiedziałam, że leniwe bordery to chyba raczej rzadkość, ale jednak są... :cool3: Gwarek: dziękują, bo wstąpiła we mnie nowa nadzieja, że kiedyś moje marzenie się może spełni, że border to może jednak nie tylko dla tych, którzy bez przerwy są w domu;) Quote
Gwarek Posted May 9, 2007 Posted May 9, 2007 [quote name='bellatriks']Gwarek: dziękują, bo wstąpiła we mnie nowa nadzieja, że kiedyś moje marzenie się może spełni, że border to może jednak nie tylko dla tych, [B]którzy bez przerwy są w domu[/B];)[/quote] Weź to na logikę: większośc osób mająca BC mieszka w mieście, pracuje przynajmniej 8 godzin dziennie... i psy się dostosowują! Ale nie zrozum mnie źle: mój leniwy border wymaga i tak więcej uwagi od znajomych mi psów! Przy czym Holka chce być ze mną przy tym co robię: a ja jeżdżę na rowerze, chodzę po górach, spaceruję po lesie... Codziennie jest spacer z piłką :) Ale ja nie wiem jak można inaczej spacerować z psem? :crazyeye: Dla jednych będzie to kij do rzucania, a Holka woli piłeczkę. :cool3: Bellatriks, jeśli chcesz psa, obojętnie jakiego, to na pewno trzeba mu poświęcić czas i uwagę! I to jest reguła, która powinna być przestrzegana niezależnie od rasy! Jak sobie wychowasz psa, takiego go będziesz miała :cool3: Quote
martita Posted May 9, 2007 Posted May 9, 2007 nobo..."border to nie tylko pies, to styl zycia":loveu: Quote
martynkao Posted May 10, 2007 Posted May 10, 2007 Czesc . Madzika kto jest rodzicami Twojego szczescia ???:) Moj border bardzo szybko sie rzystosował .. mamy o tyle dobrze ze jesli nie mam dla nego czasu wtedy biore cla zgraje i tam sie meczy bo zagania Raptora ...:] ale fakt ciedziennie jest jakies minimum ktore musimy zrobic sztuczki posluszenstwo ..:) Pozdrawiamy Quote
Madzika Posted May 10, 2007 Posted May 10, 2007 :P rodzice to mieszanka wybuchowa :PP dziadzia Aris i Carmen :PTata Guest :D no i Mamusia Bara :p Baby Brown Gasko Prim:razz: z lini ISDS:cool3: Weceij w mojej galeri :) Quote
martynkao Posted May 10, 2007 Posted May 10, 2007 [url]http://www.bordercollie.net.pl/puppy%20BABY%20BROWN%20Gasko%20Prim%20&%20GUEST%20BLACK%20Energizer%20-%20rodowod.htm[/url] Znlaazlam cos takiego:) Tylko nie oge nigdzie znalezc ktore z rodzicow jest ISDS :) Quote
Madzika Posted May 10, 2007 Posted May 10, 2007 Linia po mamie czyli bo Barze :cool1: ( po tej super brazowej suczce tricolor:loveu: :loveu: Workoholik do 10 :D Quote
martynkao Posted May 10, 2007 Posted May 10, 2007 to widze;P Tylko zrozumialam ze Twoj psiak jest pol ISDS czy ze jdno z rodzicow jest ISDSem :) wlasnie sie zorientowalam ze Ty to Kotajka :) o lol :) Quote
bellatriks Posted May 10, 2007 Posted May 10, 2007 [quote name='Gwarek']Weź to na logikę: większośc osób mająca BC mieszka w mieście, pracuje przynajmniej 8 godzin dziennie... i psy się dostosowują! Ale nie zrozum mnie źle: mój leniwy border wymaga i tak więcej uwagi od znajomych mi psów! Przy czym Holka chce być ze mną przy tym co robię: a ja jeżdżę na rowerze, chodzę po górach, spaceruję po lesie... Codziennie jest spacer z piłką :) Ale ja nie wiem jak można inaczej spacerować z psem? :crazyeye: Dla jednych będzie to kij do rzucania, a Holka woli piłeczkę. :cool3: Bellatriks, jeśli chcesz psa, obojętnie jakiego, to na pewno trzeba mu poświęcić czas i uwagę! I to jest reguła, która powinna być przestrzegana niezależnie od rasy! Jak sobie wychowasz psa, takiego go będziesz miała :cool3:[/quote] Hmm. niby tak... nie znam zbyt wielu wlascicieli bc... Racja, oczywiście każdy pies potrzebuje uwagi i czasu, ale zawsze wydawało mi się, że border potrzebuje tego wszystkiego jakąś niebotyczną ilość... No, ale na razie pozostaje mi tylko wierzyć, że kiedyś będę miała bordera:cool3: Quote
Madzika Posted May 11, 2007 Posted May 11, 2007 Wiesz niebotyczna..... potrzebuje duzo wiecej zabawy tresury sztuczek pracy. Sam spacer go nie zadowala. I przedewszystkim z powodu swojej inteligencji nie jest psem łatwym do ułozenia bo ciagle testuje konsekwencje włąsciciela. Ja dalej twierdze że BC to nie pies dla każdego, już chyba Aussie podobny w wygladzie jest mniej wymagający od BC:cool3: Quote
Gwarek Posted May 11, 2007 Posted May 11, 2007 [quote name='Madzika']Ja dalej twierdze że BC to nie pies dla każdego, już chyba Aussie podobny w wygladzie jest mniej wymagający od BC:cool3:[/quote] Podaj mi rasę, która jest [B]dla każdego[/B]? Powiedz komuś, że dowolny terier, to rasa dla każdego:diabloti: Aussie też ma swoje wymagania, nie polecałabym tej rasy starszej pani:cool3: Quote
Madzika Posted May 11, 2007 Posted May 11, 2007 Moja droga jak ktos chce sie uswiadomic o wymaganiach danej rasy i czy sie nadaje na własciciela to to zrobi;) Ale jak ktos chce psa bo jest piekny modny etc.... to chocby łopatologicznie go raczej nie przekonasz że to pies nie na niego! Quote
BooBC Posted May 14, 2007 Posted May 14, 2007 [quote name='martita']nobo..."border to nie tylko pies, to styl zycia":loveu:[/QUOTE] Pięknie powiedziane :loveu: Quote
Recommended Posts