Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

nie, choc byla to jej pierwsza podroz w zyciu (wcesniej tylko raz tramwajem) to na haslo hop wskoczyla -wskakiwala przede mna a ja za nia wsiadalam a przy wysiadaniu ja poszlam pierwsza i zawolala ja a ta chetnei do mnei zeskoczyla;)

• Replies 1.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

kurczę ja mam 5 mczna CC i ucze ja jezdzic autobusem, metrem ale tam jest wejscie na plasko
z tramwajem jeszcze nie probowalam a pociag mnie czeka i jestem lekko przerazona :oops:

Posted

spoko moja dozyca to jest gagatek z typu jak stane deba przed przerazonym czlowiekiem to bede miala ubaw do tego nie lubi glaskania przez obcych po glowie a zanurkowala glowa w tlum ludzi;)
warto wczesniej pojechac jedna stacje np my poszlysy na gleboka wode ;) ale wiecej strachu ialam ja niz fana a dziecie skonczylo na koniec lutego roczek;)

Posted

Mam pytanie co do podróżowania w TLK.
To tekst skopiowane ze strony [url]www.intercity.pl[/url] odnośnie podróżowania z psem.

"Dorosły podróżny może przewieźć jednego psa w wagonie klasy 1 lub 2, we wszystkich kategoriach pociągów, jeżeli: [LIST]
[*]posiada ważny bilet na przewóz psa oraz aktualne świadectwo szczepienia,
[*]pies trzymany jest na smyczy i ma nałożony kaganiec,
[*]współpodróżni w przedziale nie zgłoszą sprzeciwu (powyższe nie dotyczy psów - przewodników oraz psów służbowych),
[*]w wagonach sypialnych (WL) i z miejscami do leżenia (Bc) psa można przewozić pod warunkiem wykupienia wszystkich miejsc w przedziale.[/LIST] [B]Opłata za przewóz psa wynosi 15 złotych[/B].

Powyższe zasady nie dotyczą psów - przewodników osób niewidomych.

Nasz czworonożny przyjaciel nie może być trzymany na miejscach do siedzenia, leżenia lub miejscach sypialnych oraz nie może zakłócać ciszy nocnej. Podróżny odpowiada za stan sanitarny przedziału, w którym pies jest przewożony.

Za psy umieszczone w odpowiednich pojemnikach (klatkach, pudłach, koszach itp.) - przewożone w ramach bagażu podręcznego, nie pobiera się żadnych opłat. W ten sam sposób mogą być przewożone wszystkie zwierzęta domowe."

Niedługo planuje podróż z psem w klatce. Wobec tego pies jedzie za darmo, ale czy w takim razie moge wykupić miejsce leżące tylko dla siebie czy cały przedział? Nie widzi mi się jazda 9 godzin na siedząco ani tym bardziej wykupienie całego przedziału :/

• 2 months later...
Posted

Dziewczyny, mam do was pytanie.
Chcialabym jechac pociagiem (mam juz dosyc PKS) z psem w klatce, jednak jestem jeszcze niepelnoletnia.

A skads slyszalam, ze osoba niepelnoletnia nie moze jechac z psem bez osoby doroslej. :roll:

Posted

Niby prawda choć ja nie raz jechałam z psem a nie byłam wtedy jeszcze pełnoletnia,
jeżeli nie masz 6 lat i kaukaza ze sobą to nikt się nie przyczepi

A ja mam inne pytanie może i nie związane z psami ale:
czy ktoś z was wie jak wygląda sprawa z rezerwacją przedziału w PKP

bo na zlot jedziemy większą grupą i miło by było zarezerwować przedział żebysmy nie musieli się rozsiadać po całym pociągu??

Posted

czyli wystarczy ze bulwe wloze w transporter a nie ze musze latac po peronach i zgarniac ludzi ktorzy wezma na siebie bulwe ? a ja glupia latalam zawsze i wyrywalam kogo popadnie ktory jechal w kierunku tam gdzie ja zeby kupic bulwie bilet....ehhh...

chociaz tachac transporterek dla bulwy tez mi sie srednio usmiecha...:| a jak fan wpakuje do transporterka tez bedzie dobrze?:> i czy pies w tranporterku moze byc wtedy na jednego doroslego x2? tzn dwa psy w transporterku i jeden na smyczy na jednego ludzia? :D

Posted

[B]mrowa[/B], na 1 dorosłego tylko 1 pies, niestety, transporterek nie pomoże :shake:

[B][COLOR=red]przy okazji chciałam przypomnieć, że w te wakacje Koleje Mazowieckie znów wprowadziły gratisowe przewozy dla psów (i rowerów)[/COLOR][/B]

Posted

Ja wiozłam 2 psy w IC do POznania / i potem z Poznania - jednemu kupiłam normalnie bilet, a drugiemu w pociągu - do Poznania bilet specjalny, kosztuje ok 36 zł + 15 za wypisanie (było prawie pusto w wagonie i nie chciałam nikogo szukac, zeby mu "wcisnąc" psa. Z Poznania pani nie wiedziała nic o bilecie specjalnym, ale sama zaproponowała, ze wypisze na kogos z pasazerów. Jesli pies bedzie mały w klatce, to mysle ze problemów nie bedzie, ale to zależy na kogo sie trafi.

Posted

[quote name='Agnieszka K.']ale to zależy na kogo sie trafi.[/quote]

i to najwazniejsze zdanie !! ja wiele razy jezdzilam sama z 2 sznaucerami srednimi na jednej smyczy i w sumie tylko raz pani konduktor sie czepila ale gdy zobaczyla ze jade niedaleko stwierdzila ze ujdzie, reszta tylko kasowala bilety i szla dalej :roll:

Posted

Offtop się zrobił na wątku CACIB Kraków, więc ja już się powstrzymam i dodam tutaj swoje trzy groszę z opowieści o pociągach :eviltong:
No więc, jechałam z znajomą, czyli dwie osoby+dwa psy. Kupowałyśmy bilety w obie strony. Na psim bilecie było 8zł. Ostatnio jechałam sama z psem, bilet znów w obie strony i za psa zapłaciłam 8zł. Kasjerka mnie policzyła teraz dodatkowo, czy wtedy nie doliczyła powrotu psiego? Bo mnie to ciągle zastanawia :roll: Chociaż bardziej bym się skłaniała ku temu, że wcześniej nie policzyła powrotu psiaków :cool3:

Posted

[quote name='yuli_']Offtop się zrobił na wątku CACIB Kraków, więc ja już się powstrzymam i dodam tutaj swoje trzy groszę z opowieści o pociągach :eviltong:
No więc, jechałam z znajomą, czyli dwie osoby+dwa psy. Kupowałyśmy bilety w obie strony. Na psim bilecie było 8zł. Ostatnio jechałam sama z psem, bilet znów w obie strony i za psa zapłaciłam 8zł. Kasjerka mnie policzyła teraz dodatkowo, czy wtedy nie doliczyła powrotu psiego? Bo mnie to ciągle zastanawia :roll: Chociaż bardziej bym się skłaniała ku temu, że wcześniej nie policzyła powrotu psiaków :cool3:[/quote]
[B][I]Za pierwszym razem zapłaciłaś 8zł za dwa psy ? to w takim raziem razie za pierwszynm razem źle policzyłam , bo bilet w jedną stronę kosztuje 4zł :) za psa :eviltong:[/I][/B]
[B][I]Więc za drugim razem jechałaś dobrze :p[/I][/B]

Posted

[quote name='marmara_19']czyli 6kg psinka w transporterku i ON na smyczy z jedna osoba nie przejdzie?[/quote]
[B][I]hmm nie wiem jak to jest dokładnie....ale jeśli podobno jeśli ktoś jedzie z dwoma psami to jeden pies płaci 4zł a drugi normalnie jak człowiek...[/I][/B]
[B][I]Jeśli w pociągu jest tak samo jak np w tramwaju to jeśli psa masz na rękach to nie płacisz za niego bo liczony jest jakos bagaż podręczny...[/I][/B]
[B][I]zaraz poszukam i Wam napiszę.[/I][/B]

Posted

[quote name='marmara_19']no wlasnie za malego psa w transporterku czyt Alfa 6kg w torbie to jak bagaz.. i nie palce.. a tylko za Cekina 4 zl za bilet.. lol[/quote]
[B][I]Poczytałam trochę na necie i doczytałam ,że nawet jak pies jest w transporterze to płaci się za niego bilet...ale to były informacje z 2006-2007 rok :eviltong:[/I][/B]

Posted

Teraz przyjrzałam się temu biletowi kiedy jechałam z dwoma psami. Wygląda na to, że po prostu został policzony jeden pies(nie jestem pewna, bo po czym poznać, że to na dwa psy? piszę tylko, że ważny z biletem na przejazd nr. x i tyle) :crazyeye:
Dobrze, że nas wtedy dokładnie nie sprawdzał konduktor, bo mogłoby być nieciekawie :shake:

Posted

[quote name='yuli_']Teraz przyjrzałam się temu biletowi kiedy jechałam z dwoma psami. Wygląda na to, że po prostu został policzony jeden pies(nie jestem pewna, bo po czym poznać, że to na dwa psy? piszę tylko, że ważny z biletem na przejazd nr. x i tyle) :crazyeye:
Dobrze, że nas wtedy dokładnie nie sprawdzał konduktor, bo mogłoby być nieciekawie :shake:[/quote]
[B][I]To babeczka w kasie się musiała rypnąć...[/I][/B]
[B][I]No podejrzewam , że jakby konduktor się doczepił do tego biletu to Wasze tłumaczenia mogłyby tylko po nim spłynąć i kara by poszła jak nic :shake:[/I][/B]
[B][I]a to tylko wina kasjerki...[/I][/B]

Posted

My jechaiśmy w dwie strony Warszawa - Kraków. W obie bilet dla Baaja kosztował 15 złotych. W drodze powrotnej włączyli na w przedziale ogrzewanie, pies się zdenerwował, więc jechałam z nim na korytarzu. Jak się uspokoił i upewniłam się, że ogrzewanie już wyłączone jechaliśmy normalnie w przedziale :)