Chefrenek Posted September 27, 2007 Posted September 27, 2007 A ja się zastanawiałam czy nie zrobić np. takiej rozpiski ile może zarobić pseudohodowca a ile hodowca zrzeszony. Może wtedy ludzie przekonaliby się jakie koszty ponoszą jedni i drudzy. Quote
cockermanka Posted September 27, 2007 Posted September 27, 2007 [B]Chefrenek[/B] - znajoma hodowczyni zrobiła taką rozpiskę u nas na spanielach...ale nie bardzo teraz mam czas jej szukać. W wolnej chwili wstawię - jeśli autorka pozwoli... Quote
chemicalo Posted September 27, 2007 Posted September 27, 2007 Aha, no i jeszcze coś mi się przypomniało. Dużo osób w tym klubie kupuje psy z pseudohodowli. Jak się zapytam dlaczego ,to mówią, że nie chcą się przyczyniać do cierpienia zwierząt, bo w normalnych hodowlach psy jezdzą na wystawy. A przecież wystawy to poprostu tortury dla psa...:shake: Quote
Ilka21 Posted September 27, 2007 Posted September 27, 2007 [quote name='jefta']To był ten jeden przypadek na 1000. Wyjątek potwierdzający regułę wcale nie taka nowa :razz: [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Owczarek_szkocki_kr%C3%B3tkow%C5%82osy"]klik[/URL] Nie mam pojęcia jak to jest u owczarków szkockich, ale np. u belgijskich czy holenderskich, które też występują w różnych odmianach włosowych można psa po rodzicach krótkowłosych zarejestrować jako [U]pełnoprawnego[/U] długowłosego. Zdarzą się rzadko, ale zdarzą :cool1:[/quote] u collie są tylko dwie odmiany długowłosa i krótkowłosa - ta co w linku pokazałaś. Moze ci ludzie nie wiedzieli,że są takie collie bo one sa mało popularne i ja sama mam collie 12lat i naprawde 12lat temu to długowłosego dorwac to był problem to na pewno o krótkowłosym nikt nie myslał a hodowca nie dopytał się o jakiego im chodzi co go nie tłumaczy Quote
Aaliyah1981 Posted September 27, 2007 Posted September 27, 2007 [quote name='Bblue']Aha, no i jeszcze coś mi się przypomniało. Dużo osób w tym klubie kupuje psy z pseudohodowli. Jak się zapytam dlaczego ,to mówią, że nie chcą się przyczyniać do cierpienia zwierząt, bo w normalnych hodowlach psy jezdzą na wystawy. A przecież wystawy to poprostu tortury dla psa...:shake:[/quote] o jezu zalamka. wychodzi jednak na to ,ze ludzie zupelnie nie znaja problemu dotyczacego wielu pseudohodowli chyba jednak za malo sie o tym pisze a przeciez juz nawet tyle bylo reportazy nie mowiac o filmach w internecie ludzie udaja ,ze nie widza bo widocznie dla nich jest tak najwygodniej :shake: Quote
Chefrenek Posted September 27, 2007 Posted September 27, 2007 Sądzę, że gdyby jednemu i drugiemu trafił się psiak z ciężką chorobą to zaczęliby inaczej myśleć. Quote
Aaliyah1981 Posted September 27, 2007 Posted September 27, 2007 [quote name='Chefrenek']Sądzę, że gdyby jednemu i drugiemu trafił się psiak z ciężką chorobą to zaczęliby inaczej myśleć.[/quote] pamietacie jeszcze nie tak dawno sprawe tego pseudohodowcy:angryy:relacje tutaj [URL]http://www.rmf.fm/fakty/?id=106983[/URL] [URL]http://interwencja.interia.pl/archiwum/news?inf=806657[/URL] [img]http://img180.imageshack.us/img180/4609/paris072oj7.jpg[/img] [img]http://img177.imageshack.us/img177/338/dscn3503xg7.jpg[/img] Quote
chemicalo Posted September 27, 2007 Posted September 27, 2007 Przepraszam, oni tam piszą HODOWCA?! [B]"Dwa lata temu Jacek S. postanowił zostać hodowcą rasowych psów"[/B] No niech mnie oni nie załamują! :shake: Quote
Chefrenek Posted September 27, 2007 Posted September 27, 2007 Nawet było napisane że hodowcą w ZK. Quote
chemicalo Posted September 27, 2007 Posted September 27, 2007 Może się czepiam, ale nie podoba mi się też tytuł tego drugiego artykułu: [CENTER]"Lubelszczyzna: Głodził rasowe psy"[/CENTER] [LEFT]Czyli mam rozumieć, że sprawy by nie było, gdy te psy były nierasowe? :mad:[/LEFT] Quote
Aaliyah1981 Posted September 27, 2007 Posted September 27, 2007 ehhhhhhhhh wiecie jakcy sa reportezy to i tak cud ,ze wogole ktos nakrecil jakis reportaz ..fakt jest faktem ,ze jesli nawet byl w ZK ale nie jestem pewna to popelnil przestepstwo ale takich przypadkow jest duzo nawet u nas rok temu dziewczyny probowaly taka pseudohodowle zamknac kiedy przyjezdzaly na miesjce w asyscie policji facet wywozil czesc psow gdzies je ukrywal i nie mogly mu wszystkich psow odebrac :angryy:to taka walka z wiatrakami same widzicie jaki jest popyt. A i w ZK zdazaja sie czarne owce :shake:wystarczy poszukac . ostatnio sledzilysmy jedna pseudohodowle okazalo sie ,ze ta sama osoba jest zarejestrowana W ZK i wystawia inna rase a na boku sprzedaje psy bez papierow szkoda slow:shake: Quote
Paulina_mickey Posted September 29, 2007 Posted September 29, 2007 popatrzcie następny pseudo:angryy::angryy::angryy: [COLOR=SeaGreen][B]usunięte przez moderatora[/B][/COLOR] dają liczne postomstwo i doskonałe do krycia:angryy::angryy::angryy::mad::mad::mad: czy nie można z tym nic zrobić:placz::placz: Quote
Bzikowa Posted September 29, 2007 Posted September 29, 2007 A widzieliście to: [COLOR=SeaGreen][B]usunięte przez moderatora[/B][/COLOR] Nawet kilka osób z grona pisało do allegro zeby zabronili wstawiać takie aukcje ale odpowiedź była z serii "pocałujta w dupę wójta" :roll::mad: Quote
Aaliyah1981 Posted September 29, 2007 Posted September 29, 2007 Paulina_mickey na bank pseudohodowal pewnie przestala im sie oplacac to trzeba sie poszbyc ale jeszcze zarobic:angryy: co do ostatniego postu o tych mixach zalamka i jeszcze 250 zl za sztuke czyli pewnie dopuscili celowo lub jak juz sie stalo to czemu nie zarobic:shake: Quote
Bzikowa Posted September 29, 2007 Posted September 29, 2007 Pewnie dopuścili specjalnie :angryy: I teraz mają pewnie niezły popyt :angryy: Quote
chemicalo Posted September 30, 2007 Posted September 30, 2007 [quote name='Paulina_mickey']popatrzcie następny pseudo:angryy::angryy::angryy: [COLOR=SeaGreen][B]usunięte przez moderatora[/B][/COLOR] dają liczne postomstwo i doskonałe do krycia:angryy::angryy::angryy::mad::mad::mad: czy nie można z tym nic zrobić:placz::placz:[/quote] Pierwsza aukcja i ostatnie zdjęcie. Co ta suńka ma koło ogona? Quote
Karolajna Posted September 30, 2007 Posted September 30, 2007 Podajcie mi linki do tych dwóch pseudohodowli na PW. Quote
ARKA Posted September 30, 2007 Posted September 30, 2007 Trzeba zglaszac na pismie, dolaczajac opinie lakrza wet o stanie psiaka. Rowniez z allegro dolaczyc wydruk ogloszenia/eń: [B]do powiatowego weta[/B] [B]na policje[/B] [B]do urzedu gminy[/B] do organizacji Oczywiscie pisac do wszystkich trzech instytucji razem ,aby wiedzieli,ze nie tylko do jednego sie sle. Quote
Marlena:) Posted September 30, 2007 Posted September 30, 2007 Dobrze,że wrzuciłaś info o tej beni tutaj-na dogo Paulina ;)..Link został usunięty,więc jak coś to mogę podesłać na PW.. Kurcze...ręce opadają...chciałabym pomóc tym wszystkim biednym psom:-( Ahaa...widziałam "wyprzedaż" yorków na allegro...2 sunie i jeden piesek... "Dają wspaniałe potmomstwo"....ehhh..szkoda słów.. Jak chce ktoś linki to pisać na PW. Pozdrawiam Quote
Karolajna Posted October 1, 2007 Posted October 1, 2007 :crazyeye:Szok... Ten bernardyn chyba miał złamany ogon...:angryy: Bić, zabić Pseudo hodowców!!:diabloti: Quote
Patikujek Posted October 1, 2007 Posted October 1, 2007 Wiecie co mi się wydaje że niektórzy chcą po prostu rasowego pieska dla szpanu i mało ich obchodzi w jakich warunkach ten psiak bądź jego rodzice byli "hodowani", ważne że ona ma psa:shake: i takim się nic nie wytłumaczy bo ich to nie obchodzi po prostu:shake: Quote
Marlena:) Posted October 1, 2007 Posted October 1, 2007 Najlepsze jest to,że MY-miłośnicy i obrońcy praw zwierząt wykupujemy takie zwierzaki z pseudohodowli...dla nad to ratowanie życia i zdrowia psa... a dla "hodoffcy" poprostu zarobek...:shake:... Z jednej strony-kucze,wykupić tego psa i uratować...a z drugiej...przecież gościu tylko na tym zarobi...NAprawdę trudne to wszystko:razz:... Quote
Gonitwa Posted October 1, 2007 Posted October 1, 2007 Rozmawiałam na ten temat z moją siostrą ostatnio. Ona też powiedziała, że miałaby ogromny dylemat co zrobić. Ratować szczenię- kupując je, czy zostawić i nie da zarobić... Sama też nie potrafię przewidzieć co w takiej sytuacji bym zrobiła, niestety... Quote
Patikujek Posted October 1, 2007 Posted October 1, 2007 To jest cięzka sprawa, ważne żeby po wykupieniu psiaka nie zostawić hodowcy w spokoju tylko pozgłaszać gdzie trzeba Quote
Marlena:) Posted October 1, 2007 Posted October 1, 2007 Tak..ale co pozgłaszać....gdzie? przecież rozmnazanie nierasowych zwierząt jest "zgodne z prawem":shake:...Nie mogę:placz:.. Quote
Recommended Posts