Kostek Posted February 1, 2009 Posted February 1, 2009 diana ja nie mowie o samym oddawaniu psow(w sensie czy do dobrych domow trafily) tylko o tym ze oddawano psy chore-przez co skazywalo sie je po prostu na smierc(pisalam o tym wczesniej) no i oddwanie psow nie wysterylizowanych a w typie ras to juz w ogole dla mnie katastrofa...nie widzisz tego ze z takiego jednego halinowa zaraz zrobi sie 90 innych?swoja droga nie wierze ze sdz w jeden dzien oddalo ok 100 psow do dobrych domow bo gdyby tak bylo i te domy naprawde bylyby dobre to nie mielibysmy tylu psow w schroniskach Quote
Kostek Posted February 1, 2009 Posted February 1, 2009 surowice mozna podac w kazdej chwili psu zarazonemu gorzej juz sie nie zrobi bo i tak przy parwo wszyscy wiemy ze szanse na przezycie u szczeniat sa nikle... Quote
Brezyl Posted February 1, 2009 Posted February 1, 2009 Wiesz, to należałby skonsultować z wetem, ale przy osłabieniu psa i już istniejącym zakażeniu podanie szczepionki chyba nic by nie pomogło. Ale objawy parwo występiują z reguły kilka dni po zakażeniu, starczyłoby więc 7-8 dni kwarantatnny, byłby czas na prawidłowe przeprowadzenie akcji adopcyjnej, sprawdzenie domów. A tak rozprzestrzeniono chorobę po całej Warszawce, bo to świństwo świetnie roznosi się nawet na butach. Być może w ten sposób zarażono nawet kilka psiaków nie związanych z Halinowem. Quote
diana123 Posted February 1, 2009 Posted February 1, 2009 [quote name='Kostek']diana ja nie mowie o samym oddawaniu psow(w sensie czy do dobrych domow trafily) tylko o tym ze oddawano psy chore-przez co skazywalo sie je po prostu na smierc(pisalam o tym wczesniej) no i oddwanie psow nie wysterylizowanych a w typie ras to juz w ogole dla mnie katastrofa...nie widzisz tego ze z takiego jednego halinowa zaraz zrobi sie 90 innych?swoja droga nie wierze ze sdz w jeden dzien oddalo ok 100 psow do dobrych domow bo gdyby tak bylo i te domy naprawde bylyby dobre to nie mielibysmy tylu psow w schroniskach[/quote] moja Droga - w jaki 1 dzien wszak najpierw było 30 potem po tygodniu 60 moim zdaniem wkradło sie tu wiele propagandy- ja poporstu czytam prasę, wiesci w necie i ogladam TV. Wiesz sama - łatwiej jest z psami o rasowych cechach niż z wielorasowcami. ja sama mam wspaniałe wielorasowce i rasowca. Wszystkie sa kochane i piekne i mądre (a rządzi nimi kotka) Jeżeli nie będziemy mówic o takich Halinowach to bedą napewno. Sama Wiesz ile szumu ludzie zrobili z Falenicą - pamiętam jak mój mąz chciał jechać i bić dewelopera bo psom zabiera azyl. I jeszcze jedno - chore psy odeszłyby i w Straży - ale napewno moznaby to zrobic lepiej. Tylko jak nie bedziecie rozmawiać jako eksperci - to tacy jak ja moga tylko komentować. Zjednoczcie siły - naprawdę warto Quote
an1a Posted February 1, 2009 Posted February 1, 2009 [quote name='diana123']moja Droga - w jaki 1 dzien wszak najpierw było 30 potem po tygodniu 60 moim zdaniem wkradło sie tu wiele propagandy- ja poporstu czytam prasę, wiesci w necie i ogladam TV. [/quote] 1 dnia było mniej psów, bo właściciel później dowiózł resztę. Było ponad 90 psów. Ja dzwoniłam po paru dniach i nie było żadnego szczeniaka. Jest wielu chętnych na psa - rasowego. Miałam przez dłuższy czas same mieszańce, odzywali się zupełnie inni ludzie niż ci, którzy dzwonią po psa w typie danej rasy. Mogą naprawdę sprawiać dobre wrażenie itp., itd., ale jeśli zapytasz o kastrację, czy nierozmnażanie.... Wszystko wychodzi. Facet miał modne rasy, podpisanie umowy z zapisem, że do jakiegoś terminu szczeniak zostanie zachipowany, później termin kastracji, niezapowiedziane wizyty poadopcyjne - myślę, że przesiew 50% chętnych. A SdZ jest organizacją, nie mieliby problemu z odebraniem psa z powodu niedotrzymania jakiegoś terminu. Quote
Kostek Posted February 1, 2009 Posted February 1, 2009 [quote name='diana123']Zjednoczcie siły - naprawdę warto[/quote] dlatego napisalam ze wystarczylo dac znac innym organizacja to naskoczylas ze na pewno nie tej fundacji... Quote
monikawaw Posted February 1, 2009 Posted February 1, 2009 [quote name='diana123']Moniko tak z ciekawosci - ile kosztowała adopcja? Chce miec pełen obraz bo może się myle co do interwencji[/quote] Nic nie kosztowala Quote
monikawaw Posted February 1, 2009 Posted February 1, 2009 Poza ty nie pisalam o podaniu szczepionki tylko surowicy,dzieki czemu pies moglby zyc Quote
Karmi Posted February 2, 2009 Posted February 2, 2009 [quote name='diana123']ale mnie ubawiłaś - boki zrywam, ciekawe czy dystrybutor filmu wyraził zgode na rozpowszechnianie. :multi:[/quote] Jak jesteś ciekawa to go zapytaj:razz: ale może najpierw poczytaj ustawę Prawo autorskie i może jeszcze jakiś dobry komentarz do niej. :evil_lol: A wracając do tematu. Mnie np ciekawi czy organizacje wspierające Straż tzn RSPCA i WSPA orientują się w jaki sposób w jaki sposób to stowarzyszenie realizuje w praktyce swój główny cel statutowy czyli: [FONT=Verdana]11) Prowadzenie działań zmierzających do zmniejszenia populacji bezdomnych zwierząt. :razz:[/FONT] Quote
Frotka Posted February 2, 2009 Posted February 2, 2009 Zamiast krytykować możecie zrobić coś konstruktywnego - szukam domów tymczasowych dla psów z rozmnażalni w małopolsce. Do przechowania/adopcji będą przede wszystkim psy małych ras, w nie najlepszym stanie. Sprawa aktualna od jutra. Na razie mamy jeden dom tymczasowy -dla bordoga, u Patii :Rose: . Osoby zainteresowane pomocą proszę o kontakt: [EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL] Quote
an1a Posted February 2, 2009 Posted February 2, 2009 [quote name='Frotka']Zamiast krytykować możecie zrobić coś konstruktywnego - szukam domów tymczasowych dla psów z rozmnażalni w małopolsce. Do przechowania/adopcji będą przede wszystkim psy małych ras, w nie najlepszym stanie. Sprawa aktualna od jutra. Na razie mamy jeden dom tymczasowy -dla bordoga, u Patii :Rose: . Osoby zainteresowane pomocą proszę o kontakt: [EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL][/quote] Ja niestety mam DT zajęty przez szkielet szczeniaka. Odezwij się może do dziewczyn od danych ras, mają chyba jakieś swoje DT. Quote
diana123 Posted February 2, 2009 Posted February 2, 2009 [quote name='Frotka']Zamiast krytykować możecie zrobić coś konstruktywnego - szukam domów tymczasowych dla psów z rozmnażalni w małopolsce. Do przechowania/adopcji będą przede wszystkim psy małych ras, w nie najlepszym stanie. Sprawa aktualna od jutra. Na razie mamy jeden dom tymczasowy -dla bordoga, u Patii :Rose: . Osoby zainteresowane pomocą proszę o kontakt: [EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL][/quote] Moja Droga - no pierwsza odpowiedx juz wiele mówi... może popros Straż dla Zwierząt - ja juz dzwoniłam do Pana Zbyszka ale on cos tajemniczy dziś. Ja tez pomoge jak mogę - zamiesc tylko wiecej info na stronie Quote
diana123 Posted February 2, 2009 Posted February 2, 2009 [quote name='Frotka']Więcej informacji będę mieć jutro, późnym wieczorem.[/quote] dobrze ja sie dowiem wszystkiego i działaj bo kazde psie życie jest warte ocalenia- no odzew jest ogromy!:crazyeye: Quote
Frotka Posted February 2, 2009 Posted February 2, 2009 Dziękuję. Zbyszek już do mnie dzwonił i zadeklarował pomoc. Jeden dom tymczasowy zadeklarowała też Kometa. [COLOR=red][/COLOR] [COLOR=red]Dziękuję [B]BARDZO.[/B][/COLOR] Quote
Frotka Posted February 2, 2009 Posted February 2, 2009 Więcej informacji będę mieć jutro, późnym wieczorem. Quote
Karmi Posted February 3, 2009 Posted February 3, 2009 [quote name='diana123']Moja Droga - no pierwsza odpowiedx juz wiele mówi... może popros Straż dla Zwierząt - ja juz dzwoniłam do Pana Zbyszka ale on cos tajemniczy dziś. Ja tez pomoge jak mogę - zamiesc tylko wiecej info na stronie[/quote] [quote name='diana123']dobrze ja sie dowiem wszystkiego i działaj bo kazde psie życie jest warte ocalenia- no odzew jest ogromy!:crazyeye:[/quote] Pierwsza odpowiedź jest odpowiedzią na odpowiedź i tylko tyle mówi. Może więc darujesz sobie wypominanie nicnierobienia wszystkim dookoła i zaczekasz spokojnie. Frotka dziś ma podać więcej informacji o psach. Poki co nie wiemy nic. Quote
niufek Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 [quote name='Frotka']Zamiast krytykować możecie zrobić coś konstruktywnego - szukam domów tymczasowych dla psów z rozmnażalni w małopolsce. Do przechowania/adopcji będą przede wszystkim psy małych ras, w nie najlepszym stanie. Sprawa aktualna od jutra. Na razie mamy jeden dom tymczasowy -dla bordoga, u Patii :Rose: . Osoby zainteresowane pomocą proszę o kontakt: [EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL][/quote] Frotka , ja naprawde mam wielki szacunek do tego co robisz ,ale ........... w tym przypadku nalezy sie spora krytyka . 1-telefonicznie dowiedzialam sie wlasnie od SdZ ,ze w Polsce sie rasowych psow nie kastruje bo kazdy rasowca chce i one domki znajduja ,tylko kundelki sie kastruje , tych nikt nie chce :roll:. 2- powiedziano rowniez z duma ,ze to nie bylo okolo 100 psow ,tylko 200 3- sunie Yoreczkow tez byly wydawane szczenne ,ale cala Polska przeciez Yoreczki chce :crazyeye:. 4-na pytanie czy sie nie boja ,ze te sunie znow trafia do pseudohodowcy ,nie bylo oburzenia ,bo przeciez rasowce rodzic moga ,bo kazdy rasowca chce . Zostalam oswiecona przez organizacje prozwierzeca dzialajaca dla dobra zwierzat .Wszysko co dotad robilam ,robilam zle .Bralam tylko kastraty .Bije sie w piers , robilam zle . Zastanawia mnie jedno , skoro rasowcow sie nie kastruje i rozmnazanie ich jest ok , to po jaka cholere likwidowali te zakichana pseudohodowle ???:crazyeye: Po co ???Przeciez one byly rozmnazane ,tak ,czy nie ?? Quote
agata-air Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 brak mi słow. Rozmawiałam z Straża w trakcie interwencjoi i po, proponowałam pomoc- nie potrzebowali. Teraz kiedy czytam tu to wszytsko to mi się źle robi na samą myśl ile z tych psiaków mogło trafić do kolejnej pseudo :-( Quote
niufek Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 [quote name='agata-air']brak mi słow. Rozmawiałam z Straża w trakcie interwencjoi i po, proponowałam pomoc- nie potrzebowali. Teraz kiedy czytam tu to wszytsko to mi się źle robi na samą myśl ile z tych psiaków mogło trafić do kolejnej pseudo :-([/quote] Wlasnie co bylo celem dzialania?? A moze strach o brak zajecia na przyszlosc??W ten sposob moze kilka nastepnych pokolen ratowac pieski i likwidowac nastepne pseudohodowle .Sama nie wiem . Quote
Zofia.Sasza Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 [quote name='niufek']Frotka , ja naprawde mam wielki szacunek do tego co robisz ,ale ........... w tym przypadku nalezy sie spora krytyka . 1-telefonicznie dowiedzialam sie wlasnie od SdZ ,ze w Polsce sie rasowych psow nie kastruje bo kazdy rasowca chce i one domki znajduja ,tylko kundelki sie kastruje , tych nikt nie chce :roll:. 2- powiedziano rowniez z duma ,ze to nie bylo okolo 100 psow ,tylko 200 3- sunie Yoreczkow tez byly wydawane szczenne ,ale cala Polska przeciez Yoreczki chce :crazyeye:. 4-na pytanie czy sie nie boja ,ze te sunie znow trafia do pseudohodowcy ,nie bylo oburzenia ,bo przeciez rasowce rodzic moga ,bo kazdy rasowca chce . Zostalam oswiecona przez organizacje prozwierzeca dzialajaca dla dobra zwierzat .Wszysko co dotad robilam ,robilam zle .Bralam tylko kastraty .Bije sie w piers , robilam zle . Zastanawia mnie jedno , skoro rasowcow sie nie kastruje i rozmnazanie ich jest ok , to po jaka cholere likwidowali te zakichana pseudohodowle ???:crazyeye: Po co ???Przeciez one byly rozmnazane ,tak ,czy nie ??[/quote] Dżizas :angryy::angryy::angryy: Serio tak Ci powiedzieli?! Odpadłam w tym momencie. Diano123, jak posiedzisz dłużej na dogo, zrozumiesz o co chodzi z boj[I]kotem [/I];) To żart. Quote
niufek Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 Wy Kota chcecie wrzucac?? A mnie nosi :angryy:. Zastanawiam sie dlaczego do tej pory nie pojawila sie ARKA tu na watku , moze ktos podesle jej link ?? Pytanie : Czy ta SdZ jest tez w Koalicji co chce zmienic Ustawe Ochrony Zwierzat?? Jesli tak ,to niezly bajzel :roll:. Wszelkie Fundacje i Stowazyszenia powinny jednak zareagowac i przedstawic swa pozycje w stosunku do tej nieszczesnej porazki jaka jest SdZ. Quote
ARKA Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 [quote name='niufek']Wy Kota chcecie wrzucac?? A mnie nosi :angryy:. Zastanawiam sie dlaczego do tej pory nie pojawila sie ARKA tu na watku , moze ktos podesle jej link ?? Pytanie : Czy ta SdZ jest tez w Koalicji co chce zmienic Ustawe Ochrony Zwierzat?? Jesli tak ,to niezly bajzel :roll:. Wszelkie Fundacje i Stowazyszenia powinny jednak zareagowac i przedstawic swa pozycje w stosunku do tej nieszczesnej porazki jaka jest SdZ.[/quote] :roll: no i "wywolalas wilka z lasu". Po pierwsze, moja Fela jest odebrana interwecyjne tez wlasnie przez SdZ. Rozmawialam wtedy z p.Janda o kastracji tych psow( 4 labki) i NIC mi nie mowil,ze moga byc rozmnazane a wprost przeciwnie mial dopilnowac kastracji. Wolalabym aby SdZ jesli juz, sama sie wypowiedziala. Koalicja: chyba nie jest tajemnicą kto jest w KOALICJI jest na stronie koalicji. I tak naprawde nie ma to[B] zadnego znaczenia[/B] czy sa czy ich nie ma, dla zmian ustawy. Po to sa koalicje aby [B][U]wypracowac wspolny punkt widzienia. [/U][/B] Takze po tym co piszesz raczej wyciagam wnioski ze sama chcesz niezly bajzel zrobic:roll: P.s obdukcje psow krzyczkowych z Niemiec nie przyszly, do dnia dzisiejszego:roll::shake: Quote
niufek Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 ARKA , znasz ten temat tutaj , czytalas wypowiedzi i wiesz ze az tyle osob nie wyssalo sobie tego z palca .Mialam nadzieje ,ze Ty zareagujesz.Wszedzie piszesz ze psy to nie kartofle ,ze szczenne suki nalezy poddac aborci , ze sterylki sa wazne ,a tu co?? Omijasz temat jakby ci byl niewygodnym .Nie rozumie tego wogole ,dlaczego nie widzisz bledow w postepowaniu SdZ w tej akcji?? Co sie stalo?? O co tu chodzi ?? Czy chcesz bym pomyslala ,ze bralas udzial w tej akcji?? Pozwolcie mi na odrobine nadzieji ,ze sa jeszcze fundacje -stowazyszenia w Polsce co widza te tragike w tej akcji . Quote
niufek Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 [quote name='brazowa1']kiedys tak bylo z hodowla Sarlej.W ciagu jednego dnia,dom znalazlo 70 rodowodowych psow połnocy.Niesamowite prawda? Kazdy chcial pomoc :angryy:,ludzie przez neta oglaszali,ze sa jeszcze takie rasy do zabrania i takie i takie....przyjezdzali,brali. A potem na allegro ogloszenia,ze np oddam szpica wilczego,bo sobie nie dawali rady.Porażka. Ciekawe,ile z nich trafilo z zlej hodowli do jeszcze gorszej.[/quote] O tej akcji tez mi kiedys opowiadalas Arko . Juz wtedy to byla swietna akcja .Pogratulowac . Quote
ARKA Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 [quote name='niufek']To z tej hodowli pochodzi Twoja sunia ARKO??? Juz wtedy to byla swietna akcja .Pogratulowac .[/quote] Moja spod Lodzi,z hodowli " Stary kon" hodowla ZWIAZKOWA!:angryy: [quote name='niufek']O co tu chodzi ?? Czy chcesz bym pomyslala ,ze bralas udzial w tej akcji??[/quote] Mnie malo interesuje co sobie wogole myslisz. A ja moge sobie pomyslec, ze Ty chcialas brac udzial w tej akcji:razz: [quote name='niufek']O tej akcji tez mi kiedys opowiadalas Arko . Juz wtedy to byla swietna akcja .Pogratulowac .[/quote] To byla akcja HARŁACZA!! Quote
Recommended Posts