uncanny Posted June 3, 2008 Posted June 3, 2008 Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie w leczeniu młodzieńczego zapalenia kości? Moja sunia ma 8 miesięcy i stwierdzono u niej początek zapalenia. Co może być jego przyczyną? Może wiecie jakie są najlepsze sposoby leczenia??? Bardzo proszę o radę. Quote
cyganka Posted July 3, 2008 Posted July 3, 2008 doswiadczenia nie mam, ale z tego co kojarze to sie spokojnie leczy . Podaje sie lek chyba antybiotyk i powinno byc ok. Quote
Aziza Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 Młodzieńcze zapalenie kości zostało rozpoznane u dwóch moich suczek gdy miały 7 miesięcy. Jak powiedział mi wet - z czasem z tego wyrosną... i przepisał niesterydowy lek przeciwzapalny, który podaję gdy jest nawrót. Należy pamiętać, że choroby tej nie wywołuje wirus więc antybiotyki nie skutkują. Jedna z suczek już chyba z choróbska wyrosła (nie było ataku od 5 miesięcy!), za to druga - Aza ma nawroty choroby co jakiś czas. Co mogę poradzić? - tylko cierpliwość... i obserwacja psiaka. Aza ma różne nawroty: niekiedy choróbsko przechodzi samo po 2-3 dniach, jak nie przejdzie to podaję tabelki przez kilka dni (czas bólu łapek + 3 dni). Choroba objęła trzy łapki, a w zależności od nawrotu boli jedna lub dwie. I ciągle cierpliwie czekam aż sunia przestanie rosnąć... Quote
coelestistaurus Posted July 16, 2008 Posted July 16, 2008 Przyczyną młodzieńczego zapalenia jest niedobór Ca i nadmiar P we krwi. Radzę zrobić to podstawowe badanie i będzie wtedy odpowiedź, czy to na pewno to. U mnie młodzieńcze zapalenie zdarzyło się u starszego psa w wieku 9 miesięcy. Dostał miesięczną tanią kurację: alugastrin (skutkiem ubocznym stosowania tego leku jest wiązanie fosforu we krwi - wapń nie jest wypłukiwany) oraz vigantoletten w tabletkach (niestety z tego co wiem, teraz jest tylko w kroplach - wspomaga wchłanianie wapnia), do tego obowiązkowo Calcium vitrum, ale nie za dużo. Mogę poszparać w notatkach (jak wrócę do domu po pracy) i zobaczę jakie dokładnie było dawkowanie. Podejrzewam, że u Ciebie będzie potrzebna połowa dawki - ja jestem szczęśliwą posiadaczką dogów niemieckich. ;) Pozdrawiam, Ewelina. Quote
Aziza Posted July 16, 2008 Posted July 16, 2008 Ze strony weterynarz.com.pl[B] Enostoza[/B] zwana potocznie [B]młodzieńczym zapaleniem kości jest chorobą [/B]prawdopodobnie [B]o podłożu genetycznym [/B]występującą przede wszystkim u psów ras dużych i olbrzymich. [B]Rozpoznanie schorzenia[/B] stawia się na podstawie badania klinicznego. Dla potwierdzenia diagnozy [B]wykonuje się badanie RTG[/B]. Leczenie polega na stosowaniu w miarę potrzeby środków przeciwbólowych i przeciwzapalnych. Poprawa następuje szybko. Nawroty mogą występować do ukończenia przez psa 2 roku życia. Więcej informacji np na stronie [URL]http://www.vetserwis.pl/enostoza.html[/URL] Quote
coelestistaurus Posted July 17, 2008 Posted July 17, 2008 [quote name='Aziza']Ze strony weterynarz.com.pl [B]Enostoza[/B] zwana potocznie [B]młodzieńczym zapaleniem kości jest chorobą [/B]prawdopodobnie [B]o podłożu genetycznym [/B]występującą przede wszystkim u psów ras dużych i olbrzymich. [B]Rozpoznanie schorzenia[/B] stawia się na podstawie badania klinicznego. Dla potwierdzenia diagnozy [B]wykonuje się badanie RTG[/B]. Leczenie polega na stosowaniu w miarę potrzeby środków przeciwbólowych i przeciwzapalnych. Poprawa następuje szybko. Nawroty mogą występować do ukończenia przez psa 2 roku życia. Więcej informacji np na stronie [URL]http://www.vetserwis.pl/enostoza.html[/URL][/quote] Wszystko się zgadza, tylko pozwoliłam sobie na zrobienie kroku naprzód. Mój wet z doświadczenia jako główną przyczynę wskazuje "wady przemiany materii", a dokładniej zaburzenia gospodarki wapnia i fosforu. Charakterystyczne dla ras dużych, prawdopodobnie będące predyspozycją genetyczną. Na tym tle mogą powstawać stany zapalne, ale zamiast podawać psu dość obciążające moim zdaniem leki, można spróbować zbadać krew i po ustaleniu w/w przyczyny leczyć mniej inwazyjnie. U mojego doga było kilka nawrotów zanim zastosowałam wczesniej opisane leczenie - leki p.zapalne i p.bólowe działały tylko w momencie podania, potem następował nawrót. Poza tym nikogo nie zmuszę do zrobienia tego rodzaju badań. Podpowiadam tylko, że mojego psa udało się w ten prosty sposób wyleczyć i więcej nie kulał i nie cierpiał. E. Quote
uncanny Posted July 17, 2008 Author Posted July 17, 2008 Dziewczyny dzięki wielkie za odpowiedzi ;) Pytanie zadałam już dość dawno temu, w międzyczasie zdążyliśmy już wyprowadzić sunię na prostą :-) [FONT=Verdana][SIZE=2]U nas wyglądało to tak: na początku było RTG i diagnoza - zapalenia kości. Dostaliśmy tabletki [/SIZE][/FONT][FONT=Verdana][SIZE=2]GeulincxPET- Multiflex[/SIZE][/FONT][FONT=Verdana][SIZE=2] [url]http://www.karusek.com[/url][/SIZE][/FONT].pl/produkt.php?prod_id=5993&action=prod które niestety nie pomagały a psina kulała coraz bardziej. U nas problem dotyczył tylko jednej łapki - przedniej prawej. Następna wizyta u weta zakończyła się przepisaniem Aspicamu - miała dostawać pół tabletki dziennie, dopóki kulawizna nie ustąpi. Przeszło na tydzień czy półtora, a później wróciło :roll: Znowu był aspicam przez 7 dni, znowu przeszło i znowu wróciło... Odstawiliśmy go i zaczęlimy podawać [FONT=Verdana][SIZE=2]FOSFORAN WAPNIA[/SIZE][/FONT][FONT=Verdana][SIZE=2] MIKITA- MEGAVIT[/SIZE][/FONT] [url]http://www.karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=6028&action=prod[/url] Myśleliśmy jednak, że to też nic nie da i byliśmy już umówieni na wizytę do dra Siembiedy. Po 2 dniach podawania fosforanu wapnia i na dzień przed umówioną wizytą pies przestał kuleć (jakieś 3 tygodnie temu) i tak jest do dziś. Na następny tydzień jesteśmy umówieni na badanie krwi. Pozdrawiam, Ania Quote
AjriszZona Posted July 21, 2008 Posted July 21, 2008 Irish zaczęła kuleć około 4 miesiąca życia i kulawizna powraca do dzisiaj (ma teraz 20 miesięcy). Ponieważ nie od razu zdiagnozowano młodzieńcze zapalenie kości, ale wykluczono dysplazję, odwiedziałyśmy bardzo wielu weterynarzy Irish zgodnie z wieloma pomysłami na diagnozę dostawała dużo zastrzyków przeciwzapalnych, przeciwbólowych. Ze wszystkiego co zaproponowano najbardziej pomaga jej traumeel s. Po kuracji w któreh dostała 5 opakowań zastrzyków, pzrestała kuleć na wiele tygodni. Ostatnio zaczęła lekko utykać, ale inny jeszcze wet miał pomysł żeby spróbować przez 3 dni podawać aspirynę i to pomogło. Tu jest temat o próbach diagnozy i leczeniu jej kulawizny, która jak się okazało jest wywołana młodzieńczym zapaleniem kości [URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=78483[/URL] Quote
Aziza Posted July 21, 2008 Posted July 21, 2008 Moja Aza gdy ma atak to dostaje MeloxiLEK (meloxicamum) w minimalnej dawce, po dwóch-trzech dniach kulawizna przechodzi. Quote
Aleksandrossa Posted January 13, 2012 Posted January 13, 2012 odswieze temat- czy to mozliwe zeby spaniel mial mlodziencze zapalenie kosci? Moj Nero ma 1,5 roku i juz 3 razy mial problemy z jedna i ta sama lapka... Dostawal leki ale dopiero silniejsze- podchodzace pod strerydy, pomogly. Dokladnie opisalam tl w temacie ,,Nawracajacy uraz lapy u 9 miesiecznego spaniela". Quote
gryf80 Posted January 14, 2012 Posted January 14, 2012 mozliwe,ale jak są wątpliwości to lepiej zrobić rtg łapy Quote
Recommended Posts