leepa Posted May 12, 2008 Posted May 12, 2008 Celowo nie zamieszczałam tego w dziele "hodowla" ponieważ tu pewnie trafię na więcej osób zafascynowanych ta rasą. Zaciekawiła mnie jedna rzecz. W pewnej książce czytam, że [B]bezwłose psy tej rasy to heterozygoty ponieważ allel warunkujący brak owłosienia jest letalny[/B], więc ni ma psiaczków homozygotycznych dominujących. No ale tak- jeśli połączymy heterozygotę z heterozygotą(dwa łyse) to mamy 25%letalny, 25% hetero i [B]50% homo a więc z włosem[/B]. Drugi wariant(i ostatni żeby otrzymać łysole) to hetero i homo [B]recesywny czyli z kłakami[/B] i łysolek. No i tu mamy fajnie bo bez letalnych, 50% łyse i [B]50% owłosione[/B]. Ale z tego co czytam w internecie to owłosione psy meksykańskie są bardzo rzadko spotykane, ponadto na wystawach niedopuszczalne. No to o co chodzi? :D Quote
lothia Posted May 14, 2008 Posted May 14, 2008 myślę że nie są takie rzadkie,poprostu jako niewystawowe nie ogłasza się ich tak jak łysolki myśle ze z genetyką jest podobnie jak u grzywaczy[tyle ze owłosione grzywki są dopuszczone do wystaw],Dudek na swojej stronie ładnie to wyjaśnia [url]http://www.rosathea.com/genetyka.htm[/url] Quote
leepa Posted May 15, 2008 Author Posted May 15, 2008 Dzięki. No te dziedziczenie to ja rozumiem, właśnie po rozwiązaniu krzyżówek się tak zdziwiłam... Jak to możliwe, że owłosionych jest rzekomo tak mało oraz, że nie są dopuszczone przez FCI mimo, że tak dużo proporcjonalnie ich się rodzi? Co one znikają dziwnym trafem? :I Bo skoro nie są dopuszczone, czyli nie można ich używać w hodowli. Czyli drugi wariant, który opisałam odpada. Więc nie mamy innego wyjścia jak połączyć łysego z łysym, a więc heterozygoty no to ćwierć zarodków obumiera (czyli już mniej szczeniąt, mimo że pies i tak nieduży to pewnie niedużo by urodził). Z żywych szczeniąt (zakładając brak komplikacji) pozostanie nam proporcjonalnie dwa razy więcej owłosionych niż łysych. Jakoś nie słyszałam żeby ktoś miał owłosionego psa tej rasy, w internecie nie widać zdjęć. Duchy :D Aż się ciśnie na usta pytanie- dlaczego by nie wpisać do listy ras? Quote
lothia Posted May 15, 2008 Posted May 15, 2008 ja widziałam kilka razy ogłoszenia "do oddania" takich owłosionych właśnie z powodu ich "niewystawowosci",meksykańskie wystepują w 3 rozmiarach,ale jeżeli nie będzie się dopuszczać owlosionych to mi się wydaje ze ciężko będzie im przetrwać,Gruca ma xolo,może napisz do niej na pw. Czasem zastanawiam się czy w wiekszych hodowlach nie podkładają jakos szczeniąt Quote
leepa Posted May 15, 2008 Author Posted May 15, 2008 Może wyrywają psom kłaki :D hehe, żart. Mi się wydaje, ze gdyby zaakceptować owłosione to nie byłoby ze szkoda dla rasy. Nowa "krew", ponadto w połączeniu łysy-owłosiony byłoby 50% takich i takich. Quote
lothia Posted May 15, 2008 Posted May 15, 2008 dokładnie ,tak jak u grzywaczy,nie rozumiem czemu u innych nagich ras tak nie jest Quote
Iwona Posted May 15, 2008 Posted May 15, 2008 Cyt.ze wzorca: [I]"Krzyżowanie ze sobą dwóch psów bezwłosych sprzyja pojawianiu się śmiertelnego genu, atakującego 25% homozygotycznych szczeniąt; należy więc mieć to na uwadze. Biorąc pod uwagę rzadkość rasy oraz trudności, związane ze znajdowaniem zwierząt hodowlanych, z jakimi borykają się hodowcy w odległych zakątkach świata, a także w celu zapewnienia rasie genetycznej różnorodności, [B]dobrze zbudowane owłosione nagie psy meksykańskie mogą być używane do hodowli, lecz nie mogą uczestniczyć w wystawach.[/B] Krzyżowanie ze sobą owłosionych nagich psów meksykańskich jest niedopuszczalne. Hodowlane owłosione nagie psy meksykańskie muszą być potomstwem rodowodowych rodziców, z rodowodem zawierającym przynajmniej jedno pokolenie wyhodowane poprzez krzyżowanie ze sobą psów bezwłosych"[/I] Quote
leepa Posted May 16, 2008 Author Posted May 16, 2008 Oooo, nie wpadłam na to ;] No i fajno. Dziękuje bardzo. Dziwne troszkę że można krzyżować a nie wystawiać, w takim razie ten owłosiony nie będzie sprawdzony przez sędziów. No ale.. myślę, ze tą rasą jak na razie się raczej miłośnicy zajmują. Quote
lothia Posted May 16, 2008 Posted May 16, 2008 strasznie zakręcone,dzięki Iwonko za fachowe wyjasnienie sprawy Quote
pituophis Posted July 25, 2008 Posted July 25, 2008 [QUOTE][B][I]dobrze zbudowane owłosione nagie psy meksykańskie mogą być używane do hodowli, lecz nie mogą uczestniczyć w wystawach[/I][/B][/QUOTE] Tylko ze w wiekszosci krajow tego sie nie robi , w tym i w Meksyku, oraz w Polsce, bo u nas pies niewystawowy = niehodowlany. Postawy hodowcow sa bardzo rozne, ale wiekszosc jednak chyba popiera rozmnazanie jedynie psow bezwlosych. Nikt tak naprawde nie wie, jak wlochate xolo powinno wygladac, a sa baaardzo roznorodne. Z wlochatkami zreszta jest czesto problem ze znalezieniem domu, pomimo, ze tez sa bardzo fajne. Gen bezwlosowosci jest dominujacy semiletalny. Zarodki z dwoma kopiami zamieraja na b. wczesnym etapie. Po skrzyzowaniu 2 nagusow mamy wiec statystycznie przewage psow nagich (66%) nad wlochatkami (33%). Quote
Recommended Posts