Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 301
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Czip najprawdopodobniej będzie mozna sprawdzić w najbliższy weekend , psiak jest okreslony na 4-5 latka więc zastanawiam się czy ( jeśli to naprawdę chodziak ) mógłby mieć również tatuaż . Jeśli byłby tatuawany w Polsce to chyba w uchu , bo to spory psiak , maluchy z reguły mają totoo w pachwinie - jeśli w Czechach to gdzie szukać ?

Posted (edited)

Raczej w uchu, Barbi ma w uchu lewym.
Elaja, na ile można wagę tego pieska określić? Trudno po zdjęciu ocenić ile mógłby ważyć.

Edited by FigabaS
..
Posted

Hmm , jest mniejszy od onka zdecydowanie , zgrabniejszy ale nie jest to pies filigramowy . Dobrze zbudowany , ma piękna i gęstą szatę , widać , że w hotelu o niego zadbali .

• 1 month later...
Posted

Jak tam nasze chodziaczki? [B]Nadira[/B]? [B]Figabas[/B]? :)

My z Szarduszką od tygodniu jesteśmy na BARFie, to znaczy Szarduszka jest a ja jej dzielnie sekunduję :D
Niestety wczoraj ściągnęła mi z blatu ciastka z migdałami i dzisiaj pół dnia robiła na rzadko, w tym walnęła gigantyczną kupę na środku placu imbramowskiego (dla nie krakusów - to duże targowisko), ale generalnie piesio jest zachwycony. Na suchej (dawałam Orijena) pies jednak ciągle chodził głodny, bo co to jest dla takiego psa 170g suchego na porcję - wiadomo, kalorycznie wychodzi ok, ale objętościowo mało! Tu dostaje pełną michę konkretnego żarcia które zajada ze smakiem, szczególnie cuchące żołądki z treścią. Kości na razie za bardzo nie potrafi jeść, muszę jej trzymać w ręce, żeby sobie obgryzała -ale i tak z posiłku na posiłek jest coraz lepiej.

Polecam wizytę na blogu, są piękne zdjęcia Szardulki, wykonane profi sprzętem :)

Posted

Co słychać? Mamy cieczkę :cool3: Ale że to początki to chodzimy sobie dość śmiało nad rzekę we trójkę.
Serduszka czy żołądki ja czasem kupuję ale Barborka jakoś niechętna takim rarytasom. Ona, w porównaniu z Figą, labkowym wiecznym głodomorem, jest jakaś dziwna. No w każdym razie zupełnie inna. Figa zdąży w ekspresowym tempie miskę opróżnić a Barbi siedzi sobie w klatce i czeka nie wiadomo na co. Pilnuje sobie, owszem, Fidze nie da podejść za blisko ale trochę to trwa zanim się za jedzenie zabierze. Czasem się zapomni i pójdzie za kimś do kuchni lub np. zadzwoni dzwonek (biegnie wtedy z wrzaskiem do drzwi) no to Figa ma dokładkę. Barbi jej nie odgania ale czasem się dołączy i jedzą we dwie z jednej miski. Sucha karma jest w jej guście jak najbardziej, gotowane jedzenie też ale do surowizny długo się kazała przekonywać. Najtrudniej jej przełknąć podroby. Ciekawe jak by to było z barfem, może po przegłodzeniu by się skusiła? Lubi chleb (oczywiście rzadko dostaje), ciastko pewnie też by jakieś pochłonęła od czasu do czasu. I zdarza jej się coś ze stołu skubnąć, czego Figa już dawno nie robi a to ona jest przecież łakomczuchem.
Na blog Szardi zaglądam i nawet skomentowałam ostatnie zdjęcia (piękne :)) ale mój komentarz gdzieś się zapodział :/
Elaja, czy coś wiadomo o Dropku? Ma już może jakiś domek?

Posted

[quote name='Hyacinth Bucket']Jak tam nasze chodziaczki? [B]Nadira[/B]? [B]Figabas[/B]? :)

My z Szarduszką od tygodniu jesteśmy na BARFie, to znaczy Szarduszka jest a ja jej dzielnie sekunduję :D
Niestety wczoraj ściągnęła mi z blatu ciastka z migdałami i dzisiaj pół dnia robiła na rzadko, w tym walnęła gigantyczną kupę na środku placu imbramowskiego (dla nie krakusów - to duże targowisko), ale generalnie piesio jest zachwycony. Na suchej (dawałam Orijena) pies jednak ciągle chodził głodny, bo co to jest dla takiego psa 170g suchego na porcję - wiadomo, kalorycznie wychodzi ok, ale objętościowo mało! Tu dostaje pełną michę konkretnego żarcia które zajada ze smakiem, szczególnie cuchące żołądki z treścią. Kości na razie za bardzo nie potrafi jeść, muszę jej trzymać w ręce, żeby sobie obgryzała -ale i tak z posiłku na posiłek jest coraz lepiej.

Polecam wizytę na blogu, są piękne zdjęcia Szardulki, wykonane profi sprzętem :)[/QUOTE]

oooo jesteście w Krakowie?

Posted

[quote name='Hyacinth Bucket']Tak :D to znaczy, że Ty też? :) To może jakiś chodziaczkowy mityng? :)[/QUOTE]

nie mam chodziaczka, Sunia, która niestety już odeszła za tm była bardzo podobna do chodziaczka.

• 1 month later...
Posted

[quote name='Hyacinth Bucket'] To może jakiś chodziaczkowy mityng? :)[/QUOTE]
Jesień zbliża się dużymi krokami, może rzeczywiście urządzimy spotkanie przed nastaniem mrozów?
W Krakowie oczywiście, chyba, że ktoś miałby ochotę na wycieczkę do Katowic :)
Może 21 września? (jeżeli pogoda dopisze)
:dog:

Posted

[quote name='nadira']Jesień zbliża się dużymi krokami, może rzeczywiście urządzimy spotkanie przed nastaniem mrozów?
W Krakowie oczywiście, chyba, że ktoś miałby ochotę na wycieczkę do Katowic :)
Może 21 września? (jeżeli pogoda dopisze)
:dog:[/QUOTE]

Oo ja chetnie, ale akurat w ten weekend nie moge, mam wizytacje tesciow ;) Natomiast moze w przyszly? :)

Posted

Chociaz... w sumie moze jutro i dalalbym rade? O ktorej moglabys byc w Krakowie [B]nadira [/B]i gdzie by Ci pasowalo? Ja moge zaproponowac wybieg dla psow na Bronowicach - tam mialabys dobry dojazd od strony Kato - to tuz kolo ronda Ofiar Katynia - a ja mam blisko :) Jest ogrodzony, wiec mozna sobie spokojnie porozmawiac podczas gdy psy brykaja. Jakby co, to jest on na wiadukcie, na skrzyzowaniu Bronowickiej, Balickiej i Armii Krajowej.

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

Witam :) Raczej nie pokazuję się tu często ale muszę podzielić się dobrymi nowinami :). Po niemalże siedmiu latach z chodskimi psami doczekaliśmy się narodzin pierwszych szczeniaczków tej rasy w naszej hodowli "Saga Dalii". Przy czym słowo hodowla to mocne słowo :). Szczęśliwą mamą została BROWNIE Temny onyx a tatą CID Luzanske hvozdy. Mamy trzech chłopaków i 2 dziewczynki. Zdjęcia można zobaczyć w galerii do której link znajduje się na naszej stronie internetowej :).

Posted

Gratulacje!!! Super, że jest w Polsce kolejna hodowla. Nie mogę się doczekać pierwszego oficjalnego zlotu chodskych psów w Polsce, może ktoś by zorganizował, he? :)
[B]nadira [/B]-dziękujemy!!! Kurcze, przez przeprowadzkę nie miałam neta, a jakoś wtedy nie zalogowałam się, żeby sprawdzić co i jak. Bardzo chętnie bym się spotkała, strasznie bym chciała wreszcie zobaczyć jakiegoś innego chodziaczka. Może w przyszłą sobotę - o ile pogoda dopisze - byśmy się umówiły gdzieś w połowie drogi między Kato a Krk, gdzieś np. w okolicy Trzebini lub Olkusza na jakiś leśny spacerek?

Posted

[quote name='Hyacinth Bucket']Gratulacje!!! Super, że jest w Polsce kolejna hodowla. Nie mogę się doczekać pierwszego oficjalnego zlotu chodskych psów w Polsce, może ktoś by zorganizował, he? :)
[B]nadira [/B]-dziękujemy!!! Kurcze, przez przeprowadzkę nie miałam neta, a jakoś wtedy nie zalogowałam się, żeby sprawdzić co i jak. Bardzo chętnie bym się spotkała, strasznie bym chciała wreszcie zobaczyć jakiegoś innego chodziaczka. Może w przyszłą sobotę - o ile pogoda dopisze - byśmy się umówiły gdzieś w połowie drogi między Kato a Krk, gdzieś np. w okolicy Trzebini lub Olkusza na jakiś leśny spacerek?[/QUOTE]

Hodowla jest od wielu lat, po prostu mamy pierwsze szczeniaczki ;)

Co do zlotu, pomysł super, tylko trzeba z miesiąc wcześniej zacząć ustalać ze wszystkimi konkretny termin i miejsce. Pewnie i tak będzie ciężko aby wszyscy dotarli. Ja jestem ograniczona pracą no i wyjazdami z córka na zawody pływackie

Ale na wiosne trzeba spróbować

Posted

Pozwole sobie wstawić link do galerii naszych maluszków :) [h=5][COLOR=#333333][URL]https://plus.google.com/photos/113215172235207578753/albums/5943152159951828833?cfem=1&sort=1[/URL][/COLOR][/h][COLOR=#333333]
[/COLOR]
[COLOR=#333333][FONT=lucida grande]

[/FONT][/COLOR]

• 8 months later...
Posted

Witajcie
po wielu namysłach, przeszukiwaniu internetu w poszukiwaniu tej "idealnej rasy" zdecydowałam, że naszym nowym członkiem rodziny zostanie właśnie Chodsky pes. Wahałam się jeszcze pomiędzy wilczakiem czechosłowackim ( niestety póki syn jest mały - 4 lata, nie mogłabym poświęcić psu tyle czasu ile bym chciała, a z tego co czytałam, są to psy bardzo absorbujące ;-) i niechętnie zostające same w domu), a border colie ("odpadł" z powodu licznych schorzeń jakimi obciążona jest rasa i poniekąd też z uwagi na pracoholizm borderów).
Zarezerwowałam już nawet szczeniaka w czeskiej hodowli i teraz mam pytanie do tych co kupowali szczeniaka w Czechach:
- jakie dokumenty powinnam otrzymać od czeskiego hodowcy aby legalnie wywieźć psa z Czech do Polski;
- czy obowiązuje jakaś kwarantanna, dodatkowe opłaty;
- co z wyrobieniem rodowodu - w Czechach to trzeba załatwić czy w Polsce;
- czy jako rasa niezarejestrowana w polskim zkwp muszę jeździć na czeskie wystawy, żeby np. suka lub pies mieli uprawnienia hodowlane?

Posted

Przy takim małym dziecku nie ma lepszego wyboru :) Chodsky pes to rasa nieuznana jeszcze przez międzynarodową organizację kynologiczną FCI, pieski mają czeskie rodowody.Na taki rodowód troszkę trzeba poczekać, hodowcy wysyłają pocztą. Pies ma mieć paszport i wpisane do niego szczepienia i zaświadczenie o aktualnym stanie zdrowia - tak było gdy ja kupowałam szczeniaka. Jeśli chodzi o pracoholizm to chodziaczek chetnie będzie się bawił, pracował ale cierpliwie zaczeka gdy nikt z opiekunów nie znajdzie czasu by się nim zająć. Nie są to pieski nadzwyczajnie ambarasujące ale potencjału jakim dysponują na kanapę szkoda :)

Posted

Dziękuję za odpowiedź.
choć nadal mgliście wyobrażam sobie te wszystkie papierkowe sprawy - umowy, rodowody, metryczki, zaświadczenia, paszporty, podatki - gorzej jak w skarbówce ;-)
Na kanapę będzie miał zakaz wstępu - szkoda kanapy ;-) A tak na poważnie, to myślałam o psich sportach, podoba mi się np. dogfrisbee, no ale zależy czy psu przypadnie do gustu. Na pewno będziemy od małego uprawiać laso-szwędanie, a później rowero-bieganie :-) Mam też nadzieję, że piesek polubi konie i będzie mi towarzyszył w stajni i na konnych przejażdżkach.