Equus Posted April 19, 2008 Posted April 19, 2008 Ratunku! Szczepiłam 11 kwietnia moje dwa pudle na wściekliznę i teraz obydwa mają w miejscu szczepienia spore guzy!!!:-( Czy zdarzyło się Waszym psiakom kiedyś coś takiego? Jeśli tak to co robić? Czy to oznacza, że weterynarz źle zrobił szczepienie? Jestem załamana... Quote
misiaczek Posted April 20, 2008 Posted April 20, 2008 Equus,wprawdzie ja nie mam pudla ale miałam podobny problem po zaszczepieniu mojej buldożki :roll:. Jeśli te guzy są podskórne w dotyku ruchome,to raczej nic strasznego się nie dzieje.Takie przypadki bywają.Po jakimś czasie same guzki znikną. U nas było troszkę inaczej,bo ja po szczepieniu wyczułam guzek na żebrach. Oczywiście poleciałam do weta (nie tego co szczepił) i okazało się że tamten, igłą zahaczył o żebra i zrobiło się zapalenie okostnej.Dostała antybiotyk i guzek zniknął. Quote
leepa Posted April 20, 2008 Posted April 20, 2008 Mój pies miał guz po szczepieniu- weterynarz powiedział że to normalne, że tak ma prawo się dziać. Ale już go nie ma. Quote
Guest Reyes Posted April 20, 2008 Posted April 20, 2008 [quote name='Equus']Ratunku! Szczepiłam 11 kwietnia moje dwa pudle na wściekliznę i teraz obydwa mają w miejscu szczepienia spore guzy!!!:-( Czy zdarzyło się Waszym psiakom kiedyś coś takiego? Jeśli tak to co robić? Czy to oznacza, że weterynarz źle zrobił szczepienie? Jestem załamana...[/quote] Po tym jak podziwiałam dalmata z łysym ropniem wielkości jajka przepiórczego po 'szczepieniu fool serwis ' moja krówcia jest szczepiona tylko jak koniecznie musimy (wścieklizna ) i najlepiej dwu letnią . Szkoda że zk nie uznaje opcji dwuletniej szczepionki.... Quote
Oleniek Posted April 21, 2008 Posted April 21, 2008 u Belki też był guzek, lekko go masowałam co dzień co dwa (jak pamiętałam) i się wchłonał Quote
Equus Posted April 21, 2008 Author Posted April 21, 2008 Robię ciepłe okłady i masuję. No i mam nadzieję, że zejdzie... Trzymajcie kciuki! Reyes, no niestety szczepień na wściekliznę się nieuniknie co roku. Takie u nas prawo wiec i ZK nie może przyjmowac tych dwuletnich jako normę. Swoją drogą to ciekawe czemu każą szczepić co roku jak sa dostępne szczepionki dłużej działające. U ludzi to się w ogóle robi testy na przeciwciała i dopiero ewentualnie doszczepia, a psom się ładuje ile wlezie:/ Quote
AnkaW Posted April 24, 2008 Posted April 24, 2008 Moje są łyse i dopiero widać. Po szczepieniu maja podskórną śliwkę ale po około miesiącu znika :p. Tylko staram się zapamiętać coby na następny rok drugi bok nadstawiać :evil_lol:. Quote
Equus Posted April 27, 2008 Author Posted April 27, 2008 PATIszon, jak pech to pech...:placz: Ja mam to samo... A dawno szczepiłaś? U mnie u jednego schodzi a u drugiego nie:-( Rany, czy to te "ozdóbki" rodowodowe są jakoś tak strasznie wrażliwe na te szczepionki? U większych psów to nie słyszałam, zeby się takie cosie robiły:shake: Quote
PATIszon Posted April 27, 2008 Posted April 27, 2008 Szczepilam jakos ze 3 tyg temu, jak na zawody jechalam, ale jakos specjalnie sie tym guzkiem nie przejmuje. Zebym tylko takie problemy miala... Quote
Oleniek Posted April 28, 2008 Posted April 28, 2008 U moich psów czy rodowodowych czy tych schroniskowych - guzki zawsze się pojawiały. Ba na wystawie z guzkiem Belka była w zeszłym roku, sędzia nawet go "wymacał" i - olał... to i ja je olewam. Byleby z tego kiedyś jakie raczysko nie powstało Quote
Equus Posted April 28, 2008 Author Posted April 28, 2008 [quote name='Oleniek']Byleby z tego kiedyś jakie raczysko nie powstało[/quote] No właśnie:/ Podobno niektórzy te guzki wycinają jak się nie rozejdą no ale przecież nie będę wycinać co roku! Bo przecież co roku muszę szczepić... Zastanawiam się, czy może nie pomogłoby w przyszłości zastosowanie szczepionki innej firmy? Bo to podobno reakcja alergiczna na jakiś skaładnik szczepionki (substancję pomocniczą), może jakoś się różnią zawartością tych subst. pomocniczych szczepionki różnych firm? Quote
PATIszon Posted April 28, 2008 Posted April 28, 2008 A moze zapytajcie weta o szczepionke doustna. Quote
Recommended Posts