rogalik Posted May 25, 2004 Posted May 25, 2004 Cześć. W moim domu są 2 szczeniaki, jeden to beagle a drugi to golden retriver :) Także dwa z zupełnie innej planety -tak się złożyło ... Obie suczki. Beagelka jest rozbrykana i łobuzuje, goldenka jest oczywiście spokojna i najchętniej w domu wygodnie się wyleguje ... Pierwsza ciągle zaczepia goldenkę i chce się bawić ale czasami te zabawy są dość brutalne i spokojniejsza suczka zaczyna się zaciekle bronić. Pewnie w zabawie ustalają hierarhię ... Czy ingerować w te zabawy? Czy też pozostawić je aż wkońcu się ustali pożądek między nimi? "Dzięwczęta" oczywiście nie robię sobie krzywdy, po prostu jedna ukraca warknięciami natarczywość drugiej. Liczę że zapanuje między nimi przyjaźń jesli będa się wychowywać od małego razem... Pozdrawiam serdecznie Agnieszka Quote
nice_girl Posted May 25, 2004 Posted May 25, 2004 Ja bym radziła się nie wtrącać.Kiedy już zobaczysz, który ze szczeniaków jest góra powinnaś się trzymac się ustalonej przez nie hierarchii :wink: Quote
Dalmati&Maja Posted May 25, 2004 Posted May 25, 2004 Niech psiaki same ustalają hierarchię między sobą :D Radziłabym interweniować tylko wtedy gdyby 'zabawy' były tak ostre i zaciekłe, że jedna z suniek mogłaby ucierpieć. Ale nie sądzę, aby tak było, przecież to są szczeniaczki :wink: P.S. W jakim wieku są beagielka i goldenka? Dalmati & Maja Quote
rogalik Posted May 25, 2004 Author Posted May 25, 2004 Pieski to jeszcze kruszynki - beagielka jest starsza ma 12 tygodni a goldenka 9 :) Chociaż nie kruszynki .... jedna już nie jest słodką kruszynką tylko małym zbirem, a druga waży ponad 6,5 kilograma i przypomina niedźwiedzia :) Absolutnie kapitale jest obserwowanie różnic między nimi. Ciekawe która którą będzie wychowywać / ew. rozpuszczać ? pozdrawiam Aga Quote
Dalmati&Maja Posted May 26, 2004 Posted May 26, 2004 Rogalik, to maleństwa masz :D Ta sunia, która ma bardziej dominujący charakterek, jest bardziej 'żywa' napewno będzie chciała podporządkować sobie ta drugą. Czyli wynika z Twojego postu, że będzie to beagelka :wink: Niech się chowają dobrze!!! Dalmati & Maja Quote
Matisse Posted May 26, 2004 Posted May 26, 2004 Rogalik, ja myślę, że należy je zostawić same sobie, jeśli miałyby się ew. skrzywdzić, któraś wcześniej piśnie by dać sygnał, to normalne co się dzieje, więc niech radzą sobie same. Quote
Taysha Posted May 27, 2004 Posted May 27, 2004 Rogalik w tym wieku to jest normalne, wątpie zeby zrobily sobie krzywdę. W krótce ustala między sobą hierarhię i wtedy wszyscy będziecie musieli tego przestrzegać, wtedy prawdopodobnie nie będziesz mieć z nimi problemów. Buziaki dla dziewczynek :wink: Quote
rogalik Posted May 27, 2004 Author Posted May 27, 2004 :) No maleństwa to prawda. I faktycznie to beagielka jest tą "łobuzującą" najbardziej. To dziwna konfiuracja ras ale co poczać tak się złożyło, jedna psinka jest moja dróga męża :) Po prostu Beba (beaglielka) stała się bardzo natarczywa i przestraszyłam się że może dwie suczki się nie polubią - a przecież na przyjeźni między nimi bardzo nam zależy. Dzięki za odpowiedzi , pozdrawiamy Quote
coztego Posted May 30, 2004 Posted May 30, 2004 Rety, a co się u mnie w domu działo, kiedy miałam Kreskę i Tasmana... Miały zaledwie 6,7 tygodni, a walki odchodziły dzikie i zacięte ;) Ale wtrącałam się tylko kiedy za bardzo hałasowały, albo dokonywały wspólnie jakiejś demolki. ;) Niech się szarpią póki są szczeniaczkami, jak dorosną- pewnie będą w zgodzie żyły. Tylko pamiętaj, żebyś nie podnosiła (przypadkowo) w hierarchi tego psa, który jest niżej. Musisz przestrzegać hierarchi, którą psy ustalą między sobą. Ale macie ubaw w domu... 8) Ciekawa jestem co będzie za parę miesięcy, jak zaczną wspólnie "rozgryzać" mieszkanko... 8) Quote
Johny Posted May 30, 2004 Posted May 30, 2004 A zobaczcie na filmach,jak to robią wilki,kiedy coś upolują,pierwszy je przywódca,potem reszta stada Quote
rogalik Posted May 31, 2004 Author Posted May 31, 2004 A zobaczcie na filmach,jak to robią wilki,kiedy coś upolują,pierwszy je przywódca,potem reszta stada Bardzo by mnie to zainteresowało ... ale od 10 lat nie mieliśmy telewizora ani przez chwilę w domu, także omineły mnie wszytkie filmy przyrodnicze :( Ale może polecicie mi jakąś ksiażkę o zachowaniach wilków i dzikich psowatych... chętnie przeczytam. Chyba ze takie filmy można gdzieś pożyczyć (DVD) ... ściągnąć? .... W empiku znalazłam tylko książki Jan Fennell - "Zapomniany język psów" Dość ciekawie się zapowiadała .... Ale niestety jesli chodzi o gatunek "poradnik" zachodnie autorki dla mnie są nie do strawienia .. rodzaj literatury chcącej powiedzieć coś konkretnego jednocześnie starając się za wszelką cennę uatrakcyjnić teks jakimiś zupełnie zbednymi dodatkami które nagle okazuję się "wszystkim" A na rozwinięcie tematu ksiażki brakuje już miejsca :( No w każdym razie obszar zainteresowań pani Fennell to badania nad zachowaniem wilków i przełożeniem tych zachowań na prace z psami. Ale niestety w dwóch częściach książki temat co chwila zaczyna się rozwijać i ....zaraz potem gubi się w osobistych dygresjach wspomnieniowych autorki albo w anegdotach. A szkoda bo naprawdę interesujący temat i taka lektóra mogła by pomuc odczytywać zachowania psów nie przez pryzmat ludzkich uczuć i zwyczajów ale bardziej zgodnie z naturalnym instynktem zwierząt. No ale może jakiśinny autor się zajmował? Może ktoś po weterynarii będzie wiedział, właśnie ... weterynarz :) zapytam sie przy okazji .... Pozdrawiam serdecznie Agnieszka Quote
yvonne_s Posted June 8, 2004 Posted June 8, 2004 A propos szczeniaczków. Moja Saba od pierwszego dnia u nas bawi się z psem mojego brata. Oni mają jamnika (chłopca) a Sabcia to dobek. Od samego początku przewaga siłowa leżała po stronie Saby - co tu dużo kryć :lol: Ich zabawy to właśnie głównie walki, podgryzania, przewracania itp. Oczywiście nie robią sobie krzywdy, choć czasem wióry lecą. Tylko że teraz oboje mają już po 10 miesięcy i końca zabaw nie widać. Wiem, że "mężczyzna" chce zdominować "kobietkę", i dlatego nie daje jej spokoju, ale powinien chyba zrozumieć że jako jamnik nie ma żadnych szans? :lol: Czy już tak będą ze sobą walczyć do końca życia??? Quote
Recommended Posts