Vectra Posted April 23, 2008 Posted April 23, 2008 [quote name='BeataG']Sorry, ale nie uważam, żeby uznanie należało się za to, że dana osoba nie popełniła przestępstwa. Bo pozbycie się psa przez wyrzucenie, przywiązanie w lesie itp. jest przestępstwem.[/quote] Tzn , że wg Ciebie każdy kto odda psa jest domniemanym przestępcą ? W takim razie ja też jestem , bo oddałam psa :roll: Quote
BeataG Posted April 23, 2008 Posted April 23, 2008 Vectra, czytaj uważnie! Piszesz, że należą się wyrazy uznania za to, że właściciel psa nie wyrzucił ani nie przywiązał w lesie - a to byłoby przestępstwo. Nie widzę powodu dla szczególnych wyrazów uznania dla kogoś, kto nie zabija, nie kradnie itp. A to też są przestępstwa. Jeśli będziemy wyrażać uznanie komuś za to, że nie popełnia przestępstwa, to znaczy, że przestępstwo uważamy za normę, a przecież tak nie jest. Quote
Karmi Posted April 23, 2008 Posted April 23, 2008 [quote name='BeataG']Vectra, czytaj uważnie! Piszesz, że należą się wyrazy uznania za to, że właściciel psa nie wyrzucił ani nie przywiązał w lesie - a to byłoby przestępstwo. Nie widzę powodu dla szczególnych wyrazów uznania dla kogoś, kto nie zabija, nie kradnie itp. A to też są przestępstwa. Jeśli będziemy wyrażać uznanie komuś za to, że nie popełnia przestępstwa, to znaczy, że przestępstwo uważamy za normę, a przecież tak nie jest.[/quote] Czyżby?:razz: Pamiętaj, ze rozmawiamy o zwierzetach. Tu mam wrażenie, ze jest inna ,,taryfa" Prawo? Moralność? Chyba tylko w odniesieniu do nas - ludzi. Zapewniam Cię, ze ktoś wyrzucający psa bo ... (odpowiednie wpisac) długo jeszcze w tym kraju nie bedzie postrzegany przez tzw ogół jako przestępca. Niestety:angryy: Quote
Vectra Posted April 23, 2008 Posted April 23, 2008 [quote name='BeataG']Vectra, czytaj uważnie! Piszesz, że należą się wyrazy uznania za to, że właściciel psa nie wyrzucił ani nie przywiązał w lesie - a to byłoby przestępstwo. Nie widzę powodu dla szczególnych wyrazów uznania dla kogoś, kto nie zabija, nie kradnie itp. A to też są przestępstwa. Jeśli będziemy wyrażać uznanie komuś za to, że nie popełnia przestępstwa, to znaczy, że przestępstwo uważamy za normę, a przecież tak nie jest.[/quote] Może trudno jest czasem dogadać się i zrozumieć przez słowo pisane , to fakt. Jednak nadal się będę upierać , iż osoba która odda psa do domu , zadba o jego los jednak ma u mnie słowo uznania ... mało kto sobie tyłek zawraca jakimś zapchlonym , niepotrzebnym kundlem. Nie wrzucajmy wszystkich do jednego wora. Ja nie potrafiła bym wywalić psa na ulicę , musiałam oddać psa , poszukać mu domu , sprawdzić czy pies ma się ok .. nowi opiekunowie pokochali psa od pierwszego wejrzenia , wylałam morze łez z tęsknoty , miałam chwile zawahania by go odebrać .. jednak sumienie mi nie pozwoliło drugi raz skrzywdzić psa , bo jednak masz racje jest to krzywda dla psa .. stracić rodzinę ... odnaleźć się w nowej. Za umyślne porzucenie psa , wywalenie go jak śmiecia , karała bym bardzo surowo. Wiesz kradzież , a kradzież ..... czasem można porównać .. czy ktoś kradnie by się na tym wzbogacić czy też kradnie chleb bo jest głodny .. tak , tak oba przypadki to przestępstwo , jednak jak różne ... Ale są też głodni którzy potrafią poprosić innych o kawałek chleba mimo , że łatwiej jest ukraść bo bez wstydu. Więc założyciel wątku mógł iść na łatwiznę i uwiązać go w lesie , nie zrobił tego .. ale ile jest takich co tak robią ? czy zatem mamy prawo potępiać założyciela wątku za to co zrobił ? Moim zdaniem nie i ci którzy pod wpływem impulsu decydują się pozbyć psa , niech biorą z niego przykład. ja jedynie jak napisałam , błędem wielkim była chęć odzyskania tego psa. Quote
Recommended Posts