puzzle Posted April 17, 2008 Posted April 17, 2008 Szczerze mowiac mam juz tego troche dosc... Co roku stosuje inny preprat i mielismy juz min kitlix i frontline, NIC niedziala. Bylabym bardzo wdzieczna gdyby ktos napisaal nazwe jakiegos prepratu, ktory naprawde dziala i najlepiej wykorzystywal go na psach szorskowlosych (slyszalam, ze bujnosc, dlugosc i rodzaj wlosa ma znaczenie). Boje sie o moje psy bo sa bardzo podatne, jeden kiedys mial lacznie szesc kleszcy po jednym spacerze... Napiszcie co o tym myslicie i co dziala najlepiej (firma i czy uzywac obrozy, pieptki czy spray'u..) Jezeli taki watek juz istnieje prosze o przeniesienie.. Quote
Artur Dobrzynski Posted April 25, 2008 Posted April 25, 2008 Jeśli teren na którym przebywa pies "aż kipi" od kleszczy warto zastosować i obróżkę i mikropipetkę np. Kiltix i Advantix. Zastosowanie takiego rozwiazania jest nie tylko optymalnym rozwiązaniem ale poza wszystkim nie mozna zrobic nic wiecej. Przecież nie da się psa zamknąc w zbroi. Quote
szamanka69 Posted April 27, 2008 Posted April 27, 2008 A można połączyć Advantix i obrożę Preventic? Czytałam żeby nie łączyć dwóch preparatów różnych firm... Sama nie wiem może to tylko kolejny chwyt marketingowy? Quote
Ania i Salma Posted June 14, 2008 Posted June 14, 2008 Pytalam sie naszej pani weterynarz o takie połączenie i powiedziala ze nie ma problemu :cool3: My od wielu lat stosujemy Frontline spot on, ale ostatnio kleszcze zrobily się dość swawolne i ponieważ w sierpniu jedziemy na wakacje w góry, to postanowilam do Frontline'a tak na wszelki wypadek dokupic Preventic. O takie połączenie pytalam tez na forum weterynaryjnym (ale nie chce robic kryptoreklamy :eviltong:) i tam tez mi powiedziano ze można łączyć dwa różne preparaty dwoch roznych firm Quote
Martens Posted June 19, 2008 Posted June 19, 2008 U nas najlepiej sprawdził się właśnie Preventic (obroża). W tej chwili jedziemy na samej obroży, bo zawsze dokładnie przeglądam psa, ale na czas, kiedy wyjeżdzam i pies zostanie u dziadków, dorzucę jeszcze spot-on. Quote
uncanny Posted June 20, 2008 Posted June 20, 2008 My stosujemy Exspot i jestem bardzo zadowolona. Kleszcze się nie zdarzają. Polecam!;) Quote
Martyna&Zara Posted June 20, 2008 Posted June 20, 2008 A gdzie taki kupiłaś?? W zoologu czy u veta?? [quote name='uncanny']My stosujemy Exspot i jestem bardzo zadowolona. Kleszcze się nie zdarzają. Polecam!;)[/quote] Quote
Cavisia Posted June 21, 2008 Posted June 21, 2008 [quote name='uncanny']My stosujemy Exspot i jestem bardzo zadowolona. Kleszcze się nie zdarzają. Polecam!;)[/quote] Potwierdzam, kleszcza od lat nie widziałam, a po lasach, łączkach, parkach chodzimy. Quote
ajcka Posted June 21, 2008 Posted June 21, 2008 Obroża PREWENTIC (czy jakoś tak) kropelki :Fiprex Quote
Tepes Posted June 29, 2008 Posted June 29, 2008 [COLOR=Blue]Ja używam obróżki Preventic i bardzo polecam:) ładnie pachnie i kleszczy nie ma:) [/COLOR] Quote
Martyna&Zara Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 A, czy obroże nie pozostawiają śladów na skórze psa?? Widziałam psa, który nosił obróżkę i miał różowy ślad na sierści pod nią. Quote
Tepes Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 [COLOR=Blue]Hmmm może zależy od obroży ale Preventic nie zostawia żadnych śladów:)[/COLOR] Quote
Agnieszka K. Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 [quote name='Toffuś']A, czy obroże nie pozostawiają śladów na skórze psa?? Widziałam psa, który nosił obróżkę i miał różowy ślad na sierści pod nią.[/quote] Kiltix jest w kolorze beżowym, i jedyne co moze zostawic to taki biały proszek, ale tylko na poczatku. Quote
puzzle Posted July 10, 2008 Author Posted July 10, 2008 A jak wyglada uzywanie obrozy przy dwoch psach? Czy targajace sie za szyje nie potruja sie tymi obrozami? Quote
Ashley Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 No z tym musisz raczej uważać - w zeszłym roku podtruła się kiltixem jedna z dwóch mieszkających razem maliniaczek mojej znajomej. Suczka bardziej dominująca podgryzała młodszą, i podgryzała też obrożę :shake: Quote
Agnieszka K. Posted July 11, 2008 Posted July 11, 2008 Moje nigdy sie nie pogryzły, ten dominujący (młody) w ogóle nie uzywa zebów w stosunku do tego starszego, masa i "mruczenie":cool1: wystarczaja. A jesli sie bawią to memlaja sie po uszach i pyskach / tzn. brodach ;-) Quote
puzzle Posted July 12, 2008 Author Posted July 12, 2008 MOje bawia sie w "zagryzanie" i Hebe zeby czesto laduja w okolicy szyi Scooby'ego:roll:. Dwa tygodnie temu kroplilam frontline i po przyjechaniu z lasu jak narazie wynik jest: Hebe 2, Scooby 6 kleszczy:roll:. Rozmawialam z pania, ktora ma dwa airedale terier'y i 4 sezon uzywa obrozek i jezdzaac w te same rejony na spacery od tego czasu nie miala zadnego kleszca, chcialam je kupic tylko nazwa wyleciala mi z glowy:roll:. Obrozki byly jakby posypane pudrem, a kolor mialy taki bezowo-pomaranczowy, duzo firm produkuje takie? Agnieszka napisala, ze taki wlasnie jest kitlix, kojarzycie jeszcze jakies? Quote
puzzle Posted July 12, 2008 Author Posted July 12, 2008 Kupilam kiltix dla malych i srednich, kosztowal duzo wiec mam nadzieje, ze bedzie dzialac, mielismy juz co prawda takie obrozki, ale preventic'a i wydawalo mi sie, ze kiltix tez juz byl, ale jezeli nie zmienili koloru przez ostatnie dwa lata to wychodzi, ze jednak mialam cos innego, ale jestem przekonana, ze to byl bayer. Kropel to juz nie zlicze ile roznych mielismy... Quote
Agnes Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 [quote name='niedzwiadek:)']Kupilam kiltix dla malych i srednich, kosztowal duzo wiec mam nadzieje, ze bedzie dzialac, mielismy juz co prawda takie obrozki, ale preventic'a i wydawalo mi sie, ze kiltix tez juz byl, ale jezeli nie zmienili koloru przez ostatnie dwa lata to wychodzi, ze jednak mialam cos innego, ale jestem przekonana, ze to byl bayer. Kropel to juz nie zlicze ile roznych mielismy...[/quote] bayer ma tez bolfo - purpurowy kolor jak dla mnie totalna klapa obrozowa, u nas sie w ogole nie sprawdzila Quote
puzzle Posted July 15, 2008 Author Posted July 15, 2008 No to mialam bolfo. pammietam, ze napewno to byl bayer, ale niekojarzylam ktory, u mnie tez wogole sie nie sprawdzil... Quote
GameBoy Posted July 15, 2008 Posted July 15, 2008 ja uzywam FRONLINE na Hexie, Monthy tez tym zakraplałam i kleszcz mi się nie trafił... Quote
Impresja&Simarilion Posted July 15, 2008 Posted July 15, 2008 ja używam kropli Virbac, ale chyba coś innego spróbuję, bo ostatnio po aplikacji moje sunie trochę się drapały Quote
agusiazet Posted July 15, 2008 Posted July 15, 2008 Mój Sony ma obrożę, ale ona śmierdzi i ma wystarczyć na pół roku. Z frontline byłam zadowolona, ale teraz pies siedzi w hoteliku, więc na wszelki wypadek ma tę śmierdząca obroże. Nazwy nie pamiętam:( Quote
Recommended Posts