Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam.
U 9-cio miesięcznej suczki pudla mini pojawia sie biegunka.
Skład codziennego menu to gotowane mięso z kurczaka,wołowiny z małą domieszką gotowanej marchwi,selera,czasem makaronu lub ryżu do tego wsypujemy mielone "Royal Canin Poodle 30 Caniche - Barbone (Adult > 10 month)"
Mielone ,bo całych "chrupek" nie chce jeść:placz:
Dostaje również prasowane kostki,rurki z chrząstek i ścięgien do gryzienia.
Które z tych składników wywołują rozwolnienie i które wycofać lub nie mieszać z wyżej podanymi pozostałymi składnikami jadłospisu ?

Posted

Wydaje mi się, że problemem mogą być kostki/ruski/ścięgna. Spróbuj je odstawić na jakiś czas i zobaczy czy nie ma poprawy... Jeśli nie ma to idź do weterynarza - może to być jakaś choroba wrodzona, którą łatwą jest opanować, ale nie leczona może szkodzić. Miałam coś takiego u mojego psa - co prawa jak był stary, ale u młodego też może się zdarzyć - ciągłe biegunki itp. W końcu wylądował na diecie podobnej jak u twojej sunia [chociaż trochę ostrzejszej] i przy pomocy leków [ok. 10 zł miesięcznie jeśli dobrze pamiętam] bez problemu dało się wszystko opanować :)

Posted

Przede wszystkim należałoby się zdecydować czy karmić suchym czy gotowanym. A dosypywanie zmielonych suchych kulek do gotowanego jedzenia, ogólnie wydaje mi się zupełnie nietrafionym pomysłem. Poza tym wiele psów ma biegunki po royalu - moje również. Royal niby dla pudli to zdzierstwo, jest taki sam jak każdy inny tylko kosztuje dużo. Już lepiej kupić royala z linii weterynaryjnej.
No i tak jak wspomniała Bonsai biegunka może też występować po prasowanych kościach.
Gdybym była wetem (nie jestem, więc lepiej zaciągnąć opinii weta) to zaleciłabym ci to co napisałeś
" Skład codziennego menu to gotowane mięso z kurczaka,wołowiny z małą domieszką gotowanej marchwi,selera,czasem makaronu lub ryżu"
i tylko to. Mięso, trochę warzyw i ryż.

Posted

A... jedno mogę powiedzieć - gotowany kurczak z marchewką i ryżem doskonale nadaje się dla psów z problemami jelitowymi... wiem, bo tak był karmiony mój pies na początku [zalecenie weterynarza] ;)

Posted

Musisz sprawdzać każdy składnik, moja Valinor była np. uczulona na ... karme typu sensitive (z jagnięciną i każdą inną dla uczuleniowców :eviltong:) i na wołowinę :shake:

Najbardziej są podejrzane wszelkie "sztuczne" składniki a wiec prasowane uszy - to kupa chemii bez wartości odżywczych :roll:

Do karmy możesz tez podawać jogurt naturalny bez cukrowy.

Pozatym "biegunka" to tez objaw: stresu, zmiany pokarmu, złej wody (b. często, np u moich teściów podanie wody kranowej nawet przegotowanej to pewna biegunka i u psów i u dziecka , a u mnie potrafia pić surową kranówę i nic :evil_lol:), infekcji.

Posted

Bardzo częstą przyczyną biegunki u psów (słyszałam) jest woda kranówa - moja królewna pije mineralną, to nie wiem. Kłopoty z przewodem pokarmowym ( a ciągle coś sie działo ) u mojej Vitki jak za dotknięciem czarodziejskiej różczki ustały - je tylko sucha karmę - weterynaryjny Royal tak mi poradził wet i miał rację.
No i ZERO przysmaczków-cudaczków ze sklepu=konserwant na konserwancie.
To mi się wydaje byc powodem sensacji żąłądkowych. I tak jak pisała Gośka nie miesza się jednocześnie suchego z "mokrym" (suche pęcznieje w brzuszku dodatkowo).

Posted

W wielu karmach Royala jest dodana glinka kaolinowa, która absorbuje nadmiar wody w jelitach i tym samym likwiduje (maskuje) lub łagodzi biegunki, ale ich nie leczy.
Przy biegunkach należy pamiętać również o odbudowie flory jelitowej, poprzez podawanie probiotyków.
Nie należy podawać równocześnie karm suchych i gotowanego również i z tego powodu, że mają różny czas trawienia.

Posted

Sonya-Nero, pisząc, że nie należy podawać równocześnie karm suchych i "naturalnych" masz na myśli, że w jednym posiłku czy w ogóle, że wolno karmić tylko suchym lub tylko gotowanym?

Posted

Na pewno nie jest wskazane podawanie łącznie w jednym posiłku.
Najlepiej byłoby wybrać jeden ze sposobów żywienia.
Jeżeli mają mocne żołądki i dobrze sobie radzą z trawieniem i suchego i gotowanego można je dalej tak karmić, ale podawać osobno i w odstępach czasowych.
Nie zapominajmy od czasu do czasu zrobić próby wątrobowe, zwłaszcza przy karmieniu suchymi karmami, wynik może zaskoczyć :cool1:

Posted

[quote name='Sonya-Nero']W wielu karmach Royala jest dodana glinka kaolinowa, która absorbuje nadmiar wody w jelitach i tym samym likwiduje (maskuje) lub łagodzi biegunki, ale ich nie leczy.
[/quote]
To bardzo ciekawa informacja, nie wiedziałam o tym :hmmmm:

Mam też do Was pytanie.
Nie pamiętam czy to Ty [B]Sonya-Nero [/B]czy [B]Gośka[/B] polecałyście karmę z łososiem?
Nie mogę odnaleźć tych postów a jestem ciekawa jakiej marki jest ta karma i czy jest to sucha karma?

Posted

To ja;), ale nie polecałam tylko pisałam że takową kupuję, właśnie z racji tego że moje burki ją uwielbiają i dodatkowo nie mają żadnych problemów z gryzieniem jej i trawieniem, aha a firma to Purina z łososiem. Lubią też Acanę puppy dla ras małych. Z suchych karm wypróbowałam sporo. Najgorzej spisał się sklepowy Royal właśnie. Po weterynaryjnym było lepiej, psy nie miały sensacji, ale też jadły go niechętnie. Kiedyś kupiłam energetyczną Nutra Nugets - tragedia, psy zachowywały się jak nawalone.
Ja swoim daję też mięso surowe, żółtko 2 razy w tyg., od czasu do czasu ser biały. Mafia kocha owoce i warzywa więc też je dostaje. Jednak wszystko to jest raczej w formie dodatku i smakołyku niż podstawowym karmieniem. Miałam chęć przejść zupełnie na barfa ale niestety nie mam możliwości kupowania zróżnicowanych mięs więc zostało tylko na dawaniu surowego jako dodatku.

Guest Reyes
Posted

[QUOTE]Kiedyś kupiłam energetyczną Nutra Nugets - tragedia, psy zachowywały się jak nawalone.[/QUOTE]
Jak króliczki z reklamy energizera ? :cool3::cool3:

Posted

[quote name='Gośka']To ja;), ale nie polecałam tylko pisałam że takową kupuję, właśnie z racji tego że moje burki ją uwielbiają i dodatkowo nie mają żadnych problemów z gryzieniem jej i trawieniem, aha a firma to Purina z łososiem. Lubią też Acanę puppy dla ras małych. Z suchych karm wypróbowałam sporo. Najgorzej spisał się sklepowy Royal właśnie. Po weterynaryjnym było lepiej, psy nie miały sensacji, ale też jadły go niechętnie. Kiedyś kupiłam energetyczną Nutra Nugets - tragedia, psy zachowywały się jak nawalone.
Ja swoim daję też mięso surowe, żółtko 2 razy w tyg., od czasu do czasu ser biały. Mafia kocha owoce i warzywa więc też je dostaje. Jednak wszystko to jest raczej w formie dodatku i smakołyku niż podstawowym karmieniem. Miałam chęć przejść zupełnie na barfa ale niestety nie mam możliwości kupowania zróżnicowanych mięs więc zostało tylko na dawaniu surowego jako dodatku.[/quote]

Ja właśnie podaję Cześce royala (sklepowego i vet.) dla szczeniaków ras małych oraz różnie raz mięsko, raz warzywka, serek z żółtkiem. Czasami trochę ryżu z mięskiem i marchewką, ale główne żywienie to royal, reszta jako dodatki.
Nigdy nie miała sensacji ale już nie bardzo chce jeść to suche, dlatego pomyślałam o wypróbowaniu jakiejś innej karmy, najlepiej sprawdzonej.
Nie chce Cześce rozregulować przemiany materii ;)

[B]Gośka[/B] mam jeszcze jedno pytanie ;) czy te karmy o których piszesz to są diety vet do zdobycia u lekarzy czy można to kupić w sklepach zoo?

Posted

[quote name='Reyes']Jak króliczki z reklamy energizera ? :cool3::cool3:[/quote]

Niemalże ;), psy całe "chodziły" były rozdygotane i ciągle by się ruszały, porównanie z króliczkami energizera świetne;). Wszystko się uspokoiło jak przeszłam na "bytówkę" i więcej eksperymentów z karmą energetyczną nie robiłam.

Posted

[quote name='Eustachy'][B]Gośka[/B] mam jeszcze jedno pytanie ;) czy te karmy o których piszesz to są diety vet do zdobycia u lekarzy czy można to kupić w sklepach zoo?[/quote]

Wiesz że nie wiem, ja Purinę kupuję u weta. W sumie rzadko chodzę do sklepów zoo więc nie wiem czy Purina też tam jest ale chyba tak.

Posted

[quote name='Gośka']Wiesz że nie wiem, ja Purinę kupuję u weta. W sumie rzadko chodzę do sklepów zoo więc nie wiem czy Purina też tam jest ale chyba tak.[/quote]

Wielkie dzięki :Rose:
Wypróbuję i może Cześce przypadnie do gustu.

Posted

[quote name='bonsai_88']Na 100% w sklepach jest Purina - np. w tym w którym pomagam :cool3:[/quote]

:cool3: udało mi się znaleźć w sklepie internetowym za całkiem rozsądną cenę. Zamówione i czekamy.