Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 422
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[B]Elza[/B] jestem matką karmiącą więc wszystkie "domowe" [typu odciąganie itp.] sposoby zapobiegające zapaleniu piersi znam :) . A razie czego Sabcia i tak będzie miała teraz stałą opiekę weterynaryjną [w tym tygodniu co najmniej 2 wizyty - w poniedziałek na ocenienie stanu zdrowia i umówienie się na sterylkę i 2 wizyta żeby sterylkę wykonać].

Posted

Bonsai, bedziesz mieć idealnego psa.
Saba jest cudowna- nie jest smutna, jest wesoła, kiedy zachęca sie ją do zabawy, skacze jak młody szczeniak, biega :) Na razie jednak widac,z e w koncu odsypia to schronisko- tam jest tylko betonowy boks, i palety drewniane do spania, bez żadnej wyściółki. Na wersalce padła i widać, ze tego bardzo chciała. Przed chwilą zapiszczała i poleciała w strone wyjścia. Uznałam,z e w ten sposób chce mi powiedziec,ze chce na dwór. To dla mnei nowośc, bo mój piesek nie sygnalizuje takich rzeczy i czesto iska mi w kuchni. Natomiast Saba jest prawdziwie dobrze wychowana- natychmiast wysżłyśmy i ona od razu zrobiła siku :D
No rewelacyjna po prostu.
Jest niesamowicie łagodna- Acane je ze smakiem :) Daje sobie zabierać jedzenie w trakcie posiłku. W ogóle daje ze sobą zrobić wszystko. Uważam,z e to idealny pies do dziecka. Poza tym dobrze chodzi na smyczy. Nie szarpie, nie ucieka.
Dowód na sikanie na dworzu :lol: :

[B][IMG]http://upload.miau.pl/3/81975.jpg[/IMG][/B]

[B][IMG]http://upload.miau.pl/3/81977.jpg[/IMG][/B]

[B][IMG]http://upload.miau.pl/3/82001.jpg[/IMG][/B]

Moje koty traktuje jakby ich zupełnie nie było, albo raczej, jakby to był naturalny element w zyciu kazdego psa. Koty sa ciekawe bardzo, szczególnie interesuje ich rozmiar Saby, bo moja psina jest wielkości kota. Jedna z nich własnie siedzi naprzeciwko i widać normlanie, jak ogląda Sabcię od głowy do stóp. I z powrotem :lol:

[B][IMG]http://upload.miau.pl/3/82003.jpg[/IMG][/B]

A tak w ogóle, to zdjecia nie oddają jej urody. Na żywo jest 100x piękniejsza.
Bonsai, Saba jest wykąpana, ale na łapkach jeszcze widać takie przybrudzenia. Poza tym ma sporo kołtunów. Ale futro ma przefajne :)

Posted

Jełśi chodzi jeszcze o mleko, to u ziwerząt sie go nie odciąga tak jak u ludzi, bo to pobudzi jeszcze produkcję- daje sie lek w tabletkach hamujacy laktację i przez kilka dni antybiotyk. Poza tym mało picia i powinno być dobrze.

Posted

[B]To ona? Boszesztymój..jakie ekspresowe szczescie:-o:crazyeye:. [/B]

[B]Rano jeszcze w schronie. Na zimnym betonie.. W zimnym, zawianym, deszczowym Elblagu. A teraz? na kanapie?...Co za szczesciara:multi::multi::multi::cunao::cunao:[/B]

Posted

Mleka nigdy nie odciąga się całkowicie - ja jak miałam problemy to odciągałam tylko tyle, żeby mi pierś [brodawka] trochę zmiękła... wtedy laktacja też sie zmniejsza, a tak nie boli ;) ... z resztą będziemy jechały do weterynarza to na pewno się wszystkiego dowiem :) . Łapki pewnie będę jeszcze długo doczyszczać... A jeśli chodzi o koty to mój nie ograniczy się do patrzenia - psa trzeba przecież upolować :diabloti:

Chciałam jeszcze poruszyć jedną średnio miłą sprawę - sporo osób zaoferowało się, że wyśle na transport Saby pieniądze [łącznie 250 zł]. Jak na razie dostałam tylko 100 zł, z czego 50 od jednej osoby z forum [a 50 z poza forum]. Prosiłabym osoby które obiecały wysłać pieniądze, bo w przeciwnym wypadku mogę mieć problem z pieniędzmi na sterylizację :(

Posted

Sunia jest przekochana.

Podejrzewamy z Kordonią, że urodziła wczoraj lub przedwczoraj. Cycki ma pełne mleka, jest wymęczona a pipkę ma dużą, wcześniej ubrudzoną mazią, wyglądało jak kupa, ale to z pupy nie było. :roll:

Pozatym, zjadła ze smakiem, w kąpieli była bardzo grzeczna, trochę tam mruczała, ale może dlatego, że jej było dobrze. Mogę się założyć, że wcześniej nikt nie dbał o to, by była czysta.. :roll:

Pozatym, chętnie się bawi, zachęcałam ją do tego, a ta brykała tak, że aż się wywróciła. Jest taka niesforna i nieporadna, zupełnie jak szczeniak.

Stwierdzenie, że Saba jest schorowaną, starszą suką nie jest prawdą. Ma piękne, niewytarte zęby, przy tym olśniewająco białe, wg moich obliczeń ma 1,5 roku, a zachowuje się jak podrostek ok.8 miesięczny, któremu w głowie wyłącznie figle. :)

Będzie świetną przyjaciółką.
Na smyczy chodziła ładnie, nie wyrywała się nam.

Chciałam bardzo podziękować Kordonii, która włożyła całe swoje serduszko w pomoc dla Saby.. :loveu:

Posted

Mam taką cichą nadzieję, że będą ;) ... po prostu z pieniędzy, które zostały będę musiała - dojechać do Wrocławia [a nawet wrócić :D ], wysterylizować Sabę, wykarmić w nas wszystkich [ja, TŻ, dzieć, kot - na Royalu wybredny potwór, i Saba] i wymienić opony....

Posted

Co prawda ja jestem w szpitalu na dyżurze nocnym, ale mój mąż napisał mi własnie smsa, że oczywiście Saba władowała sie mu do łóżka, zupełnie bez pytania, jakby to była najbardziej oczywista rzecz pod słońcem :D :D :D

Posted

[quote name='kordonia']Co prawda ja jestem w szpitalu na dyżurze nocnym, ale mój mąż napisał mi własnie smsa, że oczywiście Saba władowała sie mu do łóżka, zupełnie bez pytania, jakby to była najbardziej oczywista rzecz pod słońcem :D :D :D[/QUOTE]
Wiedziałam! :) A jak na to zareagował Mick..wicz.. ?

Posted

[quote name='kordonia']Co prawda ja jestem w szpitalu na dyżurze nocnym, ale mój mąż napisał mi własnie smsa, że oczywiście Saba władowała sie mu do łóżka, zupełnie bez pytania, jakby to była najbardziej oczywista rzecz pod słońcem :D :D :D[/quote]

Kordoniu ja mysle, ze Ty oraz Twoj mąz macie to do siebie, ze wiekszosc czterolapów traktuje Was jak swego... widzialam reakcje kociaka na Was...ciebie i Twego meza. Oraz Wasza reakcje na kociaka. Nie dziwie sie suni ani troszke:lol:

Posted

[quote name='Rybc!a']Wiedziałam! :) A jak na to zareagował Mick..wicz.. ?[/quote]

On to on, ale pomyśl, co na to nasza, Mała Saba na to, ze obcy intruz- Duża Saba- zajął jej miejsce :lol:

Posted

Saba nie chce jesc sama w pokoju. Saba chce jeść ze mną. Jelsi siedze z nią przy jej misce, je ładnie. Jak odchodze, to leci po jedno ziarenko i przybiega zjeść je przy mnie i tak cały czas :)

Posted

[B]Kordonia [/B]sposób jedzenia mi nie przeszkadza - łatwiej będzie mi ją tresować [metodą kuleczka za rozkaz, a reszta dziennej porcji wieczorem do miseczki] :) . Gorzej ze spaniem w łóżku - TŻ może mi marudzić, że my, dziecko i pies na raz to trochę za dużo na małą kanapkę. Pewnie się nasłucham ze 2 dni zanim da mi spokój [a jak będzie mu tak bardzo strasznie źle to zawsze jest w obwodzie jeszcze jedna kanapa... dla niego :D ].

A ja się zastanawiam jak ja do Wrocławia dojadę - nie dość, że to będzie najdłuższa trasa w mojej krótkiej karierze kierowcy, nie dość że w środku nocy będę do domu wracać to jeszcze mój Smok [domowe imię dziecka :) ] załatwił mi pobudkę o 5 rano...

Posted

Ale z tym spaniem była bardzo grzeczna- kiedy TŻ się połozył, ona natychmiast uwaliła mu sie na klatę :)
Trochę było mu cięzko, więc wskazując w kierunku nóg zaproponował jej przenosiny w tamto miejsce. Zgodziła sie bez oporów i całą noc spała grzecznie w nogach. jest ogólnie bardzo posłuszna i zgodna. Myślę,ze podda sie bardzo łatwo szkoleniu.