BBeta Posted October 28, 2013 Posted October 28, 2013 [quote name='Rinuś']A D90?[/QUOTE] D90 to następca D80, więc prezentuje się zdecydowanie lepiej (mimo, że też ma już swoje lata) ;) Nikkora 70-300mm f/4-5.6 VR miałam i polecam, fajne szkło :) Quote
Rinuś Posted October 28, 2013 Posted October 28, 2013 [quote name='BBeta']D90 to następca D80, więc prezentuje się zdecydowanie lepiej (mimo, że też ma już swoje lata) ;) Nikkora 70-300mm f/4-5.6 VR miałam i polecam, fajne szkło :)[/QUOTE] Warto w niego zainwestować i kupić nowy czy lepiej używany i taniej? Muszę się zmieścić w max 2,5 tys licząc jeszcze szkło. Quote
BBeta Posted October 28, 2013 Posted October 28, 2013 [quote name='Rinuś']Warto w niego zainwestować i kupić nowy czy lepiej używany i taniej? Muszę się zmieścić w max 2,5 tys licząc jeszcze szkło.[/QUOTE] Jeżeli znajdziesz puszkę "z pewnej ręki" i z niedużym przebiegiem to spokojnie możesz kupić używaną ;) Quote
Vectra Posted October 28, 2013 Posted October 28, 2013 Rinuś , a nie lepiej kupić Ci po prostu obiektyw za te pieniądze ? dołóż kilka stówek i kupisz np w euro canona 70-200 f/4.0 serii L i będziesz cykać ruch jak należy. Puszka nie robi zdjęć ... a szybki obiektyw z celnym AF Quote
BBeta Posted October 28, 2013 Posted October 28, 2013 [quote name='Vectra']Puszka nie robi zdjęć ... a szybki obiektyw z celnym AF[/QUOTE] Robi :eviltong: Jak puszka nie domaga to nawet najlepszy i najdroższy obiektyw nie pomoże ;) Quote
Vectra Posted October 28, 2013 Posted October 28, 2013 [quote name='BBeta']Robi :eviltong: Jak puszka nie domaga to nawet najlepszy i najdroższy obiektyw nie pomoże ;)[/QUOTE] a Rinusiowej niedomaga ? bo tego nie doczytałam. Mój bodziak jak dychał ledwo , to miał spóźniony zapłon. Pisałam gdy puszka działa i ma się dobrze :diabloti: Quote
Rinuś Posted October 28, 2013 Posted October 28, 2013 No właśnie chyba puszka przestaje domagać na moje potrzeby... oczekuję czegoś więcej teraz już... i mam niedosyt :) Obecna puszka ma z 5 lat lekko, muszę dokładnie sprawdzić. Quote
Rinuś Posted October 28, 2013 Posted October 28, 2013 [quote name='Vectra']a Rinusiowej niedomaga ? bo tego nie doczytałam. Mój bodziak jak dychał ledwo , to miał spóźniony zapłon. Pisałam gdy puszka działa i ma się dobrze :diabloti:[/QUOTE] mam wrażenie, że jest wolniejszy niż kiedyś, a to mi przeszkadza już bardzo. Quote
Okamia Posted October 28, 2013 Posted October 28, 2013 [quote name='Vectra']a Rinusiowej niedomaga ? bo tego nie doczytałam. Mój bodziak jak dychał ledwo , to miał spóźniony zapłon. Pisałam gdy puszka działa i ma się dobrze :diabloti:[/QUOTE] Pffy tobie by przy potworach jedynie coś takiego jak ja mam odpowiadało :diabloti: Tyle że to duże i ciężkie :eviltong: Rinuś a czemu chcesz zmienić system? Quote
Rinuś Posted October 28, 2013 Posted October 28, 2013 [quote name='Okamia'] Rinuś a czemu chcesz zmienić system?[/QUOTE] Bo z tego co czytam to chyba w canonach w tej półce cenowej nie znajdę nic w miarę ciekawego...ale mogę się mylić? Quote
Vectra Posted October 28, 2013 Posted October 28, 2013 [quote name='Okamia']Pffy tobie by przy potworach jedynie coś takiego jak ja mam odpowiadało :diabloti: Tyle że to duże i ciężkie :eviltong: Rinuś a czemu chcesz zmienić system?[/QUOTE] zawsze możesz mi sprezentować :loveu: ja jednak wybieram tego tamrona , niestety na 4.0 , przy ISO 1600 .. las wszystko zasłania :( i to są chwile kiedy nie lubię lasu :evilbat: Quote
BBeta Posted October 28, 2013 Posted October 28, 2013 [quote name='Vectra']a Rinusiowej niedomaga ? bo tego nie doczytałam.[/QUOTE] Z wypowiedzi Kasi można wywnioskować, że nie jest już zadowolona ze swojej puszki, dlatego rozważa zmianę Quote
Okamia Posted October 28, 2013 Posted October 28, 2013 [quote name='Vectra']zawsze możesz mi sprezentować :loveu: [/QUOTE] Oczywiście :cool3: jak tylko ty mi sprezentujesz canona 1dx :loveu: To życzę Ci byś trafiła na bardzo dobrego tego tamronka ;) Quote
Vectra Posted October 28, 2013 Posted October 28, 2013 przy moim szczęściu , na pewno trafię taki okaz ... że hohohoho :diabloti: a droższych to tych canonów nie ma ? bo aktualnie , to nie mam takich drobnych :cooldevi: Quote
Okamia Posted October 28, 2013 Posted October 28, 2013 [quote name='Vectra']przy moim szczęściu , na pewno trafię taki okaz ... że hohohoho :diabloti: a droższych to tych canonów nie ma ? bo aktualnie , to nie mam takich drobnych :cooldevi:[/QUOTE] Ej no taka tanioszka że wiesz, miocik strzelisz, sprzedaż i będziesz miała :eviltong: Przecież to taki dochodowy biznes :evil_lol: Dlatego właśnie ja bym tamronka nie wzięła :diabloti: w temacie: [url]https://www.facebook.com/photo.php?fbid=622771241098050&set=a.138629782845534.17832.137954159579763&type=1&theater[/url] Quote
Vectra Posted October 28, 2013 Posted October 28, 2013 z pierwszego miotu , kupie Ci dekielek.i tak dojdziemy przy miocie Z , do całości Cały czas , aż mnie już to nudzi - gryzę się , co tu kupić. Czy nie targnąć się na sigme 70-200 , droższe dziadostwo , ale wiem że miłe , bo miałam przyjemność poczymać i poczykać :loveu: Wyłazi ze mnie sknerostwo , ale jednak te 4 koła ponad , to tak nie w kij dmuchał .... o tym tamronie , to ile ludzi tyle opinii i to mnie przeraża .. bo jednak wydać 2600 na coś , co będę bluzgać ? to już wolę obecny obiektyw bluzgać .... na niego mam wytłumaczenie , że zamiera - ma prawo , dzielnie walczy od ponad 5 lat ... w trudnych warunkach. to L jest fajne , no ale nie w tym lesie i takie oto człowiek rysuje sobie problemy :loveu: Quote
Rinuś Posted October 28, 2013 Posted October 28, 2013 To w końcu nie wiem...D90 i do tego ten nikkor 70-300? :) Quote
Iza. Posted October 28, 2013 Posted October 28, 2013 ooo Vectra widzę, że nie tylko ja mam takie dylematy :razz: ja się zastanawiałam nad sigmą 70-200 2.8 a canonem 70-200 4L a teraz mi jeszcze podpowiedziałaś tego tamrona i już kompletnie jestem w kropce :( :evil_lol: Quote
Unbelievable Posted October 28, 2013 Posted October 28, 2013 [quote name='Rinuś']To w końcu nie wiem...D90 i do tego ten nikkor 70-300? :)[/QUOTE] co najmniej d90 : P ja mam pytanie ;) nie mogę się zdecydować na nikona ;) moje wymagania... z AFem każdym sobie poradzę :evil_lol: potrzebuję body wygodnego do trzymania, czyli sporego, z silniczkiem, górnym wyświetlaczem, dwoma pokrętłami i poza zdjęciami ma też robić filmy ;) czyli wysoce wymagany AF podczas kręcenia sprawa wygląda tak, że im mniej będę musiała zachomikować, tym szybciej będę miała nowy aparacik, a stary już ledwo dycha :grins: rozważam także używany. Budżet total max 3tys, wolałabym nie przekroczyć 2500, a najlepiej wydać 2000 :grins: teraz następuje pytanie... czy d90 da się przeżyć jeżeli chodzi o kręcenie filmów, czy d5100 da się przeżyć jako małe zupełnie amatorskie body, bez sensownego i szybkiego systemu obsługi i nastawów, ale z fajną matrycą i filmikami, czy nic nie da się przeżyć i moje zupełne minimum to d7000...? Quote
Vectra Posted October 28, 2013 Posted October 28, 2013 z tymi filmikami , to jest taki jeden klops - przynajmniej w moim body i pewno w innych też. Że AF ustawia się ręcznie :( co jest do luftu jak chcę sobie kręcić , będąc z dala od aparatu. Ile mi filmików poszło do śmieci przez to :( Iza , żeby to kosztowało tysiaka - to by nie było dylematów. A tak to jest taki pieniążek dość spory , a w sumie do zabawy tylko potrzebne.Stąd ta kropka. Co inne może , gdyby nie wciąż jakieś nowe wydatki i tak się te chciejstwo upycha na dalszy tor. Ale przynajmniej , w ramach walki z nudą ;) człowiek ma fajny problem. Quote
Iza. Posted October 28, 2013 Posted October 28, 2013 [quote name='Vectra'] Iza , żeby to kosztowało tysiaka - to by nie było dylematów. A tak to jest taki pieniążek dość spory , a w sumie do zabawy tylko potrzebne.Stąd ta kropka. Co inne może , gdyby nie wciąż jakieś nowe wydatki i tak się te chciejstwo upycha na dalszy tor. Ale przynajmniej , w ramach walki z nudą ;) człowiek ma fajny problem.[/QUOTE] no niestety kasa nie jest mała i to największy minus całej tej zabawy :evil_lol: Quote
Unbelievable Posted October 28, 2013 Posted October 28, 2013 d5100, d300s i d7000 mają AF podczas nagrywania ;) d90 bardzo słaby Quote
Vectra Posted October 28, 2013 Posted October 28, 2013 [quote name='Iza.']no niestety kasa nie jest mała i to największy minus całej tej zabawy :evil_lol:[/QUOTE] nooo , kilka klopsów by poleżeć w lesie i pocelować w piłkę , temu człowiek myśli i myśli :diabloti: w których sklepach oglądałaś ? jak cenowo. Bo ja to w sumie w euro , jakoś tak najwygodniej mi , bo do domu przywiozą szybko i jest kogo blisko lać w razie coś ;) u mnie kompromis wygląda tak - canon za ciemny , sigma za droga .... więc tamron , no ale te niektóre opinie. Kurcze nie mam od kogo złapać w rączkę by się tym chwile pobawić. Sigme i canona miałam możliwość , wiem że fajne zabaweczki. Ale przysłonę 4.0 będę bluzgać , wiem bo bawię się teraz na takich ustawieniach i wychodzi dno. U mnie tak 3.2 , 3.5 na ISO 800 jest najlepiej .... pomijam czarne psy , bo tu zabawa jeszcze inna. Tinka , to nie wiedziałam. Może kiedyś trzeba będzie się spiąć i przesiąść na inny system. Quote
Iza. Posted October 28, 2013 Posted October 28, 2013 [quote name='Vectra']nooo , kilka klopsów by poleżeć w lesie i pocelować w piłkę , temu człowiek myśli i myśli :diabloti: w których sklepach oglądałaś ? jak cenowo. Bo ja to w sumie w euro , jakoś tak najwygodniej mi , bo do domu przywiozą szybko i jest kogo blisko lać w razie coś ;) u mnie kompromis wygląda tak - canon za ciemny , sigma za droga .... więc tamron , no ale te niektóre opinie. Kurcze nie mam od kogo złapać w rączkę by się tym chwile pobawić. Sigme i canona miałam możliwość , wiem że fajne zabaweczki. Ale przysłonę 4.0 będę bluzgać , wiem bo bawię się teraz na takich ustawieniach i wychodzi dno. U mnie tak 3.2 , 3.5 na ISO 800 jest najlepiej .... pomijam czarne psy , bo tu zabawa jeszcze inna. [/QUOTE] przejrzałam na prawdę sporo już tych sklepów i ceny zazwyczaj są porównywalne, jakiś wielkich różnic nie widziałam. Ja byłam najbardziej za Canonem, bo wiadomo szkoło systemowe, ale sporo się naczytałam o świetle i zwątpiłam. Sigmę ma moja znajoma i jest bardzo zadowolona, ale z tego co czytałam więcej w necie to jednak zdarza się, że są problemy z ostrzeniem w punkt i tak naprawdę fajnie się nią foci o 4.0. I tu pojawił się mój dylemat, bo 4.0 to ja miałabym w Canonie. Teraz powiedziałaś mi jeszcze tego tamrona, więc siedze i czytam ;) A jaki masz teraz aktualnie obiektyw ? Quote
Vectra Posted October 28, 2013 Posted October 28, 2013 Sigme 50-150 f/2.8 bardzo go sobie chwalę , na serio go lubie. Bo jest szybciutki (był zanim miał wypadki dwa) lekki dość i nie za duży. Troszkę czasem krótki ale serio miłe szkiełko [url]https://scontent-b-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/1395830_755247861168261_1989882418_n.jpg[/url] Quote
Recommended Posts