Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 15k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Naklejka']ok, dzięki :)
Jak byłam w niemczech to tam lustrzanki kosztowały po 300-600€ z tego co kojarzę, niektóre modele były tańsze niż w polsce, a jaki wybór! Mój wujek chciał w polsce sprzedać swoją kamerę którą miał już kilka lat, okazało się, że do polski nie sprowadzili jeszcze tego modelu! :lol:[/QUOTE]

ee tam dla chcącego nic trudnego, wszystko można sprowadzić do PL. jak się wie gdzie szukać.
A ceny są różne, zależy w jakim kraju się jest, nie zawsze jest taniej niż u nas

[quote name='MakeBelieve']NightQueen- wiesz, ja chcę opylic za pare stów swojego d70 i dolożyć maks. 3 stówki do nowego.. co jest mało prawdopodobne, ale co tam ;D
2 tysiaki to przerasta moje możliwości:PP[/QUOTE]

tak jak mówiłam, wątpię aczkolwiek mylić się mogę byś dostała jeszcze w sklepie nowego D80, jak mają to chyba takie bardzo małe sklepy, gdzie towar nie prędko im schodzi, bo nikon nie produkuje tych korpusów już długo

Posted

Wiem to głupie , ale ja moje zdjęcia robię telefonem Sony Ericsson K770i , ostrość makro .. I według dość wielu osób są fajne . Jak by mi się udało wrzucić z telefonu tutaj to by się nie rozmazały ?

Posted

[B]Mi osobiscie bardziej sie to zdjecie podoba niz to pierwsze :)[/B]
[IMG]https://lh6.googleusercontent.com/-qLureYDP5iQ/ThSWqGoBz6I/AAAAAAAAEE8/D3EC3PIvguc/s640/IMG_3075.jpg[/IMG]

Posted

[URL]https://lh6.googleusercontent.com/-Unf76-x7fjM/TesiSXtl2AI/AAAAAAAACsA/1wBmu68fkq0/s720/IMG_0823.jpg[/URL]
Hahaha, posikałam się ze śmiechu.

[quote name='deer_1987']A nikt inny oprocz Cavy np Bolsbokser nie podpowie nam czegos?[/QUOTE]
A co mam podpowiedzieć ?

Posted

[quote name='Bolsbokser'][URL]https://lh6.googleusercontent.com/-Unf76-x7fjM/TesiSXtl2AI/AAAAAAAACsA/1wBmu68fkq0/s720/IMG_0823.jpg[/URL]
Hahaha, posikałam się ze śmiechu.[/QUOTE]
Twoj Albin tez robi rozne miny :)

Co o tym zdjeciu nad Twoim postem powiesz? znaczy co moglo byc lepiej? :)

[quote name='Bolsbokser']
A co mam podpowiedzieć ?[/QUOTE]
No jak mozna bylo lepiej zrobic zeby sie czegos nauczyc :razz: Ale spowrotem dalam pierwotne zdjecie a nie skadrowane :) Bo Ty dajesz madre, konstruktywne rady!

Posted

[quote name='Onomato-Peja']Cavy chyba sobie jaja robisz z porządnych ludzi! Też miała nokie 5800 ale zdjęcia robiła okropnej jakości, na prawdę okropnej.[/QUOTE]

Ale o co chodzi :shake:

Posted

[quote name='deer_1987']
No jak mozna bylo lepiej zrobic zeby sie czegos nauczyc :razz: Ale spowrotem dalam pierwotne zdjecie a nie skadrowane :) Bo Ty dajesz madre, konstruktywne rady![/QUOTE]
:mdrmed:
Ja w pracy byłam, więc nie przeglądałam wszystkich fotek, tylko na szybko coś maznęłam.
Nie jestem wprawiona w macro, bo sama je kiepsko robię - znaczy próbowałam robic jakieś 4 lata temu. Czasu brak.
Za raz zerknę na zdjęcia.

[URL]https://lh6.googleusercontent.com/-qLureYDP5iQ/ThSWqGoBz6I/AAAAAAAAEE8/D3EC3PIvguc/s640/IMG_3075.jpg[/URL]
Dałabym większą GO, żeby cały motyl był w polu ostrości. Jeśli światła brak, trzeba doświetlać. No i kadr bym dała inny - bardziej w prawo i do dołu. Przeszkadza mi ten mały fragment kwiatka, a ten dużo mile byłby widziany bardziej ostry. Poza tym (rozmyte) płatki kwiatka zasłaniają "mordkę" motyla. Przez to, że kwiat jest tak bardzo z przodu i rozmyty, przytłacza motyla. Najpierw patrzę na kwiatuszek - w moim lubianym kolorze - a potem dostrzegam, że tam jest jeszcze jakieś żyjątko.

Posted

[quote name='NightQueen']
mam D80 i muszę mieć obiektyw z silnikiem, oczekuje szybkiego AF (bo mi tego w moim tamronie brakuje)

zastanawiam sie nad[SIZE=1] [SIZE=2]Sigma 70-300
[/SIZE][/SIZE][URL]http://allegro.pl/sigma-70-300-dg-macro-nikon-uv-statyw-gratis-i1684890563.html[/URL]

myślałam też o tamronie, aczkolwiek nie jestem przekonana, właśnie z powodu wolnego AF, ma ktoś może ten?
[URL]http://allegro.pl/tamron-af-70-300-f-4-5-6-macro-1-2-nikon-wawa-ld-i1703021500.html[/URL]
[/QUOTE]

Obiektyw z silnikiem nie oznacza, że jest szybki;) Do D80 można bez silnika. Taka Sigma 70-300 z silnikiem będzie tak samo wolna, jak ta bez. To zwykły silniczek, nie ultradźwiękowy (który jest szybki,oprócz wyjątków). Ja bym wybrał Nikkora takiego jak ma BBeta (chyba ten z VR). Zależy ile masz do wydania;)

Posted

[quote name='Bolsbokser']
[URL]https://lh6.googleusercontent.com/-qLureYDP5iQ/ThSWqGoBz6I/AAAAAAAAEE8/D3EC3PIvguc/s640/IMG_3075.jpg[/URL]
Dałabym większą GO, żeby cały motyl był w polu ostrości. Jeśli światła brak, trzeba doświetlać. No i kadr bym dała inny - bardziej w prawo i do dołu. Przeszkadza mi ten mały fragment kwiatka, a ten dużo mile byłby widziany bardziej ostry. Poza tym (rozmyte) płatki kwiatka zasłaniają "mordkę" motyla. Przez to, że kwiat jest tak bardzo z przodu i rozmyty, przytłacza motyla. Najpierw patrzę na kwiatuszek - w moim lubianym kolorze - a potem dostrzegam, że tam jest jeszcze jakieś żyjątko.[/QUOTE]
Dziekuje! To moje pierwsze proby z motylami i do tego to one sa za szybkie na ten obiektyw, ale jak na pierwszy raz to ja jestem zadowolona :)

Wiecej tutaj juz nie bede pokazywac motyli :razz:

Posted

[quote name='NightQueen']o to że jest niemożliwością by ci wyszło takie zdjęcie telefonem[/QUOTE]
No przecież telefonem zrobione. I w telefonie edytowałam - poprawiłam kontrast i to tyle.

Posted

[quote name='LeCoyotte']Obiektyw z silnikiem nie oznacza, że jest szybki;) Do D80 można bez silnika. Taka Sigma 70-300 z silnikiem będzie tak samo wolna, jak ta bez. To zwykły silniczek, nie ultradźwiękowy (który jest szybki,oprócz wyjątków). Ja bym wybrał Nikkora takiego jak ma BBeta (chyba ten z VR). Zależy ile masz do wydania;)[/QUOTE]

[quote name='bognik']A dlaczego [B]musisz[/B] mieć obiektyw z silnikiem?[/QUOTE]

to fakt, szybszy nie będzie, ale mam jakieś takie wrażenie że obiektywy z sinikami lepiej pracują, przynajmniej mi się nimi lepiej pstrykało, ale jak mówię to tylko moje wrażenie.

W sumie cenowo nikkory nie są aż tak kosmiczne, aczkolwiek trochę się naczytałam nie do końca pochlebnych opinii o nich więc sama już nie wiem.
Co do funduszy to nie będę raczej "jechała" po kosztach, wolę dozbierać i mieć coś konkretnego, niż kupować tańszy zamiennik :p

Posted

Do D80 nie trzeba silniczka. Potrzebny on był np. do D40, D60...
Nie miałam w rękach nikkora,ale sądzę, że optykę ma on zdecydowanie lepszą i bardziej wytrzymały będzie.
Jeśli chodzi o sigmę ... no cóż. 70-300 tylko z APO bierz jeśli już. No i należy pamiętać, że D80 to nie jakaś lustrzankowa rewelacja. Plasuje się całkiem nieźle. Jest lepsza niż prosta lustrzanka konsumencka. Obiektyw może mieć szybki AF, ale z D80 może on być wolniejszy, niż np z D300 czy D700, nie wspomnę o D3, do którego już raczej kupuje się nikkory a nie zamienniki. Jak ktoś ma taki sprzęt i go stać, to raczej i na szkła sobie pozwoli lepsze.
Tamrona nie znam o tych parametrach. Jeśli się nie mylę, to marchewkowy ma takiego tamiego - ale coś tu rzadko bywa i nie chce się pochwalić, czym pstryka.

Posted

[quote name='Bolsbokser']No konstruktywna krytyka jest po to, byś dalej pstrykała, tyle że lepiej ;)[/QUOTE]
Ale ja nie pisalam tego w tym sensie w jakim Ty to odebralas :) Tylko ze tutaj nie bede pokazywac kazdego motylka bo moge to u siebie w galeri zrobic :) Nie wiem jak to dziala ale mi sie takie zdjecia podobaja jak na pierwszy raz i jak na mozliwosci tego obiektywu :) Wiadomo zawsze sie znajdzie ktos co bedzie mial cos do dodania w sensie poprawy czy jak ta osoba by to widziala :) Kazdy ma inny gust :) Czy bede miala jeszcze kiedys szanse focic motylki nie wiem :)

Posted

Po co przepłacać kupując ten sam obiektyw z silnikiem, skoro masz D80. Różnicy nie będzie (jedynie cenowa) ;)
Co do teleobiektywu, to ja bym brała Nikkora 70-300 VR. Dozbieraj do niego, a będziesz zadowolona.

Posted

[quote name='bognik']Po co przepłacać kupując ten sam obiektyw z silnikiem, skoro masz D80. Różnicy nie będzie (jedynie cenowa) ;)
Co do teleobiektywu, to ja bym brała Nikkora 70-300 VR. Dozbieraj do niego, a będziesz zadowolona.[/QUOTE]
Podtrzymuję.

Posted

[quote name='bognik']Po co przepłacać kupując ten sam obiektyw z silnikiem, skoro masz D80. Różnicy nie będzie (jedynie cenowa) ;)
Co do teleobiektywu, to ja bym brała Nikkora 70-300 VR. Dozbieraj do niego, a będziesz zadowolona.[/QUOTE]

w sumie rację masz, ale jak pisałam ja odniosłam takie wrażenie że z silnikiem chodzi lepiej, aczkolwiek pewnie jest to mylne i przypadkowe wrażenie

Jeszcze pomyślę, czasu mam sporo, a na siłę kupować nie będę

Posted

[quote name='LeCoyotte']Popieram, nikkor 70-300vr to dobry wybór (chociaż go nie mam, opieram się na opiniach posiadaczy;)) Chociaż to też taki półśrodek, wstęp do 70-200/2.8:lol:[/QUOTE]
Się wie :D
Ale biorąc pod uwagę popełniane wciąż przeze mnie błędy i fakt, iż to tylko moje hobby, to nie dam na razie 8 tysi za nikkora 70-200/2,8. Tego 80-200 nie dostałam w stacjonarnych. Wiem,że są ogólnie dostępne. Mam namiary nawet na te sklepy,ale ... jak potrzebowałam,to nie było.
Więc wzięłam sigmę 70-200/2,8 APO.
Gdybym jednak zastanawiała się nad tym ciemnym tele 70-300, to obecnie wzięłabym nikkora.

Posted

[quote name='sznaucerka84']Wiem to głupie , ale ja moje zdjęcia robię telefonem Sony Ericsson K770i , ostrość makro .. I według dość wielu osób są fajne . Jak by mi się udało wrzucić z telefonu tutaj to by się nie rozmazały ?[/QUOTE] Trochę nie rozumiem o co chodzi.

[quote name='Cavy']Ale o co chodzi :shake:[/QUOTE]
[quote name='NightQueen']o to że jest niemożliwością by ci wyszło takie zdjęcie telefonem[/QUOTE]
Możliwością jest skoro zrobiła.
Ale no matko, mi by się nie udało w życiu. :lol:
W sumie fon miałam używany, może aparat był zasyfiony.

Posted

[quote name='Onomato-Peja']Trochę nie rozumiem o co chodzi.

Możliwością jest skoro zrobiła.
Ale no matko, mi by się nie udało w życiu. :lol:
W sumie fon miałam używany, może aparat był zasyfiony.[/QUOTE]

Dzięki , że chociaż moje pytanie zostało zauważone . Chodzi o to ,że jak w aparacie mam ostre zdjęcie to jak wrzucę tu to będzie takie same czy się rozmaże ?