Luiza11 Posted March 23, 2008 Posted March 23, 2008 Hej..... czy ktos może mi polecić dobrego weta w Krakowie (chodzi o ciągłe krwawienie z pochwy u suczki - po dwóch zabiegach niestety krwawi nadal - kilku wetów juz rozłożyło rece a my musimy szukac dalej.... A może ktoś miał podobny problem????? Będę wdzięczna za pomoc? Quote
LucyLou Posted March 23, 2008 Posted March 23, 2008 Hm. Jakie zabiegi masz na mysli? Moja miala problemy hormonalne. Konkretnie miedzy cieczkami zaczynala plamic jak we wczesnym stadium cieczki. Oprocz tego pojawial sie typowy nostalgiczny nastroj, rozpulchnial sie srom. Pierwsze podejscia weterynarzy do diagnozy mowily o trzech opcjach: hormony, zapalenie lub ciaza - konkretnie "wyglada na to, ze suka bedzie rodzic" (co z przyczyn obiektywnych bylo niemozliwe). Ostatecznie skonczylo sie na kastracji. Mysle, ze zrobilabym usg. Oprocz tak rozdmuchanego ropomacicza jest jeszcze tzw. krwiomacicze (zamiast ropy w macicy zbiera sie krew). Sprobuj moze w tym kierunku, przynajmniej wykluczysz. Quote
Luiza11 Posted March 23, 2008 Author Posted March 23, 2008 Suczka generalnie jest po sterylce, chyba niepełnej bo cieczke miała :crazyeye: i niestety podczas spaceru doszło do przypadkowego krycia i psy sie szczepiły (rodzice ich rozgonili i jakoś sie udało je rozczepić) od tamtego czasu ciągle krwawi (a to miało miejsce w lutym). Przeszła zabieg amputacji kikuta macicy z malego cięcia - wydawało sie że problemu ustanie, ale niestety dalej krwawi. Dostała leki. W marcu był kolejny zabieg wyciecie krwawiącego guza z tego samego miejsca. ale suka nadal krawwi i to mocno. Cały czas dostaje Cyclonamine i okresowo Dalacin i B12. Nie wiem za bardzo po co wet dał jej Encorton. W kazdym bądź razie suczka jest po dwóch zabiegach i nadal jej sie leje i powoli traci siły - bo krwawi od lutego. Ostatnia diagnoza sugeruje wycięcie pochwy (:-() - może ktoś słyszał coś o tym????? Lekarz, który obecnie ja prowadzi nie bardzo chce sie tego podjąć,a tak w ogóle to nikt jeszcze nie podał ostatecznej diagnozy od lutego i mam wrazenie że szukaja po omacku i nie wiedzą tak naprawde o co chodzi. krwawiła tak dużo że dwie podpaski nie wystarczały, później mniej, a teraz pomimo tych dwóch zabiegów krew jest cały czas świeża na podpasce, ktorą ciągle ma w majtkach, w których cały czas ze względu na krew musi chodzić) Obecnie krew mniej więcej zajmuje środek podpasek - wymieniane 3 razy dziennie - co najmniej). USG było kilkakrotnie - właściwie przy każdej wizycie, poza tym morfologia (wg lekarza jest zła, ale nie tragiczna). Dlatego potrzebujemy albo podobnego casusu, albo namiary na jakiegos sensownago weta Quote
Luiza11 Posted March 23, 2008 Author Posted March 23, 2008 [quote name='LucyLou']Hm. Jakie zabiegi masz na mysli? tzw. krwiomacicze (zamiast ropy w macicy zbiera sie krew). Sprobuj moze w tym kierunku, przynajmniej wykluczysz.[/quote] rzeczywiście - tego nikt nie sugerowal - muszę cos na ten temat poszukać - bardzo Ci dziękuję za sugestię Quote
LucyLou Posted March 23, 2008 Posted March 23, 2008 Jesli jest po sterylce to ta opcja odpada... Przykro mi. Encorton dziala przeciwzapalnie. Quote
Luiza11 Posted March 23, 2008 Author Posted March 23, 2008 to skad takie długotrwałe krwawienie? po sterylce - został jej "kikut macicy' i z tego teoretycznie mogłoby byc krwawienie, ale przy pierwszym zabieku ten "kukiut" jak stwierdził wet został wycięty razem z guzem, ale ona dalej krwai. ostatnia sugestia od weta - usuniecie pochwy hm.... Quote
kasia_2511 Posted June 14, 2008 Posted June 14, 2008 Znajdż lepszego weta. Mogła byc żle wykonana sterylizacja(cześto sie zdarza jeśli jest nie fachowo wykonay zabieg) idż do dobrego weta zrób ponownie usg i badanie krwi, to powinno ukazać co sie dziej z twoim psem.może to byc ropomacicze, lub jakiś nowotwór wewnętrzny z którego krwawi, można by tak było długo gdybać... Quote
Recommended Posts