gryf80 Posted October 23, 2015 Posted October 23, 2015 jarmk-do tego w Krakowie receptę od swojego weta wysyłasz czy jak? Quote
jarmk Posted October 23, 2015 Posted October 23, 2015 Nic nie trzeba. Dzwonię, podaje adres do przesyłki i moje dane. Jeśli zadzwonię tak do godz. 14-15, to następnego dnia kurier przynosi mi lek, a mieszkam na północy Polski. Przesyłka gratis. Płacę kurierowi 340 zł. i tyle. Quote
misiadg Posted November 11, 2015 Posted November 11, 2015 Pozwolę sobie zaprosić na FB-owe wydarzenie suczki z podejrzeniem Cushinga, bardzo proszę o dołączanie, informacje, namiary na dobrych specjalistów, porady :( https://www.facebook.com/events/1448983062020588/permalink/1631558947096331/ Quote
themagda Posted November 18, 2015 Posted November 18, 2015 Mam pytanie do tych których psy już od conajmniej roku biora Vetoryl. Moja suka gdzieś od marca bierze Vetoryl .Na początku była siwa , wyliniała miała skorupe na grzbiecie i nosie ledwo chodziła . teraz pies jest jak szczeniak nawet ma czarną sierść jak szczeniaki yorka a juz z 10 lat była szara , teraz biega bawi sie no nowy pies i do tego sprawniejsza niz w jej wieku wypada byc , pytam wiec czy u was wystapiły tez takie pozytywne zmiany i wyglad psa , gęsta mocna sierśc . Bo chce dojsć do tego od czego ona to ma bo daje jej wiele suplementów i nie wiem od czego tak sie stało. Quote
jarmk Posted November 19, 2015 Posted November 19, 2015 .......teraz pies jest jak szczeniak nawet ma czarną sierść jak szczeniaki yorka a juz z 10 lat była szara , teraz biega bawi sie no nowy pies i do tego sprawniejsza niz w jej wieku wypada byc ... Identycznie, pies "odżył" - zaczął się bawić jak szczeniak, nos wrócił prawie do normalności, skóra mu ściemniała, a teraz włosy robią się coraz to bardziej czarne, choć ma je jeszcze słabe... lek dostaje od maja. Jako, że jestem prawie siwy, to żona nabija się ze mnie, że też powinienem brać Vetoryl, może znów stałbym się brunetem.. :) Quote
themagda Posted November 19, 2015 Posted November 19, 2015 No ja mam kilka siwych na skroniach i nie na żarty pomyślałam ze może jak zaczne porzadnie siwiec to czemu nie, skoro lek nie zabija takiego małego Yorka to i mnie nic nie bedzie, ale moze to od któregoś suplementu sie zrobiło jakie twój bierze dodatkowe leki? Quote
jarmk Posted November 20, 2015 Posted November 20, 2015 Codziennie rano najpierw daje mu osłonowe DUO-LACTIL (pół kapsułki), a za trochę VETORYL. I tyle, nic więcej mu nie daje. Quote
themagda Posted November 20, 2015 Posted November 20, 2015 z nerkami ma dobrze bo moja ma niewydolność. jak tylko obniżam dawkę Vetorylu to ona strasznie sika nawet co pół godziny a jak za długo daja Vetoryl bez przerw czy zmniejszenia dawki to nało sika i mocz strasznie śmierdzi wiec daję jej suplementy osłonowe na nerki , i takie co wychwytują fosfór juz w jelitach wiec ona bierze dużo pastylek Quote
Caroline31 Posted November 20, 2015 Posted November 20, 2015 Moja sunia - jamniczka bierze Vetoryl od 2,5 miesiąca ( 30mg) i początkowo dość szybko pomógł - picie i sikanie sie unoromowało, pies był żywotny jak zawsze. Niestety od 2 tygodni coś sie pogorszyło, zaczęlo sie od utykania na przednia lapke, pozniej tylne łapki zrobily sie slabsze - diagnoza byla taka ze cos sie z kregoslupem stalo ( niestety mimo ze ja pilnujemy to ona dosc duzo skacze w domu z kanapy na ziemie i z powrotem) - dostala zastrzyki i masaze i polepszylo sie. Ale chwile pozniej z dnia na dzien zaczela znowu sikac i pic tak duzo jak przed podawaniem Vetorylu :( A moze nawet i wiecej .. Wyniki watrobowe miala robione i sa w normie, gdy zrobilismy ponownie test hamowania niskimi dawkami deksametazonu to nasz weterynarz podjal decyzje zeby jej podwoic dawke Vetorylu - ma teraz dostawac rano 30mg i wieczorem 30mg ( co 12h) , poczatkowo balam sie ze to moze za duza dawka ale nie mam chyba wyboru i dzis bedziemy dawke zwiekszac.. Niestety dalej tez szwankuja jej tylne lapki i sunia jest niemrawa bardzo, ledwo chodzi :( Czy u kogos z Was nastapilo pogorszenie i trzeba bylo zwiekszac dawke? Czy to dawalo jakies efekty? I jeszcze pytanie o suplementacje, moja sunia ma dobre wyniki watrobowe i lekarz nie proponowal aby podawac jej dodatkowych suplementow na watrobe. Jak jest u Was? Czy dajecie swoim pieskom cos dodatkowo dlatego ze juz maja chora watrobe czy nerki? Czy dajecie takze suplementy profilaktycznie? Ja wciaz nie wiem dokladnie jak mam postepowac w tej sprawie, siedze na forach i czytam co pisza inni wlasciciele cushinowcow ale dalej nie wiem jak postapic w pewnych kwestiach :( Quote
themagda Posted November 20, 2015 Posted November 20, 2015 Moja sunia juz nawet nie chodziła na tylne łapy , miała bezwładne sikała pod brzuch i czołgała sie na przednich a nawet wpadała w padaczke , ale to wszystko z cushinga , trzeba dać wieksza dawke Vetorylu i wszystko pomału mija teraz mała nawet ze schodów schodzi i biega , koslawo bo juz coś tam w stawach jej sie zmieniło ale nawet koty na podwórku potrafi pogonić. Wszystko zależy od dawki Vetorylu, Ja już sie nauczyłam dawki zmieniać . Bo jak za długo daje wieksza dawke to ona wpada w drugą skrajność, nie sika wcale lub bardzo mało bardzo śmierdząco nic nie chce pić i ma rozwolnienie i ciagle śpi . wiec ja widze ze juz wchodzi w drugą strone to zmniejszam dawkę. Nie martw sie nic noe ma z kręgosłupem ale trzeba masować tylne łapki i grzbiet to szybciej zacznie normalnie chodzić.. okropna to jest choroba. Quote
Caroline31 Posted November 20, 2015 Posted November 20, 2015 Tak , okropna choroba :( dobrze ze chociaz jest lek ktory pomaga w jakims stopniu i daje efekty. Zobaczymy jak bedzie z moja po podaniu wiekszej dawki. Mam nadzieje ze nie bedzie zbyt wysoka, bo na 30mg zareagowala dobrze i nie bylo wiekszych komplikacji. Ciesze sie ze Twoja sunia odzyla i ze nauczylas sie dawkowac Vetoryl, ja jeszcze caly czas troche bladze po omacku, mialam nadzieje ze 30mg na dluzej jej pomoze a tu jednak nie. Dzisiaj miala masaz kregoslupa u weta i w domu mamy jej tylne lapki masowac i pobudzac miesnie do wysilku. A apropo siusiania po Vetorylu to ja ogolnie czuje ze ten mocz pachnie inaczej niz wczesniej, jest intensywny i smierdzi tak jakby toksycznie troche. A Twoja sunia jakie dawki bierze najczesciej? Quote
themagda Posted November 21, 2015 Posted November 21, 2015 Moja zaczęła od 3,5 mg teraz bieże 5 mg , ale ona waży 2,5 kg czasem nawet chudła. Quote
themagda Posted November 24, 2015 Posted November 24, 2015 zy ktoś moze wie gdzie kupić karsivan???? będe wdzieczna za wiadomość. Quote
uxmal Posted November 24, 2015 Posted November 24, 2015 zy ktoś moze wie gdzie kupić karsivan???? będe wdzieczna za wiadomość. n.w firmy deklaruja na stronie, że mają karsivan: http://www.citovet.pl/sklep/product.php?id_product=72 http://www.lekowet.pl/?option=products_details&id=1775 Quote
themagda Posted November 25, 2015 Posted November 25, 2015 Czy ktoś stosowałm ten inny lek na cushinga taki co niszczy nadnercza i może mi napisać jakie są efekty bo mój wet proponuje na tego guza zastosować ten lek coby zniszczył guza a potem odstawic nie niszczyc całkiem nadnerczy tylko tego guza zniszczyć lub zmniejszyć bo jest duzy , czy ktos coś o nim wie??? Quote
uxmal Posted November 26, 2015 Posted November 26, 2015 Czy ktoś stosowałm ten inny lek na cushinga taki co niszczy nadnercza i może mi napisać jakie są efekty bo mój wet proponuje na tego guza zastosować ten lek coby zniszczył guza a potem odstawic nie niszczyc całkiem nadnerczy tylko tego guza zniszczyć lub zmniejszyć bo jest duzy , czy ktos coś o nim wie??? Zamiast vetorylu stosowałam na Cuschinga Ketokonazol, ale nie był dobrze tolerowany. Próby wątrobowe skoczyły w górę pomimo stosowania leków osłonowych i leków na marskość wąrtoby (ursopol). Nie wiem czy o nim myślisz. Na ulotce Ketokonazole nic nie jest napisane o niszczeniu guza. A może miałaś na myśli Mitotan? - jeśli tak, to nic nie wiem o nim. Quote
uxmal Posted December 2, 2015 Posted December 2, 2015 Czy ktoś z Was stosował porady Pani Doktor z tej strony? http://barf.pl/nowotwory/ Głównie mam na myśli suplementacje, zmniejszenie ilości węglowodanów. Nie mam na mysli samej diety BARF. Cyt: [...] Wzbogacenie pożywienia o takie aminokwasy jak arginina i glutamina zdecydowanie spowolni rozwój guza a także wspomoże immunomodulację i zmniejszy katabolizm tkanki mięśniowej. W argininę bogate są min. produkty mleczne, wołowina, drób, łosoś, halibut, w glutaminę natomiast te same gatunki mięs, jajka, a także pietruszka, buraki, kapusta i szpinak. [...] Cyt 2 [...] W przypadku pacjentów z guzem nadnercza polecam dodatek do diety alg, astragalusa(chyba, że stosujemy równocześnie leczenie przeciwzakrzepowe) oraz mniszka lekarskiego. Zalecam także suplementację drożdżami piwnymi, które zwiększają przyswajalność koenzymu Q10 – jego dodatek do pożywienia jest wskazany szczególnie u psów powyżej 7 roku życia, u których jego poziom w tkankach serca, wątroby i nerek ulega znacznemu obniżeniu. [...] Quote
Nicolette1 Posted December 5, 2015 Posted December 5, 2015 Czy ktoś stosowałm ten inny lek na cushinga taki co niszczy nadnercza i może mi napisać jakie są efekty bo mój wet proponuje na tego guza zastosować ten lek coby zniszczył guza a potem odstawic nie niszczyc całkiem nadnerczy tylko tego guza zniszczyć lub zmniejszyć bo jest duzy , czy ktos coś o nim wie??? Witam. Kiedyś stosowało się właśnie Mitotan..teraz nie jest dostępny w Polsce...to lek bardzo niebezpieczny. Musiałby być stosowany pod ścisłą kontrolą, odpowiednią dawką i przez bardzo dobrego weta. Ten lek niszczy oprócz guza, nadnercza i skutek jest odwrotny..trzeba potem psu podawać sterydy, bo nadnercza nie pracują. Jeśli wet pieska to chce stosować, to bardzo ostrożnie. Pozdrawiam. Quote
Nicolette1 Posted December 5, 2015 Posted December 5, 2015 Mojej znajomej zostało 10 kapsułek Vetorylu 60 mg. Lek był sprowadzany z Anglii, z Pet Drugs Online. Telef. kontaktowy +48 604 065 901 To jeszcze jedna sunia, która odeszła..ale ponad 2 lata dobrze jej Vetoryl pomagał. Oprócz tego miała chorą tarczycę i znajoma zamiast leków od weta podawała jej zioła po których miała dobre wyniki. Można ją o to zapytać. Pozdrawiam. Quote
uxmal Posted December 12, 2015 Posted December 12, 2015 Od listopada Vetoryl jest dostępny w Polsce. Można go kupić za ok 230 zł (30 mg). Quote
jarmk Posted December 15, 2015 Posted December 15, 2015 Tak, wiemy o tym, było pisane kilka razy, kilka postów wcześniej.. Warto by było, żeby podawać tutaj adresy - dane miejsc wraz z cenami w których można kupić Vetoryl jak najtaniej.. Quote
themagda Posted December 15, 2015 Posted December 15, 2015 Gdyby kiedyś ktoś miał do odsprzedania troche mitotanu to dajcie mi znać zupełnie nie wiem gdzie go kupić. Quote
Caroline31 Posted December 21, 2015 Posted December 21, 2015 themagda doczytałam że Twoja sunia ma guza na nadnerczu, chciałam zapytać kiedy został wykryty i czy rośnie? Pytam, bo u naszej suni też niedawno usg wykazało guza na nadnerczu i w zasadzie jedyne co mamy robić to pójść na kontrolne usg za 1,5 miesiąca aby zobaczyć czy i jak szybko guz rośnie. W lipcu jak miała usg to jeszcze go nie było,a teraz się pokazał. Ale u psa to wszystko szybciej przebiega niż u człowieka. Będę wdzięczna za jakieś informacje. pozdrawiam Quote
themagda Posted December 21, 2015 Posted December 21, 2015 28 grudnia bedzie miała usg nie robiłam przez pół roku bo po dłuższym czasie widacć lepiej czy rośnie, ale wiem że rośnie bo już dawki wetrylu podaję 3 razy wieksze niz na poczatku a na nosie mam skorupę , niewielkaą, a juz nic nie miała i sika duzo i pije i jest żarłoczna. tak ze nie myslę ze sie poprawiło. muszę kupić mitotan żeby zniszczył guza bo to ponoć niszczy . Mitotan kosztuje 2800 zł ale dla ludzi jest refundowany i może mi jakiś lekarz przepisze będe miała recepę od weta to moze sie ktoś zlituje. bo mnie nie stać zupełnie. Dam ci znać po USG jak jest. Quote
Recommended Posts