Sheyla Posted March 14, 2008 Posted March 14, 2008 Hej... Co polecacie na "farbującą" brodę sznaucerka? Nie wiem dlaczego robi się brązowawa (chyba od karmy)? Czy do pielęgnacji sierści sznaucera (łapy, broda) potrzebne są specjalne szczotki, grzebienie? Polecacie jakieś (w miarę niedrogie) szampony, które poprawią kondycję skóry, albo zapewnią, że będzie ona lśniąca?:Dog_run::bluepaw::Dog_run: Quote
Agnieszka K. Posted March 16, 2008 Posted March 16, 2008 No brode nie ma zadnego srodka - ten typ tak ma i trzeba sie do tego przyzwyczaić. Tak na prawwde, to nie wiadomo od czego robi sie brązowa - sa rózne teorie;) : od karmy, od wody lub od sliny. Ja mam obecnie 2 sznaucery: obydwa jedza tylko sucha karme, straszy jak był sam u mnie, to miała biała brode, a teraz jak jest młody (temu broda rudzieje ale w stopniu srednim) to starszemu taz zaczęła robić sie ruda. Myslałam, że to od sliny Młodego, ale o ile w stosunku do brody zgadzałoby sie, to starszy ma rude na wewnetrznej stronie ud czy miedzy palcami, czyli tam gdzie sie sam lize. A jesli chdzi o czesanie - to wystarczy metalowy grzebień i szczotka-pudlówka. A szampon to dobrze dobrac do szorstkiej siersci. Moze być np. szampom Iv San Bernard bananowy - litrowa butelka kosztuje ok. 60 zł, ale wystarczy naprawde na baaaaaaaaaaardzo dlugo. Quote
monita Posted March 17, 2008 Posted March 17, 2008 Jak masz mini, to grzebień metalowy ( ze średnim, rozstawem zębów ) i tak jak pisała [B]Agnieszka K. [/B]szczotkę pudlówkę. Polecam również zgrzebło z naturalnego włosia. Fajne czesze grzbiet ( jak jest dłuższa sierśc ). Zgadzam się w 100% jeśli chodzi o szampon - jest bardzo wydajny i gęsty, więc można lekko rozcieńczy z wodą. Do tego idealna jest odżywka, również bananowa. W komplecie sprawiają, że sierśc staje się lśniąca i pachnąca. :razz: Quote
Agnieszka K. Posted March 17, 2008 Posted March 17, 2008 Nawet nie lekko, tylko bodajze 1:2. Ja nigdy nie rozcieńczałam, bo wole gesciejszy, ale po rozcieńczeniu szampony lepiej sie pienia, a więc zuzyjemy mniej. MAła butelka (250 ml albo 300) tego szamponu kosztuje ok. 30 zł, a wiec lepiej od razu kupic duzy. Quote
Sheyla Posted March 18, 2008 Author Posted March 18, 2008 Jak konkretnie wygląda ten szampon? I czy można dostać go w każdym sklepie zoologicznym?:roll: W styczniu kupiłam psu ziołowy szampon NORKA. Też jest bardzo dobry...;) ... Ale właśnie zaciekawił mnie ten szampon, ten droższy, o którym mówiła Agnieszka K. .... Quote
monita Posted March 18, 2008 Posted March 18, 2008 Iv San Bernard - szampon bananowy ( litrowa butelka, to ta po lewej ) :p Powinień być w każdym, a jeśli nie, to można w internecie kupić :razz: [IMG]http://www.mrdog.pl/up_files/347_szampon_banan_01102.jpg[/IMG] Quote
Agnieszka K. Posted March 18, 2008 Posted March 18, 2008 W kazdym sklepie nie kupisz, ale najlepiej zamówic przez internet - posprawdzaj ceny w róznych sklepach internetowych, tak abys wiedziała ile kosztuje. Ja kiedys normalnym sklepie - w Anna Zoo - widziałam mały za 55 zł :crazyeye:. No i jeszcze zostaja wystawy, bardzo często tam tez mozna kupić. Quote
Recommended Posts