Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mała czarna (Nela) wczoraj w wieku 8 miesięcy miała usunięte u weta pod narkozą 3 kły i 3 siekacze.
Jakie środki ostrożności należy zachować po zabiegu i jak długo ?
Co może ,a czego zabronić w tym czasie ?

Posted

Dość rozbieżnie.
Nelka miała zabieg rano ,a wet wpierw mówił ,żeby pościć do popołudnia ,a następnie twierdził,że wieczorem dopiero dać posiłek.
Stąd moje wątpliwości i ten post.

Posted

[quote name='Gaber']Mała czarna (Nela) wczoraj w wieku 8 miesięcy miała usunięte u weta pod narkozą 3 kły i 3 siekacze.
[/quote]
Oj zaniedbalo sie szczeniaczka.... szarpanka szmatka nie bylo za mlodu.....:razz:

Ja osobiscie mlodej pomoglam zgubic prawie wszystkie mleczaki. Tylko nasze zabwaki wygladaly jak z horroru, cale pokrwawione :evil_lol:

Posted

Wiesz niekoniecznie

moja pierwsza pudliczka była u nas od 6tygodnia życia, zabawy kapciami w szarpanko były na porządku dziennym. Raz zawiesiłam jej kapcia na sznurku na klamce i poszłam na dobranockę po pół godzinie rodzice znaleźli Tinkę wiszącą na kle na kapciu:lol: Skakała , skakała aż złapała kapcia zębem i zawisła i ... ząb i tak trzeba było usuwać:evil_lol: a dokładnie wszystkie 4 kły:crazyeye: Szarpania nic nie dawały kości też nie - widać niektóre psy tak mają

Posted

Kłopoty z mleczakami mają te najmniejsze pudelki,Gogo miała usuwanych 12 mleczaków 4 kły i 8 siekaczy,drugie wyrosły prawidłowo,a mleczaki wykrzywiły sie do przodu,okazało się ,że korzenie były dłuższe od zęba.
Dawałam kostki,a w rezutacie mleczaki coraz bardziej sie wykrzywiały ani myśląc wypaść.
Właściwie to u wszystkich toyek jakieś tam ząbki były usuwane,najczęściej kły.
Kiedyś sedzia zwrocił mi uwagę,wystawiałam małą miniaturową morelkę DALIE,dlaczego suczka w tym wieku ma jeszcze mlecznego kła,szła w klasie otwartej(pośredniej wtedy nie było),no cóż nie chciałam stresować suni usypianiem bo kieł w niczym jej nie przeszkadzał,z czasem i tak wypadł,ale najczęściej mleczki w pore nie usunięte powodują złe ustawienie zębów stałych,a potrafią siedzieć mocno i kilka lat.

• 1 year later...
Posted

Taki sam problem był z moim psem.:-( tylko on miał usuwane 4 kły i 1 przedni ząbek (mam je na pamiątke :eviltong:) mi wet powiedział żeby w ten sam dzień nie dawać dla psa jedzenia tylko wodę ,a na drugi dzień papke i uważaj na schodach bo pies może jeszcze się dobrze nie wybudził.;)

Posted

Oj, wypadanie zębów mlecznych nie zależy od szarpania szmatki, za to można popsuć idące nowe zęby.
Wszystko zależy czy nastąpi resorbcja korzeni zębów mlecznych, jeżeli nie to nie wypadną i trzeba je usuwać.
Trochę to ma wspólnego z nie do końca prawidłową gospodarką wapniowo-fosforową w organiźmie (za mało lub za dużo).
Sama to przerabiałam na pierwszej suce, prawdopodobnie przedawkowałam wapno i vit.D3 - usuwałam cały komplet, 4 kły i 12 siekaczy w wieku roku.
W następnych nie miałam kłopotu (po perypetiach z Gemmą), zanim się spostrzegłam miały komplety stałych :)