Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Rottie']Nigdy nie będę popierała krycia suczki cieczka w cieczkę. Niestety wielu "hodowców" tak rozmnaża swoje psy i można to przeczytać na ich stronach internetowych. Moim zdaniem ZKwP powinien uważniej sprawdzać wszystkie dane krycia i wykluczać z członkostwa osoby łamiące regulamin. Przydałoby się też zmienić przepisy.. Zabronione jest krycie suki więcej niż 1 raz w roku, tylko nie sprecyzowano w jakim: kalendarzowym czy chodzi o odstęp czasu. Mam nadzieję, że w przyszłości zostanie to uregulowane ;)[/quote]
Regulamin mówi o latach kalendarzowych (2007,2008, 2009 itd.).
ZKwP tego pilnuje, daty narodzin miotów (oraz ilość szczeniąt itp.) są wpisywane z pieczątką do rodowodu. Tak więc to wszystko przy każdym narodzonym miocie jest sprawdzane. Ponadto mnie się osobiście wydaje, że regulamin jest jak najbardziej w porządku i zmieniać go nie trzeba. Jeden miot w roku spustoszenia w organizmie psim nie robi, ciąża to nie choroba w końcu. Poza tym to jest minimum, a każdy jeśli uważa, że chce mieć szczenięta rzadziej, to nikt mu tego nie zabrania.

Ps. żeby nie było, że ja jako hodowca popieram taki a nie inny regulamin, bo kryję suki często jak się da. Ostatni mój miot (i pierwszy ) właśnie kończy rok, a suka powtórnie szczenięta może będzie mieć na jesieni.

• Replies 160
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

zastrzeżenia budzą jednak próby naginania regulaminu. nikt nie ma wątpliwości, że ZK chodzi jedynie o dobro rasy, ale hodowcy, których zdrowie swoich psów nie obchodzi często stosują się do ww. zasad tak jak mówiliśmy wcześniej: poród w np. listopadzie, a krycie w styczniu:roll:

Posted

[quote name='YoungLADY']poród w np. listopadzie, a krycie w styczniu:roll:[/quote]W tej kolejności raczej trudne do zrealizowania. W odwrotnej - owszem :)
Poza tym - działanie zgodne z regulaminem nie jest naginaniem przepisów.

Posted

[quote name='YoungLADY']zastrzeżenia budzą jednak próby naginania regulaminu. nikt nie ma wątpliwości, że ZK chodzi jedynie o dobro rasy, ale hodowcy, których zdrowie swoich psów nie obchodzi często stosują się do ww. zasad tak jak mówiliśmy wcześniej: poród w np. listopadzie, a krycie w styczniu:roll:[/quote]
Ja też uważam, że tak nie powinno się robić, ale jest to z regulaminem zgodne. Natomiast tak występująca cieczka sama w sobie jest patologiczna, bo tak szybko wystąpić nie powinna. Wydaje mi się to niemożliwe. A jeśli cieczka jest tak wcześnie, to na 90% bez owulacji.
Jeśli hodowca tak kryje, to po tej cieczce (hipotetyczny 01.2008) to następne szczenięta w 2009, więc co najmniej jedna cieczka (a jeśli ma tak często to i dwie) przejdzie.

Posted

to zamiast listopada niech będzie nawet wrzesień:eviltong: hodowcy się nie przejmują czy zdrowa czy nie - ile sie w schroniskach widzi suk z powyciąganymi sutami , których nikt nie chce:shake: co prawda psy wtedy bez rodowodu, ale nawet ci z psami rodowodowymi nie zawsze się tym przejmują. nie chce tutaj wszystkich wrzucać do jednego worka, ale zdarzają się i takie przypadki:angryy:

Posted

[quote name='YoungLADY']to zamiast listopada niech będzie nawet wrzesień:eviltong: hodowcy się nie przejmują czy zdrowa czy nie - ile sie w schroniskach widzi suk z powyciąganymi sutami , których nikt nie chce:shake: co prawda psy wtedy bez rodowodu, ale nawet ci z psami rodowodowymi nie zawsze się tym przejmują. nie chce tutaj wszystkich wrzucać do jednego worka, ale zdarzają się i takie przypadki:angryy:[/quote]
Powyciągane sutki, to ma praktycznie każda suka po szczeniętach :crazyeye:. Niestety to efekt każdych szczeniąt, karmienia, jakiś czas - zależny od suczki - sutki się wciągają. Ale to już zależy od utrzymania, przede wszystkim ilości ruchu ;-).
A rozmnażacze to zupełnie inna kwestia - ich żadne regulaminy nie obowiązują, więc nie rozumiem robienia porównań.

Posted

ale proszę porównać sukę po 1-3 porodach i po 6:shake: o, albo proszę wejść na stronę fundacji AST - tam to chyba najlepiej widać.
porównanie do rozmnażaczy faktycznie jest bez sensu, ale chodzi mi raczej o to, że są członkowie w ZK działający w podobny sposób:placz:

Posted

[quote name='Marta i Wika']Przecież nie trzeba kryć suki co roku.[/quote]
Oczywiście, że nie trzeba. Nikt nikogo do szczeniaków nie zmusza.
Natomiast swobodnie można, bo ani krzywdy suce, ani szczeniakom przyszłym tym się nie robi.

Posted

gops 2000-to nie znaczy ,ze nalezy pokryc psa 6 albo 12 miesiecznego:shake::angryy::angryy:weterynarze zalecaja ,o ile pokryc suczke,to kiedy skonczy 2 lata.
jak mozna roczna suczke pokrywac:mad::mad::mad:

Posted

No właśnie... fajnie że został tutaj też poruszony temat wieku suki pokrytej 1 raz bo to moim zdaniem również istotne... Domyślam się że w małych rasach 2 letnia suczka już zakończyła swój rozwój fizyczny i jest gotowa do macierzyństwa, ale np Ast rośnie do 3 roku życia, jego kościec, głowa, wszystko się do tej pory kształtuje, więc suka która w wieku 2,5 roku rodzi swój drugi miot- 1 był pół roku wczesniej to również dla mnie dramat...
A jak to wygląda w rasach olbrzymich ?? molosach?? dogach??

Posted

ostatnio byl ratowany przez dogomanianki shih tzu od jednego "prymitywka"Ma on suczke 1,5 roczna .Ten chlop powiedzial ,ze suczka juz 2x razy rodzila:mad::mad:

Male rasy sa zdolne do rodzenia od 2 roku zycia do 6 lat
Duze rasy od 3 lat

Posted

[quote name='xxxx52']
czy nie nalezaloby sie zastanowic o ograniczeniu rozmnazania na poczatek pewnych ras np.owczarkow niem i psow tzw niebezpiecznych,gdyz tymi psami sa przepelnone schroniska [/quote]

Czy Ty wiesz co to jest pies rasowy?Twierdze że nie!!!Pies rasowy to taki ktory odpowiada wzorcowi rasy zarejesrowanej w FCI i z [B]udokumentowanym pochodzeniem[/B].Gdzie Ty widzisz w schroniskach rasowe psy??Jezeli się zdarzają to są rzadkie przypadki.W schroniskach sa najzwyklejsze kundle nawet jak wygladem przypominaja dana rase, a dla rozmnazaczy tych psow zadne regulaminy nie sa potrzebne.Kazda suka ktora uzyska uprawnienia hodowlane moze rodzic szczeniaki do 8 roku życia i za zgoda komisji hodowlanej można pokryc ja jeszcze raz po ukończeniu regulaminowego wieku.I nie pisz ze ktos gdzieś nagina przepisy.Nie znasz ich to nie dyskutuj o tym!!!!

Posted

[quote name='xxxx52']

Male rasy sa zdolne do rodzenia od 2 roku zycia do 6 lat
Duze rasy od 3 lat[/quote]

Glupoty piszeszXXX52 psy sa zdolne do rozrodu po ukonczeniu dojrzalosci pluciowej.Suka malych ras moze zajść w ciaze juz przy pierwszej cieczce tj.okolo 7 miesiaca zycia.Tak samo jest przy duzych rasach z tym ze tam ciczeka może być pozniej.

Posted

´Jasiek przepisy sa przepisami ,a zdrowy rosadek:mad:
ach zapomnialam :angryy:
Jezeli w Twoich oczach psy naleza do elementow produkcji,a produkacja = kasie ,to ma sz racje .:mad::mad::mad:
Jak to dobrze ze nie mam kontaktu z takimi hodowcami jak ten J,

Posted

ja niemam zamiaru suki dopuszczac wysterylizuja ja jak tylko dorosnie :) chodzi o przygotowania tzn psychiczne czyli wyjecie gazu z szuflady i znalezienie kija na wszelki wypadek :)

Posted

[quote name='Jasiek']psy sa zdolne do rozrodu po ukonczeniu dojrzalosci pluciowej.Suka malych ras moze zajść w ciaze juz przy pierwszej cieczce tj.okolo 7 miesiaca zycia.Tak samo jest przy duzych rasach z tym ze tam ciczeka może być pozniej.[/quote]
kobiety również mogą urodzić dziecko w wieku 12lat... co wcale nie oznacza, że jest to wiek odpowiedni do zachodzenia w ciążę:cool1: wręcz przeciwnie:roll:

Posted

O ile ja jestem w stanie zrozumiec jednorazowe krycie cieczka w cieczke (w roznych latach kalendarzowych zgodnie z regulaminem) z róznych powodów (jakis super reproduktor czy nawet "przestawienie" z jesiennego miotu na wiosenny), to absolutnie nie jestem w stanie zrozumiec takiego krycia, jesli pierwsza ciaza - a tak było w tym przypadku - zakończona została cesarka. Według mojej wiedzy i znanych mi hodowców, po cesarce powinien byc minimum rok przerwy, aby suka miała czas, aby dojsc do siebie.

Posted

[quote name='xxxx52']
Jezeli w Twoich oczach psy naleza do elementow produkcji,a produkacja = kasie ,to ma sz racje .:mad::mad::mad:
[/quote]

A tu cie boli- [B]Kasa.Zajmij sie hodowlą a zobaczysz jak ta kasa (ktos juz tu to napisał)wypłynie CI ciurkiem z kieszeni ekspercie od spraw hodowlanych:evil_lol:.I powtorze jeszcze raz -suka jest zdolna fizycznie do rodzenia szczeniat od pierwszej cieczki ale zanim uzyska oceny wystawowe ktore bedą ja kwalifikowac do hodowli będzie miałą około 2 lata i wtedy ma pełne uprawnienia do rozrodu a nie zdolności.KPW???[/B]