bietta Posted November 27, 2012 Posted November 27, 2012 :evil_lol: Witam znajomych i mniej znajomych:evil_lol: Galerię dziewczyn wkrótce założę :lol: Na razie próbuje się trochę rozeznać w dogomanii. Ale najważniejsze, że wątek spanielowy znaleziony.:multi: Quote
Kaya. Posted March 7, 2013 Posted March 7, 2013 Witam was wszystkich serdecznie.Mam na imię Kaya.Interesuję się zwierzętami,fotografią i muzyką. Posiadam trzy zwierzaki. Quote
majka28 Posted March 22, 2013 Posted March 22, 2013 Witam, mam na imię Majka. Forum obserwuję od dłuższego czasu, ale dopiero dzisiaj postanowiłam się udzielać. Jestem szczęśliwą właścicielką trzyletniej spanielki Lilki. Ten mały piesek wniósł do mojego życia mnóstwo pozytywnej energii:) Quote
aneccka Posted June 15, 2013 Posted June 15, 2013 Czeeeść! Jestem Ania i mam moją czarną, pulchną Spanielkę o imieniu Dżesi, którą już zdążyłam zamieścić w dziale "Galeria" :) Gorąco zapraszam do oglądania zdjęć mojego grubsia! Dopiero niedawno i w sumie przypadkowo natknęłam się na tą stronę i jak to się mówi "zostałam na dłużej" :) Pozdrawiam! Quote
pastorz666 Posted June 18, 2013 Posted June 18, 2013 Witam Jestem tu nowy. Posiadam 10 m-c psa. Wabi się Bruno. Pies pojawił się u mnie w domu jak miał 3-4 tygodni (trafił do mnie trochę z nie przemyślanej decyzji). Pies jest maści rudej (postaram się o jakieś zdjęcie). Wabi się Bruno. Jest to mój pierwszy wogóle pies. To tyle na wstępie :p.Pozdrawiam Quote
myszka20221 Posted June 19, 2013 Posted June 19, 2013 Witam, Juz jakiś czas tu jestem ale teraz odwiedzilam wątek spanielowy.... Quote
Fralinka Posted July 2, 2013 Posted July 2, 2013 Witajcie Obserwuje-czytam forum od jakiegoś czasu:) Postanowiłam sie w końcu zarejestrować. Od miesiąca jestem właścicielka czarnego cuda:) Pozdeawiam Quote
martq20 Posted August 8, 2013 Posted August 8, 2013 Witam :) jestem w trakcie poszukiwań psiaka i zbierania informacji na temat rasy :) Miałam mieszankę Labradora, teraz również rozmyślałam aby kupić Labka, kurcze tylko gabarytowo nie pasuje ;) Cocker spaniel angielski zawsze mi się podobał, nie przeraża mnie to że trzeba często szczotkowac, myć itd. bo to uwielbiam :) mam pytania do znawców :) * złoty cocker podobno jest bardziej agresywny, posiada ktos takiego artystę? * pieski w cenie 600-900zł są z jakimiś defektami ?(ponoć mają rodowód-metryczkę) pozdrawiam M. Quote
cockermanka Posted August 8, 2013 Posted August 8, 2013 Witaj! Przede wszystkim, jeśli cocker to TYLKO z metryką Związku Kynologicznego w Polsce. Na żadne "rodowodowe" po 600zł nawet nie patrz, bo to są psy z pseudohodowli zrzeszonych w niby-związkach a ich "rodowody" są nic nie warte. To już zdecydowanie lepiej adoptować spaniela,a takich jest do wyboru, do koloru. Generalnie jest tak, że jednomaściste (a szczególnie złote) mają większe tendencje do dominacji,choć oczywiście zdarzają się wyjątki. Mam taki wyjątek w domu ;), Nasza Honney jest dokładnie taka jak jej imię , i mam porównanie, bo mieszka z nami 10 cockerów - kolorowych i jednomaścistych. Quote
martq20 Posted August 9, 2013 Posted August 9, 2013 Cockermanka - była opcja wzięcia psa z przytuliska, tylko nie zawsze jest tak jak twierdzą opiekunowie że pies jest super, ekstra itd. Trafiają się psy które po socjalizacji, po spotkaniach z behawioristą był nie do ogarniecia, a i tak oddawany został do adopcji. Znam kilka przypadków, nie twierdze jednak ze wszystkie się tak zachowuja. Mam dwójkę małych dzieci (20mcy i 4 lata), więc nie mogę sobie pozwolić na wybór "na chybił trafił" ;) Wolę wychować szczeniaka sama :) Quote
cockermanka Posted August 10, 2013 Posted August 10, 2013 Hmm...no nie wiem, czy przy tak małych dzieciach będziesz miała czas jeszcze na wychowywanie szczenięcia... Quote
martq20 Posted August 11, 2013 Posted August 11, 2013 gdybym nie miala czasu to bym się nie decydowała na szczeniaka. Quote
cockermanka Posted August 11, 2013 Posted August 11, 2013 Oki. Domyślam się,że masz kogoś do pomocy (np.babcia na miejscu) lub własny dom z ogrodzonym ogrodem.Bo maluch to wychodzenie po kilkanaście razy dziennie ... Quote
martq20 Posted August 12, 2013 Posted August 12, 2013 nie mam nikogo do pomocy, ale mam dom z ogrodem (ogrodzony). Od najmłodszych lat "wychowywałam się z psami", wiec wiem ile razy dziennie szczeniak potrzebuje wyjść, ile razy dostaje jeść, szczepienia itd... Chodzi mi głownie o rasę którą teraz wybrałam, a dokładnie o zachowanie, o hodowle w których można kupić szczeniaka "bez skazy". Dlatego chce się poradzić w tym temacie :) Quote
cockermanka Posted August 12, 2013 Posted August 12, 2013 [quote name='martq20']nie mam nikogo do pomocy, ale mam dom z ogrodem (ogrodzony). Od najmłodszych lat "wychowywałam się z psami", wiec wiem ile razy dziennie szczeniak potrzebuje wyjść, ile razy dostaje jeść, szczepienia itd... Chodzi mi głownie o rasę którą teraz wybrałam, a dokładnie o zachowanie, o hodowle w których można kupić szczeniaka "bez skazy". Dlatego chce się poradzić w tym temacie :)[/QUOTE] Nadal jakoś nie widzę zestawu małe szczenię + bardzo małe dziecko,któremu raczej trudno wyjaśnić pewne rzeczy...a mały cocker to pies żywiołowy z ząbkami jak szpile...których chętnie używa ;) O hodowlach napisałam kilka postów wcześniej. Możesz poszukać szczenięcia niewystawowego. Quote
martq20 Posted August 12, 2013 Posted August 12, 2013 pies ma się pojawić na wiosnę, także spokojnie, damy rade ;) a w tej chwili praktycznie cały czas dzieci mają styczność ze szczeniakami (4,5 miesięcznym mieszańcem husky i 4-ką 6-cio tyg shih tzu). Tak jak wcześniej napisałam, całe życie z pieskami :D ogólnie szczeniaki są bardzo żywiołowe, wszędzie ich pełno i są wyposażone w igiełki, nie tylko cockery... Quote
Codyś Posted August 16, 2013 Posted August 16, 2013 Witam. Mam na imię Asia i mam 13 lat :cool1: od niedzieli jestem właścicielką springer spaniela angielskiego, Cody daje w kość. Zamieściłam już parę zdjęć do galerii :) Quote
martq20 Posted August 19, 2013 Posted August 19, 2013 (edited) COCKERMANKA: "Możesz poszukać szczenięcia niewystawowego." A dlaczego mam szukać niewystawowego?? Możliwe że chciałabym spróbować wystawiać swojego psiaka, czemu nie :) Chciałabym psa nie dla ozdoby, nie dla szpanu ... Będzie jako nowy członek rodziny, kompan do zabaw :) Psy są moją pasją, a wystawy to wyzwanie któremu chciałabym stawić (kiedyś) czoła ;D Edited August 19, 2013 by martq20 poprawka Quote
BBeta Posted August 19, 2013 Author Posted August 19, 2013 [quote name='martq20']A dlaczego mam szukać niewystawowego??[/QUOTE] MOŻESZ poszukać, jeżeli zależy Ci na cenie, szczenięta niewystawowe są zazwyczaj dużo tańsze od tych dobrze rokujących wystawowo Quote
martq20 Posted August 19, 2013 Posted August 19, 2013 (edited) [quote name='BBeta']MOŻESZ poszukać, jeżeli zależy Ci na cenie, szczenięta niewystawowe są zazwyczaj dużo tańsze od tych dobrze rokujących wystawowo[/QUOTE] wcześniej podałam przykład cen bo nie wiedziałam czym się takie szczeniaki różnią, teraz juz wiem :) na szczeniaka mam przeznaczone ok 1600-1800zł Teraz tylko muszę hodowle namierzyć ;) Edited August 19, 2013 by martq20 poprawka Quote
cockermanka Posted August 19, 2013 Posted August 19, 2013 Złote pieski były w hodowli Xilander i jest jeszcze pies w Mundus Canis. W tym budżecie się zmieścisz. Gdybyś szukała kolorka, to byłoby ciężko za tę kwotę kupić wystawowe szczenię. Quote
martq20 Posted August 19, 2013 Posted August 19, 2013 [quote name='cockermanka']Złote pieski były w hodowli Xilander i jest jeszcze pies w Mundus Canis. W tym budżecie się zmieścisz. Gdybyś szukała kolorka, to byłoby ciężko za tę kwotę kupić wystawowe szczenię.[/QUOTE] tak jak juz wcześniej napisałam, pieska planuje zakupić na wiosnę, teraz chcę się zorientować które hodowle mają w planach mioty właśnie w tym czasie. piękne są czarne, sobolowe i podpalane :) Quote
cockermanka Posted August 19, 2013 Posted August 19, 2013 Z sobolem nie poszalejesz na wystawach, bo ten kolor już nie jest uznany ... i coraz częściej są mocno obniżane oceny za to umaszczenie. Quote
Recommended Posts