Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam

Szukam dobrego, sprawdzonego preparatu pomagającego rozczesać kołtuny. Zastanawiam się nad KW tangle fix. proszę o opinie czy ten preparat jest dobry, czy ułatwia rzeczywiście czesanie?
A może są inne lepsze kosmetyki?
Dziękuję i pozdrawiam

• 8 months later...
Posted

[QUOTE]Na sfilcowaną sierść niewiele pomoże. Piszę o sfilcowanej a nie skołtunionej.
Grzebień i szczotka w rękę i kilka godzin udręki psa. [/QUOTE]

filcak jest do sfilcowanej sierści, mam sama taki i działa bez zarzutów, jest to grzebień specjalnie skonstruowany, ma małe nożyki który rozbijają i rozcinają zbity filc, nie robiąc krzywdy psu, bo filcak nie drze sierści tylko ją rozbija.

to nie działa na zasadzie zwykłych szczotek czy grzebieni, moim zdaniem to lepsze niż wszystkie płyny do rozczesywania które nic nie dają

są rożne rodzaje filcaków, ja mam boczny, coś takiego [URL]https://ssl.allegro.pl/item469606019_grzebien_filcak_lekarstwo_na_koltuny_sredni.html[/URL]

Posted

nożyczki filcaka wyczesują i rozcinają zbity włos czyli filc więc robią dokładnie to co chcą właściciele sfilcowanych zwierzaków.

Już niejednokrotnie rozczesywałam filcakiem bardzo zaniedbaną siersc psów i pomagało więc polecam to, bo jeżeli umiesz się prawidłowo posługiwać filcakiem to bez wyrządzania psu bólu rozbijesz filc nie niszcząc warstw siersc, żywej sierści

Posted

[quote name='smallpati']nożyczki filcaka wyczesują i rozcinają zbity włos czyli filc więc robią dokładnie to co chcą właściciele sfilcowanych zwierzaków.

Już niejednokrotnie rozczesywałam filcakiem bardzo zaniedbaną siersc psów i pomagało więc polecam to, bo jeżeli umiesz się prawidłowo posługiwać filcakiem to bez wyrządzania psu bólu rozbijesz filc nie niszcząc warstw siersc, żywej sierści[/quote]

Skąd wiesz, że tniesz tylko "martwą" sierść. Pobożne życzenia lub czary.

Posted

Rozumiem, że Twoim zdaniem - filcak podobnie jak nożyczki czeszą.:diabloti:

Moim zdaniek jest różnica między rozczesaniem (szczotka, grzebień), a przecięciem (filcak, nożyczki).
Jeżeli filcak posiada nożyki to tnie, niezależnie od wprawy i umiejętności osoby posługującej się tym narzędziem.
Oczywiście filcak ułatwia pracę i ją przyspiesza, ale nie należy wprowadzać innych w błąd mówiąc o tym, że czesze.

• 2 weeks later...
Posted

Filcak nie jest beee jeśli już pies wymaga usunięcia kołtunów do czego najlepiej nie dopuścić ale wiadomo różnie bywa, filcak na pewno nie jest narzędziem służącym do czesania i codziennej pielęgnacji psa.

Posted

:roll::roll: co ty za glupoty znow wypisujesz:shake:
Wiesz do czego sluzy trymer?Chyba nie bardzo skoro piszesz takie cos:cool1:
Po to sa preparaty aby je stosowac a nie wycinac czy meczyc psa na sucho:mad:
Pozatym czeszac na sucho wlasnie niszczysz wlos:cool1:

Posted

[QUOTE]Pozatym czeszac na sucho wlasnie niszczysz wlos:cool1:[/QUOTE]
czemu?
ja czesze tylko na sucho bo na mokro jest nie wygodnie, źle się rozczesuje mokre włosy, po za tym mój pies się derywuje jak go mocze

Posted

bo suchy wlos jest poddatniejszy na zniszczenia,elektryzuje sie.Nie mowie ze masz psa moczyc,sa specjalne spraye do rozczesywania,odzywki po kapieli.
Na sucho wlosy ciezej rozczesac i psa to moze bardziej denerwowac.

Posted

[quote name='Cockermaniaczka']bo suchy wlos jest poddatniejszy na zniszczenia,elektryzuje sie.Nie mowie ze masz psa moczyc,sa specjalne spraye do rozczesywania,odzywki po kapieli.
Na sucho wlosy ciezej rozczesac i psa to moze bardziej denerwowac.[/quote]

Moją sukę denerwuje spray, jak psikam ją to ucieka, więc jej oszczędzam tego, natomiast włosy wolę rozczesywać na sucho, bo dla mnie właśnie tak się lepiej rozczesuje ;) moje 3 byłe fryzjerki również nie używały płynów żadnych, to pewnie kwestia przyzwyczajenia