jusstyna85 Posted September 8, 2009 Author Posted September 8, 2009 lekarze nie chcą wypisywać tego leku.Proszę o konto. Quote
Doda_ Posted September 8, 2009 Posted September 8, 2009 czy moze ktos z was wie, czy lekarz - ginekolog moglby wypisac recepte na minirin? W mojej rodzinie pelno lekarzy Quote
epe Posted September 8, 2009 Posted September 8, 2009 Pamiętam,że na ludzką receptę wtedy,ktoś pisał,że u nas Minirin kosztuje 4,--czyli darmo;) Może faktycznie u sąsiadów szukać? Quote
agamika Posted September 8, 2009 Posted September 8, 2009 [quote name='epe']Pamiętam,że na ludzką receptę wtedy,ktoś pisał,że u nas Minirin kosztuje 4,--czyli darmo;) Może faktycznie u sąsiadów szukać?[/quote] tak, to samo pisze na forum rottka, ( tam tez jest pies z podobna potrzebą ) wpisałam w google minirin i mi tamten watek wyskoczył. Gdyby mógł wypisac to ginekolog, to moze jedna choć recepte udaoby mi sie zdobyć. Quote
Doda_ Posted September 8, 2009 Posted September 8, 2009 to ja sie dowiem jak sie nie uda to ..... :angryy::angryy::angryy: Quote
bros Posted September 8, 2009 Posted September 8, 2009 z tego co dziś powiedział mi lekarka jest to recepta którą NFZ ściśle nadzoruje i może wypisać ją lekarz neurolog jedynie na moczówkę prostą (chyba dobrze zapamiętałam) niestety lekarze obawiają się kontroli i ścisłego rozrachowania recept ;( Quote
epe Posted September 8, 2009 Posted September 8, 2009 Taką samą odp.uzyskałam od lekarza,którego prosiłam o pomoc:-( Może w takim razie próbować pytać za granicą? Czy Peter Beny ma kontakty w Czechach? A może do Emilii napisać,może w Irlandii,można kupić taniej? Wiele leków zagranicą wychodzi taniej niż u nas! Warto popytać -tyle,że mogą mieć inna nazwę;) Ważne,że to ma być syntetyczna wazopresyna! Quote
Doda_ Posted September 8, 2009 Posted September 8, 2009 Ja dowiem się ile kosztują w Niemczech. Quote
ATLANTYDA Posted September 8, 2009 Posted September 8, 2009 minirin to lek hormonalny i tylko w wypadku udokumentowanej choroby przewlekłej może być wypisany na rp.z P(przewlekłe ) wtedy koszt ok 4 zł w innym przypadku w zależności od dawki koszt ok 180-200 zł . Wiem że czasami w moczeniu nocnym u dzieci może być wypisywany może ktoś ma znajomego pediatrę ? Quote
agamika Posted September 8, 2009 Posted September 8, 2009 z tego co wyczytałam, to pełna refundacja jest tylko przy receptach "P" czyli gdy pacjent jest przewlekle chory(moczówka prosta )_ . recepty wypisywane na dzieci, są bez tego oznaczenia, bo przy nich stosuje się to przy innej chorobie ( moczenie nocne ) n i generalnie stad taki problem :shake: .. mozna spróbowac, rozesłać informacje na rożnych forach, moze komus zostały niewykorzystane tabletki , zbędne ? Quote
ATLANTYDA Posted September 8, 2009 Posted September 8, 2009 Tak tylko moczenie nocne też jest długo leczone wiec może być pod P podciągnięte Quote
agamika Posted September 8, 2009 Posted September 8, 2009 mozliwe, ja się tylko opieram na tym, co znalazłam na necie jak dotąd. jake są realia to nie wiem :shake: Quote
epe Posted September 8, 2009 Posted September 8, 2009 Ponieważ jest to teraz refundowany lek przez NFZ,to jest ściśle reglamentowany,recepty z kodem paskowym -lekarze teraz boją się wystawiać,bo moczówka u ludzi jest rzadka! Pewnie musi mieć pokrycie w pacjencie!:-( Quote
maciaszek Posted September 8, 2009 Posted September 8, 2009 Czyli trzeba by chyba zrobić jakąś zbiórkę kasy... Quote
epe Posted September 8, 2009 Posted September 8, 2009 Kurcze,na to wygląda! Sprawdzałam zagraniczną aptekę internetową-Goldenapteka,to tam Minirin 0,2 kosztuje 400,-:angryy: Wiec te 230,- to i tak taniej znacznie. A ile Czaruś musi tego brać miesięcznie? Czy jedno opak.starcza na m-c? Bo jesli tak,to myślę,że zbierze się trochę osób -wystaczy 10 po 20,-/m-c lub 20 po 10,-! Quote
Doda_ Posted September 8, 2009 Posted September 8, 2009 [quote name='epe']Kurcze,na to wygląda! Sprawdzałam zagraniczną aptekę internetową-Goldenapteka,to tam Minirin 0,2 kosztuje 400,-:angryy: Wiec te 230,- to i tak taniej znacznie. A ile Czaruś musi tego brać miesięcznie? Czy jedno opak.starcza na m-c? Bo jesli tak,to myślę,że zbierze się trochę osób -wystaczy 10 po 20,-/m-c lub 20 po 10,-![/quote] Niestety tak, ja właśnie sie dowiedziałam ze w Niemczech jedno opakowanie - 90 tabl. ok. 193 euro. Czaruś podobno potrzebuje DWA opakowania miesiecznie. Czy jedno kosztuje 230 ,- ? Hmm, maggiejan pisała ze po 100 zł. To ja nie wiem jak jest naprawdę? Mam książkę - Minirin 0,1 kosztuje 107,- a minirin 0,2 kosztuje 203 ,- Quote
Lidan Posted September 8, 2009 Posted September 8, 2009 Dziękuję maciaszek za przypomnienie o Czarusiu. Niestety nie jestem w stanie pomóc. Już kiedyś probowalam przez kogoś załatwić receptę na ten lek ale nie udało się :shake: Finansowo narazie nie mogę pomóc:-( Quote
israel Posted September 8, 2009 Posted September 8, 2009 Strasznie mi przykro, że stan Czarusia się pogorszył... :( Niestety recepty nie mogę załatwić. Nie znam żadnego urologa na tyle dobrze. Poproszę o numer konta na pw - na ile mogę wspomogę Czarusia finansowo. Pozdrawiam Quote
AniaAniołek Posted September 9, 2009 Posted September 9, 2009 dziewczyny pytajcie pediatrów ja te recepty dostawałam na dziecko , może na poniedziałek dostane następna ale lekarka już trochę marudzi bo wypisała już ich paręnaście i zaczyna się bać Quote
maggiejan Posted September 10, 2009 Posted September 10, 2009 [quote name='bros'][B]maggiejan[/B] zdobycie leku na receptę graniczy z cudem, niestety:-( próbowałam w różnych miejscach, lekarka wspomniała mi też o kroplach są odrobinę tańsze. [B]Cioteczki musimy wspomóc maggiejan finansowo - proszę porozsyłajmy wątek do znajomych - gdzie się da. Poproszę o nr konta na pw niewiele ale kilka złotych prześlę, jeśli więcej nas będzie uzbiera się jakaś sumka[/B].[/quote] Dzięki :lol:, wyślę wszystkim chętnym nr konta... Przepraszam, że nie od razu odpowiadam, ale jestem bardzo zabiegana ostatnio. Znalazłam w szafce zakamuflowanych trochę tych tabletek, nie wiem jak mogły się uchować (moja głupota jest bezgraniczna :mad:), tak czy inaczej Czaruś bierze znowu tabletki i przestał siusiać w mieszkaniu:multi:. Mam nadzieję, że dywan da się uratować...:roll: Quote
maggiejan Posted September 10, 2009 Posted September 10, 2009 [quote name='agamika']chyba mi wyleciał z subskrypcji watek :shake: ... na necie znlazłam, ze recepta musi byc wypisana przez urologa .. czy sa jeszce jakies inne obostrzenia ? ? na jakie tabletki najlpiej by było ?? na forum rottka, ktoś cos pisał o jakims czeskim odpowiedniku ? hmm, ciekawe czy byłby tanszy[/quote] Nie wiem czy recepta musi być wypisana przez urologa koniecznie, ale na pewno musi być zaznaczone, że to choroba przewlekła, bo inaczej nie będzie zniżki. A tabletki 0,1 mg. :lol: :lol: :lol: Quote
maggiejan Posted September 10, 2009 Posted September 10, 2009 [quote name='epe']Jestem,melduję,że próbuję coś załatwić,może się uda? Te lek to po prostu sztuczna wazopresyna- może za granicą łatwiej ją dostać?[/quote] Dziękuję :loveu:. Niestety nie jestem w stanie załatwić go za granicą. Czaruś dostaje już tabletki inne z Niemiec, ale nie mogę tej dziewczyny prosić o kolejną przysługę, ona grosza ode mnie nie wzięła, sama za wszystko płaci... Quote
maggiejan Posted September 10, 2009 Posted September 10, 2009 Dziękuję wszystkim za chęć pomocy:loveu: Czarusia stan jest stabilny, niestety dostał teraz lek w sprayu i nie pozwalał sobie zakraplać stąd ta koszmarna sytuacja :-(. Jak bierze tabletki jest dobrze. Czaruś musi brać 2 opakowania minirinu 0,1 mg miesięcznie, to jest koszt ok. 220zł. Ciężko byłoby mi wygospodarować taką kwotę, tym bardziej, że mam też inne zwierzęta, a Czaruś do tego je drogą karmę z powodu swoich dolegliwości... Gdyby kilka osób załatwiało te recepty to można by korzystać z ich pomocy rzadziej i może wtedy byłoby łatwiej zdobyć te recepty...? Quote
epe Posted September 10, 2009 Posted September 10, 2009 Maggiejan! Moja zmarła ONka Zuzia,też musiałaby brać ten lek -gdyby lekarze dobrze chorobę rozpoznali!:angryy: Uparli się,że to ropomacicze,a nie leczona moczówka bardzo uszkadza mięsień sercowy:-( No i na serducho zmarła moja niunia:loveu: Quote
Recommended Posts