Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='epe']Pamiętam,że na ludzką receptę wtedy,ktoś pisał,że u nas Minirin kosztuje 4,--czyli darmo;)
Może faktycznie u sąsiadów szukać?[/quote]
tak, to samo pisze na forum rottka, ( tam tez jest pies z podobna potrzebą ) wpisałam w google minirin i mi tamten watek wyskoczył.

Gdyby mógł wypisac to ginekolog, to moze jedna choć recepte udaoby mi sie zdobyć.

Posted

z tego co dziś powiedział mi lekarka jest to recepta którą NFZ ściśle nadzoruje i może wypisać ją lekarz neurolog jedynie na moczówkę prostą (chyba dobrze zapamiętałam) niestety lekarze obawiają się kontroli i ścisłego rozrachowania recept ;(

Posted

Taką samą odp.uzyskałam od lekarza,którego prosiłam o pomoc:-(
Może w takim razie próbować pytać za granicą?
Czy Peter Beny ma kontakty w Czechach?
A może do Emilii napisać,może w Irlandii,można kupić taniej?
Wiele leków zagranicą wychodzi taniej niż u nas! Warto popytać -tyle,że mogą mieć inna nazwę;)
Ważne,że to ma być syntetyczna wazopresyna!

Posted

minirin to lek hormonalny i tylko w wypadku udokumentowanej choroby przewlekłej może być wypisany na rp.z P(przewlekłe ) wtedy koszt ok 4 zł w innym przypadku w zależności od dawki koszt ok 180-200 zł .
Wiem że czasami w moczeniu nocnym u dzieci może być wypisywany może ktoś ma znajomego pediatrę ?

Posted

z tego co wyczytałam, to pełna refundacja jest tylko przy receptach "P" czyli gdy pacjent jest przewlekle chory(moczówka prosta )_ . recepty wypisywane na dzieci, są bez tego oznaczenia, bo przy nich stosuje się to przy innej chorobie ( moczenie nocne ) n

i generalnie stad taki problem :shake: ..

mozna spróbowac, rozesłać informacje na rożnych forach, moze komus zostały niewykorzystane tabletki , zbędne ?

Posted

Ponieważ jest to teraz refundowany lek przez NFZ,to jest ściśle reglamentowany,recepty z kodem paskowym -lekarze teraz boją się wystawiać,bo moczówka u ludzi jest rzadka! Pewnie musi mieć pokrycie w pacjencie!:-(

Posted

Kurcze,na to wygląda! Sprawdzałam zagraniczną aptekę internetową-Goldenapteka,to tam Minirin 0,2 kosztuje 400,-:angryy:
Wiec te 230,- to i tak taniej znacznie.
A ile Czaruś musi tego brać miesięcznie? Czy jedno opak.starcza na m-c?
Bo jesli tak,to myślę,że zbierze się trochę osób -wystaczy 10 po 20,-/m-c lub 20 po 10,-!

Posted

[quote name='epe']Kurcze,na to wygląda! Sprawdzałam zagraniczną aptekę internetową-Goldenapteka,to tam Minirin 0,2 kosztuje 400,-:angryy:
Wiec te 230,- to i tak taniej znacznie.
A ile Czaruś musi tego brać miesięcznie? Czy jedno opak.starcza na m-c?
Bo jesli tak,to myślę,że zbierze się trochę osób -wystaczy 10 po 20,-/m-c lub 20 po 10,-![/quote]

Niestety tak, ja właśnie sie dowiedziałam ze w Niemczech jedno opakowanie - 90 tabl. ok. 193 euro.
Czaruś podobno potrzebuje DWA opakowania miesiecznie.
Czy jedno kosztuje 230 ,- ? Hmm, maggiejan pisała ze po 100 zł.
To ja nie wiem jak jest naprawdę? Mam książkę - Minirin 0,1 kosztuje 107,- a minirin 0,2 kosztuje 203 ,-

Posted

Dziękuję maciaszek za przypomnienie o Czarusiu. Niestety nie jestem w stanie pomóc. Już kiedyś probowalam przez kogoś załatwić receptę na ten lek ale nie udało się :shake: Finansowo narazie nie mogę pomóc:-(

Posted

Strasznie mi przykro, że stan Czarusia się pogorszył... :(

Niestety recepty nie mogę załatwić. Nie znam żadnego urologa na tyle dobrze.
Poproszę o numer konta na pw - na ile mogę wspomogę Czarusia finansowo.

Pozdrawiam

Posted

[quote name='bros'][B]maggiejan[/B] zdobycie leku na receptę graniczy z cudem, niestety:-( próbowałam w różnych miejscach, lekarka wspomniała mi też o kroplach są odrobinę tańsze.

[B]Cioteczki musimy wspomóc maggiejan finansowo - proszę porozsyłajmy wątek do znajomych - gdzie się da. Poproszę o nr konta na pw niewiele ale kilka złotych prześlę, jeśli więcej nas będzie uzbiera się jakaś sumka[/B].[/quote]
Dzięki :lol:, wyślę wszystkim chętnym nr konta... Przepraszam, że nie od razu odpowiadam, ale jestem bardzo zabiegana ostatnio. Znalazłam w szafce zakamuflowanych trochę tych tabletek, nie wiem jak mogły się uchować (moja głupota jest bezgraniczna :mad:), tak czy inaczej Czaruś bierze znowu tabletki i przestał siusiać w mieszkaniu:multi:. Mam nadzieję, że dywan da się uratować...:roll:

Posted

[quote name='agamika']chyba mi wyleciał z subskrypcji watek :shake: ...

na necie znlazłam, ze recepta musi byc wypisana przez urologa .. czy sa jeszce jakies inne obostrzenia ? ? na jakie tabletki najlpiej by było ??

na forum rottka, ktoś cos pisał o jakims czeskim odpowiedniku ? hmm, ciekawe czy byłby tanszy[/quote]
Nie wiem czy recepta musi być wypisana przez urologa koniecznie, ale na pewno musi być zaznaczone, że to choroba przewlekła, bo inaczej nie będzie zniżki. A tabletki 0,1 mg.

:lol: :lol: :lol:

Posted

[quote name='epe']Jestem,melduję,że próbuję coś załatwić,może się uda?
Te lek to po prostu sztuczna wazopresyna- może za granicą łatwiej ją dostać?[/quote]
Dziękuję :loveu:. Niestety nie jestem w stanie załatwić go za granicą. Czaruś dostaje już tabletki inne z Niemiec, ale nie mogę tej dziewczyny prosić o kolejną przysługę, ona grosza ode mnie nie wzięła, sama za wszystko płaci...

Posted

Dziękuję wszystkim za chęć pomocy:loveu:
Czarusia stan jest stabilny, niestety dostał teraz lek w sprayu i nie pozwalał sobie zakraplać stąd ta koszmarna sytuacja :-(. Jak bierze tabletki jest dobrze.
Czaruś musi brać 2 opakowania minirinu 0,1 mg miesięcznie, to jest koszt ok. 220zł. Ciężko byłoby mi wygospodarować taką kwotę, tym bardziej, że mam też inne zwierzęta, a Czaruś do tego je drogą karmę z powodu swoich dolegliwości...
Gdyby kilka osób załatwiało te recepty to można by korzystać z ich pomocy rzadziej i może wtedy byłoby łatwiej zdobyć te recepty...?

Posted

Maggiejan!
Moja zmarła ONka Zuzia,też musiałaby brać ten lek -gdyby lekarze dobrze chorobę rozpoznali!:angryy: Uparli się,że to ropomacicze,a nie leczona moczówka bardzo uszkadza mięsień sercowy:-( No i na serducho zmarła moja niunia:loveu: