@sk@ Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 Jakie są konsekwencje leczenia sterydami szczeniaka w okresie wzrostu? Quote
Małgośka z Boksą Posted January 16, 2008 Posted January 16, 2008 Zależy jakimi sterydami, ale przykładowo: depomedrol niszczy chrząstkę stawową...inne wątrobę, układ nerwowy, inne doprowadzają do zaćmy i cukrzycy..... ja osobiście nie polecam, a raczej jestem przeciwniczką podawania preparatów sterydowych psom w okresie wzrostu...zbyt dużo nieodwracalnych szkód czynią w intersywnie rozwijającym się organiźmie [B]Zacytuję jednego lekarza weterynarii: "Na dziesieć pozytywnych właściwości leków steroidowych jedenaście jest negatywnych"[/B] Zależy czy są to sterydy długoterminowo, czy krótko i co psiakowi dolega... jeśli masz możliwość podania innego leku niesterydowego, to z tej opcji skorzystaj zbyt ogólne pytanie Quote
wacia Posted January 17, 2008 Posted January 17, 2008 tez mysle ze zbyt ogólne pytanie niestety niesterydowe leki przecizapalne tez maja mnóstwo efektów ubocznych -leki sterydowe nie sa wcale takie grozne pod warunkiem ze sa rozsadnie podawane i w uzasadnionych przypadkach Quote
Małgośka z Boksą Posted January 17, 2008 Posted January 17, 2008 Wacia, ja zasugerowałam, że jeżeli jest lepsze wyjście, to warto z niego skorzystać....;) Owszem zdarzyło się, że leki sterydowe pomogły mojej suce....nie zmienię jednak zdania, że w stosunku do steroidów są inne alternatywy leczenia...obarczone mniejszym ryzykiem niepożądanych skutków ubocznych.... Masz rację, że niesterydowe przeciwzapalne też wywołują szereg skutków ubocznych, np. totalnie niszczą błonę śluzową żołądka... napisz co jest psiakowi....a najlepiej zgłoś się od razu do dobrego weterynarza pozdrawiam rozmówców :p Quote
@sk@ Posted January 18, 2008 Author Posted January 18, 2008 Psiak ma guza pod skórą w okolicy żeber, guz powstał w miejscu gdzie był podawany antybiotyk będąc z tym u weta najpierw kazał go spróbować rozmasować niestety nie ma zbyt wielkiej poprawy guz się odrobine zmniejszył i stwardniał niestety dalsze masowanie okłady nic nie dają. Jutro idziemy do kontroli jednak wet powiedział że jeżeli nie zejdzie będzie trzeba spróbować "rozbić" go strydami. Quote
Chefrenek Posted January 18, 2008 Posted January 18, 2008 A możecie napisać jakie mogą być skutki uboczne podawania niesterydowych leków przeciwzapalnych? Quote
asher Posted January 18, 2008 Posted January 18, 2008 [quote name='Chefrenek']A możecie napisać jakie mogą być skutki uboczne podawania niesterydowych leków przeciwzapalnych?[/quote]Uszkodzenie błony śluzowej układu pokarmowego (praktycznie na całej jego długości). No i obciążają watrobę i nerki chyba w pewnym stopniu też. Przy czym niektóre ludzkie NLPZ (nie pamiętam które) mogą być dla psa, a zwłaszcza dla kota wysoko toksyczne, ich podanie może spowodować śmierć zwierzaka. Moja Sabina od kilku miesięcy nieprzerwanie bierze Movalis (meloxicam). Osłonowo do tego Ranigast, raz na jakiś czas Hepatil, można też dodawać do karmy "glut" z siemienia lnianego, też osłania żołądek i jelita. Póki co skutków ubocznych brak, dwa tygodnie temu robiłam badania krwi - książkowe. [URL="http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=96231&highlight=rimadyl"]TUTAJ[/URL] niedawno toczyła się dyskusja na temat NLPZ. Quote
Małgośka z Boksą Posted January 18, 2008 Posted January 18, 2008 [quote name='@sk@']Psiak ma guza pod skórą w okolicy żeber, guz powstał w miejscu gdzie był podawany antybiotyk będąc z tym u weta najpierw kazał go spróbować rozmasować niestety nie ma zbyt wielkiej poprawy guz się odrobine zmniejszył i stwardniał niestety dalsze masowanie okłady nic nie dają. Jutro idziemy do kontroli jednak wet powiedział że jeżeli nie zejdzie będzie trzeba spróbować "rozbić" go strydami.[/quote] U mojej suki również po zastrzykach pojawiały sie takie rzeczy, to przez pierwsze dwa dni masowalam to miejsce spirytusem salicylowym, a po 2 dniach olejkiem kamforowym....spróbuj, może akurat pomoże... pozdrawiamy Quote
@sk@ Posted January 19, 2008 Author Posted January 19, 2008 Nistety dziś suczka otrzymała pierwszy zastrzyk sterydowy Dexafort jak ktoś coś więcej wie na jego temat proszę o info... guz masowałam zmniejszyl sie ale bardzo stwrdniał i to się wetowi bardzo nie spodobało może po sterydach się zmniejszy, jeżeli nie konieczne będzie usunięcie :( Quote
Małgośka z Boksą Posted January 19, 2008 Posted January 19, 2008 straszne a probowałeś kamforą go rozgrzać?....u mojej suki to zawsze pomagało Quote
Małgośka z Boksą Posted January 19, 2008 Posted January 19, 2008 Wpisz w wyszukiwarce dexafort wyskakuje parę stronek z opisem preparatu....to steryd o długim działaniu- wywołuje takie same skutki uboczne, jak wszystkie sterydy....dawkowany z głową jest lekiem i pomaga.... życzymy wszystkiego dobrego Quote
Recommended Posts