Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Cześć,
mam nadzieję, że temat nadal aktualny :) Koleżanka ostatnio zastanawiała się nad możliwością sprowadzenia mrożonego nasienia i tak zaczęłam szukać różnych informacji.
Chciałam zapytać, czy coś się zmieniło w ostatnich miesiącach??
Czy nadal polecacie dr-a Niżańskiego?? Czy też dr-a Marczaka??

Pytam, ponieważ usłyszałam opinię, że jeśli inseminować chłodzonym nasieniem to u tego pierwszego, ale jeśli mrożonym to u drugiego??
Niestety ani do jednego ani do drugiego nie mogę się dodzwonić, a chciałabym zapytać o koszt takiego zabiegu - wiecie może??

I jak to jest z tym importowanym nasieniem?? Czy to prawda, że trzeba tłumaczyć przysięgle:
- zaświadczenie szczepienia samca przeciwko wściekliźnie (zawierające nazwę , nr szczepionki i datę szczepienia)
- zaświadczenie o wyniku testu samca w kierunku Brucella canis (musi być negatywny)
- zaświadczenie wystawione przez lekarza weterynarii poświadczające dobry stan zdrowia psa w dniu pobrania nasienia
- zaświadczenie o braku występowania chorób zakaźnych na terenie zamieszkania psa
- kartę informacyjną z danymi reproduktora
- potwierdzenie warunków pobrania i przechowywania nasienia (musi być zgodne z punktami b , c , d i f Rozdziału III załącznika D do Dyrektywy Rady 92/95)
a gdzieś dodatkowo, że jeszcze się płaci opłatę celną..

Czy wiecie może, jaka jest waga pojemnika z takim mrożonym nasieniem?? I czy da się go (pojemnik) gdzieś wypożyczyć??
Kurierka Fedex przewozi tego typu "sprzęty" ale niestety nie mają swoich pojemników :( Chyba, że jest jakaś inna, lepsza, która np ma te pojemniki na wyposażeniu??

Kurcze, skomplikowane to wszystko kiedy reproduktor niedostępny u nas na kontynencie :(

PS. [B]AgnieszkaB[/B] - udało się skonstruować umowę?? :)

• Replies 53
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Umowę skonstruowaliśmy :) Nasienie wysłaliśmy. Teraz czekamy, aż sunia będzie miała swoje dni :)
Najpierw załatwiałam u dr Niżańskiego. Niestety Fedex dał ciała i nasienie po drodze się rozmroziło. Drugi raz pojechaliśmy do dr Marczaka. Wszystko OK. Zostawiliśmy nawet część materiału ;) w banku. Do lotniska było bliżej i nasienie po 2 dniach było na miejscu.

• 2 weeks later...
Posted

Mi bańkę wielką pożyczył dr Marczak na czas przewiezienia nasienia z Kopenhagi własnym autem, W trakcie uzupełniałam ciekły azot na stacji uansieniania zwierząt.
Myslę, ze jeśli być w kontakcie z dr Marczakiem to on butlę pożyczy.

Posted

Jest taka firma OCS ([URL]http://www.ocs.pl/[/URL]) obsługują oni przesyłki w suchym lodzie - 78*C , mają swoje specjalne opakowania. Nie jest drogo. Do tego można sobie zażyczyć kontrolowanej atmosfery np. z logerem temperatury przesyłki.