Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wicie co...zastanowiłam się i idę z Limba we wrześniu na obronę :lol:

Jest zrównowazona i sądzę, że się nadaje.Poza tym będziemy więcej czasu spedzać razem :lol: :lol: :lol:

• Replies 69
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
[(w kraju pochodzenia od dziesiątek lat do championatu obowiązuje test sprawdzający takie reakcje, test ten wprowadził także AKC
mmm, skąd taka informacja.? O ile wiem, to AKC w ogóle nie uznaje tej rasy (Fila Brasileiro), więc na pewno nie wymaga od niej żadnych testów. Wymagania do championatu są w USA takie same dla wszystkich ras (różnią się tylko liczbą osobników, które muszą się stawić na wystawie, żeby otrzymać daną ilość punktów).

W razie wątpliwości, odsyłam do źródła: http://www.akc.org, gdzie można znalaeźć listę ras uznawanych przez tę organizację, jak również wymagania do championatu.

A jak jest w kraju pochodzenia, to nie wiem.

Posted

a jestes tego pewna haniu bo kazdy pisze cos innego, nie wiesz moze gdzie to mozna sprawdzic???

moze pani agata sie orientuje???

a wogole to jak jest znie rasowym psem??? czy on moze zdac ten egzamin??? :roll:

Posted

Mokka zdaje sobie z tego sprawe i mimo wszystko chcialabym zdac ten egzamin (PT-1i2) ale chcę dalej iść na jakies szkolenie wpadla mi do glowy obrona, ale czytalam na forum inny podobny temat i zdaje sie ze DC wogole nie powinno sie brac na obrone, bo moze im sie spodobac gryzienie albo moge sobie z nim nie poradzic.

tylko ze capo to straszna gapa, wszystkim ustepuje i kocha ludzi, zastanawialam sie czy jak podrosnie to bedzie umial bronic czy ucieknie albo da sie przekupic, nie wiem kogo sie spytac??

moze u niego nie jest potrzebne PO ale skad ja mam to wiedziec

Posted

Przede wszystkim zacznij najpierw PT. Zobaczysz, czy jesteś w stanie zapanować nad psem, czy Cię słucha, czy też miewa momenty, że Twoje komendy ma gdzieś. Dobrze byłoby znaleźć dobrego szkoleniowca, który po PT będzie w stanie ocenić Twojego psa i jego predyspozycje do szkolenia obronnego. Poza tym pies musi mieć skończone 18 miesięcy, aby przystąpić do egzaminu IPO-1. Też słyszałam teorię, że tego typu psy nie powinny być szkolone na obronę, ale nie czuję się na siłach, aby roztrzygać tego typu wątpliwości, gdyż nie mam doświadczenia z takimi moloskami. :D

PT jest podstawą. Nie martw sie na zapas o obronę. Jeśli chcesz mieć mądrego i posłusznego przyjaciela, zapewnij mu co najmniej podstawowe szkolenie. Nie traktuj tego jedynie jako etap przejsciowy przed obroną. To nie jest dobre podejście.

Posted

dziekuje ci mokka tak zrobie, molosy rozwijaja sie wolniej wiec moze za 2 lata zastanowie sie co dalej a narazie zrobie PT i poracuje z nim solidnie przez ten czas :D

Czy ten egzamin PT mogą zdawac psy nierodowodowe? :wink:

Posted

Oczywiscie,ale zdziwilo mnie to ze ma wejsc zakaz brania udzialu psów nierasowych a agillity-mowila mi patiszon o tym!

Ja z Lunka chce skonczyc PT,ale PT2 i 3 mi sie nie podoba, wiec napewno nie pojdziemy. Lunka na obrone sie nie nadaje wiec nie ma mowy o tym szkoleniu. Zreszta p.Agata powiedziala ze ona ma BARDZO rozwiniety instynkt obrony wiec w jej przypadku takie szkolenie moglo by wyzadzic wiecej szkody niz pozytku, Ania ze szkolenia tez jest zdania ze TE psy nie potrzebuja szkolenia aby obronic wlasciciela.

A moje pytanie do was jest nastepujace:

czy jak sie pozadnie zdominuje psa to w momencie zagrozenia nie wyjdzie on z zalozenia ze teraz niech ALFA=czlowiek obroni BETA=psa!!!???

@Taysha

Nie jestem w 100%pewna!

Zreszta wiem na czym polega szkolenie na obrone i jakos ciezko byloby mnie przekonac zeby moj pies bral w czyms takim udzial.

Posted

Hanya, a dlaczego nie podoba Ci się PT-2 (które zresztą teraz przemianowali PTT-1)?

Jeżeli chcesz psa dalej szkolić, a nie odpowiada Ci PT-2, to masz do wyboru jeszcze conajmniej obedience i agility... :)

Posted

Praca wechowa u DC mnie nie interesuje, ale agility jak najbardziej, juz rozmawialam o tym z Ania i ona jest tez za, tylko trzeba poczekac az Lunka sie rozwinie i czy nie bedzie z tych ciezkich DC. Narazie jest z tych lzejszych i jest bardzo szybka, bo skocznosci nie sprawdzam. a nad obieidece tez sie zastanawiam, ale narazie PT1 i egzamin brrr!

Posted

Co oznacza co najmniej? Na psa lawinowego ona sie nie nadaje, bo jest nieufna do ludzi, wiec dogoterapia tez odpada :fadein:

Ale jest swietnym aporterem :D

Posted

Flaire,

miałaś racje że AKC nie uznaje rasy Fila Brasileiro, a ponieważ amerykańscy hodowcy Fila podlegają m.in. C.A.F.I.B., które określa że warunkiem uzyskania championatu jest pozytywnie zdany 'temperament test', stąd moje swięte przekonanie o obowiązkowych testach wymaganych przez AKC.

Pozdrawiamy :D

Posted
dziekuje ci mokka tak zrobie, molosy rozwijaja sie wolniej wiec moze za 2 lata zastanowie sie co dalej a narazie zrobie PT i poracuje z nim solidnie przez ten czas :D

Czy ten egzamin PT mogą zdawac psy nierodowodowe? :wink:

Czy ten rodowód (a raczej jego brak) nie staje się jakąś Twoją obsesją? :wink: Egzamin PT może zdawać KAŻDY pies.

Jak na razie większość psich sportów jest dostępna dla wszystkich piesków. Ja ma 2 kundlowate kundle (nawet niepodobne do żadnej ze znanych ras), oba próbują swych sił w agility, Leon ma już IPO-2 i brak udokumentowanego pochodzenia jak na razie w niczym nam nie przeszkadzał.

Jeśli z tym agility to prawda, to założymy konkurencyjną organizację, myślę, że chętnych nie zabraknie. :wink: