neferti666 Posted December 29, 2007 Posted December 29, 2007 Witam. Mam pytanko dotyczące kabli w mieszkaniu....jak je zabezpieczyć przed szczeniakiem?? Quote
Chefrenek Posted December 29, 2007 Posted December 29, 2007 [quote name='neferti666']Witam. Mam pytanko dotyczące kabli w mieszkaniu....jak je zabezpieczyć przed szczeniakiem??[/quote] Z tego co wiem w sklepach są dostępne takie "ochraniacze" do kabli.:razz::razz::razz: A tak to schowaćć ile się da.;) Quote
neferti666 Posted December 29, 2007 Author Posted December 29, 2007 Właśnie tu tkwi problem bo mam bardzo dużo kabli i to co się dało to już jest schowane. a może jakieś "domowe" sposoby na zabezpieczenie tego problemu ??? :) Quote
kaskaSz Posted December 29, 2007 Posted December 29, 2007 Może zastawić jakąś szafką, krzesełkiem itp.? Te ochraniasze do kabli kupowane za gorsze na metry nie są złe :) Quote
dog_master Posted December 29, 2007 Posted December 29, 2007 Przy najblizszym remoncie schowac pod listwy narozne ;) Ja mam przykryte dywanem jak sie da [ze wzgledow estetycznych ;) bo w drugim pokoju nie mam dywanu, wiec kable ida po prostu przy scianie - sa "ulozone" to samym rogu tak, ze pies by ich nie wyjal]. Quote
aisak102 Posted December 29, 2007 Posted December 29, 2007 Jak miałam królika na tymczasie, to kable chowałam za szafki, a tam gdzie się nie dało zakrywałam je specjalnie przyniesionymi ze sklepu i obciążonymi pudłami kartonowymi. Innym rozwiązaniem jest ograniczenie przestrzeni szczeniakowi, tak aby nie mógł dobrać się kabli, lub jeśli szczeniak jest naprawdę mały, to możnqa spróbować zamocować kable na ścianach wyżej, tak aby do nich nie sięgał. Quote
Magot Posted December 30, 2007 Posted December 30, 2007 [quote name='neferti666'] a może jakieś "domowe" sposoby na zabezpieczenie tego problemu ??? :)[/quote] Można pokropić kable cytryną, psy jej nie znoszą:lol: Quote
Magda Posted December 30, 2007 Posted December 30, 2007 [quote name='Magda:)']Można pokropić kable cytryną, psy jej nie znoszą:lol:[/quote] Nie zawsze. Mój jak był mały to ją wylizywał:lol: Są też dostępne takie ochraniacze - tuby do kabli. Bardzo fajna sprawa, nie dość, że bezpiecznie to jeszcze estetycznie. Quote
Magot Posted December 30, 2007 Posted December 30, 2007 [quote name='Magda_Miki']Nie zawsze. Mój jak był mały to ją wylizywał:lol: [/quote] Ale spróbować zawsze można:lol:;) Quote
Talagia Posted January 1, 2008 Posted January 1, 2008 [quote name='Magda_Miki'] Są też dostępne takie ochraniacze - tuby do kabli. Bardzo fajna sprawa, nie dość, że bezpiecznie to jeszcze estetycznie.[/QUOTE] Moje by taka tube chetnie skonsumowaly :diabloti: Quote
Szafirek Posted January 1, 2008 Posted January 1, 2008 Jakiej rasy będzie szczenior? (to tylko tak z czystej ciekawości^^) I w ilu pokojach masz kable? Wiesz, bo jak już napisali, że może po prostu ograniczyć psiuchowi miejsce (znaczy, aby nie właził tam, gdzie są kable). Wydaje mi się, że pies może gryźć, jak będzie się nudził. Więc chyba najlepszym rozwiązaniem nakupować mu zabawek i nie pozwolić się nudzić.;) A tak na serio to mi się nie wydaje, że będzie gryzł kable, jak będzie miał dużo zabawek. No i ciebie^^ A jak spróbuje walnij go delikatnie po nosku powiedz 'fe' i daj mu do mordysi zabaweczkę. A, i chodzi o kable ogólnie przez cały czas, czy jak siedzi sam w domu??? I jak szczeniak będzie to podrap go ode mnie po brzuchu^o^ :laola:musiałam to tu wsadzić. to jest takie słodkie... ^^ Quote
Talagia Posted January 1, 2008 Posted January 1, 2008 [QUOTE]Wydaje mi się, że pies może gryźć, jak będzie się nudził. Więc chyba najlepszym rozwiązaniem nakupować mu zabawek i nie pozwolić się nudzić.;) A tak na serio to mi się nie wydaje, że będzie gryzł kable, jak będzie miał dużo zabawek. No i ciebie^^[/QUOTE] Szczerze wątpie, takie kable to najlepsza zabawka :diabloti: [QUOTE]A jak spróbuje walnij go delikatnie po nosku powiedz 'fe' i daj mu do mordysi zabaweczkę.[/QUOTE] :shake::shake::shake: Bez komentarza, bicie szczeniaka to napewno cudowny pomysł :roll: Quote
Szafirek Posted January 1, 2008 Posted January 1, 2008 delikatne puknięcie po nosku to nie jest bicie.. :oops: przynajmniej mi nie o to chodziło. kto by bił szczeniora? mój pies jak miał zabawki to nigdy go nie interesowały... Quote
Talagia Posted January 1, 2008 Posted January 1, 2008 [quote name='Szafirek']delikatne puknięcie po nosku to nie jest bicie.. :oops: przynajmniej mi nie o to chodziło. kto by bił szczeniora? mój pies jak miał zabawki to nigdy go nie interesowały...[/QUOTE] Nos psa jest baaaaaaardzo unerwiony i taki "pstryczek" jest dla niego bolesny. Quote
Szafirek Posted January 1, 2008 Posted January 1, 2008 Nie dogadamy sie tu. Talagia, choc na gg, co? Zrób sie dostepna. Quote
neferti666 Posted January 2, 2008 Author Posted January 2, 2008 Będzie to kundelek. Kable to tak ogólnie mam ich baaaardzo dużo w moim pokoju zwłaszcza od np. drukarki stereo itp. to co się dało już schowałam ale i tak dużo wystaje a boje się że będzie je gryzł gdy zostanie sam w domku. Quote
aisak102 Posted January 2, 2008 Posted January 2, 2008 No, jeśli kabli jest baardzo dużo, to chyba musisz je przejrzeć i zracjonalizować sposób ich przeciągnięcia między urządzeniami, tak aby jednak dały się poprowadzić górą (nie przy podłodze). Szkoda psiaka, a i kabli szkoda ;) Dodatkowym środkiem ostrożności jest wyjmowanie wtyczek z gniazd zasilania prądem przed pozostawieniem psa samego w domu. Quote
Martens Posted January 2, 2008 Posted January 2, 2008 Zapyatj w zoologu o taki gorzki preparat do spryskiwania/smarowania mebli, kabli, smyczy i innych takich. Domowe substancje typu sos chilli, pieprz, etc. nie zawsze działają, niektórym psom smakują. Quote
Recommended Posts