Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 838
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='sacred PIRANHA']a lubi plywac?
aport do wody:cool3:[/quote]

wchodzi do kostek i ucieka :evil_lol: trzorz z niej ;)

[quote name='WŁADCZYNI']zalezy jakie;) agility spoko ale bez skoków, aportowanie itd byle nie na betonie tylko na trawce. Albo nie tucz poczekaj az zakończy wzrost i dopiero szlifuj - tłuszczyk na stawy nie pomoże;)[/quote]

aportujemy codziennie ;) nie rosnie juz od miesiaca wogole moze zacznie jeszcze :roll: daje witaminy na stawy :razz:

Posted

[quote name='Greven']No właśnie, dlatego tuczę bulla, tuczę, ale mozolnie to idzie :oops:[/QUOTE]

niestety wiem co to znaczy tuczuć TTB żeby nabrało odpowiedniej wagi a to sprawa niełatwa(ba nawet czasmi wręcz awykonalna) ale jak bull zdrowy to wrzuć go na makaron z mięsem-dołóż dodatkowy pozsiłek(np.kawał surowego mięcha-wołowina z kościa szyje idycze czy korpusy kurczakowe) i powoli zacznie nabierac "kształtów" wystawowych :evil_lol::loveu:

Posted

[quote name='sacred PIRANHA']infers ...moja Abi jest rowno miesiac mlodsza od Twojej Lenki i ja mam odwortny problem...ona nie chce sie zatrzymac:D
ale ja mam wyzla wiec jestem nauczona na wyciskanie z psow masy ruchu...na poczatku musialam mloda ograniczac...wiadomo-stawy...mlody psiak nie bedzie biegal 15km dziennie przy rowerze hehe stopniowo zwiekszalam jej ruch dlugodystansowy jak to ja nazywam:) teraz to jest torpeda...non stop...po prostu lata ciagle...tylko w domu lezy bykiem i udaje martwa:D
mysle ze przechodzenie na light to nie jest dobry pomysl...ona ma 9miesiecy...wiecej ruchu...nie ma kondycji to ma dosc po 25 minutach ruchu,ale to nie dlatego ze ona ma taki "charakter" czy jakkolwiek to mozna jeszcze nazwac- ona po prostu nie ma kondycji i dlatego jej sie nie chce:)
Twoja sprawa co zrobisz z wlasnym psem, ale ja bym ją utrzymywala w wersji bardzo chudej (przez duza ilosc ruchu a nie zmniejszanie dawki zywieniowej) bo to w koncu labek i ze stawami problem bardzo prawdpodobny ...a wszyscy wiemy, ze psa zapuscic jest latwo (przy malej ilosci ruchu) ale odchudzic go to juz problem...
troszke sie rozpisalam:)[/quote]

Ograniczenie jedzenia jest minimalne!
To co zrobić żeby miała dobrą kondycję?

[quote name='WŁADCZYNI']Bullik cuuudo:loveu:

Ja bym od razu szła w mięśnie, zamiast tuczyć a później spalać;) Łatwiej będzie.

edit jak 9 miesięcy to rower/rolki nie są dobrym pomysłem. Więcej ruchu w wodzie jeśli lubi.[/quote]

Ruch w wodzie to ona uwielbia:cool3::cool3:

Tylko że do najbliższego bajorka mamy z 30 min marszu:shake:
A codziennie nie mogę tam chodzić, bo obowiązki szkoła itp...

Posted

W tym roku piszę maturę, mój pies ma minimum 3h ruchu na zewnątrz plus sporo w domu i nie zawalam przez to ani szkoły ani matury ani innych obowiązków.
Ludzie chodzą do pracy i znajdują dla psa kilka godzin dziennie - zamiast siedzenia w necie, pisania na forach oglądania tv itd biegają z psem.

A jeśli nie masz czasu to czemu wybrałeś tak aktywną rasę?

Posted

[quote name='Casia_i_Figa']niestety wiem co to znaczy tuczuć TTB żeby nabrało odpowiedniej wagi a to sprawa niełatwa(ba nawet czasmi wręcz awykonalna) ale jak bull zdrowy to wrzuć go na makaron z mięsem-dołóż dodatkowy pozsiłek(np.kawał surowego mięcha-wołowina z kościa szyje idycze czy korpusy kurczakowe) i powoli zacznie nabierac "kształtów" wystawowych [/quote]
Niestety, uszkodzona trzustka (dokładnie nie wiadomo z jakiej przyczyny, bo wzięłam go, jak miał 14 miesięcy, już chorował) i ścisła dieta: [I]digestive low feat [/I]RC.

Oj, gdyby mógł jeść gotowane, albo chociaż puszki, to podejrzewam, że już by się toczył, a nie chodził. A tak to pozostaje mi nadzieja, że dwa - trzy tygodnie przed wystawą "załapie głoda" i będzie w zwyżkującej formie, taki paskudnie obły, z fałdką na karku :evil_lol:

Dzisiaj kupiłam obrożę i obciążenia, które do niej przypomcuję, żeby "dostał szyi". Mam słabość do umięśnionych zwierząt, więc skoro Gizmo musi być za gruby, to niech chociaż ma ładną muskulaturę do tego. Ciekawe, czy okaże się w typie sędziego z Rosji i czy w ogóle dam radę go wystawić, bo na razie ćwiczymy dopiero przygotowanie.

To będzie jego i moja pierwsza wystawa - obawiam się, że wielka klapa ;)

Posted

ciotka poki co odpusc obciążenie bo będziesz miała sportowca a to sędziemu pewnie sie nie spodoba-co innego jakby był juz utuczony to wtedy przerabianie na miesnie by było tłuszczyku i sens obroży z ołowiem a tak to tucz świnkę bez tego

co do wystaw i debiutu to ja 2tyg temu miałam swój razem z dożycą niemiecką z ADHD jak TTB a za niedługo będzie mój debiucik z moim schronowym ASTem i to będą jajca;P

trzymam kciuki za WAS :)

PS to moj debiut i dożyca którą pasiemy od 2miesięcy i ni jak nie można tych żeber u niej zakryć...
[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img143.imageshack.us/img143/4857/dscf2534zw0.jpg[/IMG][/URL]

Posted

Ja w lutym, w roku kiedy pisałam maturę kupiłam Malamuta... Pies mi, jak był niewybiegany, dom roznosił, rozbierał po kawałeczku, więc codziennie były spacery na poligon oddalony właśnie około pół godziny szybkiego marszu. I co? I się dało. A co, średnią miałam 5,5 :diabloti: Z matury oczywiście!! I wcale nie jestem geniuszem :evil_lol:

Posted

[quote name='Casia_i_Figa']
PS to moj debiut i dożyca którą pasiemy od 2miesięcy i ni jak nie można tych żeber u niej zakryć...

[URL="http://imageshack.us"][IMG]http://img143.imageshack.us/img143/4857/dscf2534zw0.jpg[/IMG][/URL][/quote]
Jak poszło???
Suka piękna, ja bym kilogramów nie dodawała. Lubię żeberka ;)

Posted

niee.. Greven, nie tucz bullka ;)
Pięknie tak wygląda, a nie jak wielka biała polska ;);)

Figa też ma cudne mięśnie :loveu:

jak dla mnie dog też fajnie wygląda :P
może mam jakieś zboczenie..

heh, no ja niestety musiałam spasować z psami na czas obecny i wcale mi to na dobre nie wychodzi :( ;)

Posted

[quote name='Greven']Jak poszło???
Suka piękna, ja bym kilogramów nie dodawała. Lubię żeberka ;)[/QUOTE]

ja tyz żebarka lubie(co widać po mojej czarnej dziewczynce) ale sędziom nie podobaja sie takie psy tylko nalane świniaki toczące sie po ringu...:angryy:

w konkurencji 8 suk bez lokaty z ocena doskonałą i fajnym opisem zeszłyśmy

Posted

[quote name='wiq']niee.. Greven, nie tucz bullka
Pięknie tak wygląda, a nie jak wielka biała polska[/quote]
Ja bym nie tuczyła, ale zależy mi na zrobieniu mu hodowlanki...

Zupełnie nie rozumiem tendencji sędziów do dobrego oceniania spasionych psów :niewiem: Oglądałam już tyle zdjęć w necie i co wystawa, to w większości (oczywiście nie we wszystkich) ras preferowane są psy z nadwagą... Ale czemu?

Posted

zbudowany w tłuszcz czy mięcho? :evil_lol:

wracając do Leny - trochę przydałoby się zrzucić, ale nie szalej - zmiejsz dawkę żarcia o jakieś 20-30% i daj więcej ruchu - skoro jest młoda, to głównie w wodzie.

Władczyni już Ci dobrze napisała, że kondycji nie ma, to jej się nie chce;)

Też mam retrievery i gdy jestem w domu mają solidnych kilka godzin dziennie pływania, aportów i swobodnego biegania..
Teraz dupa :(

Ale pamiętaj, ostrożnie z obciążającym stawy wysiłkiem! Rower, rolki, itp zacznij, jak skończy min. 12 mies!

Posted

[quote name='Bura']W mojej rasie za to spaślaki nie mają lekko. Takie jak moja sucz na przykład :eviltong:[/quote]

w mojej też nie, ale jak patrzę na ringi innych ras to nie wiem, czy się śmiać, czy płakać... Molosy, TTB...

Posted

[quote name='Greven']Ja bym nie tuczyła, ale zależy mi na zrobieniu mu hodowlanki...

Zupełnie nie rozumiem tendencji sędziów do dobrego oceniania spasionych psów :niewiem: Oglądałam już tyle zdjęć w necie i co wystawa, to w większości (oczywiście nie we wszystkich) ras preferowane są psy z nadwagą... Ale czemu?[/QUOTE]

bo wydają sie wielkie-potężne i ni jak to ma odzwierciedlenie we wzorcu gdzie TTB powinien być zwinny gibki ze sprężystym chodem i propocjonalną wagą do ogólnego wyrazu psa-żadko kiedy sędzia docenia "temperament" u psa i zaznacza go w opisie bo jak ma miec temperament tocząca sie po ringu świnka utuczona...

PS. z tym panem mam zamiar zacząć biegać po ringu(po schronowy AST u mnie od 1.5roku)
[IMG]http://img208.imageshack.us/img208/2627/dscf0781ma7.jpg[/IMG]

a tak wyglądał
[URL=http://imageshack.us][img]http://img113.imageshack.us/img113/9472/1020285nj9.jpg[/img][/URL]

Posted

[quote name='Greven']Ja bym nie tuczyła, ale zależy mi na zrobieniu mu hodowlanki...

Zupełnie nie rozumiem tendencji sędziów do dobrego oceniania spasionych psów :niewiem: Oglądałam już tyle zdjęć w necie i co wystawa, to w większości (oczywiście nie we wszystkich) ras preferowane są psy z nadwagą... Ale czemu?[/quote]

a bo tak to jest, jak się biorą hodowcy za eksterier:evil_lol:
spasione bulle, rozjazgotane ony, psy myśliwskie z takim futrem, że zaplątają się w krzakach, tudzież utopią pod jego ciężarem, nie mówiąc o pasji myśliwskiej, psy z wywiniętą 3cią powieką, itd, idt..

to się chyba estetyka nazywa:evil_lol:

Posted

Casia, myślę, że może uda Wam się coś wybiegać ;)
Z wystawowymi astami nie jest aż tak, jak z bullterrierami ;)
Oglądam sporo ich zdjęć, bo to jedna z moich ulubionych ras, ale zazwyczaj strasznie wyglądają..