Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam.Mam trzymiesięczną sznaucerkę miniaturkę.Od dwóch tygodni zaczęły jej sterczeć uszy.Czy to jest jakaś wada?A może można jeszcze z tym coś zrobić?

POZDRAWIAM

Posted

Z jakiej hodowli sznaucer? Może najlepiej zapytać się hodowcy, powinien rozwiać wszelkie wątpliwości.
Jeśli bez rodowodu, to cóż to jest ryzyko kupowania psa o niejasnym pochodzeniu. Raczej nic nie da się zrobić żeby oklapły.

Posted

[quote name='DuDziaczek']A ludzie z mojego osiedla specjalnie smarowali swojemu sznaucerowi uszy jakimis masciami itp. zeby staly :eviltong:[/QUOTE]

a miał uszy naturalne, czy po cięciu mu klapneły? :)

• 6 months later...
Posted

tak jak mówił ktoryś z wcześniejszych użytkowników naszego forum, uszka musisz codziennie pszykleac plastrem i wtedy twojemu sznaucerkowi ślicznie oklapna. ja tak robiłam mojemu rocko i teraz mam przyklapnięte uszy :p by dowiedziec się jak to robic idz do najblizszego psiego fryzjera , a on doradzi Ci jak to zrobic

Posted

Dokładnie wszystko zależy od "konstrukcji" ucha i tego na ile jest "plastyczne". Ja mam dość kiepskie doświadczenia zarówno z plastrowaniem jak i z klejeniem. Raczej sprawdziła się teoria że i tak na koniec matka natura zwycięża ;) Ale próbować można byle nie przesadzić i przez klejenie nie doprowadzić do zapalenia ucha - też się zdarza gdy klei się ciasno i długo to wtedy brak wentylacji i syf w uchu gotowy.

• 6 months later...
Posted

[quote name='karol']A przez jaki czas trzeba kleić te uszka??[/quote]

do skutku, u jednych bedzie to mieisc u innych 3 - nie ma jakiegos terminu

z doswiadzenia moich szczeniakow wiem ze dobrze robi masowanie ucha na zalamaniu - nawet lepiej dziala niz klejenie

Posted

[quote name='karol']Elitesse. Jeszcze raz wielkie dzięki. Ale na spacery chyba można rozkleić uszka żeby się przewietrzyły, czy będzie to za długo?[/quote]

pewno, trzeba tez regularnie sprawdzac czy sie nie zrobilo jakies zapalenie ucha - bo przy klejeniu ucho nie jest wentylowane i moze sie przytrafic