BlackSheWolf Posted December 6, 2007 Posted December 6, 2007 Witajcie. Mam pytanie: jakie są objawy braku wapnia u psów do roku ?? Quote
WŁADCZYNI Posted December 7, 2007 Posted December 7, 2007 Ogryzanie ścian - jest sygnałem że czegos psu brakuje,często wapna właśnie w końcu ściany się ciężko obgryza i pies z nudów tego nie robi. Krzywe łapy przede wszystkim, zgrubiałe nadgarstki. Najlepiej jednak udać się do weta - on najlepiej oceni i powie co robić. Quote
asher Posted December 7, 2007 Posted December 7, 2007 Można zrobić badanie krwi. Z tego co pamietam odczytuje się je jakoś na odwrót, tzn. jak we krwi wyjdzie za dużo wapnia, to znaczy, że ogólem w organizmie jest go za mało... :hmmmm: Quote
BlackSheWolf Posted December 7, 2007 Author Posted December 7, 2007 bo u mojego ONka 9 miesięcznego stwierdzono, że ma brak wapnia bo kuleje na łape... raz na przednia, teraz na tylnia... :( ale coś mi nie pasuje, że to niby od braku wapnia Quote
Eve-linka Posted December 7, 2007 Posted December 7, 2007 [quote name='BlackSheWolf']bo u mojego ONka 9 miesięcznego stwierdzono, że ma brak wapnia bo kuleje na łape... raz na przednia, teraz na tylnia... :( ale coś mi nie pasuje, że to niby od braku wapnia[/QUOTE] Istotny jest stosunek wapnia do fosforu. Zachwianie proporcji skutkuje obnizeniem przyswajalności. Quote
WŁADCZYNI Posted December 7, 2007 Posted December 7, 2007 Asher u ludzi podobnie mądrze o tym mówi wikipedia [QUOTE]Zmniejszenie stężenia wapnia w surowicy krwi nazywa się hipokalcemią. Skutkiem hipokalcemii jest nadmierna pobudliwość mięśni do skurczu (tężyczka - jawna lub utajona), zaburzenia krzepnięcia krwi, zaburzenia rytmu serca oraz niedociśnienie tętnicze. Mechanizmy homeostatyczne starają się przywrócić prawidłowy poziom wapnia w surowicy krwi przesuwając go z puli rezerwowej, a jeśli to nie wystarcza lub magazyny ulegają wyczerpaniu - z kośćca. Jedną z przyczyn osteoporozy może być niedobór wapnia.[/QUOTE] Kulawizna u młodego psa to może być związane z rozwojem, szybki wzrost itd I może zalezeć od szybkiego rozwoju kości, albo o problemach ze stawami. Warto zrobić badania krwi i zaleznie od wyników rtg może być przydatne (choć problemy z miękkimi częsciami stawów nie wyjdą bo na rtg nie widać że brakuje iluś dziesiatych milimetra chrząstki). Quote
Vesna Posted December 7, 2007 Posted December 7, 2007 Jeśli ból występuje raz na jednej kończynie, raz na drugiej, poza tym to jest młody owczarek niemiecki, to może być enostoza-młodzieńcze zapalenie kości. Więcej możesz o tym przeczytać na stronie vetserwisu -> [URL]http://www.vetserwis.pl/enostoza.html[/URL] Może znajdziesz tam więcej występujących u Twojego psa objawów? Quote
BlackSheWolf Posted December 7, 2007 Author Posted December 7, 2007 on własnie strasznie szybko urosł :) chyba pojedziemy do lepszej kliniki i zrobimy dokładne badania, bo po podaniu wapnia za pierwszym razem przestal kulec, a teraz niezbyt ;| dzieki za info. Quote
muminka Posted December 17, 2007 Posted December 17, 2007 blackshewolf, musisz pojechać z psem do kliniki gdzie zrobią badanie krwi, z uwględnieniem poziomu wapna i fosforu, oraz najlepiej od razu na prześwietlenie. frodo miał zły stosunek wapnia do fosforu i lekki niedobór wapnia we krwi. prześwitlenia pokazały że ze stawami wszystko ok, najpierw miał podawany syrop, a ponieważ następne wyniki miał jeszcze gorsze, miał sesje zastrzyków z koktailem witaminowo-wapniowym (bodajże wit c, b, a i wapno, ale nie dam głowy). pies po tej serii wyniki badań i kolejne prześwietlenia ma świetne. acha no i cały czas dostaje suplementy - wapno, algi i witaminki. (pod nadzorem weta) Quote
Recommended Posts