Zabka Posted April 11, 2004 Posted April 11, 2004 Jeśli na jakiejs wystawie pies dostanie ocene "dyskwalifikującą" to ZK nie zakazuje psu uczestnictwa w wystawach, chociaz nic nie zdobędzie. Ale jeśli np. to jest wada dotycząca dyskwalifikującego umaszczenia i na następną wystawę pies jest ufarbowany i ma kolory zgodne z wzorcem to czy ZK nie reaguje, że tydzien wcześniej nie dopuszczono go do hodowli a teraz już jest wszystko oki? Chciałabym wiedzieć, czy o tym jest informowany oddział do którego należy taki pies Quote
helcia Posted April 11, 2004 Posted April 11, 2004 Myślę że nie jest ale jeżeli jesteś na 100%pewny że pies został zdyskwalifikowany za złe umaszczenie i umiał byś to udowodnić to musisz to zgłosić do Z.K. a wtedy oni mogą napisać do z.k. w którym odbywała się ta wystawa aby przesłali im dokumentację z wystawy.Ale jest to wiele boju i nie zawsze są pozytywne efekty. Quote
Dzidtka_Gl Posted April 17, 2004 Posted April 17, 2004 dokładnie trzeba umieć udowodnić wadę.... czasami pies ugryzie sędziego i jest zdyskwalifikowany ale na następnej wystawie pokażę się świetnie i wygra wszystko... a farbowanie czy jakąś operacje ciężko udowodnić ale to się rozniesie więc nic nie pokryje... Quote
SH Posted April 17, 2004 Posted April 17, 2004 Organizator wystawy ma obowiązek przekazać sprawozdanie z imprezy wraz z katalogiem powystawowym do ZG oraz kopie kart ocen do klubu rasy lub grupy ras w terminie do 45 dni od daty zakończenia wystawy. A zatem informacja trafia na pewno zarówno do ZG jak i klubu. Pozostaje jednak pytanie co na to władze. No i czy to na pewno była dyskwalifikacja za cechę trwałą, a nie np. za zachowanie :-? Quote
Dzidtka_Gl Posted April 17, 2004 Posted April 17, 2004 jeśli sędzia danej wady/poprawki nie zauważył i nie zapisał w karcie oceny nic sie nie da zrobić bo nie ma po tym śladu i nie ma znaczenia, ze oddział wysyła sprawozdania do ZG, jest to nie do udowodnienia Quote
SH Posted April 17, 2004 Posted April 17, 2004 Sędzia musi podać do karty oceny powód dyskwalifikacji. Pytanie, jaki poda i czy prawdziwy? Quote
Hanya Posted April 17, 2004 Posted April 17, 2004 A moja Lunka(dog kanaryjski) ma za bardzo zakręcony ogonek(mi się bardzo podoba i nasze wszystkie psy miały zakręcony) i najgorsze że ten ogonek zakręca się coraz bardziej! Quote
SH Posted April 17, 2004 Posted April 17, 2004 Znam takich co twierdzą, że można zabandażować szczeniakom ogonki razem z patykiem :o Ale nie mam pojęcia czy to na prawdę działa :( Quote
Hanya Posted April 18, 2004 Posted April 18, 2004 Eeeee tam nie będę bandażować, mi sie podoba a sędziemu nie musi... najwyżej niczego nie będziemy zdobywać, a na wystawy i tak bedziemy jeździć, bo nam się psodobało Quote
SH Posted April 18, 2004 Posted April 18, 2004 Brawo! Trochę miałam stracha, że podchwycisz ten pomysł z bandażowaniem. Mnie sie to wydaje niewporządku wobec zwierzaka, ale również wobec potencjalnych nabywców szczeniat po takim "poprawionym" psie czy suczce. No a psa się kocha nie za "prawidłowy" ogon lecz za całokształt :D Quote
Hanya Posted April 18, 2004 Posted April 18, 2004 "brawo" mi się nie należy... Nie udało mi się zabronić chłopakowi obciąć uszy :( :oops: :oops: :oops: A teraz widze po BossTonie że wyglądałaby pięknie... Quote
SH Posted April 19, 2004 Posted April 19, 2004 No cóż, "nobody is perfect" :wink: Z uszami czy bez ten psiak ma szczęście, że trafił do kogoś kto go kocha i akceptuje takim jakim jest :) Quote
Recommended Posts