Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jeśli na jakiejs wystawie pies dostanie ocene "dyskwalifikującą" to ZK nie zakazuje psu uczestnictwa w wystawach, chociaz nic nie zdobędzie. Ale jeśli np. to jest wada dotycząca dyskwalifikującego umaszczenia i na następną wystawę pies jest ufarbowany i ma kolory zgodne z wzorcem to czy ZK nie reaguje, że tydzien wcześniej nie dopuszczono go do hodowli a teraz już jest wszystko oki? Chciałabym wiedzieć, czy o tym jest informowany oddział do którego należy taki pies

Posted

Myślę że nie jest ale jeżeli jesteś na 100%pewny że pies został zdyskwalifikowany za złe umaszczenie i umiał byś to udowodnić to musisz to zgłosić do Z.K. a wtedy oni mogą napisać do z.k. w którym odbywała się ta wystawa aby przesłali im dokumentację z wystawy.Ale jest to wiele boju i nie zawsze są pozytywne efekty.

Posted

dokładnie trzeba umieć udowodnić wadę....

czasami pies ugryzie sędziego i jest zdyskwalifikowany ale na następnej wystawie pokażę się świetnie i wygra wszystko...

a farbowanie czy jakąś operacje ciężko udowodnić ale to się rozniesie więc nic nie pokryje...

Posted

Organizator wystawy ma obowiązek przekazać sprawozdanie z imprezy wraz z katalogiem powystawowym do ZG oraz kopie kart ocen do klubu rasy lub grupy ras w terminie do 45 dni od daty zakończenia wystawy.

A zatem informacja trafia na pewno zarówno do ZG jak i klubu. Pozostaje jednak pytanie co na to władze.

No i czy to na pewno była dyskwalifikacja za cechę trwałą, a nie np. za zachowanie :-?

Posted

jeśli sędzia danej wady/poprawki nie zauważył i nie zapisał w karcie oceny nic sie nie da zrobić bo nie ma po tym śladu i nie ma znaczenia, ze oddział wysyła sprawozdania do ZG, jest to nie do udowodnienia

Posted

A moja Lunka(dog kanaryjski) ma za bardzo zakręcony ogonek(mi się bardzo podoba i nasze wszystkie psy miały zakręcony) i najgorsze że ten ogonek zakręca się coraz bardziej!

Posted

Znam takich co twierdzą, że można zabandażować szczeniakom ogonki razem z patykiem :o

Ale nie mam pojęcia czy to na prawdę działa :(

Posted

Eeeee tam nie będę bandażować, mi sie podoba a sędziemu nie musi... najwyżej niczego nie będziemy zdobywać, a na wystawy i tak bedziemy jeździć, bo nam się psodobało

Posted

Brawo!

Trochę miałam stracha, że podchwycisz ten pomysł z bandażowaniem. Mnie sie to wydaje niewporządku wobec zwierzaka, ale również wobec potencjalnych nabywców szczeniat po takim "poprawionym" psie czy suczce.

No a psa się kocha nie za "prawidłowy" ogon lecz za całokształt :D

Posted

"brawo" mi się nie należy...

Nie udało mi się zabronić chłopakowi obciąć uszy :( :oops: :oops: :oops:

A teraz widze po BossTonie że wyglądałaby pięknie...

Posted

No cóż, "nobody is perfect" :wink:

Z uszami czy bez ten psiak ma szczęście, że trafił do kogoś kto go kocha i akceptuje takim jakim jest :)