Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Tak jak w tytule: Aza ma ok. 8 lat, owczarek niemiecki. Miała zrobione zdjęcie RTG które wykazało zaawansowaną dysplazję stawów biodrowych. Trudno jej się wstaje, a kiedy jest "nierozruszana" to kuleje i trudno jej się poruszać. Jednak biega chętnie, jest aktywna.

Bardzo proszę Was, jeśli macie doświadczenie z dysplazją u starszego psa, podzielcie się doświadczeniami - jakie leki pomagały? czy pomoga jej jakieś witaminy? specjalna karma?
Dodam, że suczka znajduje się w schronisku, jest już bardzo zimno, a to na pewno nie wpływa korzystnie na jej kondycję.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi

• 2 weeks later...
Posted

:p Najlepiej udać sie do Weta który podpowie ci jakie preparaty i ile podawac dla twojego pieska. Jednym z nich jest caniviton w formie proszku dodatek do karmy lub leki czasem wystarczy zastrzyk na kilka dni czasem trzeba podawac inne np. Rimadyl napewno nie wolno podawac zadnych leków przeciwbólowych ludzkich !!!! Powodują stany zapalne żoładka i jelit. !!!!

• 2 weeks later...
Posted

Polecam Cartrophen Vet albo Bonharen na łapkowe sprawy. Ale to wszystko u weta i tanie nie jest. A do tego Caniviton Forte albo Artroflex. Moja babuszka jedzie na tym właśnie i mimo dysplazji plus zerwania więzadła ma się cudnie!!

• 4 weeks later...
Posted

[quote name='belmonti']:p Najlepiej udać sie do Weta który podpowie ci jakie preparaty i ile podawac dla twojego pieska. Jednym z nich jest caniviton w formie proszku dodatek do karmy lub leki czasem wystarczy zastrzyk na kilka dni czasem trzeba podawac inne np. Rimadyl napewno nie wolno podawac zadnych leków przeciwbólowych ludzkich !!!! Powodują stany zapalne żoładka i jelit. !!!![/quote]

Problem w tym,ze zwierzecy Metacam ma taka sama substancje czynna jak ludzki Meloksam lub Movalis ;-) Wiec ludzkie tez mozna.
Rimadyl zdecydowanie odradzam,skutki uboczne nie sa tego warte.
My stosowalismy Zeel-t i oczywiscie cos "standardowego" czyli ludzki arhrostop rapid.Przy podawaniu meloksamu podaje takze cos na watrobe oslonowo.

Posted

Ja mam 2 psy z dysplazją: swoją suczkę Berneńczyka 7,5 roku oraz ONka na tymczasie 8,5 roku.
ONek trafił do mnie w strasznym stanie, ledwo chodził, nie mógł wstać. Sunia regularnie była leczona, bo wiedzieliśmy wcześniej że ma HD, także nawet operacje miała, gdy były już bardzo źle.

Obydwa psiaki jedzą Royal Canin Giant. ONek po tej karmie zaczął wstawać, Abra też sobie świetnie radzi (gdy kilka tygodni je coś innego, jest gorzej). Wiem, że to rozwiązanie może wydawać się śmieszne i mało znaczące, ale naprawdę widzę poprawę i to w obydwu psach. Oprócz tego dostają jeszcze witaminy (także wit. C), dużo mięsa, chrząstek.

Na Abrze przetestowałam już tyle różnych leków i środków wspomagających, że sama nie zjadłam tyle w swoim życiu... Okazało się, że na dłuższą metę nie pomaga nic. Kiedy była młodsza radziła sobie super, nawet na wystawach. Potem zaczęło się sypać, więc próbowaliśmy jak jej ulżyć. Znajoma nawet z USA przysłała jakiś specyfik (najpierw seria zastrzyków, potem proszek).
Pomogło na chwilę. Tak jak wszytkie środki proponowane przez różnych wetów... Nie wymieniam nazw, bo mnóstwo tego było. Ale organizm chyba się przyzwyczaja, zresztą złej budowy kości nic przecież nie zmieni..

Więc teraz pilnuję tego, by miała regularny umiarkowany ruch (mocne mięśnie, które utrzymają staw), niezbyt kaloryczne jedzenie (nie powinna utyć) i Royala Giant właśnie.

Jesli Twoja sunia nie może wstać, myślę, że powinna przejść operację odnerwienia torebek stawowych, tak jak Abra. Także nie mogła wstać, a teraz biega kiedy ma na to ochotę - bo nie czuje takiego bólu, więc mogliśmy odbudowac mocne mięśnie podtrzymujace.

Posted

bardzo dziekuje za wszystkie rady. Aza na szczescie jest juz w nowym domu, gdzie o nia dbaja i ja kochaja. Odwiedzaja weterynarza regularnie. Z tego co wiem dostaje jakas specjalna karme weterynaryjna, po ktorej czuje sie lepiej. Moze akurat Royala Giant ;-) odesle wlascicieli tutaj moze jeszcze znajda jakies cenne rady dla siebie

• 4 weeks later...
Posted

A podpowiedzcie mi, czy 9 letni ON mimo bolących stawow może sobie jeszcze pohasać, czy raczej spokojne spacery? On ma jeszcze chęci, ale po szaleństwach ledwo wraca zarzucając zadkiem.

Posted

Myślę, że sama sobie odpowiedziałaś w swoim poście. Wraca do domu zedwo zadem ciągnąc to co to za radocha? Po pierwsze czy jest na suplementach? Je dobre jedzenie? Jeśli nie, to zmiana w tych sferach może wiele pomóc. Co radzi wet? To do weta trzeba się zwrócić z pytaniem, on będzie znał stan stawów.

• 5 months later...
Posted

Dysplazja nie "pojawia się nagle" w wieku 14 lat. Rozwija się niemal od urodzenia, a objawy nasilają się. Zwyrodnienia Twojej suni mogły byc związane z wiekiem. Jeśli wcześniej nie dawała objawów, to nie znaczy, że nie chorowała... W wieku 14 lat na operację było już raczej za późno. Operacje pectinotomii (chyba tak się to pisze) jest bardzo ciężka, rehabilitacja jeszcze cięższa dla organizmu. Jedyne, co można było zrobic to - moim zdaniem - odnerwienie torebek stawowych, by zmniejszyc ból i poprawic komfort życia (koszt ok 400 zł).
Szkoda, że dysplazja nie zdiagnozowana była wcześniej... 14 lat to duże ryzyko na narkozę...

Choc jak dla mnie to nie masz powodu do pretensji. Jeśli Twoja sunia naprawdę miała dysplazję (a niektórzy weci stawiają mylne diagnozy niestety), to i tak bardzo długo żyła! Powinnaś się raczej cieszyc, a nie smucic i absolutnie się za nic nie obwiniaj!! Ty nie jesteś wetem, masz prawo ufac ludziom wykształconym w tym kierunku, a oni mają obowiązek pomagac.
Zważając na wiek suni, gdzie każda operacja jest ogromnym ryzykiem i są raczej małe szanse, aby tak stare serduszko zniosło długtrwałą narkozę
- operację i tak by Ci odradzano...

Nie miej do siebie żalu. Kiedyś musi nadejśc koniec :-( Do nas - właścicieli - należy tylko dopilnowanie, aby był on jak najkrótszy i najmniej bolesny, by kochany wierny przyjaciel mógł w spokoju i miłości odejsc za TM. Twoja sunia odeszła w domu, spokojnie. Nie pozwoliłaś jej męczyc się. Zrobiłaś wszystko co mogłaś najlepiej.

Marzę o tym, by moja sunia również chora na dysplazję (i po kilku operacjach) dożyła tak pięknego wieku.

[*] dla suni.