luka1 Posted September 10, 2011 Posted September 10, 2011 wystła pocztą - fajnie się te maluchy będą czuć jak zaczną je przerzucać. Quote
butterflyek Posted September 10, 2011 Posted September 10, 2011 Ma ktoś na zbyciu parę większych ślimoczków? Chętnie kupię koło 10 sztuk, ale z wysyłką, bo nie mam jak odebrać osobiście :) Quote
Equus Posted September 11, 2011 Posted September 11, 2011 [quote name='korek221']na portalu terrarium.pl koleś ma na sprzedaż ślimki a .reticulata ( gostek pewny, mój Pasio jest od niego:) szkoda ,że umiem wkleić fotek bo ślimek ma pół roku a już jest olbrzymkiem:) Tu jest link: [url]http://www.terrarium.com.pl/forum/slimaki-achatina-reticulata-t-551603[/url][/QUOTE] Niestety oferta już nieaktualna :( Quote
korek221 Posted September 13, 2011 Posted September 13, 2011 dostałam od tego kolesia z terrarium.pl 5 malusich ślimaczków a .reticulata - zapłaciłam za 1 szt a 4 dostałam gratis:crazyeye::loveu: dwa sobie zostawię a 3 mam do adopcji jeśli ktoś by chciał:cool3: Quote
Equus Posted September 13, 2011 Posted September 13, 2011 ja chcę ja ja!!! mogę dać w zamian iredalei :D Quote
korek221 Posted September 13, 2011 Posted September 13, 2011 [quote name='Equus']ja chcę ja ja!!! mogę dać w zamian iredalei :D[/QUOTE] a chcesz wszystkie czy jednego? i najważniejsze jak Ci je dostarczyć? Quote
luka1 Posted September 14, 2011 Posted September 14, 2011 [quote name='Equus']ja chcę ja ja!!! mogę dać w zamian iredalei :D[/QUOTE] :evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol: Quote
Equus Posted September 14, 2011 Posted September 14, 2011 [quote name='korek221']a chcesz wszystkie czy jednego? i najważniejsze jak Ci je dostarczyć?[/QUOTE] Wszystkie :) To byłby mój już czwarty gatunek :D A co do transportu to jak one do Ciebie trafiły. Jakąś bezpieczną przesyłką czy osobiście odbierałaś? Quote
korek221 Posted September 14, 2011 Posted September 14, 2011 [quote name='Equus']Wszystkie :) To byłby mój już czwarty gatunek :D A co do transportu to jak one do Ciebie trafiły. Jakąś bezpieczną przesyłką czy osobiście odbierałaś?[/QUOTE] Maluszki są jeszcze malutkie- tak na oko mają niecały 1 cm . Quote
korek221 Posted September 14, 2011 Posted September 14, 2011 [quote name='Equus']Wszystkie :) To byłby mój już czwarty gatunek :D A co do transportu to jak one do Ciebie trafiły. Jakąś bezpieczną przesyłką czy osobiście odbierałaś?[/QUOTE] no to też już masz kilka muszelek:) ja też mam już 4 gatunki: a.fulica, a.reticulata, a.iredalei i cosik co miało być achatina achatina a wygląda na jakiegoś mieszańca:niewiem::hmmmm: - no nieważne ,mam tego czegoś 3 sztuki ; są urocze i pasiaste:) a co do przesyłki to koleś wysłał maluszki listem priorytetowym(wysłał w poniedziałek a we wtorek rano muszelki już pełzały w swoim nowym domku:))w życiu bym się ich nie pozbywała ale reticulaty są bardzo duże - fuliki to przy moim "Pasio" kurduple i mogłoby się zdarzyć że terrarium będzie za małe...ślimki były w pojemniczku z torfem i koniczynką na zagrychę, w pokrywce są napowietrzające dziurki, pokrywka była oklejona taśmą coby się zawartość nie wysypała, pojemnik był włożony w grubą tekturową tubę i bąbelkową kopertę ,na której było napisane:UWAGA ŻYWE ŚLIMAKI" Quote
Equus Posted September 14, 2011 Posted September 14, 2011 To chyba musi być jakaś paczka na warunkach szczególnych - jeśli możesz to sprawdź u siebie na poczcie jak to zrobić najbezpieczniej i ile to będzie kosztować to Ci prześlę pieniądze. Ja mam a. fulica, a. iredalei oraz a. "niewiadomoco" :D To ostatnie to miały być fulica ale są zupełnie inne od tych a. fulica co je mam od supergogi - inny kolor i zdecydowanie mniejsze. Zakładam, że te od supergogi to faktycznie są a. fulica bo je brała z zoo więc chyba wiedzieli co jej dają ;) A Te Twoje pasiaste się czasem nie rozmnażają? Bo też bym chętnie przyjęła - miejsca mam jeszcze dużo a ślimki mnie wciągnęły :D Quote
korek221 Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 Jak tylko będę na poczcie to się dowiem o koszty ale koleś chciał 5,50 zł z wysyłkę... Te moje " pasiaste" jeszcze się nie rozmnażają bo jeszcze za smarkate są ale rosną bardzo szybko...mam je ciut ponad miesiąc -dostałam je centymetrowe a teraz są niewiele mniejsze od rocznego wypasionego fuliczka; miały to być a.achatina ale coś mi się zdaje ,że to jakaś krzyżówka z reticulatą albo czymś podobnym bo muszelki mają baardzo podobne ale ciałka są szaro-brązowe a nie białe jak u reticulatka:) A masz jeszcze a.iredalei -może zrobimy wymianę? Quote
Equus Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 ok to jak tylko się dowiesz to podaj mi na pw konto a ja Ci adres podam (zobacz żeby jak najbezpieczniejsza była przesyłka to ja zapłacę) Quote
Equus Posted November 4, 2011 Posted November 4, 2011 zagadka - rozpoznaj gatunek ślimaka ;) podpowiedź - znajdziecie tam trzy różne gatunki :D [IMG]http://img252.imageshack.us/img252/218/dsc00184v.jpg[/IMG] Quote
korek221 Posted November 5, 2011 Posted November 5, 2011 słodkości urocze:loveu::loveu: ten żółciutki to iredalek,3 maluszki za prawej strony to retikulatki a ten z lewej to nie wiem...fuliczek;)?? Quote
Equus Posted November 5, 2011 Posted November 5, 2011 [quote name='korek221']słodkości urocze:loveu::loveu: ten żółciutki to iredalek,3 maluszki za prawej strony to retikulatki a ten z lewej to nie wiem...fuliczek;)??[/QUOTE] BRAWO!!! 100% trafień! Quote
korek221 Posted November 21, 2011 Posted November 21, 2011 moje ślimolki już chyba czują zimę bo każdą ale to każdą zieleninę wsuwają w tempie rakietowym...trzeba korzystać puki jest... Quote
masienka Posted November 21, 2011 Posted November 21, 2011 Komu fulika, komu? "sprzedalam" troche mamie - a do odbioru w Krakowie albo Olkuszu :) juz podrosniete, tak pewnie 6-8cm skorupka Quote
Equus Posted November 22, 2011 Posted November 22, 2011 a mi się znowy iredalei klują właśnie ;) Dumny rodzic z przychówkiem: [IMG]http://img189.imageshack.us/img189/9021/dsc00189rm.jpg[/IMG] Młode zaraz po urodzeniu: [IMG]http://img341.imageshack.us/img341/5475/dsc00188gs.jpg[/IMG] Quote
korek221 Posted November 23, 2011 Posted November 23, 2011 [quote name='Equus']a mi się znowy iredalei klują właśnie ;) Dumny rodzic z przychówkiem: [IMG]http://img189.imageshack.us/img189/9021/dsc00189rm.jpg[/IMG] Młode zaraz po urodzeniu: [IMG]http://img341.imageshack.us/img341/5475/dsc00188gs.jpg[/IMG][/QUOTE] Takie maciupkie ślimaczki są przesłodkie:loveu::loveu::loveu: Quote
Equus Posted November 23, 2011 Posted November 23, 2011 luka - musze się wybrać do Ciebie z tym ślimakiem, tylko kompletnie czasu nie mam Quote
luka1 Posted November 23, 2011 Posted November 23, 2011 no jak będziesz z nim szła na smyczy to ci się zejdzie :evil_lol: Quote
Kama & Diana Posted November 30, 2011 Posted November 30, 2011 Cześć a w ten wątek ampularie (ślimak wodny - do akwarium) też się wliczają? fotki można wstawić? Quote
Koreksonowa Posted November 30, 2011 Posted November 30, 2011 Ponieważ odechciało mi się modliszek, a karmienie straszyków zimą jest trudne... Czy ma ktoś jakiegoś łatwego do obsługi małego ślimolka (góra 3:)) do oddania/sprzedania po cenie studenckiej w okolicach Katowic/Raciborza/ew.na stacjach pośrednich?:P Quote
Recommended Posts