weszka Posted August 7, 2008 Posted August 7, 2008 Ale fajna jajeczna kryjówka :) Moje to wapno i jajka mają w pogardzie, tylko sepię chrupią :) Wybredniaki jedne :loveu: Quote
supergoga Posted August 7, 2008 Author Posted August 7, 2008 Ktoś z warszawy był zainteresowany slimkami. Prawdopodobnie na początku tygodnia będzie jechała sunia maleńka z Poznania do warszawy na DT. Mogłyby sie i slimki zabrać. Bardzo proszę o kontakt w tym temacie z Rene&Rabik. Od jutra rana już mnie nie ma - a moje wszystkie mięczusie są na tymczasie właśnie u Rene.. Quote
malawaszka Posted August 14, 2008 Posted August 14, 2008 Moje chłopaki ostatnio z wielkim smakiem wrąbały jabłko i paprykę :razz: muszę im zmienić domek bo za duże już są na ten co mam i nie wiem co kupić - faunabox tylko duży czy szklane terra? poradźcie coś - pokażcie domki Waszych śLoozaków Quote
weszka Posted August 14, 2008 Posted August 14, 2008 Moje mieszkają w takim i też im już się robi ciasno. Ma wymiary ok. 40 x 30 x 30 cm. [URL="javascript:window.close();"][IMG]http://photos03.allegro.pl/photos/oryginal/403/06/49/403064958[/IMG][/URL] Quote
KropkaKropka Posted August 15, 2008 Posted August 15, 2008 [URL]http://www.allegro.pl/item412188116_slimaki_afrykanskie_hodowla_slimakow_skup_.html[/URL] :shake::shake: Quote
Dorothy Posted August 16, 2008 Posted August 16, 2008 coz, tak jak z psami konmi i rybami- jedni kochaja i dla przyjemnosci posiadaja, inni robia z tego biznes i hoduja na pozarcie wiecznie glodnym masom. Ohyda. Czlowiek potrafi wszystko sprzedac...:-( Quote
malawaszka Posted August 16, 2008 Posted August 16, 2008 no niestety - takie jest życie :shake: a moje śLoozaki są ze mną na wsi :lol: przyjechaliśmy na 3 dni i chłopaki oddychają świeżym powietrzem, wcinają świeżutkie mleczyki, ale i tak wolą obierki z ogórków :lol: Quote
weszka Posted August 16, 2008 Posted August 16, 2008 A moje dostały winogrona i ledwo skubnęły. Chyba nie lubią ;) wybredniaki jedne! Quote
Dorothy Posted August 16, 2008 Posted August 16, 2008 oj bo im dajesz jakies wydumane arystokratyczne winogrona, podczas gdy to swojskie chlopaki jak widac, wola ogóry...:cool3: Quote
hop! Posted August 16, 2008 Posted August 16, 2008 [quote name='malawaszka']wcinają świeżutkie mleczyki, ale i tak wolą obierki z ogórków :lol:[/quote] Myślałam, że tylko ja daję obierki z ogórków. :lol: To naprawdę dobry pomysł. Raz, że moje ślimaki najbardziej lubią skórkę, dwa, że nie muszę się starać obierać cienko. ;) Dałam im kawałek patisona - nawet nie ruszyły. :mad: Quote
malawaszka Posted August 17, 2008 Posted August 17, 2008 właśnie z tymi ogórkami to jest różnie - czasem ogryzają tylko skorkę, a czasem znowu wyjadają sam środek - w zależności od... :hmmmm: nastroju? :niewiem: :evil_lol: Quote
weszka Posted August 17, 2008 Posted August 17, 2008 Tiaaa moje tak samo ;) Dostały wczoraj cukinię - nawet smakuje :) Quote
_ogonek_ Posted August 17, 2008 Posted August 17, 2008 ze strusiego może też by zabrakło. Przyznam się szczerze że pierwszy raz widzę kogoś kto hoduje ślimaki i takie niezwykłe ślimaki. Znalazły domek? I czy mogę jakoś pomóc? Quote
malawaszka Posted August 17, 2008 Posted August 17, 2008 [quote name='weszka']Tiaaa moje tak samo ;) Dostały wczoraj cukinię - nawet smakuje :)[/quote] nooo cukinia jest druga zaraz po ogórkach :lol: i w moim i w śLoozaków menu :evil_lol: Quote
Rene@Rabik Posted August 18, 2008 Posted August 18, 2008 A Supergogi ślimory uwielbiają całe ogórasy - wcinają z takim apetytem, że szok,nie wiedziałam, że mogę dać obierki z ogóra. Dałam obierki od jabłek i gruszek. Dzisiaj dostałam dla nich liście kalarepy - chrupią bardzo głośno - pewnie im smakuje :lol: Quote
supergoga Posted August 24, 2008 Author Posted August 24, 2008 Moje slimaki są na wakacjach u cioteczki Rene&Rabik. Chyba zostana rozpaskudzone nadmiarem dobrobytu. Dzisiaj wracają. Cioteczka policzyła je i załamała mnie totalnie. Jrest ich ok. 70. Juz sporych. Musze ponownie uruchomic duże terrarium. Bo teraz siedziały w mniejszym. Jeśli ktoś chciałby zaopiekować się mięczusiem, który naprawde głosno chrupie i potrafi byc kontaktowy bardzo - czekają na dom. Nasz Wodo(grzmot) czyli największy i najstarszy z gromady - kocha mycie pod kranem, głaskanie po głowie. Jest ciekawski i zupełnie się nie boi. Nie chowa w muszli. Tylko co ja zrobię z taka rzesza - nie ukrywam - że przez naszą nieuwagę rozmnożoną (tak, jestem rozmnażacz). Myślałam, że skoro kolega umarł, to małych już nie będzie. A pogrobowce były pod kamieniem. Ratujcie. Quote
weszka Posted August 24, 2008 Posted August 24, 2008 Ja też polecam ślimaczyska :loveu: Są niekłopotliwe a śliczne i można z nimi nawiązać kontakt! No i chrupią słodko :loveu: Ja już kolejnego nie upchnę bo i tak mam nadstan w stosunku do planów :razz: Kurcze 70 szt. to niezłe stadko do wydania :shake: Quote
Karilka Posted August 24, 2008 Posted August 24, 2008 Ile one żyją? Jeden nie może sie rozmnożyć, prawda? Quote
supergoga Posted August 24, 2008 Author Posted August 24, 2008 Żyja kilka lat - 7-8. Czasem więcej czasem mniej. Jak to zwierzaki. Jeden z mojej wiedzy zoologicznej nie rozmnaża się, a jak składa jajka powinny byc puste. Ja jajka usuwam i kwita. Tylko te pogrobowcowe mnie zaskoczyły. Pewnie Wodus chciał małe po swoim kumplu i schowali starannie. Nie wiem sama. Ślumki szukają domków. Szybko rosną. Są oryginalne. Quote
Gosiapk Posted August 24, 2008 Posted August 24, 2008 :-oJak to zrobiłaś, że się daje głaskać po głowie i nie chowa w skorupie? Quote
supergoga Posted August 24, 2008 Author Posted August 24, 2008 Moja córcia często go myje pod kranem, głaszcze i gada. Nie wiem jak to jest - ale juz jak idzie pod kran to ciekawie wytgląda i daje sobie robić wszystko. Juz nie chowa się wcale. Jest super. Małe jeszcze nie, ale pracujemy nad nimi. Właśnie odebrałam towarzystwo. Musiałam rozmieścić je w 2 terrariach i duzy siedzi teraz sam - solo, a przedszkole osobno. Ślimki czekają na domki. Gdyby był jakiś w okolicy Łodzi - TZ jedzie w piatek do Pabianic. Może zabrać!;) Quote
Karilka Posted August 25, 2008 Posted August 25, 2008 [quote name='supergoga']Żyja kilka lat - 7-8. Czasem więcej czasem mniej. Jak to zwierzaki. Jeden z mojej wiedzy zoologicznej nie rozmnaża się, a jak składa jajka powinny byc puste. Ja jajka usuwam i kwita. Tylko te pogrobowcowe mnie zaskoczyły. Pewnie Wodus chciał małe po swoim kumplu i schowali starannie. Nie wiem sama. Ślumki szukają domków. Szybko rosną. Są oryginalne.[/quote] Ja chce! Ja chce! Tylko jednego coby zoo nie było. Jeśli żyją 7 - 8 lat to zwierzaki dla mnie... Z gryzoniami nie wyrabiam psychicznie:shake:... Quote
supergoga Posted August 25, 2008 Author Posted August 25, 2008 Jeśli chcesz jednego nie ma sprawy. W piatek mój TZ jedzie do Pabianic, może zabrać bysia dla Ciebie. Gdzie mieszkasz. I jak się możemy umówić. Wybiorę najdorodniejszego basiorka. Quote
weszka Posted August 25, 2008 Posted August 25, 2008 Supergoga zobacz na swoje dzieci i wnuka :) moje ślimacze stadko w kąpieli [IMG]http://img82.imageshack.us/img82/8209/dsc2833ip8.jpg[/IMG] [IMG]http://img54.imageshack.us/img54/382/dsc2834ie1.jpg[/IMG] mały jest wygodnicki ;) [IMG]http://img145.imageshack.us/img145/9278/dsc2836si0.jpg[/IMG] pamiętacie dziurawego? Proszę jak ładnie zarósł :) [IMG]http://img53.imageshack.us/img53/2922/dsc2831ue9.jpg[/IMG] [IMG]http://img53.imageshack.us/img53/8750/dsc2828vv5.jpg[/IMG] Quote
Recommended Posts