koszalinianka Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 Witam Od dłuższego czasu szukam osoby która miałaby do oddania lub sprzedania za rozsądną cenę takiego ślimaka a najlepiej dwa ... akwarium czeka od dłuższego czasu a mi nie udaje się ich nigdzie dostać ... mieszkam w Koszalinie i bardzo chętnie przyjmę te ślimaki :) Quote
hop! Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 [quote name='koszalinianka']Witam Od dłuższego czasu szukam osoby która miałaby do oddania lub sprzedania za rozsądną cenę takiego ślimaka a najlepiej dwa ... akwarium czeka od dłuższego czasu a mi nie udaje się ich nigdzie dostać ... mieszkam w Koszalinie i bardzo chętnie przyjmę te ślimaki :)[/quote] Zajrzyj na wątek [URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=102271[/URL] i zapytaj czy jeszcze są ślimaki afrykańskie. Quote
supergoga Posted January 6, 2008 Author Posted January 6, 2008 A rany ale tam gryzoni biednych - gdyby bliże to bym pewnie cosik na DT zabrała. A o slimakach nie piszą - u nas w zoologu były slimaki, ale nie umieli się nimi zająć - po miesiącu już nie było :placz:. I nie zostały sprzedane, tyle wiem. Napisz tam, może są a ślimaki moga podróżować - nawet można komuś dać do przewiezienia na trasie. U mnie zostały tylko dwa i młoda raczej nie ma ochoty się podzielić, aby został jeden. Choć zapytam jeszcze. Quote
weszka Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 Kupiłam dziś cukinię. Zaraz wrzucę ślimaczyskom - zobaczymy czy im zasmakuje ;) Quote
koszalinianka Posted January 7, 2008 Posted January 7, 2008 W tym byłym sklepie zoologicznym są jeszcze ślimaki ale jest problem z transportem ... jest zima i obawiamy się że przesłanie ich w paczce pocztą (oczywiście priorytet) może je zabić ... nie mamy niestety doświadczenia w przesyłkach konduktorskich ... czy macie jakiś pomysł na przetransportowanie tych ślimaków z Warszawy do Koszalina? Quote
supergoga Posted January 7, 2008 Author Posted January 7, 2008 Ja przekazywałam ślimaki, dobrze zabezpieczone, przez kogoś kto jechał pociągiem. Ale nie wiem, czy jest bezpośrednie połączenie do Koszalina. Nie było kłopotu - dojechały a na dworcu zostały odebrane. Quote
brazowa1 Posted January 9, 2008 Posted January 9, 2008 czyli transportu dla slimakow szukamy? przepraszam,ale :roflt: Quote
koszalinianka Posted January 12, 2008 Posted January 12, 2008 no bardzo zabawne ... szukamy raczej dobrego sposobu na transport Quote
supergoga Posted January 12, 2008 Author Posted January 12, 2008 Raczej same nie pomaszerują, bo dość duzo czasu by im to zajeło. Ale ogólnie uwielbiam nasze slimki - mięczusie. To niezwykłe stworzenia są.:lol: Quote
majap Posted January 12, 2008 Posted January 12, 2008 ślimaki można nadać przesyłką konduktorską jeśli jest połaczenie bezpośrednie (koszt 25 zł) albo poprosić kierowcę PKSu żeby podrzucił... Quote
Gosiapk Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 Czy są jeszcze 'wolne' ślimary do adopcji? PS Gdzie się kupuje dla nich torf i jak często trzeba go zmieniać? Quote
supergoga Posted January 15, 2008 Author Posted January 15, 2008 Torf kupuję w sklepach zoologicznych: czarna ziemia lub mieszanka do terrariów. Wtedy trzeba go tylko nawadniać, żeby był wilgotny. Co do wymiany - zależy to od wielkości terrarium i ilości mięczusiów. Im mniej miejsca tym częściej. Nasze łobuzy, jak ich było więcej - same pokazywały, że mają dyskomfort. Zamykały się w m,uszlach i nawet nie wyłaziły do jedzenia. I wtedy znak, że przeoczyłyśmy moment gdy czas na wymianę. Teraz są dwa i spore terrarium, więc wymieniamy nie tak często. Quote
Gosiapk Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 [quote name='supergoga']Torf kupuję w sklepach zoologicznych: czarna ziemia lub mieszanka do terrariów. Wtedy trzeba go tylko nawadniać, żeby był wilgotny. Co do wymiany - zależy to od wielkości terrarium i ilości mięczusiów. Im mniej miejsca tym częściej. Nasze łobuzy, jak ich było więcej - same pokazywały, że mają dyskomfort. Zamykały się w m,uszlach i nawet nie wyłaziły do jedzenia. I wtedy znak, że przeoczyłyśmy moment gdy czas na wymianę. Teraz są dwa i spore terrarium, więc wymieniamy nie tak często.[/quote] Raz w tygodniu? Quote
supergoga Posted January 15, 2008 Author Posted January 15, 2008 Przyznam bez bicia, teraz kiedy czasami spią więcej z racji na aurę nieraz i raz na 3 tygodnie, a normalnie u nas raz na dwa tygodnie wystarcza. Quote
supergoga Posted January 18, 2008 Author Posted January 18, 2008 Ot rozrasta się slimaczy wątek. A co. Są wątki świnkowe i kocie i inne to i możemy sobie poślimaczyć.;) Quote
weszka Posted January 19, 2008 Posted January 19, 2008 A ja dziś znów miałam ślimacze jajkobranie ;) No i generalne sprzątanie przy okazji :) Całe stadko ma się świetnie! Quote
supergoga Posted January 19, 2008 Author Posted January 19, 2008 To super. A Dorothy się nie odezwała w sprawie swoich podopiecznych. Oj, bardzo nieładnie...:shake: Quote
weszka Posted January 19, 2008 Posted January 19, 2008 Jakoś tak dziwnie wyszło z Dorothy... dobrze że to nie psy ;) bo by była róznica miedzy 1 a 3 :D Quote
Dorothy Posted January 19, 2008 Posted January 19, 2008 przepraszam Was najmocniej. Ja prawie już jechałam do Krakowa po świętach i padłam, mam zapalenie opłucnej, już w sumie miałam, ale z trudem się zbieram. Wstyd mi że tak wyszło, przepraszam, weszko jeśli jest ktoś chętny na mięczusie to ja odstąpie, najbliższy termin Kraków to ja chyba za miesiąc... :shake: narazie cieniutko z siłami :-( chyba ze studentki pomogą, zaraz bede monitowac. Quote
Ania_i_Kropka Posted January 19, 2008 Posted January 19, 2008 Olsztyńskie ślimiory też mają się świetnie. Metodą prób i błędów dowiedzieliśmy się wreszcie co ślimiory lubią najbardziej. Uwielbiają cukinię i ogórka. Lubią marchewkę jabłka i twarożek. Nie cierpią sałaty i gruszek. Quote
supergoga Posted January 19, 2008 Author Posted January 19, 2008 No to im się w łebkach poprzestawiało. U mnie kochały sałate, twarożek, marchewke i jabłko. Teraz sałata beee. Może i maja racje. Moje nadal kochaja sałate. Quote
Ania_i_Kropka Posted January 19, 2008 Posted January 19, 2008 Mój TZ za bardzo je rozpieszcza. Jak nie chcą czegoś jeść przez pół dnia to od razu dostają coś innego, bo przecież umrą z głodu:evil_lol: Quote
Recommended Posts