filodendron Posted November 10, 2012 Posted November 10, 2012 [quote name='Vectra'] jako obywatel RP mogę posiadać psa kopiowanego , który nie został skopiowany na terenie naszego kraju .. [B]nie ważne gdzie się pies urodził[/B] :) byle zabieg nie był wykonany w Polsce ...[/QUOTE] Ale to stoi w sprzeczności z tym (w sensie ewentualnej turystyki ciachającej uprawianej przez polskich hodowców z nowonarodzonymi miotami): "[B]Wszystkie psy urodzone w Polsce po 01.01.2012r. muszą mieć pozostawione naturalne uszy i ogony[/B]. Kierownicy sekcji ras zostają zobowiązani do zaznaczania w protokółach kontroli miotów każdego przypadku ciętego ogona i/lub uszu oraz zgłaszania tego faktu zarządowi oddziału. " Quote
Vectra Posted November 10, 2012 Posted November 10, 2012 [quote name='filodendron']Ale to stoi w sprzeczności z tym (w sensie ewentualnej turystyki ciachającej uprawianej przez polskich hodowców z nowonarodzonymi miotami): "[B]Wszystkie psy urodzone w Polsce po 01.01.2012r. muszą mieć pozostawione naturalne uszy i ogony[/B]. Kierownicy sekcji ras zostają zobowiązani do zaznaczania w protokółach kontroli miotów każdego przypadku ciętego ogona i/lub uszu oraz zgłaszania tego faktu zarządowi oddziału. "[/QUOTE] może czytaj ze zrozumieniem i wtedy tucz literki ... nie każdy w RP jest członkiem ZK , to taka podpowiedź , do mojego postu .. zacytuje ci to jeszcze raz i podziele na czynniki zrozumiałe :) [quote name='Vectra'] Regulamin obowiązujący dla członków ZK Jako członek ZK , mogę mieć psa kopiowanego ... nie mogę go wystawić , jeśli urodził się po 1.01.2012 w PL , jeśli jest importem .. mogę wystawiać .... [COLOR=#ff0000][B][SIZE=4]Prawo obowiązujące dla każdego obywatela RP[/SIZE][/B][/COLOR] [COLOR=#ff0000][SIZE=4][B]który nie jest członkiem ZK [/B][/SIZE][/COLOR] j[B]ako obywatel RP mogę posiadać psa kopiowanego , który nie został skopiowany na terenie naszego kraju .. nie ważne gdzie się pies urodził :) byle zabieg nie był wykonany w Polsce ...[/B][/QUOTE] Quote
filodendron Posted November 10, 2012 Posted November 10, 2012 Rzeczywiście - członkowie innych związków kształtują obraz kynologii w naszym kraju i swą statystyczną przewagą roznoszą ZK razem z jego głupim zakazem w pył i proch ziemi... :evil_lol: Po co my się tu zatem w ogóle zastanawiamy nad tą mikrą i marginalną organizacją, jaką jest ZK? ;) Te trzy tysiące wystawców dziś w Kielcach to przecież tylko rodzinny piknik oszołomów ;) Quote
Vectra Posted November 10, 2012 Posted November 10, 2012 a to żeby posiadać psa w Polsce , trzeba być członkiem jakieś organizacji ? pierwsze słyszę :) ale może nie było by to złe , może by powstała ewidencja wsiech boorków okupujących nasz kraj. ale to już w rękach ustawodawcy , organizacje były by wdzięczne ... psów w PL jest kilkaset tysięcy , więc ZK to jest mikro organizacja .. czy ci się to podoba czy nie .... bo psów rasowych z rodowodem ZK ... jest odrobinka , pewno mniej niż psów w schroniskach. Przerażająca jest naiwność w naszym kraju , no ale właśnie dzięki temu ustawodawcy , mogą dawać takie babole pełne dziur ... bo dzieci we mgle we wsio uwierzą i cieszą się jak szczerbaty do sucharów .. że oo dostali ustawę , zakazująca zabiegu kopiowania ... Quote
filodendron Posted November 10, 2012 Posted November 10, 2012 [quote name='Vectra'] psów w PL jest kilkaset tysięcy , więc ZK to jest mikro organizacja .. czy ci się to podoba czy nie .... bo psów rasowych z rodowodem ZK ... jest odrobinka , pewno mniej niż psów w schroniskach.[/QUOTE] Tak, i pewnie ta nierasowa większość w schorniskach, i te u "chłopa w oborze", są powszechnie kopiowane na obie strony i kształtują obraz rasy (?) u przeciętnego Kowalskiego. No ludzie - kto kopiuje te psy, jeśli nie hodowcy? Ludzie muszą skądś brać psy - jeśli nie ze schronu, to od hodowcy. Jeśli hodowcy nie będą ciąć psów, to takie psy będziemy mieć na ulicach. Rozśmieszają mnie te historie o wywożeniu psów za granicę na cięcie. W kontekście psów schorniskowych w szczególności. Ustawodawcę mamy takiego, jacy sami jesteśmy - my ich wybieramy - cały naród to dziecko we mgle. Nie da się w 30 lat przeskoczyć przepaści, jaka dzieli nas od krajów o ugruntowanym od wieków parlamentaryzmie. To są mżonki w sytuacji, gdy połowa Polaków nawet nie wie, po co się głosuje. Prawo nie jest dane raz na zawsze - to jest droga i w sytuacji, w jakiej jesteśmy, liczy się kierunek. Quote
farabutto Posted November 10, 2012 Posted November 10, 2012 [quote name='Vectra'][U]ale ZK nie odpowiada za wszystkie psy w RP[/U] , więc jak ma ustanawiać prawo :razz: ZK jedynie płodzi regulaminy , dla swoich członków .. na podstawie prawa które wymyślił ustawodawca. [/QUOTE] [QUOTE]Jako członek ZK , .[/QUOTE] Jako członek ZK nie znasz statutu. STATUT ZWIĄZKU KYNOLOGICZNEGO W POLSCE {...} § 7 Związek realizuje swoje cele przez: 1. [U]reprezentowanie interesów kynologii przed władzami[/U] i instytucjami w kraju oraz organizacjami kynologicznymi międzynarodowymi i zagranicznymi, I jak ma być dobrze w tym kraju skoro nawet wybitni członkowie ZK wolą wydrzeć paszcze na koleżeństwo niż skupić się na merytorycznej analizie. :) Quote
Vectra Posted November 10, 2012 Posted November 10, 2012 jednego nie rozumiem , w Twoich dążeniach by mi coś udowodnić. Co ma ZK , do ustaw w naszym kraju ... biorąc pod uwagę to , że tylko kilka procent ludzi , jest członkami ZK. To teraz wyobraź sobie , że nie jestem członkiem ZK .. mam psa , rasy którą się kopiuje i co ? Pies urodził się 2 stycznia 2012 roku , uszy stracił na Ukrainie i co kto mi może ? :diabloti: tylko wbij sobie do głowy jedno .. byś się nie powtarzał kwiatuszku i nie klepał mi wycinków z regulaminu ZK ... Piszę jako osoba która NIE NALEŻY do żadnej organizacji. Quote
Vectra Posted November 10, 2012 Posted November 10, 2012 To może prostszy zestaw pytań :diabloti: [SIZE=3][COLOR=#b22222][B]Czy jako obywatel Polski , mogę posiadać psa kopiowanego ? tak czy nie [/B][/COLOR][/SIZE] pomijamy tu wykonywanie zabiegu na terenie RP , jak i wszelkie organizacje kynologiczne. Quote
filodendron Posted November 10, 2012 Posted November 10, 2012 [quote name='Vectra'] To teraz wyobraź sobie , że nie jestem członkiem ZK .. mam psa , rasy którą się kopiuje i co ? Pies urodził się 2 stycznia 2012 roku , uszy stracił na Ukrainie i co kto mi może ? :diabloti: [/QUOTE] Nie wiem, jak Farabutto, ale moim zdaniem nikt nic nie może. Ale nowela to nie jest spisek, który ma na celu upupienie Vectry i jej potencjalnie pozbawionego uszu psa. To jest krok w kierunku zmiany myślenia ludzi. Może i niedoskonały. Ale bardziej niż w ustawodawcę wierzę w zasadę, że to popyt kształtuje podaż. Już jakieś dwa albo i trzy lata temu była na dogo hodowczyni, którzy część miotu zostawiała z uszami, a część - jak to eufemistycznie określała - prowadziła "do fryzjera". Już wtedy pojawiło się zapotrzebowanie na psy "bio" (jak mnie denerwuje to określenie :)) To zapotrzebowanie, i oczekiwanie, będzie wzrastać. Quote
Vectra Posted November 10, 2012 Posted November 10, 2012 Gdyby ustawy były jasno brzmiące ;) to by nie było tego tematu .. a tak kocham z Wami się przekomarzać , sprawia mi to ogromną frajdę , jak się tu niektórzy nakręcają, by mi udowodnić coś czego nie ma. I te wklejanie regulaminów i ustaw ... Prawda jest taka , napiszę to po raz tysięczny ... że ustawodawca sam daje furtkę , czyli nowelizacja ustawy jest kompromisem .. dla zwolenników kopiowania - bo zawsze można sobie kupić psa za granicą czy też go tam kopiować i dla tych ekomiłośników ... co wierzą w bajki naszego rządu .. jak to zbawił pieski świat , dając ustawę która nic nie zmieni. A nie sorki , mamy teraz dużo kundelków z rodowodami ... tak samo płodzonymi jak były bez ustawy ... ino dochód większy , bo z papierem ... a jak nad tym kontroli nie było , tak i nie ma i co gorsza NIGDY nie będzie .. Quote
filodendron Posted November 10, 2012 Posted November 10, 2012 W kwestii kopiowania, to pseudo zawsze pójdzie za tym, co widać na ringach. Oni reagują na potrzeby rynku szybciej niż hodowcy. Jak Kowalscy zaczęli pytać o pudle z ogonem, to i pseudo przestali ciąć - i to na długo przed nowelą. Na jasno brzmiące ustawy przyjdzie nam jeszcze poczekać. Jak to mówią Anglicy - frak leży dobrze dopiero w trzecim pokoleniu. Ale ja jestem jak najbardziej za tym, żeby osoby świadomie niedostatków prawa wchodziły w politykę - innej drogi nie ma, bo malkontenctwo do niczego nie prowadzi ;) Quote
Vectra Posted November 10, 2012 Posted November 10, 2012 ale wystarczyło jedno zdanie w tej ustawie ... ZAKAZ WYKONYWANIA ZABIEGU KOPIOWANIA I POSIADANIA KOPIOWANYCH PSÓW , urodzony po 1.01.2012 i było by jasno , prosto i czytelnie a zagmatwali że hej :evil_lol: ale przynajmniej jest ten fajny temat , do popcornu i pepsi :wink: Quote
filodendron Posted November 10, 2012 Posted November 10, 2012 [quote name='Vectra']ale wystarczyło jedno zdanie w tej ustawie ... ZAKAZ WYKONYWANIA ZABIEGU KOPIOWANIA I POSIADANIA KOPIOWANYCH PSÓW , urodzony po 1.01.2012 [/QUOTE] Heh, miałabym więcej takich życzeń z górnej półki w temacie polskiego prawodawstwa. Ale do tego, to "polityczna elyta" musi się nam przefasonować na taką, której trochę mniej zależy na żłobie. To trwa - stąd powiedzonko o fraku :) Quote
farabutto Posted November 10, 2012 Posted November 10, 2012 [quote name='Vectra']jednego nie rozumiem , w Twoich dążeniach by mi coś udowodnić. Co ma ZK , do ustaw w naszym kraju ... biorąc pod uwagę to , że tylko kilka procent ludzi , jest członkami ZK. [/QUOTE] [FONT=Verdana]Nawet[/FONT][FONT=Verdana] przysłowiowe[B] Koło Gospodyń Wiejskich[/B][/FONT][FONT=Verdana] ma „coś” do przeróżnych projektów ustaw i [B]uczestniczy w procesie legislacji[/B], a co dopiero ZK, który sam siebie ustanowił reprezentantem całej kynologii wobec władz w naszym ślicznym kraju.[/FONT] [FONT=Verdana]Oto dowód.[/FONT] [FONT=Verdana][URL]http://orka.sejm.gov.pl/Druki6ka.nsf/0/30AD3C4C8188A93BC125786800369363/$file/4030-001.pdf[/URL][/FONT] [FONT=Verdana]Obawiam się, że nie rozumiesz nie tylko tej jednej kwestii, i to jest problem.[/FONT] Quote
Vectra Posted November 10, 2012 Posted November 10, 2012 [quote name='farabutto'][FONT=Verdana]Nawet[/FONT][FONT=Verdana] przysłowiowe[B] Koło Gospodyń Wiejskich[/B][/FONT][FONT=Verdana] ma „coś” do przeróżnych projektów ustaw i [B]uczestniczy w procesie legislacji[/B], a co dopiero ZK, który sam siebie ustanowił reprezentantem całej kynologii wobec władz w naszym ślicznym kraju.[/FONT] [FONT=Verdana]Oto dowód.[/FONT] [FONT=Verdana][URL]http://orka.sejm.gov.pl/Druki6ka.nsf/0/30AD3C4C8188A93BC125786800369363/$file/4030-001.pdf[/URL][/FONT] [FONT=Verdana]Obawiam się, że nie rozumiesz nie tylko tej jednej kwestii, i to jest problem.[/FONT][/QUOTE] i znowu pisemko cytowane , a na moje pytanie odpowiedzi brak :cool3: Quote
LadyS Posted November 10, 2012 Posted November 10, 2012 Boże, ten wątek ciągle spada merytorycznie, a myślałam, że niżej się juz nie da :lol: Quote
Vectra Posted November 10, 2012 Posted November 10, 2012 [quote name='LadyS']Boże, ten wątek ciągle spada merytorycznie, a myślałam, że niżej się juz nie da :lol:[/QUOTE] wszystko się da .... to będzie wątek 10lecia :evil_lol: Quote
filodendron Posted November 11, 2012 Posted November 11, 2012 Coś Wam wyobraźnia nie domaga w sprawie długiej drogi w dół :evil_lol: Merytorycznie o skuteczności ustawy można będzie porozmawiać za parę lat. Pisemko koła gospodyń wiejskich bardzo ładne. I tak to się właśnie robi. W ostatecznym rozrachunku takie rzeczy się liczą a nie marudzenie po forach na ustawodawcę, który reprezentuje określony elektorat (o ile elektorat zechce się określić). A póki co spoko, też mam chipsy i pepsi. Nawet jakieś piwo się znajdzie :) Quote
farabutto Posted November 13, 2012 Posted November 13, 2012 [quote name='filodendron'] Pisemko koła gospodyń wiejskich bardzo ładne. I tak to się właśnie robi. W ostatecznym rozrachunku takie rzeczy się liczą a nie marudzenie po forach na ustawodawcę, który reprezentuje określony elektorat (o ile elektorat zechce się określić). :)[/QUOTE] [FONT=Verdana]To miałem na myśli, bo nie jest możliwe aby ZK, który reprezentuje interesy całej krajowej kynologii, nie został poproszony o konsultacje w sprawie tej zmiany. Widocznie zlekceważył możliwość konsultacji albo był za słaby żeby pokazać i przeforsować lepsze rozwiązanie.[/FONT][FONT=Verdana] Wniosek - ZK chciał, ale nie dorósł do reprezentowania kynologii. [/FONT] Quote
Kyu Posted November 15, 2012 Posted November 15, 2012 haha, teraz Polskie suczki rodzą w Rumunii. Allegro-> american staffordshire terrier Quote
Vectra Posted November 16, 2012 Posted November 16, 2012 [quote name='Kyu']haha, teraz Polskie suczki rodzą w Rumunii. Allegro-> american staffordshire terrier[/QUOTE] a może warto się osobiście dowiedzieć , czy na pewno jest tak jak myślisz i Twoje "haha" nie będzie już takie śmieszne. Quote
Kyu Posted November 16, 2012 Posted November 16, 2012 Doskonale wiem o co chodzi, moje "haha'' nie mialo byc smieszne, a przesmiewcze, bo moim zdaniem kopiowane psy nie znikna z Polskiego rynku, mimo wszelkich nakazow i zakazow ;) Ba niebawem kopiowane psy ze sredniego krycia beda parokrotnie drozsze niz superextra niekopiowane... Allegro-> doberman Dobra, bo niepotrzebnie mące znowu... Quote
Vectra Posted November 16, 2012 Posted November 16, 2012 przecież posiadanie kopiowanego psa w PL , nie jest zabronione :) Quote
Recommended Posts