Jump to content
Dogomania

Fila Sao Miguel

Recommended Posts

Guest streetdog
Posted

Czesć , szukam nazwy rasy psa. Wiem jak wygląda, nie moge w sieci znaleźć fotek. Jest top pies o krótkiej sierści, szary w czarne plamy bądź cętki, ale raczej plamy. Mordę ma z wyglądu jak hiena, i uszy też. W ogóle wygląda jak hiena, taki trochę skundlony podwórkowiec. WPsy te występują we Francji i Hiszpanii, jeśli się nie mylę, tam go widziałem. Jest z wyglądu taki triochę "paskudny" a zarazem piękny i wygląda prawie jak hiena. Pomóżcie. Z góry dziękuję

Posted

JAk na moje oko to Australian Cattle Dog nie wygląda jak hiena... ale to tylko moje skromne zdanie i muszę przyznac, ze nie mam pojcia o jakiego psa Ci chodzi...

Just@ & GALA

• 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
Posted

Może Sreetdog powie, czy ten pies o którego sie pytał to rzeczywiście FILA SAO MIGUEL , czy może trzeba sie dalej zastanawiać?

• 6 years later...
Posted

Napewno chodziło o tego psa ;) Tyle, że fila nie jest w cętki, pożal się boże, tylko pręgowana... Przepiękny pies, ale żadko spotykany poza krajem swojego pochodzenia, czyli Portugalią, a konkretnie portugalskich wysp - Azorów. Pełna nazwa rasy to Cão Fila de São Miguel, z angielska także Azores Cattle Dog. Są to psy cały czas wykorzystywane do swojego pierwotnego celu, czyli zaganianie i pilnowanie bydła, oraz pilnowanie domowego obejścia. Hodowle tej rasy spotyka się głównie na Azorach i w Portugalii, są też w USA i jedna w Finlandii oraz Francji (tam oczywiście psy są niecięte). Niecięte niestety tracą cały swój urok i wyglądają jak wiejskie, pręgowane kundelki ;) Tylko o tych wiem, pojedyncze sztuki znajdują się także w innych krajach, prawdopodobnie może być więcej hodowli, ja wiem tylko o tych, co znalazłam w internecie, a nie wszyscy jeszcze mają stronki www ;) File to psy inteligentne, lubią pracować z człowiekiem. Są przekochane dla swojej rodziny, ale mogą być agresywne do obcych (na Azorach jedynym realnym zagrożeniem dla bydła byli ludzie, kłusownicy, nie było tam wilków ani nic takiego). Najlpiej sprawdzają się w swoim pierwotnym zadaniu, ale można szkolić je do obedience IPO i agility czy czymkolwiek tam chcecie ;) Bardzo chciałabym takiego psa, ale jest to póki co nierealne dla mnie, żeby go sprowadzić :)

Mogło też chodzić o Cimarron Uruguayo - są podobne, ale potężniejsze niż fila, mają tak samo cięte uszy, ale pozostawia im się długi ogon (u fili ogon też się tnie za 2-3-im kręgiem) i mogą być pręgowane albo jednolicie płowe (fila tylko pręgowana). Ale z racji, że cimarrony są jeszcze mniej znane a post stary, to nie sądze, aby o niego chodziło :P

• 2 years later...
Posted

[FONT=sans-serif][SIZE=4][B]Na sprzedaż doskonała suka hodowlana unikalnej w Polsce rasy:[/B][COLOR=#ff0000][B]

Căo Fila de Săo Miguel[/B][/COLOR][/SIZE]

import Portugalia - AZORY
[/FONT]
nazwa: [B]WORST FIREBALL da Casa da Praia[/B]
skończone 4 lata
4xCWC (w tym z wystawy klubowej i międzynarodowej)
Zw. Klubu PL

Kontakt:
Łukasz Pawłowski
GSM +48 608-061-738
[URL="http://www.gwadiana.eu"]www.gwadiana.eu[/URL]

[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images34.fotosik.pl/636/b679af717b97d2b5.jpg[/IMG][/URL]

Posted

O ja piernicze... nie miałam pojęcia, że jest jakakolwiek fila w PL! swego czasu marzyłam o tym psie, niestety mam psiaka i mieszkam w bloku i taka rasa odpada :( coś wspaniałego