Guest streetdog Posted March 29, 2004 Posted March 29, 2004 Czesć , szukam nazwy rasy psa. Wiem jak wygląda, nie moge w sieci znaleźć fotek. Jest top pies o krótkiej sierści, szary w czarne plamy bądź cętki, ale raczej plamy. Mordę ma z wyglądu jak hiena, i uszy też. W ogóle wygląda jak hiena, taki trochę skundlony podwórkowiec. WPsy te występują we Francji i Hiszpanii, jeśli się nie mylę, tam go widziałem. Jest z wyglądu taki triochę "paskudny" a zarazem piękny i wygląda prawie jak hiena. Pomóżcie. Z góry dziękuję Quote
anyia Posted March 29, 2004 Posted March 29, 2004 a moze to Australian Cattle Dog? http://www.hund.ch/fotos/fauscattledog33.htm a & malamuty Quote
Justa Posted March 29, 2004 Posted March 29, 2004 JAk na moje oko to Australian Cattle Dog nie wygląda jak hiena... ale to tylko moje skromne zdanie i muszę przyznac, ze nie mam pojcia o jakiego psa Ci chodzi... Just@ & GALA Quote
Chenti Posted March 29, 2004 Posted March 29, 2004 Czy przypadkiem nie chodzi o FILA SAO MIGUEL zobacz: http://www.molosy.pl/filasaomiguel/historia_filasaomiguel.htm Quote
Poświata Posted March 29, 2004 Posted March 29, 2004 Chenti, faktycznie one trochę przypominają hienę. Quote
Poświata Posted March 29, 2004 Posted March 29, 2004 To zdjęcie co wkleiłam poprostu mnie rozbroiło. :lol: Po opisie spodziewałam się czegoś innego, a tu taka słodka psina. Quote
tufi Posted March 29, 2004 Posted March 29, 2004 Uszy rzeczywiscie fajne - tylko szkoda, ze kopiowane :( Interesujacy pies - ciekawe, ile jest jeszcze tak niespotykanych ras na swiecie? Quote
nice_girl Posted March 29, 2004 Posted March 29, 2004 Zdjęcie tej rasy widziałam kiedys w PP :D Quote
JustynaJK Posted March 29, 2004 Posted March 29, 2004 Jeśli sie nie mylę, to w Poznaniu w 2000r był egzemplarz zgłoszony tej rasy. Quote
tunio Posted April 11, 2004 Posted April 11, 2004 bylo jakis czas temu opracowanie tej rasy w PP i calkiem niezle tam wyglada ale wedle tego charrrakterrr to ten pies ma :lol: Quote
Kati Posted May 7, 2004 Posted May 7, 2004 Może Sreetdog powie, czy ten pies o którego sie pytał to rzeczywiście FILA SAO MIGUEL , czy może trzeba sie dalej zastanawiać? Quote
Kamcia Posted September 29, 2010 Posted September 29, 2010 Napewno chodziło o tego psa ;) Tyle, że fila nie jest w cętki, pożal się boże, tylko pręgowana... Przepiękny pies, ale żadko spotykany poza krajem swojego pochodzenia, czyli Portugalią, a konkretnie portugalskich wysp - Azorów. Pełna nazwa rasy to Cão Fila de São Miguel, z angielska także Azores Cattle Dog. Są to psy cały czas wykorzystywane do swojego pierwotnego celu, czyli zaganianie i pilnowanie bydła, oraz pilnowanie domowego obejścia. Hodowle tej rasy spotyka się głównie na Azorach i w Portugalii, są też w USA i jedna w Finlandii oraz Francji (tam oczywiście psy są niecięte). Niecięte niestety tracą cały swój urok i wyglądają jak wiejskie, pręgowane kundelki ;) Tylko o tych wiem, pojedyncze sztuki znajdują się także w innych krajach, prawdopodobnie może być więcej hodowli, ja wiem tylko o tych, co znalazłam w internecie, a nie wszyscy jeszcze mają stronki www ;) File to psy inteligentne, lubią pracować z człowiekiem. Są przekochane dla swojej rodziny, ale mogą być agresywne do obcych (na Azorach jedynym realnym zagrożeniem dla bydła byli ludzie, kłusownicy, nie było tam wilków ani nic takiego). Najlpiej sprawdzają się w swoim pierwotnym zadaniu, ale można szkolić je do obedience IPO i agility czy czymkolwiek tam chcecie ;) Bardzo chciałabym takiego psa, ale jest to póki co nierealne dla mnie, żeby go sprowadzić :) Mogło też chodzić o Cimarron Uruguayo - są podobne, ale potężniejsze niż fila, mają tak samo cięte uszy, ale pozostawia im się długi ogon (u fili ogon też się tnie za 2-3-im kręgiem) i mogą być pręgowane albo jednolicie płowe (fila tylko pręgowana). Ale z racji, że cimarrony są jeszcze mniej znane a post stary, to nie sądze, aby o niego chodziło :P Quote
sabra Posted April 22, 2013 Posted April 22, 2013 [FONT=sans-serif][SIZE=4][B]Na sprzedaż doskonała suka hodowlana unikalnej w Polsce rasy:[/B][COLOR=#ff0000][B] Căo Fila de Săo Miguel[/B][/COLOR][/SIZE] import Portugalia - AZORY [/FONT] nazwa: [B]WORST FIREBALL da Casa da Praia[/B] skończone 4 lata 4xCWC (w tym z wystawy klubowej i międzynarodowej) Zw. Klubu PL Kontakt: Łukasz Pawłowski GSM +48 608-061-738 [URL="http://www.gwadiana.eu"]www.gwadiana.eu[/URL] [URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images34.fotosik.pl/636/b679af717b97d2b5.jpg[/IMG][/URL] Quote
Kamcia Posted April 22, 2013 Posted April 22, 2013 O ja piernicze... nie miałam pojęcia, że jest jakakolwiek fila w PL! swego czasu marzyłam o tym psie, niestety mam psiaka i mieszkam w bloku i taka rasa odpada :( coś wspaniałego Quote
Recommended Posts