Jump to content
Dogomania

Doberman ROLAND z listem (?!) - przywiązany do bramy schroniska[Szczecin] ma dom

Recommended Posts

• Replies 147
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='ksenka1']To oni go nie zaszczepili kiedy przyszedł do schroniska?

Kurcze ciężka sprawa...

Dałabym swiadectwo szczepienia mojego dobka tyle ze to.... suka :/[/quote]

zazwyczaj szczepią na wsciekliznę po 14 dniach kwarantanny.
nie moze byc lewe zaświadczenie, bo musi byc wpis do paszportu :roll:

Posted

Roland, nie Ronald ;)

Psa mogę zabrać w sobotę. Od razu do weterynarza.
A później co mam z nim zrobić? Zawieźć do hotelu?
Jeśli tak, to nie ma problemu.
Potem z hotelu do Gorzowa.

Czy wystarczy rachunek za paliwo? Bo fakturę musiałabym brać na kogoś innego, a nie wiem, czy będziecie to honorować. Ze Szczecina do hotelu jest ok. 100 km w jedną stronę (czyli w sumie 200 km), a ja muszę wrócić jeszcze do siebie - kolejne 100 km. Natomiast z hotelu do Gorzowa ok. 300 km (potem będę wracać do Szczecina, więc w sumie 500 km). Uprzedzam, żeby potem nie było zaskoczenia, że paliwo aż tyle kosztuje.

Posted

Haloo, muszę wiedzieć na czym stoję...
W sobotę mogę odebrać psa i zawieźć na wyrobienie paszportu z odpowiednią datą, a później odstawić do hotelu, by 20 października wyruszyć z nim do Gorzowa.

Kolega wyliczył mi długość obu tras z GPSa, wyszło 833 km.

Posted

Roland od paru godzin już w hotelu.

Wyprowadzony z kwarantanny oszalał - ciągnął, jak wariat, próbował sam otwierać wszystkie drzwi, cieszył się, ekscytował... jedynym słowem - urywał mi rękę ;)

W samochodzie był denerwujący, bo wciąż nadawał, ale poza tym jechał bez problemu. U weterynarza w gabinecie nagle przykucnął i zrobił cuchnącą kupę, która rozlała się po posadzce. Mimo to dostał paszport ;)

Legalnie z Polski może wyjechać.

Posted

Ja wiem, fragment o kupie zasługuje na Pulitzera ;) ale trzeba mi wybaczyć, pora była późna, a ja zmęczona po całym dniu :oops:

Powiem Wam, że Roland jest naprawdę sympatycznym dobciem - a przyznam, że po Czorcie trochę się boję dobermanów i nie wiedziałam, jak to będzie, jak mu zdejmę kaganiec i w ogóle - ale na szczęście Rolandzik nie daje powodów do niepokoju, tylko trudno z nim było nawiązać kontakt, bo zwracał uwagę na wszystko, oprócz mnie :roll: No ale trudno się dziwić: to młody, pełen energii pies, dodatkowo uradowany, że w końcu wyszedł z boksu.

Pięknie siada (oczywiście natychmiast wstaje, bo ciągle coś przykuwało jego uwagę, chciał gdzieś iść, biec, coś wąchać, otworzyć sobie drzwi, kogoś przywitać...) i daje na zmianę obie łapy. Kagańca nie lubi, ale umie w nim chodzić (umie go też zdejmować...) i podejrzewam, że jak się wybiega i uspokoi, to z chodzeniem na smyczy nie będzie problemów.

Jest za chudy, ale sierść ma wciąż ładną, widać że to był zadbany, domowy pies. Został oceniony na +/- 2 lata.

Posted

Nr jest w moim podpisie: 502 309 385.
Nie znam Gorzowa, w którym miejscu przekazanie psa? Mam nadzieję, że gdzieś na wjeździe, albo wyjeździe...

Aha, Roland idzie do mieszkania, czy do domku?

Wieście z hotelu:
Roland tak bardzo stersował się i mardził w kojcu, że został wpuszczony do domu. A skoro już znalazł się w domu, to zajął najwłaściwsze dla dobermana miejsce, czyli łóżko ;) Nie jest kłopotliwy, więc do czasu wyjazdu będzie mógł w nim sypiać ;)

Posted

Sprawę paliwa mamy już omówioną (90 euro), ale z kwestii finansowych zostły jeszcze:
- opłata schroniskowa 65 zł (faktura do wglądu)
- opłata za paszport 51 zł (nie mam na to rachunku, ale ceny paszportów chyba w każdym gabinecie są podobne)

Posted

OK, koszty przesłałam do Niemiec,
ja też nie znam Gorzowa, wiem tylko, że schronisko jest na ul. Fabrycznej 73.
Roland narazie idzie do domu tymczasowego, a jak znajdzie dom to wtedy dam znać. Ja nie słyszałam aby którykolwiek z dobermanów, któe pojechały od nas szły do mieszkania. Wszystkie są do tej pory w domach prywatnych.