Rinuś Posted March 21, 2013 Posted March 21, 2013 Ten wątek już jest naprawdę przesmieszny :evil_lol: aż brakuje słów bezag na Twoje historie z lampy Alladyna :diabloti: Quote
bezag Posted March 21, 2013 Posted March 21, 2013 [quote name='Rinuś']Ten wątek już jest naprawdę przesmieszny :evil_lol: aż brakuje słów bezag na Twoje historie z lampy Alladyna :diabloti:[/QUOTE] Rozumiem, czego nie pojmujecie jest śmieszne i nierealne. Normalna reakcja. Quote
Vectra Posted March 21, 2013 Posted March 21, 2013 [quote name='Evodish']Nie bardzo rozumiem czasami tok rozumowania co niektórych, dla mnie to jest po prostu sprzeczne wewnętrznie.. Skoro mamy być eko, i żyć zgodnie z naturą - to gdzie tu jest miejsce na "nie wolno nam jeść mięsa"? Odmawianie mięsa organizmowi, który natura ukształtowała tak, by zjadał mięso jest z tą naturą zgodne..? Skoro (przynajmniej tak zakładam ;) ) nie jesteśmy tworem sztucznym, tylko elementem tejże natury - to mam prawo funkcjonować tak, jak mnie stworzono - zgadza się? A stworzono mnie na [B]wszystkożercę [/B]- mam więc prawo jeść padlinę, zboża, owoce i wszystko, co toleruje mój przewód pokarmowy. Tym właśnie charakteryzuje się bycie wszystkożercą - żarciem wszystkiego co jadalne :) Pies jest względnym mięsożercą - więc podstawą jego diety powinno być mięso, a uzupełnieniem - warzywa i owoce+zioła. Kot jest w zasadzie stuprocentowym mięsożercą, i dlatego jego dieta powinna składać się wyłącznie z mięsa. To jest właśnie natura - tak stworzono te stworzenia, więc jakie ja mam prawo to negować? To ta sama natura tak ukształtowała nasz przewód pokarmowy, że potrzebujemy aminokwasów egzogennych których najłatwiej dostępnym źródłem jest mięso. Ta natura dała mi chwytne palce i umiejętność używania narzędzi, dzięki czemu stworzyła ze mnie piekielnie skutecznego drapieżnika. Ta natura obdarzyła mnie zębami zdolnymi zgniatać ziarno, ale też odrywać kawałki mięsa. Przecież to jest właśnie moja natura, ja sam sobie tego nie wymyśliłem.. Ta sama natura wyposażyła,powiedzmy, lwa w potężne, silne ciało, solidne zęby i wspaniałe pazury - i jeśli kiedyś stanę takiemu lwu na drodze a ten uzna mnie za posiłek, to nie będę miał do niego pretensji za bycie pożartym. Bo to jest jego NATURA, tak jest zbudowany psychicznie i fizycznie i ma wspaniałe warunki ku temu, by powalić słabszego od siebie człowieczka i go zeżreć jak ma ochotę. Dzisiaj mamy wybór - da się zastąpić mięso w diecie innymi składnikami, nie musimy polować i nie musimy jeść mięsa by żyć zdrowo - no jasne. Nie odpowiada mi też sposób zabijania zwierząt, które później mają trafić na mój talerz. Dlatego nie jem mięsa w zasadzie wcale, i dopóki nie zmieni się sposób uśmiercania zwierząt na taki, który zaakceptuje moje sumienie i poczucie empatii - to jeść go nie będę. Jadam czasem ryby, jeśli wiem skąd pochodzą i jak zostały zabite, jem krewetki czy ślimaki bo umierają bez stresu. Gdybym miał dostęp do gospodarza, który hoduje sobie kurki bo mu się podobają, a raz czasem je uśmierca ciosem siekiery w ciągu półtorej sekundy - to pewnie bym sobie taką kurę zeżarł. Ale nie mam. Mam dostęp do kur zabijanych niehumanitarnie, hodowanych moim zdaniem w złych warunkach - więc ich nie jem. Jestem wszystkożercą, więc nie mam z tego tytułu wyrzutów sumienia. Jeśli komuś nie przeszkadza to, jak funkcjonuje przemysł rzeźny - to wcina mięso, i wychodzi mu to na zdrowie bo dostarcza swojemu organizmowi substancji, których ten organizm potrzebuje. Wmawianie ludziom, że tak nie wolno jest nie tylko jakieś takie..niekulturalne, ale po prostu jest chyba błędem logicznym. No bo skoro mamy żyć zgodnie z naturą jak piszesz - to zgodnie z tą naturą mam prawo polować, jeść jagody w lesie i wcinać znalezioną padlinę. Bo tak nas stworzyła natura, i takie jest nasze miejsce w świecie właśnie. Dzięki cywilizacji i nauce wiemy, że mamy wybór - ale no właśnie, WYBÓR. Ja wybieram tak, kto inny - inaczej. A że na świecie jest 6 miliardów ludzi, to i zdobywanie tegoż mięsa wygląda trochę inaczej niż 10 tysięcy lat temu. No i a propos psów, bo wszak to psie forum :) Psią naturą jest jedzenie resztek po ludziach, zjadanie pewnego typu ziół, jajek, padliny, ryb, polowanie gdy jest taka potrzeba. Tak zachowuje się pies w naturze, tak jest ukształtowany, tak działają jego instynkty, tak go stworzył świat. Nie dał mu układu trawiennego królika - dał mu układ trawienny drapieżnika, pysk drapieżnika, budowę anatomiczną drapieżnika! Więc, do jasnej ciasnej - chyba mam prawo traktować go tak, jak na to zasługuje, tak jak go stworzono? Daję mu mięso, bo w naturze pies JE MIĘSO - i nie mam żadnych skrupułów. Mój pies polując też nie zabijałby zwierzyny z pistoletu pneumatycznego - zabijałby ją brutalnie, po męczącej pogoni, kąsając i wyczerpując, każąc jej stać w niewyobrażalnym stresie czasami parę dni po czym rozszarpując żywcem. Wierzę więc, że jak podam mu wołowinę uśmierconą niespecjalnie humanitarnie, to nie będzie miał mi tego za złe ;) Bo taką ma NATURĘ.[/QUOTE] uwielbiam Cię !!!! napisane doskonale !!! Quote
Kyu Posted March 21, 2013 Posted March 21, 2013 [quote name='bezag'][URL]http://www.youtube.com/watch?v=y9wvWRthCIE[/URL][/QUOTE] chciałaś mnie tym filmem utwierdzić w moim przekonaniu? nie trzeba, ja jestem zazwyczaj dość pewna swrgo. Wiesz co to jest adaptacja? Zrozum, że w końcu nadszedłby czas konfrontacji i co wtedy? Nic. Odgłosy to rozwiązanie TYMCZASOWE! Quote
bezag Posted March 21, 2013 Posted March 21, 2013 Natura nie stworzyła nas do jedzenie mięsa. Nasz układ pokarmowy nie jest stworzony do trawienia mięsa. Wszystko nam potrzebne można znaleźć w roślinach. Padlina to padłe zwierze,a nie mordowane na miliony sztuk. Przykładowo dzik je padlinę, bo jest wszystkożercom, ale raczej nie poluje. Narzędzia nie należą do natury, jest to nasz twór. Źle rozumujecie rolę człowieka. Człowiek ma się opiekować, a więc nie zabijać. Opieka i zabijanie się wykluczają, tak samo jak zabijanie i humanitarność. Prosta dedukcja. Człowiek nie jest naturalną ofiarą lwa... Zgodne z naturą nie są przemysłowe hodowle, zgodne z naturą nie jest modyfikowanie, zgodne z naturą nie jest sam człowiek. Człowiek już dawno temu odwrócił się od natury, wiec teraz nei wypada się zasłaniać bzdurami, ze człowiek jest z natury drapieżnikiem- bo to śmieszne. Dziwnę, ze raz potraficie całkowicie odrzucić naturę, a zaraz dopasowac ją do swoich kaprysów. bravo! Quote
Rinuś Posted March 21, 2013 Posted March 21, 2013 [quote name='bezag']Rozumiem, czego nie pojmujecie jest śmieszne i nierealne. Normalna reakcja.[/QUOTE] tak DOKŁADNIE :diabloti: Quote
bezag Posted March 21, 2013 Posted March 21, 2013 [quote name='Kyu']chciałaś mnie tym filmem utwierdzić w moim przekonaniu? nie trzeba, ja jestem zazwyczaj dość pewna swrgo. Wiesz co to jest adaptacja? Zrozum, że w końcu nadszedłby czas konfrontacji i co wtedy? Nic. Odgłosy to rozwiązanie TYMCZASOWE![/QUOTE] To, ze wilki zabiją kilkanaście osobników jest czymś normalnym. Nie mają co jeść. jelenia, którego mogłyby upolować- nie ma. Człowiek wszystko rozregulował i teraz znów wybiera najprostszą i najgłupszą drogę- zabijanie. Dodatkowo te owce hoduje sie na ich terenie. Quote
Vectra Posted March 21, 2013 Posted March 21, 2013 [quote name='bezag']To, ze wilki zabiją kilkanaście osobników jest czymś normalnym. Nie mają co jeść. jelenia, którego mogłyby upolować- nie ma. Człowiek wszystko rozregulował i teraz znów wybiera najprostszą i najgłupszą drogę- zabijanie. Dodatkowo te owce hoduje sie na ich terenie.[/QUOTE] pamiętaj że należysz do gatunki CZŁOWIEK ..... i chciał nie chciał możesz sobie tylko stukać tu w klawisze , swoje życzenia. Quote
bezag Posted March 21, 2013 Posted March 21, 2013 [quote name='Vectra']pamiętaj że należysz do gatunki CZŁOWIEK ..... i chciał nie chciał możesz sobie tylko stukać tu w klawisze , swoje życzenia.[/QUOTE] Czyli znów najlepiej powiedzieć- i tak się nic nie zmieni? Ja znów: Bravo, bravo! Należę do tego gatunku, owszem, lecz zamiast mieć jako jedyny cel w życiu żarcie i zbieranie kasy, mam trochę głębsze, dla Was zapewne niezrozumiałe ambicję. Czyz nie prosto jest raz zasłaniać się naturą, a zaraz ją odrzucać? Quote
Vectra Posted March 21, 2013 Posted March 21, 2013 [quote name='bezag']Czyli znów najlepiej powiedzieć- i tak się nic nie zmieni? Ja znów: Bravo, bravo! Należę do tego gatunku, owszem, lecz zamiast mieć jako jedyny cel w życiu żarcie i zbieranie kasy, mam trochę głębsze, dla Was zapewne niezrozumiałe ambicję. Czyz nie prosto jest raz zasłaniać się naturą, a zaraz ją odrzucać?[/QUOTE] skoro jesteś taka ECO , to co robisz w internecie ? wiesz ile lasów przez ciebie ginie ? chcesz pomóc ? to proszę , coś dla ciebie [url]http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/599571_520163501359079_36083294_n.png[/url] Quote
Rinuś Posted March 21, 2013 Posted March 21, 2013 [quote name='Vectra'] chcesz pomóc ? to proszę , coś dla ciebie [URL]http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/599571_520163501359079_36083294_n.png[/URL][/QUOTE] MISTRZ :loveu: Quote
bezag Posted March 21, 2013 Posted March 21, 2013 [quote name='Vectra']skoro jesteś taka ECO , to co robisz w internecie ? wiesz ile lasów przez ciebie ginie ? chcesz pomóc ? to proszę , coś dla ciebie [URL]http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/599571_520163501359079_36083294_n.png[/URL][/QUOTE] Pojęcie harmonii, równowagi jest czymś obcym? Nikt nie każe ludziom wracać do jaskini, wszystko może żyć ze sobą w zgodzie, tylko trzeba chcieć, bo bez chęci to nic się nie uda, nawet super, genialny plan. A i co innego jest używać komputera do gier i innych bzdur, a co innego zdobywać wiedzę itp. Podobnież jest z wszystkim np. z autami. Jeśli ktoś jeździ tylko, np. na pokaz to po g.. mu samochód. A jeśli ktoś chce wypróbować jak żyli nasi przodkowie są osady, skanseny gdzie oferują taką przygodę. Są nawet ludzie, którzy całe życie tam spędzają i są szczęśliwi. Quote
Vectra Posted March 21, 2013 Posted March 21, 2013 [quote name='bezag'] A i co innego jest używać komputera do bzdur, [/QUOTE] i ty uważasz się za taką ekolożkę ? klepiesz tu takie dyrdymały , że serio nie wiem czy się śmiać czy płakać. Quote
bezag Posted March 21, 2013 Posted March 21, 2013 [quote name='Vectra']i ty uważasz się za taką ekolożkę ? klepiesz tu takie dyrdymały , że serio nie wiem czy się śmiać czy płakać.[/QUOTE] Nie, ja jestem oszołomem... mi się ten tytuł podoba. Sonia Oszołom... Dyrdymały dla Was, osób, którym trudno pojąć, że zwierzęta zasługują na życie, że natury nie można traktować wybiórczo wedle swych zachcianek... Wam wydaje się nierealne i utopijne wszystko co wychodzi poza podwórko. Potraficie uciec się do okropieństw, takich jak odzywki, abym się wysterylizowała. Czy takie propozycję składacie wszystkim ludziom, którzy myślą inaczej? Widocznie tak, wiec gratuluje. To chyba ta kultura wyższego szczebla ewolucji, do którego nie doszłam i nie chce dojść. Quote
Vectra Posted March 21, 2013 Posted March 21, 2013 [quote name='bezag']Nie, ja jestem oszołomem... mi się ten tytuł podoba. Sonia Oszołom... Dyrdymały dla Was, osób, którym trudno pojąć, że zwierzęta zasługują na życie, że natury nie można traktować wybiórczo wedle swych zachcianek... Wam wydaje się nierealne i utopijne wszystko co wychodzi poza podwórko. Potraficie uciec się do okropieństw, takich jak odzywki, abym się wysterylizowała. Czy takie propozycję składacie wszystkim ludziom, którzy myślą inaczej? Widocznie tak, wiec gratuluje. To chyba ta kultura wyższego szczebla ewolucji, do którego nie doszłam i nie chce dojść.[/QUOTE] nie ma to jak być hipokrytą nie ? ale wiesz , przynajmniej tymi swoimi bzdurami , dostarczasz tu ogromnej ilości śmiechu. dzięki tobie ten wątek jest mega popularny ... jeśli chciałaś osiągnąć sukces popularności GRATULUJE , większego błazna dawno tu nie było. I pisz dalej , doskonale się te twoje wypociny czyta i genialnie prosto cię podkręca Quote
bezag Posted March 21, 2013 Posted March 21, 2013 [quote name='Vectra']nie ma to jak być hipokrytą nie ? ale wiesz , przynajmniej tymi swoimi bzdurami , dostarczasz tu ogromnej ilości śmiechu. dzięki tobie ten wątek jest mega popularny ... jeśli chciałaś osiągnąć sukces popularności GRATULUJE , większego błazna dawno tu nie było. I pisz dalej , doskonale się te twoje wypociny czyta i genialnie prosto cię podkręca[/QUOTE] Hipokrytą? Nie większym niż Wy. Jak mówiłam, najlepiej wyśmiać to co niezrozumiałe. Quote
Vectra Posted March 21, 2013 Posted March 21, 2013 [quote name='bezag']Hipokrytą? Nie większym niż Wy. Jak mówiłam, najlepiej wyśmiać to co niezrozumiałe.[/QUOTE] idę po popcorn i colę , a ty emocjonuj się dalej. Wrzuć kolejne drzewo do pieca , byś miała możliwość dalej uskuteczniać te twoje fanatyzmy. W domu też tak rodzinie tupiesz , gryziesz i piane toczysz ? Quote
filodendron Posted March 21, 2013 Posted March 21, 2013 A mnie się przestał podobać ten zmasowany atak na bezag. Sama wielokrotnie z nią dyskutowałam ale na wątku, na którym nie była sama ze swoimi ideami (o wegetarianizmie oczywiście). Przestał mi się podobać, gdy ktoś tu zasięgnął info o wieku bezag. To bardzo młoda osoba. I bardzo dobrze, że ma ideały. Nawet jeśli nie wszystkie wytrzymają konfrontację z rzeczywistością, to dobrze, że je ma i że ma odwagę o nich pisać. Quote
Vectra Posted March 21, 2013 Posted March 21, 2013 To niech pisze JEJ ZDANIEM , CO ROBI SAMA , a nie siłą z buciorami narzuca innym jak mają żyć. To że ma swoje ideały SUPER , ale ja nie muszę żyć wg jej zasad i widzi mi się ... mogę poznać ew jej poglądy. Quote
Sybel Posted March 21, 2013 Posted March 21, 2013 Filodendron - ideały nie są złe. Zarzucanie wszystkim tu obecnym ignorancji na KAŻDY temat od ekologii przez teologię, biologię, chemię, anatomię, po filozofię zdyskredytowało ją tak, że aż furczy. To od dawna nie jest dyskusja. Mi jest głupio, ze dziś jej aż ubliżyłam, ale serio wyprowadziła mnie z równowagi, kiedy z całego postu zdołała zarzucić mi jedną pierdołę stylistyczną, a nie umiała się ustosunkować do żadnego twierdzenia. Tak swoją drogą - narzędzia są złe, uprzemysłowienie jest złe, ale według projektu Venus, o którym tak tu trąbiła, pracę za ludzi mają wykonywać cudy technologii, a ludzie mają się realizować w swoim powołaniu, pasji, czy tam czymś. Gdzie tu logika? Quote
filodendron Posted March 21, 2013 Posted March 21, 2013 [quote name='Vectra']To niech pisze JEJ ZDANIEM , CO ROBI SAMA , a nie siłą z buciorami narzuca innym jak mają żyć. To że ma swoje ideały SUPER , ale ja nie muszę żyć wg jej zasad i widzi mi się ... mogę poznać ew jej poglądy.[/QUOTE] To chyba oczywista oczywistość. Bezag to nie Kaszpirowski, żeby przez monitor coś Ci narzucić ;) A buciory to już chyba wszyscy założyli... Quote
asiak_kasia Posted March 21, 2013 Posted March 21, 2013 mialam się już tutaj nie odzywać, ale kurde no nie mogę, no...:evil_lol: używanie narzedzi jest niezgodne z naturą, człowiek jest niezgodny z naturą to dlaczego tak natura dała nam takie możliwości? Gupia jakas, że nam pozwoliła wyewoluować w takim kierunku...a może była wtedy pijana i nie wiedziała na co się zgadza? :hmmmm: dziewczyno, czy Ty w ogole czytasz to co piszesz? :roll: Quote
Vectra Posted March 21, 2013 Posted March 21, 2013 [quote name='filodendron']To chyba oczywista oczywistość. Bezag to nie Kaszpirowski, żeby przez monitor coś Ci narzucić ;) A buciory to już chyba wszyscy założyli...[/QUOTE] cały czas bezskutecznie próbuje narzucać ... ja nie piszę że oszczędzam prąd na bzdury , przeciwnie ... po to jest prąd by z niego korzystać do woli. Bezag natomiast , łamie swoje przekonania ... klepie bzdety. Serio swoimi wywodami niczego nie zmieni. Niech robi swoje , po swojemu i cieszy się z tego ... i patrzy w lustro i podziwia swoje osiągnięcia. A nie zasłania się innymi złymi tego świata. Quote
Unbelievable Posted March 21, 2013 Posted March 21, 2013 [quote name='bezag']Akurat w przeciwieństwo do niektórych, którzy uważają, że jeśli Islam to tylko terroryści i fanatycy, a jeśli wilki to krwiożercze bestie, lubię dowiadywać się o tym co mnie interesuje.[B] Każdy ma swojego dada,[/B] który dla niektórych jest matematyką, sztuką, polityką, przyrodą, techniką... Wam trudno zrozumieć, że każdy człowiek jest inny, więc co dopiero, że każde zwierze posiada odmienną osobowość.[/QUOTE] what what what? DADA? co to? :evil_lol: [quote name='bezag']A i co innego jest używać komputera do gier i innych bzdur, a co innego zdobywać wiedzę itp. Podobnież jest z wszystkim np. z autami. Jeśli ktoś jeździ tylko, np. na pokaz to po g.. mu samochód. [/QUOTE] masz od tego książki, gazety, czasopisma, które ludzie na śmietnik wywalają :) no i zakładam, że wiedza o rzeczach nowoczesnych, polityce etc. jest ci do życia zgodnie z naturą zbędna :razz: Quote
Amber Posted March 21, 2013 Posted March 21, 2013 [quote name='bezag']Natura nie stworzyła nas do jedzenie mięsa. Nasz układ pokarmowy nie jest stworzony do trawienia mięsa. Wszystko nam potrzebne można znaleźć w roślinach. Padlina to padłe zwierze,a nie mordowane na miliony sztuk. Przykładowo dzik je padlinę, bo jest wszystkożercom, ale raczej nie poluje. Narzędzia nie należą do natury, jest to nasz twór. Źle rozumujecie rolę człowieka. Człowiek ma się opiekować, a więc nie zabijać. Opieka i zabijanie się wykluczają, tak samo jak zabijanie i humanitarność. Prosta dedukcja. Człowiek nie jest naturalną ofiarą lwa... Zgodne z naturą nie są przemysłowe hodowle, zgodne z naturą nie jest modyfikowanie, zgodne z naturą nie jest sam człowiek. Człowiek już dawno temu odwrócił się od natury, wiec teraz nei wypada się zasłaniać bzdurami, ze człowiek jest z natury drapieżnikiem- bo to śmieszne. Dziwnę, ze raz potraficie całkowicie odrzucić naturę, a zaraz dopasowac ją do swoich kaprysów. bravo![/QUOTE] Na miejscu twoich rodziców byłabym poważnie zaniepokojona co się dzieje z ich córką, w jakie towarzystwo wpadła i co czytuje, bo wmawianie innym, że białe jest czarne zalatuje mi jakąś sektą i konkretnym praniem mózgu. B12 mówi ci to coś? Ogrom wegan suplementuje się nią sztucznie, gdyż występuje w śladowych ilościach w produktach roślinnych. Glony i grzyby powiadasz... A skąd ja wezmę akurat te glony i grzyby, jak tam gdzie żyje ich zwyczajnie nie ma? Baaardzo śmieszą mnie wielcy weganie i miłośnicy przyrody łykający sztuczne suple produkowane przez farmaceutyczne giganty i opowiadający jak bardzo są naturalni i jak bardzo człowiek nie potrzebuje mięsa. Gorzej jak się tym eko rozładuje iPhone, wystygnie kawka i skończą się tabsy... Wtedy myślę w każdym człowieku obudzi się natura i z głodu zje wszystko, a jak będzie akurat to mięsko z oczkami, to zakatrupi bez wyrzutów sumienia. Teraz nie musimy tego robić, gdyż kroczek po kroczku zbudowaliśmy swoją cywilizację i zamiast ganiać z łukiem po lesie, mam krowę na półce w sklepie. Dla jednych to zło, dla innych np. dla mnie to piękny wynik starań naszego dominującego na ziemi gatunku :loveu: Ale rozumiem, że ty byś wolała umrzeć z głodu niż zjeść mięso... Zresztą ty byś umarła na pewno i z tym mięsem gdyż twój przewód pokarmowy go nie trawi. Jak dobrze, że przynajmniej mój radzi sobie z nim lepiej niż dobrze :lol: Quote
Recommended Posts