bezag Posted February 18, 2013 Posted February 18, 2013 [quote name='Beatrx']człowiek, który zabija za kromkę chleba jest skrajnie wygłodzony. a świnie mojej babci dwa razy dziennie żreć dostawały i nie były skrajnie zagłodzone. więc odpowiedz, jak się ma empatia świni do mojej.[/QUOTE] Basta. Nie mam zamiaru odpowiadać na te pytanie na wyższym szczeblu rozwoju, bo ja jeszcze nie sięgnęłam do wyższego szczebla rozwoju, zostałam przy tym, gdzie istnieje szacunek dla życia, jako wartości samej w sobie, gdzie wolę cieszyć się biedą i natura, niż betonem i krwią. Quote
lika1771 Posted February 18, 2013 Posted February 18, 2013 [quote name='Beatrx']człowiek, który zabija za kromkę chleba jest skrajnie wygłodzony. a świnie mojej babci dwa razy dziennie żreć dostawały i nie były skrajnie zagłodzone. więc odpowiedz, jak się ma empatia świni do mojej.[/QUOTE]== Moze dlatego,ze sa rozne,tak jak z ludzmi Ty np.dasz kebaba glodnemu,a inny przejdzie i jeszcze dowali,albo przywali. Quote
Beatrx Posted February 18, 2013 Posted February 18, 2013 [quote name='bezag']Ponadto Buddysta musi szanować każdą żywą istotę.[/QUOTE] nikt tu nie neguje szacunku do każdej żywej istoty, nieważne czy jest świnią czy kurczakiem czy człowiekiem. Quote
Beatrx Posted February 18, 2013 Posted February 18, 2013 [quote name='lika1771']== Moze dlatego,ze sa rozne,tak jak z ludzmi Ty np.dasz kebaba glodnemu,a inny przejdzie i jeszcze dowali,albo przywali.[/QUOTE] no ale ponoć świnia ma więcej empatii niż ja, więc ja się pytam co z tą empatią świni odganiającej inną od koryta. Quote
bezag Posted February 18, 2013 Posted February 18, 2013 [quote name='Beatrx']jeśli porównujesz chęć życia kurczaka z chęcią życia człowieka to, powtórzę po raz kolejny, porównanie idiotyczne.[/QUOTE] A czym ta chęć się różni? Radziłabym zaznajomić się z psychiką zwierząt,a nie pisać amatorskich wywodów, które śmieszą i są żałosne. Twoje wypowiedzi nie maja żadnego potwierdzenia, prócz arogancji. Quote
Beatrx Posted February 18, 2013 Posted February 18, 2013 [quote name='bezag']Basta. Nie mam zamiaru odpowiadać na te pytanie na wyższym szczeblu rozwoju, bo ja jeszcze nie sięgnęłam do wyższego szczebla rozwoju, zostałam przy tym, gdzie istnieje szacunek dla życia, jako wartości samej w sobie, gdzie wolę cieszyć się biedą i natura, niż betonem i krwią.[/QUOTE] chcąc nie chcąc jesteś na wyższym szczeblu rozwoju niż kurczak... Quote
Beatrx Posted February 18, 2013 Posted February 18, 2013 [quote name='bezag']A czym ta chęć się różni? Radziłabym zaznajomić się z psychiką zwierząt,a nie pisać amatorskich wywodów, które śmieszą i są żałosne. Twoje wypowiedzi nie maja żadnego potwierdzenia, prócz arogancji.[/QUOTE] cóż, to samo mogłabym napisać Tobie. jeśli uważasz, ze masz taką samą chęć życia jak kurczak, tak samo odczuwasz to okej, niech Ci tak będzie. ja tak nie mam i znacząca większość ludzi też nie. Quote
bezag Posted February 18, 2013 Posted February 18, 2013 [quote name='Beatrx']nikt tu nie neguje szacunku do każdej żywej istoty, nieważne czy jest świnią czy kurczakiem czy człowiekiem.[/QUOTE] Negujesz. Bo szacunek to nie zabijanie. Szacunek to równość. Buddyści dlatego są doskonalsi od nas, bo potrafią poskromić prymitywne instynkty. Quote
bezag Posted February 18, 2013 Posted February 18, 2013 [quote name='Beatrx']cóż, to samo mogłabym napisać Tobie. jeśli uważasz, ze masz taką samą chęć życia jak kurczak, tak samo odczuwasz to okej, niech Ci tak będzie. ja tak nie mam i znacząca większość ludzi też nie.[/QUOTE] Chęć życia a odczuwanie to nie to samo. Wiem, że każde zwierze, nawet niewielka myszka, ma chęć życia jak słoń. Wobec takiego nie czulstwa i ślepoty ja, jak i ludzie, którzy widzą krzywdę mniejszych i większych, czują się bezradni i słabi. Bo to większość. Lepiej być jak większość. Wygodniej, co nie? Można w tym temacie nawet zobaczyć. Większość uważa się za lepszą i mądrzejsza, bo jest ich więcej. Ale gdyby było Was mniej... To jak palenie czarownicy. Pospólstwo idzie, bo krzyczy jeden, przeciez jak nie zakrzyczymy, możemy być odrzuceni. Quote
bezag Posted February 18, 2013 Posted February 18, 2013 [quote name='Beatrx']chcąc nie chcąc jesteś na wyższym szczeblu rozwoju niż kurczak...[/QUOTE] Tak, ale szczebel nie decyduje o chęci życia i odczuwaniu bólu. Skoro jesteśmy na wyższym szczeblu to czemu nie staramy się tego udowodnić w inny sposób, niż mordowanie? Dlaczego by nie udowodnić dobrocią i miłosierdziem? Quote
lika1771 Posted February 18, 2013 Posted February 18, 2013 [quote name='Beatrx']cóż, to samo mogłabym napisać Tobie. jeśli uważasz, ze masz taką samą chęć życia jak kurczak, tak samo odczuwasz to okej, niech Ci tak będzie. ja tak nie mam i znacząca większość ludzi też nie.[/QUOTE]= Najlepiej wbic sobie do glowy,ze zwierzeta sa glupie,nic nie czuja,nie kochaja....Bo latwiej i bez skrupułów mozna jesc schaboszczaka Quote
Beatrx Posted February 18, 2013 Posted February 18, 2013 [quote name='bezag']Negujesz. Bo szacunek to nie zabijanie.[B] Szacunek to równość. [/B] Buddyści dlatego są doskonalsi od nas, bo potrafią poskromić prymitywne instynkty.[/QUOTE] nie ma czegoś takiego, jak równość. szanuję życie i nie zabijam bez potrzeby. nie zadaję bólu, cierpienia czy to psychicznego czy fizycznego, zapewniam odpowiednie warunki dla każdego zwierzęcia jakie posiadam, a jak przychodzi czas to karmię się mięsem takiego zwierzęcia i zakładam buty z jego skóry. tak samo z jego mięsa karmię swoje zwierzę. i nie wyrzucam pokarmu, nie zabijam "na zaś" a potem wyrzucam zepsute mięso i to jest właśnie szacunek. Quote
Beatrx Posted February 18, 2013 Posted February 18, 2013 [quote name='bezag']Tak, ale szczebel nie decyduje o chęci życia i odczuwaniu bólu. Skoro jesteśmy na wyższym szczeblu to czemu nie staramy się tego udowodnić w inny sposób, niż mordowanie? Dlaczego by nie udowodnić dobrocią i miłosierdziem?[/QUOTE] wykarm dobrocią i miłosierdziem piątkę dzieci, to pogadamy. przecież zwierze odczuwa ból, bo ma układ nerwowy i tego nikt nie neguje, no chyba że ktoś jest ograniczony czy niedouczony. Quote
Beatrx Posted February 18, 2013 Posted February 18, 2013 [quote name='lika1771']= Najlepiej wbic sobie do glowy,ze zwierzeta sa glupie,nic nie czuja,nie kochaja....Bo latwiej i bez skrupułów mozna jesc schaboszczaka[/QUOTE] a kto mówi, ze zwierzęta są głupie i nic nie czują? bo ja nie. ja jedynie mówię, ze nie czują tak jak człowiek. i nie kochają, bo miłość to coś więcej niż przywiązanie. Quote
bezag Posted February 18, 2013 Posted February 18, 2013 [quote name='Beatrx']nie ma czegoś takiego, jak równość. szanuję życie i nie zabijam bez potrzeby. nie zadaję bólu, cierpienia czy to psychicznego czy fizycznego, zapewniam odpowiednie warunki dla każdego zwierzęcia jakie posiadam, a jak przychodzi czas to karmię się mięsem takiego zwierzęcia i zakładam buty z jego skóry. tak samo z jego mięsa karmię swoje zwierzę. i nie wyrzucam pokarmu, nie zabijam "na zaś" a potem wyrzucam zepsute mięso i to jest właśnie szacunek.[/QUOTE] Affff.... dobra, ja wolę porozmawiać z psem. Quote
bezag Posted February 18, 2013 Posted February 18, 2013 [quote name='Beatrx']wykarm dobrocią i miłosierdziem piątkę dzieci, to pogadamy. przecież zwierze odczuwa ból, bo ma układ nerwowy i tego nikt nie neguje, no chyba że ktoś jest ograniczony czy niedouczony.[/QUOTE] Już pisałam na początku. Ziemia jest przeludniona i nie należy się mnożyć na potęgę. jedynie osoby, które mogą zapewnić wykształcenie i odpowiednie wychowanie powinny mieć dzieci i to nie 5. Dwójka wystarczy. Ziemia nie jest nieskończona i jeszcze ją niszczymy. Wiem co to znaczy bieda, nie jak zapewne większość tutaj, która się nią zasłania, jako argument jedzenie mięsa. Wegetarianizm jest w stanie więcej wykarmić. Ale to tez pisałam i podawałam fakty. Czuje ból jak człowiek, dla mnie to już wystarczjacy argument, ale ja jestem uczuciowym człowiekiem. Quote
j0anka Posted February 18, 2013 Posted February 18, 2013 tak może tasiemiec, pająk oraz gąsienica również kierują sie w życiu miłością, altruizmem oraz przekazują 1% podatku na organizacje? Głównym celem życia zwierząt jest przekazywanie dalej materiału genetycznego i utrzymanie gatunku. Zwierzeta nie kochają swoich dzieci w takim sensie jak my. Potomstwo w swiecie zwierzat jest inwestycja w geny. I dlaczego nie potraficie zrozumieć że człowiek w wyniku ewolucji osiągnął na tej chwili najwyższy sukces. Niestety tak jest. Quote
Tessi&Tola Posted February 18, 2013 Posted February 18, 2013 [quote name='lika1771']= Najlepiej wbic sobie do glowy,ze zwierzeta sa glupie,nic nie czuja,nie kochaja....Bo latwiej i bez skrupułów mozna jesc schaboszczaka[/QUOTE] przecież nie o tym jest ta rozmowa? zeszliśmy na poziom w którym udawadniamy, że jesteśmy bardziej rozgarnięci intelektualnie, uczuciowo i duchowo niż zwierzę... absurd! uważam, że dopóki zwierzęta nie biorą udziału w tej "dyskusji" nie ma tu czego udawadniać! Quote
bezag Posted February 18, 2013 Posted February 18, 2013 [quote name='Beatrx']a kto mówi, ze zwierzęta są głupie i nic nie czują? bo ja nie. ja jedynie mówię, ze nie czują tak jak człowiek. i nie kochają, bo miłość to coś więcej niż przywiązanie.[/QUOTE] Najpierw trzeba wiedzieć co to miłość. Miłość to nie tylko uczucie do swojego partnera czy dziecka. a np. orangutany wpadające w depresje po stracie matki? Umierają z tęsknoty. Quote
bezag Posted February 18, 2013 Posted February 18, 2013 [quote name='j0anka']tak może tasiemiec, pająk oraz gąsienica również kierują sie w życiu miłością, altruizmem oraz przekazują 1% podatku na organizacje? Głównym celem życia zwierząt jest przekazywanie dalej materiału genetycznego i utrzymanie gatunku. Zwierzeta nie kochają swoich dzieci w takim sensie jak my. Potomstwo w swiecie zwierzat jest inwestycja w geny. I dlaczego nie potraficie zrozumieć że człowiek w wyniku ewolucji osiągnął na tej chwili najwyższy sukces. Niestety tak jest.[/QUOTE] Sukces? Wojny, głód, polityczne waśnie to jest ten sukces? Otwórzcie oczy. Quote
Beatrx Posted February 18, 2013 Posted February 18, 2013 [quote name='bezag']Już pisałam na początku. Ziemia jest przeludniona i nie należy się mnożyć na potęgę. jedynie osoby, które mogą zapewnić wykształcenie i odpowiednie wychowanie powinny mieć dzieci i to nie 5. Dwójka wystarczy. Ziemia nie jest nieskończona i jeszcze ją niszczymy. Wiem co to znaczy bieda, nie jak zapewne większość tutaj, która się nią zasłania, jako argument jedzenie mięsa. Wegetarianizm jest w stanie więcej wykarmić. Ale to tez pisałam i podawałam fakty. Czuje ból jak człowiek, dla mnie to już wystarczjacy argument, ale ja jestem uczuciowym człowiekiem.[/QUOTE] nie zapominaj, ze ludzie uprawiają seks nie tylko w celach prokreacji, a nie ma czegoś takiego jak niezawodna metoda antykoncepcyjna. no chyba, ze jesteś za sterylizacją/kastracją ludzi, którzy wg Ciebie nie powinni się rozmnażać. Quote
Beatrx Posted February 18, 2013 Posted February 18, 2013 [quote name='bezag']Najpierw trzeba wiedzieć co to miłość. Miłość to nie tylko uczucie do swojego partnera czy dziecka. a np. orangutany wpadające w depresje po stracie matki? Umierają z tęsknoty.[/QUOTE] no własnie, trzeba wiedzieć co to miłość a potem się wypowiadać. Quote
lika1771 Posted February 18, 2013 Posted February 18, 2013 [quote name='Beatrx']a kto mówi, ze zwierzęta są głupie i nic nie czują? bo ja nie. ja jedynie mówię, ze nie czują tak jak człowiek. i nie kochają, bo miłość to coś więcej niż przywiązanie.[/QUOTE] Ale skad wiesz,ze nie kochaja?A czy wogole milosc istnieje...To ludzie czesto sa ze soba i sie nie kochaja,bo pieniadze,dzieci,przyzwyczajenie..A u zwierzat np.slonie,delfiny czy labedzie,łabądź potrafi popelnic samobojstwo,gdy jego partnerka zginie.To jak to nazwac? Quote
Beatrx Posted February 18, 2013 Posted February 18, 2013 [quote name='bezag']Sukces? Wojny, głód, polityczne waśnie to jest ten sukces? Otwórzcie oczy.[/QUOTE] a wg Ciebie tylko to człowiek osiągnął? posty na forum to telepatycznie piszesz czy jak?o.O Quote
bezag Posted February 18, 2013 Posted February 18, 2013 [quote name='Beatrx']nie zapominaj, ze ludzie uprawiają seks nie tylko w celach prokreacji, a nie ma czegoś takiego jak niezawodna metoda antykoncepcyjna. no chyba, ze jesteś za sterylizacją/kastracją ludzi, którzy wg Ciebie nie powinni się rozmnażać.[/QUOTE] Powinni, ale nie wszyscy. Quote
Recommended Posts