Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='j0anka']Ale ty wmawiasz tu ludziom że zwierzęta kochają i czuja jak ludzie - ludzie nie zjadają swoich dzieci :) a zwierzęta tak.
Skoro zwierzęta nie maja wyboru - robią to co im podpowiada instynkt - to czemu chcesz to zmieniac i dawac psom soje?? To jest okropne i chore![/QUOTE]
Znów temat od końca.
I ludzkość widziała akty kanibalizmu.

Posted

[quote name='Beatrx']podałam [B]konkretny[/B] przykład i na ten konkretny przykład odpowiadaj, a nie dopisujesz cokolwiek, byle tylko w jakiś sposób pokrywało się z tym, co mówisz.
i poczytaj o depresji poporodowej.[/QUOTE]
Mhn. Depresja po poporodowa gdy dziecko ma 10 lat.

Posted

[quote name='bezag']Znów temat od końca.
I ludzkość widziała akty kanibalizmu.[/QUOTE]

weź nie odpowiadsz bo twoja arkumentacja sie wreszcie kończy.
u zwierząt zjadanie/zabijanie potomstwa jest normalne! to częsta strategia rozrodcza :) kanibalizm nie jest i nie był nigdy czyms normalnym!! :)

Posted

[quote name='bezag']Mhn. Depresja po poporodowa gdy dziecko ma 10 lat.[/QUOTE]
to czemu porównujesz to do zagryzania przez zwierzęta swoich młodych? 10 latek to nie to samo co malutki prosiaczek. a chorób psychicznych jest cała masa, co nie znaczy że takie zachowania są odpowiednie dla określonego gatunku.

Posted

[quote name='Faustus']A ja się nie zgodzę. Był. Nawet w Europie.[/QUOTE]

ok mam na myśli że nie jest on moralnie poprawny u homo sapiens. to że przypadki były nie oznacza że wszyscy ludzie zjadający z głodu innych czuli się z tymm dobrze. A zwierzęta tym sie od ludzi różnią ze sie nad tym nie zastanawiają.

Posted

[quote name='j0anka']ok mam na myśli że nie jest on moralnie poprawny u homo sapiens. to że przypadki były nie oznacza że wszyscy ludzie zjadający z głodu innych czuli się z tymm dobrze. A zwierzęta tym sie od ludzi różnią ze sie nad tym nie zastanawiają.[/QUOTE]
Generalnie się zgadzamy. Ja natomiast nazwałbym to inaczej: kanibalizm nie jest moralnie poprawny tu i teraz. W innej szerokości geograficznej i/lub innym czasie już jak najbardziej jest ok. Normy moralne nie są stałe i niezmienne, natomiast odróżnia nas od zwierząt to, że je mamy. Różne, zmienne, czasem ze sobą sprzeczne, ale mamy. Zwierzęta nie.

Posted

[quote name='Beatrx']to czemu porównujesz to do zagryzania przez zwierzęta swoich młodych? 10 latek to nie to samo co malutki prosiaczek. a chorób psychicznych jest cała masa, co nie znaczy że takie zachowania są odpowiednie dla określonego gatunku.[/QUOTE]
Kto porównuje.
Przypominam napisałam, że dzikie zwierzęta niejednokrotnie zajęły się wychowaniem osieroconego dziecka, ludzkiego czy innego gatunku.
A ktoś napisałam, dlaczego zwierze zagryza własne młode. Wyjaśniłam, że dzikie zwierze nie ma innej możliwości oszczędzenia dziecku i sobie cierpienia. Jest to logiczne.

Posted

[quote name='Faustus']bezag zróbmy tak: udowodnij że świnia potrafi kochać, to przyznam Ci rację we wszystkich sprawach. Masz do ugrania moje nawrócenie: podejmujesz wyzwanie?[/QUOTE]=
I nikt nie udowodnil,ze nie potrafi kochac....W jaki sposob ma Ci to udowodnic? Moze by powiedziala,ale czy zrozumiesz? A propo swinek są prawdopodobnie najmądrzejszymi i najczystszymi udomowionymi zwierzętami na świecie. Według niektórych badań przewyższają pod tym względem nawet koty i psy. Swoją złą opinię zawdzięczają brakowi gruczołów potowych, w związku z czym muszą tarzać się w błocie, aby zachować odpowiednią temperaturę ciała.

Posted

[quote name='bezag']Kto porównuje.
Przypominam napisałam, że dzikie zwierzęta niejednokrotnie zajęły się wychowaniem osieroconego dziecka, ludzkiego czy innego gatunku.
A ktoś napisałam, dlaczego zwierze zagryza własne młode. Wyjaśniłam, że dzikie zwierze nie ma innej możliwości oszczędzenia dziecku i sobie cierpienia. Jest to logiczne.[/QUOTE]
Ty porównujesz. i nadal nie ustosunkowałaś się do tej ponoć większej empatii świń, które odpychają inne od koryta byle się tylko nażreć.

Posted

[quote name='lika1771']=
I nikt nie udowodnil,ze nie potrafi kochac....W jaki sposob ma Ci to udowodnic? Moze by powiedziala,ale czy zrozumiesz? A propo swinek są prawdopodobnie najmądrzejszymi i najczystszymi udomowionymi zwierzętami na świecie. Według niektórych badań przewyższają pod tym względem nawet koty i psy. Swoją złą opinię zawdzięczają brakowi gruczołów potowych, w związku z czym muszą tarzać się w błocie, aby zachować odpowiednią temperaturę ciała.[/QUOTE]
z jakiegoś powodu jednak to świnie się hoduje na mięso, a psy i koty trzyma w domach, a nie na odwrót.

Posted

[quote name='Beatrx']Ty porównujesz. i nadal nie ustosunkowałaś się do tej ponoć większej empatii świń, które odpychają inne od koryta byle się tylko nażreć.[/QUOTE]
Wyjaśniłam. I nie mam zamiaru odpowiadać na infantylne pytania, które zaprzeczają inteligencji pytającego.

Posted

[quote name='j0anka']ok mam na myśli że nie jest on moralnie poprawny u homo sapiens. to że przypadki były nie oznacza że wszyscy ludzie zjadający z głodu innych czuli się z tymm dobrze. A zwierzęta tym sie od ludzi różnią ze sie nad tym nie zastanawiają.[/QUOTE]=
Bo nikt zwierzetom nie pomoze,musza same ustalac hierarchie,aby przezyc maja wiecej wrogow niz my....

Posted

[quote name='Beatrx']z jakiegoś powodu jednak to świnie się hoduje na mięso, a psy i koty trzyma w domach, a nie na odwrót.[/QUOTE]
Kolejne arcy ... pytanie.
A może spróbuj cielić się w skórę tego kota, świnki i kurczaka.

Posted

[quote name='bezag']Wyjaśniłam. I nie mam zamiaru odpowiadać na infantylne pytania, które zaprzeczają inteligencji pytającego.[/QUOTE]
"bo była głodna". druga świnka też była głodna, więc gdzie ta jej empatia, ponoć większa od mojej?

Posted

[quote name='Beatrx']"bo była głodna". druga świnka też była głodna, więc gdzie ta jej empatia, ponoć większa od mojej?[/QUOTE]
A notoryczne przypadki głodnych ludzi, którzy potrafią zabić za kromkę chleba?

Widzisz na jakim poziomie są te pytania i dziwne wywody, porównujące nie to co ważne.

Posted

[quote name='bezag']Kolejne arcy ... pytanie.
A może spróbuj cielić się w skórę tego kota, świnki i kurczaka.[/QUOTE]
ja nie pytałam. a powodów dla których mam się wcielać w skórę kurczaka nie widzę żadnych, bo kurczak hodowany jest na mięso/jajka, a ja nie żyję po to, żeby mnie ktoś potem zeżarł i jakoś dziwnym trafem jestem na wyższym szczeblu rozwoju niż taka świnia.

Posted

[quote name='Beatrx']z jakiegoś powodu jednak to świnie się hoduje na mięso, a psy i koty trzyma w domach, a nie na odwrót.[/QUOTE]=

Bo taki mamy obyczaj np.w Indiach i Pakistanie hindusi otaczają krowę szczególną czcią, krowy nie można tam zabić, ani jeść jej mięsa, więc kiedy już nie dają mleka są "uwalniane" przez rolników na ulice.
Wtedy chodzą gdzie im się podoba nie zwracając uwagi na ludzi, inne zwierzęta i samochody. Ba w niektórych krajach Azji (np. Bali) nie wolno stać na drodze idącej krowie.

Posted

[quote name='bezag']A notoryczne przypadki głodnych ludzi, którzy potrafią zabić za kromkę chleba?.[/QUOTE]
człowiek, który zabija za kromkę chleba jest skrajnie wygłodzony. a świnie mojej babci dwa razy dziennie żreć dostawały i nie były skrajnie zagłodzone. więc odpowiedz, jak się ma empatia świni do mojej.

Posted

[quote name='Beatrx']ja nie pytałam. a powodów dla których mam się wcielać w skórę kurczaka nie widzę żadnych, bo kurczak hodowany jest na mięso/jajka, a ja nie żyję po to, żeby mnie ktoś potem zeżarł i jakoś dziwnym trafem jestem na wyższym szczeblu rozwoju niż taka świnia.[/QUOTE]
A kurczak nie chce żyć?
Każde żywe stworzenia ma prawo i chęć do życia.
Ten wyższy szczebel rozwoju... jakże on chwalebny.

Posted

[quote name='lika1771']=

Bo taki mamy obyczaj np.w Indiach i Pakistanie hindusi otaczają krowę szczególną czcią, krowy nie można tam zabić, ani jeść jej mięsa, więc kiedy już nie dają mleka są "uwalniane" przez rolników na ulice.
Wtedy chodzą gdzie im się podoba nie zwracając uwagi na ludzi, inne zwierzęta i samochody. Ba w niektórych krajach Azji (np. Bali) nie wolno stać na drodze idącej krowie.[/QUOTE]
Ponadto Buddysta musi szanować każdą żywą istotę.

Posted

[quote name='bezag']A kurczak nie chce żyć?
Każde żywe stworzenia ma prawo i chęć do życia.
Ten wyższy szczebel rozwoju... jakże on chwalebny.[/QUOTE]
jeśli porównujesz chęć życia kurczaka z chęcią życia człowieka to, powtórzę po raz kolejny, porównanie idiotyczne.