Kenzo Posted September 13, 2007 Posted September 13, 2007 Witajcie. Od jakiegos czasu zauważyłam u mojego psiaka dziwne zachowanie...otóż, 1-2 tazy w tygodniu w nocy psiak ma odruch wymiotny (spiąc)...to jest tak, jakby treść żołądkowa cofała się, on przełyka, znowu się cofa i znowu przełyka...zawsze mnie to budzi...słyszę, jak mu się cofa a potem on przełyka ślinę. Trwa to może z pół minuty...Nigdy nie zwraca. Czasem zdarza mu sie to też rano-przed spacerkim-mówię spacer a on sie napręża, i mu sie cofa...tak, jakby chciał zwymiotować lub jakby go coś obrzydziło...(mówię, z punktu widzenia człowieka) Gardło ma zdrowe-ostatnio bylismy na szczepieniu-był skrupulatnie badany...Jak moge to tłumaczyć? Dodam, ze psiak normalnie je i pije-generalnie nic mu nie dolega...Ponad rok temu miał usuwany nowotwór z fafla, ale od tamtej pory jest pod stałą opieka weterynarza... Wszystko jest w porządku! Bawi się jak zawsze, biega...żywe złoto. Quote
gosikf & dogs Posted September 15, 2007 Posted September 15, 2007 [quote name='Kenzo']Witajcie. Od jakiegos czasu zauważyłam u mojego psiaka dziwne zachowanie...otóż, 1-2 tazy w tygodniu w nocy psiak ma odruch wymiotny (spiąc)...to jest tak, jakby treść żołądkowa cofała się, on przełyka, znowu się cofa i znowu przełyka...zawsze mnie to budzi...słyszę, jak mu się cofa a potem on przełyka ślinę. Trwa to może z pół minuty...Nigdy nie zwraca. Czasem zdarza mu sie to też rano-przed spacerkim-mówię spacer a on sie napręża, i mu sie cofa...tak, jakby chciał zwymiotować lub jakby go coś obrzydziło...(mówię, z punktu widzenia człowieka) Gardło ma zdrowe-ostatnio bylismy na szczepieniu-był skrupulatnie badany...Jak moge to tłumaczyć? Dodam, ze psiak normalnie je i pije-generalnie nic mu nie dolega...Ponad rok temu miał usuwany nowotwór z fafla, ale od tamtej pory jest pod stałą opieka weterynarza... Wszystko jest w porządku! Bawi się jak zawsze, biega...żywe złoto.[/quote] Wydaje mi sie, że może cierpiec na refluks przełykowo- żołądkowy. Takie są tego objawy. Pokarm cofa się z żołądka do przełyku i wraca. Zeus też to ma. Oczywiście może ale nie musi to byc przyczyną. Może coś w pokarmie nie jest przez niego tolerowane? Ale to też dziwne, że z jednej strony dzieje się to gdy jest zupełnie wyluzowany- gdy śpi, a z drugiej gdy się czymś podnieci(mowa o spacerze). Może skonsultuj się przez Vet- serwis? Może tam coś podpowiedzą. Quote
Kenzo Posted September 18, 2007 Author Posted September 18, 2007 Byłam u weta z psem-no cóż...to kwasy zoładkowe...tak się dzieje, gdy pies ma pusty zołądek...wczesnie dostawal kolacje to miał problemy w nocy-a rano nigdy nie dawalam mu jesc przed spacerem...teraz bede dawala mu jesc pozniej i wczesnie rano-przed spacerkiem. Zobaczymy, czy cos się zmieni. Quote
Ulaa Posted September 25, 2007 Posted September 25, 2007 Coś mi się kojarzy w kierunku trzustki, znajomej suczka miała podobne objawy... ale nie pamiętam niestety szczegółów :shake: Quote
Kenzo Posted November 4, 2007 Author Posted November 4, 2007 Witajcie Jak zmieniłam porę karmienia na póżniejszą (około 23) i na wczesnie rano to narazie jest spokój. Może zdarzyło się raz od tamtej pory. Dodam, że zaczęłam też dawać mu troszkę więcej suchego. Jak się problem powtórzy-to pójdę do weta. Pytałam o ten refluks-weterynarz to wykluczył. Quote
Recommended Posts