Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,
Mamy problem z nasza "przy pracową suką"
Tu jest jej wątek [URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=76792[/URL]
a teraz do rzeczy:
Dziś zaobserwowaliśmy u Soni suchy i gorący nosek, podobnie jak sutki. Zaobserwowaliśmy również niewielki krwisto- śluzowy przejrzysty wyciek z pochwy. Mniej zjadła niż zwykle ale pije wodę. Karmi normalnie, jest przymilna jak zwykle. czy ktos wie co moze jej dolegac. Prosimy o pilną informacje.

Posted

wyciek z pochwy po porodzie jest normalnym objawem, suka musi się "oczyścić". Jeśli nie jest ropny i śmierdzący to ok. Różne źródła różnie podają czas oczyszczania jedne ok 21 dni inne ok 5 tygodni. To zależy od suki. Sutki mogą świadczyć o jakimś robiącym się zapaleniu, lepiej żeby zobaczył to wet. A suchy nos zdarza się i u zdrowych psów i nie można mówić, że cokolwiek psu sie dzieje bo ma suchy nos, niektóre psiaki tak mają i już.
Najlepiej by było zmierzyć suce temperaturę, powinna mieć 38.5, może być trochę mnie po porodzie moja przez prawie 3 tygodnie miała 38.-38.2, jeśli jest powyżej 39* to wet będzie konieczny.
Właśnie doczytałam, że jesteś z Krakowa a szkoda bo ja mam do oddania mleko zastępcze dla maluchów. Moje nie zużyły a teraz nie potrzebuję i w efekcie prawie 2 kg mleka stoi i czeka na chętnego. Może masz jakiś pomysł na transport?

Posted

[quote name='boksiedwa']wyciek z pochwy po porodzie jest normalnym objawem, suka musi się "oczyścić". Jeśli nie jest ropny i śmierdzący to ok. Różne źródła różnie podają czas oczyszczania jedne ok 21 dni inne ok 5 tygodni. To zależy od suki. Sutki mogą świadczyć o jakimś robiącym się zapaleniu, lepiej żeby zobaczył to wet. A suchy nos zdarza się i u zdrowych psów i nie można mówić, że cokolwiek psu sie dzieje bo ma suchy nos, niektóre psiaki tak mają i już.
Najlepiej by było zmierzyć suce temperaturę, powinna mieć 38.5, może być trochę mnie po porodzie moja przez prawie 3 tygodnie miała 38.-38.2, jeśli jest powyżej 39* to wet będzie konieczny.
Właśnie doczytałam, że jesteś z Krakowa a szkoda bo ja mam do oddania mleko zastępcze dla maluchów. Moje nie zużyły a teraz nie potrzebuję i w efekcie prawie 2 kg mleka stoi i czeka na chętnego. Może masz jakiś pomysł na transport?[/quote]
Postaram się jej zmierzyć temp. tylko jeszcze nie wiem jak się do tego zabiorę bo może się nie dac po pupce macac ;) Co do mleczka to jeżeli masz do oddania to bardzo chetnioe przyjme i pokryję koszty przesyłania paczki, jak cos to pisz na pw.

A dzwoniłam do lecznicy i wet. powiedział,ze to normalne i że skoro suka nie jest apatyczna i osowiała to ok po prostu ma dużo małych jak powiedział za dużo...nie wiem czy to miała być sugestia zeby się ich pozbyć ale tak zabrzmiało brrr...

Pozdrawiam i dziekuję.

Posted

Eeee jak by miała za dużo, to sutki nie byłyby rozgrzane i gorące. To bzdura, radzę jednak konsultować u innego lekarza. Takie coś to często są zastoje mleka, zobacz czy nie ma w tych miejscach takich twardszych grudek, guzków, jeśliby były to trzeba je rozmasować i przyłożyć szczeniaki do najbliższego sutka.

Posted

[quote name='Cavisia']Eeee jak by miała za dużo, to sutki nie byłyby rozgrzane i gorące. To bzdura, radzę jednak konsultować u innego lekarza. Takie coś to często są zastoje mleka, zobacz czy nie ma w tych miejscach takich twardszych grudek, guzków, jeśliby były to trzeba je rozmasować i przyłożyć szczeniaki do najbliższego sutka.[/quote]
Suczka już lepiej się czuła jak wychodziłam z pracy..Też pomyślałam o zastojach bo znam je z własnego doświadczenia przy moich dzieciach ;) Dużo dzisiaj karmiła więc myślę,że pod świadomie czuła co robi hehe o ile pies ma taką świadomość..ale instynkt na pewno. Jutro ją dokładnie oglądnę ale jestem dobrej myśli.
Dzięki za pomoc.
[b]boksiedwa[/b] dzięki za mleczko:lol:

• 1 year later...
Posted

[CENTER][FONT=Courier New][COLOR=Magenta]postanowiłam odświeżyć temat
moja sucz (Yorkshire Terrier) 16 grudnia przez cesarkę urodziła jedno szczenię - pieska
szczeniak ma już ponad 3 miesiące a suka ma cały czas wyciek
jest go bardzo dużo i wygląda to tak jakby sucz nie trzymała moczu

[URL="http://www.fotosik.pl"][IMG]http://images49.fotosik.pl/88/76c0a73a1688b328.jpg[/IMG][/URL]

nie wspominam już o tym, że co 3 dni musi być kąpana ze względu na tą wydzielinę :shake:

byliśmy u weta 4 razy
za pierwszym powiedział, że to normalne
za drugim, że nic jej nie jest przejdzie jak skończy karmić szczeniaka
za trzecim powiedział, że on tu nie widzi nieprawidłowości i dał zastrzyk
a za czwartym powiedziałam, że ma zrobić USG na badaniu nie wyszło nic z macicą wszystko ok nie ma ropy w kanale :p
dał jakiś zastrzyk i powiedział, że powinno przejść
sucz jak chodzi zostawia za sobą plamy :mad:
wiecie już o nic mi nie chodzi o to, że trzeba po niej sprzątać
czy o to, że trzeba ją częściej kąpać
ale widzę, że dla niej to również jest dyskomfort :angryy:
nie wspominam już o tym, że sama blizna jest wystająca i po przejechaniu ręką po brzuchu można ją wyczuć :-(

czy ktoś z was również miał tego typu problemy ?
gdzie jest najlepsza klinika w Polsce zajmująca się tego typu problemami ?
[/COLOR][/FONT][/CENTER]

Posted

[CENTER][FONT=Courier New][COLOR=Magenta]CHI to był 13 miot u nas w domu :cool1:
suki nigdy tak mocno się nie czyściły
zawsze był to wyciek ciemny i było go mało
(w porównaniu do tego teraz)
a po tej suczce zostają plamy wielkości kałuży po siuśkach :mad:
i zawsze jak suka leży czy to na kanapie czy na kolanach
wcześniej miałyśmy 2 cesarki u innych sucz i wszystko było ok
jak przy normalnym porodzie
a teraz :shake:
tym bardziej, że łożysko było ładne
nie była to ciąża przenoszona :p
[/COLOR][/FONT] [/CENTER]

Posted

nane -suka czyści się nawet do 12 tygodnia.. tak było u moich. Już szczeniaków nie było a jeszcze "przeciekała"... Jak wet nie widzi zmian, to możesz potwierdzić u drugiego - jak pierwszemu nie wierzysz, ale to może być fizjologia...
Jeśli ktoś Ci powiedział, że psie macierzyństwo to sama radość to Cię okłamał..
Pozdrawiam
CHI

• 2 months later...
Posted

[quote name='Madzik77']Nane wycieki ustaly?
mi to wygladana uszkodzenie ukladu moczowego przy cesarce[/quote]

[CENTER][FONT=Courier New][COLOR=Magenta]wycieki jak są tak są a wet nie widział nieprawidłowości
ale za to znajoma Wetka w Szczecinie powiedziała, że jest to przyrośnięcie pęcherza do macicy
albo samoistnie albo wet niechcący złapał przy cesarce
kazała podawać leki na pęcherz
wszystko powiedziała nie oglądając pacjenta :cool1:
jak sucz dostaje Rowatinex wszystko jest ok
jak przestajemy jej dawać leki to od nowa cieknie :roll:
na szczęście z pomoc przyszedł nasz znajomy z Wrocławia który jest wetem i wykłada na uczelni
kazał przede wszystkim pobrać mocz i zawieść do badania
gdzieś mam zapisane jakie badania maja być zrobione
powiedział, że mogą to być bakterie w pęcherzu
a jeśli jest to przyrośnięty pęcherz to jedziemy na operacje do niego ;)
wolimy już tu nie ryzykować :shake:
jakoś nie uśmiecha mi się robić suce cesarki i wtedy odczepiać pęcherz nawet jeżeli poród byłby naturalny
:roll:[/COLOR][/FONT]
[FONT=Courier New][COLOR=Magenta]
[/COLOR][/FONT] [/CENTER]

Posted

TO dobrze obstawiałam.
Mysle ze ten co cesarke robił to zwykłypartacz jest
i poznej głupa walił bo co miał pow. ze zle przeprowadził cesarke?
Nie, lepiej kolejny raz i kolejny Was naciągnąć.
No al emiejmy nadzieję ze to zapalenie pecherza,,,,
Powodzenia, trzymajcie sią

Posted

[quote name='Madzik77']TO dobrze obstawiałam.
Mysle ze ten co cesarke robił to zwykłypartacz jest
i poznej głupa walił bo co miał pow. ze zle przeprowadził cesarke?
Nie, lepiej kolejny raz i kolejny Was naciągnąć.
No al emiejmy nadzieję ze to zapalenie pecherza,,,,
Powodzenia, trzymajcie sią[/quote]
[CENTER][FONT=Courier New][COLOR=Magenta]dzięki wielkie za słowa otuchy ;)
mam nadzieję, że będzie to tylko zapalenie pęcherza :roll:
chociaż wątpię ... :-(
będę informować co i jak
[/COLOR][/FONT][/CENTER]