Lupo Posted August 12, 2007 Posted August 12, 2007 Czesc Hasiormaniaki! Pomyślałem że przydał by się wątek o wzroście naszych pociech. Spotkałem dziś bardzo dużego Haszczaka z rodowodem. We wzorcu rasy są podane wymiary, ale według mnie jego znacznie przekroczyły te z wzorca. Pies miał 3 lata i nie wiele brakowało mu do malamuta :crazyeye:. Jak to jest, może aż tak odbiegać wielkość od wzorca? W jakim wieku Wasz pociechy przestawały roznąć? Kiedy jest zauważalny największy skok we wzroście? U mojego psa było to między 3. a 4. miesiącem (byłem na 5 dni na wyjeździe i po powrocie zastałem 2x większego potwora;)). Czy mogli byście ocenić czy waga 19 kg dla psa prawie 7 miesięcznego to dobra waga? Tyle waży mój Lupo. Pozdrawiam i zachęcam do dzielenia się własnymi obserwacjami. Czesc! Quote
chicken Posted August 13, 2007 Posted August 13, 2007 Tez znam takiego huskiego ;) Pochodzi po prostu z takich linii. Na wystawie ma doskonałe, a jest wielkosci suki malamuta :p Quote
HUSKYTEAM Posted August 13, 2007 Posted August 13, 2007 SH jest rasą szybko osiągającą wzrost maksymalny: realnie jest to około 1 roku życia. Dużo zależy od linii, niektóre dorastają szybciej, inne wolniej, różnie też się psy zmieniają z wiekiem (niektóre linie robią się klockowate na starsze lata). Psy na wystawach nie są ani mierzone, ani ważone, ale we wzorcu jest zawarta informacja o tym, jakie psy powinny być traktowane priorytetowo przez sędziów - te średniej wielkości (między podaną rozpiętością) Ogólnie to pies szybko rośnie do około 1 roku zycia, potem mężnieje, aby w wieku około 2 lat przyjąć wygląd docelowy. Quote
Lupo Posted August 13, 2007 Author Posted August 13, 2007 W takim razie nie waga czy wielkośc jest najważniejsza, tylko proporcje i całokształt? btw. dziś szczepiłem psa przeciw wscielkiźnie i w klinice poprosili mnie i podpisanie listy ludzi szczepiacych psy ktora idzie do urzedu miasta- po co to tam? moj pies nie jest zarejestrowany w UM- myslicie ze bede teraz miał jakieś chore akcje ze strony urzedników? bardzo spodobał mi się pomysł z Lyssetkami, od dawna coś takiego jest wprowadzone? czy u Was w miastach też rozdawali Lyssetki no i czy na ulotce dołączonej do niej macie zdjęcie Haszczaka na odwrotnej stronie? Pozdrawiam! Quote
HUSKYTEAM Posted August 14, 2007 Posted August 14, 2007 Nie, wzorst jest właśnie bardzo ważny - powinien zawierać się w środku podanego przez wzorzec przedziału. Niestety, o ile mniejsze psy są bezwzględnie "mieszane z błotem" przez znawców, o tyle te, które są przy górnej granicy zwykle na wystawach brylują bo są po prostu bardziej okazałe, w to jest oceniane. Dobrym dowodem na to, że SH powinny być "średniej wielkości" jest ich praca w zaprzęgu. Tu w poszczególnych liniach (czeskie, węgierskie czy amerykańskie) widać różnice w proporcjach, ale wzrost w kłębie jest przeważnie średni. Jak będziesz miał okazję to spójrz na zaprzęg Surówki, Wiloczpolskiego (Grenlandy) czy kanadyjki startującej w Iditarod na wystawowcach Karen Ramstead ([url]http://www.northwapiti.com)[/url]. Wszelkie odstępstwa od reguły weryfikuje wydajność psa. Quote
Recommended Posts