Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,

Mam problem z moim 5 miesięcznym szczeniakiem rasy Staffordshire Bull Terrier. Problem wygląda następująca , gdy wychodze z nia na spacer z dala od aut jest ok , zawsze idzie tam gdzie ja chce nie ciągnie ,w skrócie zero problemu lecz gdy usłyszy hałas z samochodów lub inny głośny dźwięk zaczyna uciekać , wyrywać się , nie chce dalej iść i kładzie się. Sprawia mi to kłopot ponieważ mieszkam w mieście i boje sie o jej zdrowie poniewaz zazwyczaj zaczyna sie dusic. Bardzo prosze o pomoc.

Mateusz S.

Posted

Kiedy w ogóle pies pierwszy raz zobaczył ulicę i jeżdżące samochody? Bo to wygląda na brak podstawowej socjalizacji z otoczeniem.

Spróbuj w domu puścić psu dźwięki ulicy, silników i klaksonów, zobacz, czy zrobi to na nim wrażenie. Powinieneś też moim zdaniem stopniowo przybliżać psa do źródła lęku. Czyli nie od razu iść z nim na chodnik przy ruchliwej ulicy, ale wybrać najpierw taką mniej uczęszczaną, ustawić się z psem w pewnej odległości, gdzie jeszcze się nie boi i tam się z nim bawić, ćwiczyć komendy itd. i stopniowo zbliżać się do ulicy. Jeżeli pies zacznie się bać - cofnij się trochę i powtarzaj wszystko od początku.

Takie odwrażliwianie powinno pomóc.

• 1 month later...
  • 4 weeks later...
Posted

witam.

ja tez mialam problem ze swoim rottkiem, ktory bal sie samochodow jako szczenie. socjal z otoczeiem tak na dobra sprawe zaczal od 4 miesiaca wiec o wiele za pozno. dodam, ze nie byla to moja opieszalosc tylko hodowcy.. odczulanie polegalo na tym, ze wychodzilam na spacery przy ulicy wczesnie rano i pozno wieczorem wtedy gdy ruch uliczny byl mniejszy. podzialalo. teraz pies nie zauwaza jadacych aut. Bal sie tez oczywiscie wsiadac i podchodzic do stojacych aut.... teraz kojaza mu sie z wycieczkami wiec tez juz nie ma klopotu. wskakuje do bagaznika, wchodzi z checia do autobusu bo wie, ze bedzie fajnie jak wysiadziemy :)

Posted

Fajna agentka :) Tylko 2 małe uwagi - pilnuj smyczy, bo chwilami tak Ci wisi, że mało brakuje  żeby pies w nią wdepnął, jak Ci się trafi nadpobudliwy świrek, to się na bank poplącze. I jak uczysz komend głosowych wspomagając się optyką, to najpierw głosowa, potem optyczna (patrz fotel) ;)