rufina Posted August 15, 2015 Posted August 15, 2015 Witajcie, czy ktoś ma doświadczenie w karmieniu barfem psa z niewydolnościa nerek? Ma może gotowy jadłospis? Próbuję ogarnąc ogólne zalecenia, zwłaszcza co do fosforu, ale może ktoś ma jakąś sprawdzoną recepture? Dane w róznych źródłach niestety się różnią. Lub osoba z doświadczeniem pomogłaby ułożyć jadłospis? Quote
Maghda Posted August 15, 2015 Posted August 15, 2015 Jeśli chodzi o barf przy chorych nerkach, to polecam zajrzeć na forum Barfny Świat. Zapraszam również na wątek: http://www.dogomania.com/forum/topic/785-kto-mia%C5%82-lub-ma-psa-chorego-na-nerki/page-319 Quote
rufina Posted August 15, 2015 Author Posted August 15, 2015 Znam, znam, :) ale niestety wszyscy na urlopach, na forumach cisza, a moja sunia w nieciekawym stanie :( Quote
Maghda Posted August 16, 2015 Posted August 16, 2015 W takim razie szukaj na anglojęzycznych stronach. Polecam (choć nie o samym barfie): http://dogaware.com/health/kidney.html Quote
rufina Posted August 16, 2015 Author Posted August 16, 2015 Hm, zaczynam sie bać. Szukam ludzi którzy wypróbowali BARFa u chorych psów. Od weta na pewno usłyszę, że mam dawać ryż z chlebem :( Quote
Maghda Posted August 16, 2015 Posted August 16, 2015 Teraz sobie przypomniałam - jest pewna osoba, karmiła swojego psa surowizną. Pomogła mi kilka razy. Jej pies żył 8 lat z PNN na tej diecie. Jeśli chcesz, podam w prywatnej wiadomości namiary. A weci niestety nie pomogą, przerabiałam już ten temat. 1 Quote
rufina Posted August 17, 2015 Author Posted August 17, 2015 Taaak!! Poprosze bardzo o kontakt. Dziś robiłam nowe badania, chcę ustawić żywienie z wynikami w ręce. Chwilowo jest poprawa (po surowej kaczce z żołądkami + skorupkami) ale ledwo przeżyła kryzys, każda informcja jest cenna :) Dzięki Quote
rufina Posted August 18, 2015 Author Posted August 18, 2015 Mam nowe wyniki badań. Mocznik i kreatynina dalej spadają, jeszcze poza normą, ale humor psiny przedni. Za to fosfor za mocno zleciał - przesadziłam ze skorupkami. :/ Quote
Maghda Posted August 19, 2015 Posted August 19, 2015 Wysłałam Ci wiadomość. Od siebie dodam, że przy zaawansowanym PNN unikamy podawania podrobów i kości ze względu na fosfor. Quote
rufina Posted August 19, 2015 Author Posted August 19, 2015 Zgadza się. W tej chwili atakujemy: flakiem wołowym - fosfor 79, żołądki kurze, 135, serca kurze czasami -171, kaczka ze skórą - fosfor 200 ale za to duży udział tłuszczu, indyk pierś - 200, nie więcej jak połowa porcji, zero kości. Badam jakie inne mięso będzie dostępne. Natomiast wszystkie mięsa mają powyżej 200. Wątróbkę rozważam jako suplement witaminowy. Innych podrobów nie muszę podawać, choć jeszcze sprawdzę takie mniej typowe, jak ozór i wymię - bo mam dostęp do rzeźni. Poluję na baraninę, ale na razie nie mam źródła. Problematyczne jest ustalenie odpowiedniej dawki skorupek. Po zaaplikowaniu skorupek z jaj fosfor spadl drastycznie, dajac weterynarce argument, e nie dam rady zbilansować. Kształcę się w kalkulacjach mozolnie... Quote
Recommended Posts