Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie, czy ktoś ma doświadczenie w karmieniu barfem psa z niewydolnościa nerek?

Ma może gotowy jadłospis?

Próbuję ogarnąc ogólne zalecenia, zwłaszcza co do fosforu, ale może ktoś ma jakąś sprawdzoną recepture? Dane w róznych źródłach niestety się różnią.

Lub osoba z doświadczeniem pomogłaby ułożyć jadłospis?

Posted

Hm, zaczynam sie bać. Szukam ludzi którzy wypróbowali BARFa u chorych psów. Od weta na pewno usłyszę, że mam dawać ryż z chlebem :(

Posted

Teraz sobie przypomniałam - jest pewna osoba, karmiła swojego psa surowizną. Pomogła mi kilka razy. Jej pies żył 8 lat z PNN na tej diecie. Jeśli chcesz, podam w prywatnej wiadomości namiary. A weci niestety nie pomogą, przerabiałam już ten temat.

• Like 1
Posted

Taaak!! Poprosze bardzo o kontakt. Dziś robiłam nowe badania, chcę ustawić żywienie z wynikami w ręce. Chwilowo jest poprawa (po surowej kaczce z żołądkami + skorupkami) ale ledwo przeżyła kryzys, każda informcja jest cenna :)

Dzięki

Posted

Mam nowe wyniki badań. Mocznik i kreatynina dalej spadają, jeszcze poza normą, ale humor psiny przedni. Za to fosfor za mocno zleciał - przesadziłam ze skorupkami. :/

Posted

Zgadza się. W tej chwili atakujemy: flakiem wołowym - fosfor 79, żołądki kurze, 135, serca kurze czasami -171, kaczka ze skórą - fosfor 200 ale za to duży udział tłuszczu, indyk pierś - 200, nie więcej jak połowa porcji, zero kości. Badam jakie inne mięso będzie dostępne. Natomiast wszystkie mięsa mają powyżej 200. Wątróbkę rozważam jako suplement witaminowy.  Innych podrobów nie muszę podawać, choć jeszcze sprawdzę takie mniej typowe, jak ozór i wymię - bo mam dostęp do rzeźni.

Poluję na baraninę, ale na razie nie mam źródła.

Problematyczne jest ustalenie odpowiedniej dawki skorupek. Po zaaplikowaniu skorupek z jaj fosfor spadl drastycznie, dajac weterynarce argument, e nie dam rady zbilansować. Kształcę się w kalkulacjach mozolnie...