Jump to content
Dogomania

Pola z pola - na głowie torba, na szyi sznurek... - teraz w DS - lepszego nie mogłam sobie dla niej wymarzyć! :D

Recommended Posts

Posted

Co miał w głowie (bo serca to raczej to "coś" nie miało) ten, kto porzucił w szczerym polu maleńką sunię, z workiem na głowie i sznurkiem na szyi?...

Maleńka tkwiła na tym polu, zapewne czekając, aż "pan" po nią wróci. Wykopała sobie dołek w ziemi i czekała. Nie doczekała się...

Na szczęście doczekała się pomocy ze strony osób, które serce mają na swoim miejscu! Najpierw była dokarmiana na polu, następnie zabrana w bezpieczne miejsce, a w ubiegłą sobotę, dzięki uprzejmości Cioci Kejciu i jej siostry Gosi, mała Pola przyjechała do nas (jako 7 pies - rozum nam chyba odebrało!).

A oto Poleczka:

- tu jeszcze w polu

20150714_150754_zpsxgxigbxt.jpg

Tak pisała Kejciu, przekazując wieści od osoby, która dokarmiała Polę:

"Daje się głaskać bez problemu - worek leży obok - poproszę żeby zrobiono zdjęcie jak się uda.

Wczoraj jej nie było wieczorem, a dzisiaj rano znowu przyszła - lata po wsi i wraca w to samo jedno miejsce obok wykopanego dołka. Może sama sobie wykopała i w nim spała... tego nie wiem".

914d0301097ff040med.jpg

dc73db9497290b98med.jpg

065ea43776b612eamed.jpg

Posted

POST ROZLICZENIOWY:

Bieżący stan konta: 0 zł

Wpływy: 383,29 zł

- 200,24 zł - wpłata Mattilu na sterylizację

- 50,00 zł - wpłata Mattilu "górką" ;)

- 133,05 zł - przeksięgowanie z wątku Szyszki dla wyzerowania konta Poli (http://www.dogomania.com/forum/topic/147274-przegubowa-szyszka-cud-%C5%BCe-cho%C4%87-jedno-auto-si%C4%99-zatrzyma%C5%82o/)

Wydatki: 383,29 zł

- 62,00 zł koszt paliwa Kejciu na transport Poli z pola do mnie (240 km)

- 34 zł - Stress-out (60 tabl.)

- 9,31 zł - karma w lipcu - 7 dni (od 25 do 31) x 0,20 kg = 1,4 kg x 6,65 zł (karma Fitmin Dog for Life Adult - 15 kg za 99,80 zł)

- 25 zł - szczepienie przeciwko wściekliźnie

- 150 zł - sterylizacja

- 5 zł - tabletka na odrobaczenie

- 40 zł - chip

- 50 zł - paszport

- 7,98 zł - karma w sierpniu - 6 dni (od 1 do 6) x 0,20 kg = 1,2 kg x 6,65 zł (karma Fitmin Dog for Life Adult - 15 kg za 99,80 zł)

Posted

W sobotę Ciocia Kejciu tak pisała o tym, jak się Polcia zachowywała w trakcie podróży do mnie:

"Dzisiaj o 7 wystartowałam po małe TOTO :) jest przeurocza - na zdjęciu wydawało mi się że jest większa - bardzo lgnie do ludzi - z pieskami koleżanki, która ją przedwczoraj złapała i przetrzymała dogadywała się bez problemu - uwielbia dzieci - u Nutusi zapoznanie przebiegło w miarę poprawnie - Malutka ze strachu troszkę powarkiwała, ale będzie dobrze.

Cała trasę siedziała grzecznie na kolanach mojej siostry - tuliła się bardzo - u Nutusi próbowała wyjść za nami z pokoju, ale strach jednak troszkę był silniejszy :) Fajny sierściuszek z niej - jest bardzo chuda, czego spod sierści nie widać, bo ma jej dużo i jest szorściakiem".

Polinka bała się moich psów, choć one - swoim zwyczajem - podjęły próbę polubownego zapoznania się, ale gdy stwierdziły, że na razie nic z tego nie będzie - odpuściły.

Tu Poleczka zaraz po przyjeździe. Na łóżko wskoczyła bez krępacji ;)

cd5bfd6ff0889843med.jpg

bcd260a6dc04b1damed.jpg

4dc771a81b51dd28med.jpg

4143b8ea9f603fc4med.jpg

e6de8b1e6fccd695med.jpg

Posted

0d40601371c6944amed.jpg

A może to terier jest? Alibo jakiś sznaucer? ;)

d1a15630bc927954med.jpg

Weekend miałam bardzo nieczasowy, bo miałam gościa, któremu musiałam poświęcić czas na rozmowy i zwiedzanie Warszawy i okolicy.

W sobotę, zostawiłam Polkę w sypialni i pojechałam do Żelazowej Woli i Niepokalanowa. Gdy wróciłyśmy, Pola powitała nas przy bramie. Ucieszyła się na nasz widok, ale do domu nie chciała wejść i musiałam ją złapać "sposobem" ;)

Potem, już na smyczce, siedziała sobie na tarasie:

_DSC2752_zpszue4qhjx.jpg

_DSC2751_zpsq9xblwfw.jpg

_DSC2750_zps2smlf7sx.jpg

Posted

_DSC2765_zpsmu3blr22.jpg

Polisia jest maleńka - waży ok. 6 kg. Jest mniej więcej wielkości Imki :)

Z soboty na niedzielę, Polcia spała w sypialni, na posłanku na podłodze.

Wczoraj cały dzień spędziłam w Warszawie. Sławek próbował wyjść z Polą do ogrodu na smyczce. Bardzo się bała i kłapnęła na niego ząbkami. W końcu się udało. Od razu zrobiła wzorcową kupę :) Potem Sławek zaryzykował i puścił ją ze smyczy. Gdy wróciłyśmy, nie mogliśmy jej namówić, żeby podeszła. A gdy daliśmy jej spokój, sama przyszła na taras i usiadła sobie pod stolikiem :) Potem niestety była burza - Pola się boi, schowała się pod łóżko i niestety uznała, że to jest świetna kryjówka :( Na szczęście, gdy się do niej cmoka i przemawia, wyczołguje się :)

Gdy położyłam się spać, wsadziłam ją na łóżko i przytuliłam. Leżała grzecznie, choć nie była zachwycona. Jednak gdy zgasiłam światło, zeskoczyła i słyszałam jak mości się w posłanku. Rano, wyprowadzona na smyczce, pięknie się załatwiła. Ma dobry apetyt, wcina suchą karmę. Musiała być pieskiem domowym! Ma trochę przydługie pazurki, jakby dawno nie chodziła...

Zostawiłam ją zamkniętą w sypialni na cały dzień. Po powrocie, gdy weszłam do pokoju, z radości wskoczyła na łóżko, zaczęła się do mnie czołgać i... popuściła na łóżko. Znowu pięknie się załatwiła na dworze (na smyczy). Coraz częściej wychodzi zaciekawiona z sypialni. Poczekam jeszcze do jutra i zrobię tak jak z Imką - zamknę sypialnię, żeby nie miała gdzie dać dyla ;)

W czwartek wybieramy się do Doktora ;)

Posted

Fajna niunia, siorściaczek.Przypomina mi którąś naszą tymaczaskę.]

Stwierdzam ze dziéki zdjéciom psów w naszych mieszkaniach, mimo ze sié nie znamy, to tak jakbyßmy byly u siebie w gosciach.

Cos mi stalo z kompem. Nie mam polskich liter.

• Upvote 1
Posted

Fajna niunia, siorściaczek.Przypomina mi którąś naszą tymaczaskę.]

Stwierdzam ze dziéki zdjéciom psów w naszych mieszkaniach, mimo ze sié nie znamy, to tak jakbyßmy byly u siebie w gosciach.

Cos mi stalo z kompem. Nie mam polskich liter.

Fakt! Jak kiedyś się odwiedzimy w realu, będziemy się czuły jak u siebie :D

Może ustawiła Ci się przypadkiem angielska klawiatura? Spróbuj wcisnąć jednocześnie lewy shift i ctrl - powinno się z powrotem przestawić na polski...

Śliczna malutka.

Witaj Ciociu z dawna niewidziana!!!!! :)

Wypiękniała sunia po tym trymowaniu :)

Czy nie przypomina z deka jamnika szorstkowłosego ?

Nawet bardzo! Jest nawet "przydługa" ;) Tylko sterczące uchole ją... zdradzają :)

Posted

Oj widzę Nutusiu, że idziesz znowu na rekord :)
Do dziewięciu jeszcze trochę zostało, więc spokojnie ;)

Kolejna historia małej psinki, która potwierdza, że niektórzy ludzie to bezmózgowcy....
Przeraża mnie, że jest ich tak wielu.

Posted

Witam najserdeczniej moje stałe Wspieraczki :D

Flo, latem nieco łatwiej pobić rekord :) Część może jednak zostawać na zewnątrz. Dlatego aż tak bardzo kocham lato!!!!!

Dorciu, mogę się uśmiechnąć o banerek? ;)