Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jak ma kreatynine 13 to sie nie dziwie ze nie chce jesc.mozna zalozyc sonde przez nos i w ten sposob karmic ale na dluzsza mete jesli kreat dalej bedzie roslo to nie wiem czy bylby sens przedluzac mordege swoja i psa.brutalne ale to prawda

Posted

Czekamy do poniedziałku (kolejne badania), mamy dać czas lekom na zadziałanie. Jak nie będzie spadać albo się chociaż nie zatrzyma to walka pewnie przegrana....

W tych najświeższych badaniach wyszło (przepiszę tylko to, co się wyłamuje z normy):

MCHC: 36,3 (norma 32-36)

Leukocyty: 4,95 (norma 6-12)

Kreatynina: 13,5 (norma 0,5-1,7)

Mocznik: 291 (norma 20-50)

Glukoza: 52 (norma 70-120)

Potas: 15,9 (norma 16-21)

Fosfor: 7,6 (norma 2,5-6,3)

Magnez: 3,5 (norma 1,7- 2,9)

W moczu stosunek białka do kreatyniny mieści się w normie, mocz przejrzysty, bezbarwny, ślady białka, brak wałeczków i śluzu, leukocyty 0-2 w polu widzenia, erytrocyty 0-2 świeże w preparacie.

Strasznie się wszystko posypało w tak krótkim czasie :(

Posted

kiepskie te wyniki...słuchaj - popros weta koniecznie o PRZECIWBOLOWE.Niech ją nie boli...

obejrzyjcie mordkę w środku,czy nie ma zmian,np.owrzodzeniowych, szczególnie na spodzie języka - z tego powodu zwierzaki nerkowe często odmawiaja jedzenia.(poza tym,ze je mdli itp.)

Posted

kiepskie te wyniki...słuchaj - popros weta koniecznie o PRZECIWBOLOWE.Niech ją nie boli...

obejrzyjcie mordkę w środku,czy nie ma zmian,np.owrzodzeniowych, szczególnie na spodzie języka - z tego powodu zwierzaki nerkowe często odmawiaja jedzenia.(poza tym,ze je mdli itp.)

weterynarz nie stwierdził, żeby coś ją bolało :( ale jeśli rzeczywiście lepiej dać coś przeciwbólowego to już się z nim(nią) kontaktuje

zmian owrzodzeniowych nie stwierdzono podczas kontroli w środę, od suczki generalnie prawie nie czuć mocznika

z bólem to piszę-ale twój pies wpada w mocznice(końcowe stadium pnn)   :(

czy są w ogóle jakieś szanse na to, że uda się powstrzymać mocznicę? :( znasz (znacie) przypadki, w których się udało?

Dzisiaj niestety, ale jest tak samo jak wczoraj; suczka nie ma ochoty chodzić, po wyjściu na spacer robi siku (w dużej ilości) i od razu chce wracać do domu, coś tam wypiła, została na siłę nakarmiona, dałam jej antybiotyk, podłączyłam do kroplówki i sobie śpi...
Posted

Psy roznie manifestuja ból,a niektore,zmęczone I zrezygnowane choroba I cierpieniem - zastygaja w bezruchu I apatii.Szansa na wyjście z tego stanu jest niewielka,ale czekaj.Zobaczysz sama,w którą stronę wszystko pójdzie.Jeśli pjawią sie uporczywe wymioty...to wtedy będzxiesz decydowac co dalej.Bardzo współczuję suni I Tobie,to bardzo trudny,okrutny czas...Pozdrawiam.

Posted

czy są w ogóle jakieś szanse na to, że uda się powstrzymać mocznicę? :( znasz (znacie) przypadki, w których się udało?

niestety nie :( ,większośc właścicieli decydowała się w końcu na przeście za"tęczowy most"

Posted

A moze  piesek ma mocznicę ;(  Poczytaj sobie o tym.

Dobrze ze zmieniles lekarza.

Ja moge ci z całego serca polecić Klinikę małych zwierząt w Warszawie i dr. Lechowskiego, zresztą tam każdy lekarz zna sie na swoim fachu.

Przy cushingu próby wątrobowe sa bardzo wysokie, i mocznik z kreatyniną.

Posted

niestety nie :( ,większośc właścicieli decydowała się w końcu na przeście za"tęczowy most"

Tak jak pisze Gryf...Mocznica to nieodwołalny wyrok...Przykro mi ogromnie...

Posted

Suczce spadła kreatynina do 10,8 (przypomnę- w środę, tj 5 dni temu było 13,5) a mocznik do 238 (było 291).

Wzrósł fosfor do 9,0.

Reszta albo w normie albo na tym samym poziomie.

Brak nadżerek w pyszczku, niezbyt czuć od niej mocznik.

Na usg dalej to samo, chociaż teraz widoczny jest jeszcze stan zapalny jelit. Musieliśmy zrezygnować z kroplówek dożylnych, bo źle reagowała na leki do nich dodawane (biegunka, wymioty). Teraz dostaje podskórnie 250 ml + ranic. Do tego antybiotyk (excenel) i osłonę.

Mam jej też dawać alugastrain ale mega jej nie smakuje i mam z tym duży problem, bo nawet jak podam to po kilku minutach wszystko zwraca.

Odkryłam co mała ma ochotę jeść- kabanosy i kiełbasę śląską :D niezbyt zdrowo, ale musimy ją czymś napchać, bo waży już tylko 5,5 kg (przed chorobą ważyła ponad 7 kg) i odmawia jedzenia dietetycznych weterynaryjnych karm. Jest strasznie chuda, nie ma siły chodzić i zanikają jej mięśnie.

Nie wiem, czy już się cieszyć z poprawy wyników, czy lepiej nie..

Posted

Dobrze ,że się poprawiły (wyniki),a nie pogorszyły,choc do dobrych im jeszcze daleko :(

Jeśli wymiotuje po Alugastrinie- to nie dawaj.Lekarz nie proponował Ipakitine?(wiąże fosfor,a to bardzo ważne).

Posted

To, że się poprawiły i że zaczęła w końcu coś jeść obudziło we mnie nadzieję, że może znowu bohatersko wyjdziemy z całej tej akcji. Ostatnie 2 dni były mówiąc krótko tragiczne i myślałam, że dzisiaj wyskoczą takie wyniki, że nie pozostanie nic innego jak zdecydować się na uśpienie.

Weterynarz nie proponował lpakitine, zasugeruję to.

Posted

Z calego serca Wam zyczę,żeby sytuacja zdrowotna suni wyglądała coraz lepiej.

Dziękuję, przede wszystkim w imieniu rudej :)

Dzisiaj rano znowu dramat, niby jadła, ale zaraz wymiotowała. Wieczorem ją nakarmiłam i jest póki co w porządku.

Nie chce wychodzić na spacery, wynoszę ją, wysadzam na trawniku, a ona po załatwieniu sprawy od razu robi w tył zwrot do mieszkania. Dalej dużo (w dużych ilościach) siusia bezbarwnym moczem.

Posted

Sprawdziłam jeszcze raz wyniki i wtedy, gdy kreatynina była na poziomie 13 potas był lekko poniżej normy (15,9 przy normie 16-21). Po tych nowych badaniach (z poniedziałku) potas w normie (16,1)