Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nutusiu, tylko co z tym wpisem, że jest zdrowa ?

Zęby do czyszczenia, serce do zbadania i ta dieta weterynaryjna. Pisać o tym czy nie w ogłoszeniu ?

Ja mam nadzieję, że jak ktoś się w niej zakocha to weźmie i taką "chorą".

To może nie pisać, że zdrowa. Jeśli chodzi o kamień - małe pieski już tak mają. Moja Krecha też ma kamień, ale Doktor twierdzi, żeby na razie nie zdejmować, bo potem się tworzy o wiele szybciej. Sprawdzamy co jakiś czas stan paszczy i czekamy na decyzję, że to już. Serce zbadać trzeba i będzie wiadomo. Codiemu np. z ekg wyszło coś nie tak, a po konsultacji u kardiologa się okazało, że spokojnie można z tym żyć.

Jeśli chodzi o dietę, to nie sądzę, by była potrzebna na stałe. W ogłoszeniu bym o tym wszystkim nie pisała, ale wiadomo - w rozmowie uprzedzić trzeba bezwarunkowo!

Posted

Rozmawiałam z moim wetem w Warszawie na temat wyników badań moczu (wcześniej rozmawiałam z wetką).

Powiedział, że za wcześnie mówić, że Ika jest chora.

Nie wiadomo co jadła w schronisku, teraz zmiana domu, diety itp.

Zaproponował zakupienie najmniejszego worka Urinalu (niestety są tylko 1,5 kg) i dodawanie tej karmy do diety w ilości min.1/4, aby zakwasić mocz.

Po miesiącu zrobić ponowne badanie i zobaczyć co i jak.

A w sprawie szmerów należy zrobić ECHO

Posted

ROYAL CANIN Urinary Small Dog 1,5kg
66,39zł (44,26zł/kg) 66 Dostępny
stan_dostepny
ROYAL CANIN Urinary Small Dog 4kg
98,00zł (24,50zł/kg) 98 Dostępny
stan_dostepny
ROYAL CANIN Urinary Small Dog 8kg
161,90zł (20,24zł/kg) 161

Tak np. mają w Krakvecie...

Posted

To ja jeszcze zajrzę do zooexpres (poleciła go konfirm31). W razie czego uderzę do Ciebie Marysiu :)

Dziś o 5.30 zastałam sporą kałuże w sypialni :(

Były 4 psy, ale podejrzewam Jamniora ! Ona dużo pije, że o jedzeniu nie wspomnę.

Dzisiaj na siłę wytacham ją wieczorem do ogrodu. Wczoraj była tak zmęczona (żebraniem chyba), że nie chciała wyjść na zewnątrz.

Posted

Taki kłopot mam też - nie zawsze, ale się zdarza - z Amisią, taka zajęta wieczorem szukaniem kretów, jedzenie opadłych czereśni, zabawą z Sonią, ze zapomina się wypróżnić. Potem nocą kupal wielkości stodoły w holu na górze... :(
Wieczorem położyłam na schodach wiodących na piętro w poprzek szczotkę do zamiatania, na to kołdrę i poduchę, by małpa nie wlazła, i nie dałam kolacji. Poskutkowało.
Małgoś, dałaś znać Isadorze o jamniczycy?
Aha, wczoraj dzwoniła pani z Twojej gminy, pytała co robić z pieskiem przybłędą, małym kudłatym. Obiecała go chwilkę przechować, a jej córka w sobotę prześle mi zdjęcia...

Posted

W zooart jest sporo tańsza niż w krakvecie: http://zooart.com.pl/product-pol-2124-ROYAL-CANIN-Urinary-S-O-USD-20-Small-Dog-1-5kg.html Ja dodatkowo mam w tym sklepie 3% rabatu więc w razie czego mogę zamówić :)

Swoją drogą ta karma ma wyjątkowo słaby skład :wacko: To pewnie kwestia obniżonej zawartości białka...

Marysiu, chętnie skorzystam z Twojej pomocy. Już piszę PW :)

Posted

Taki kłopot mam też - nie zawsze, ale się zdarza - z Amisią, taka zajęta wieczorem szukaniem kretów, jedzenie opadłych czereśni, zabawą z Sonią, ze zapomina się wypróżnić. Potem nocą kupal wielkości stodoły w holu na górze... :(
Wieczorem położyłam na schodach wiodących na piętro w poprzek szczotkę do zamiatania, na to kołdrę i poduchę, by małpa nie wlazła, i nie dałam kolacji. Poskutkowało.
Małgoś, dałaś znać Isadorze o jamniczycy?
Aha, wczoraj dzwoniła pani z Twojej gminy, pytała co robić z pieskiem przybłędą, małym kudłatym. Obiecała go chwilkę przechować, a jej córka w sobotę prześle mi zdjęcia...

Napisałam do Isadory, ale mi nie odpisała :(

Posted

Ha! Tak przypuszczałam, że ta "choroba" to trochę na wyrost, ale się nie wychylałam, bo się na kryształach nie znam ;) Aha, słyszałam tylko, że na zakwaszenie moczu bardzo dobra jest żurawina. Może warto poszukać o tym info w necie?...

Jeśli chodzi o echo - nasza Pani Doktor robi (gdybyście np. jechali z Tosią...)

Posted

a jak ogłoszenia, już są?

Dzisiaj podeslę Kejciu.

A o piątej rano siku w kuchni. Chyba świeżo zrobione, bo na zewnątrz nie chciała wyjść dosiusiać.

O szóstej wyszła do ogrodu, ale poza teren nie wyszła, aby pilnować kuchni. Stała na werandzie i darła mordę, aby szybciej wracać, bo ona głodna.

Ma charakterek ! Chyba muszę jej większe porcje dawać.

Posted

W niej jest też cosik z teriera (jak u naszego Lesia) - ten upór jamniczo-terierzy jest nie do pokonania - istna walka z wiatrakami ;)

Ale jamniory też charakterne chyba są !

Posted

Wysłałam PayPalem 60 zł na karmę dla Iki :)

Dziekuję bardzo :) Zwróciłam Marysi O. 65 zł

Dostałam właśnie AŻ 100 zł od Mattilu. Aż mi głupio. Serdeczne dzięki :)

Posted

Dziekuję bardzo :) Zwróciłam Marysi O. 65 zł

Dostałam właśnie AŻ 100 zł od Mattilu. Aż mi głupio. Serdeczne dzięki :)

Na karmę dla Iki 65 zł w takim razie a reszta jest na leczenie Kulki